Cum sa mancati mai multe legume verzi

Actualizat: 09 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Legumele cu frunze verzi sunt unele dintre cele mai sanatoase alimente. Acestea sunt bogate in nutrienti si au o concentratie importanta de vitamine, minerale, antioxidanti, acid folic si flavonoide. Substantele chimice din compozitia legumelor verzi actioneaza asupra moleculelor instabile (radicali liberi), impiedicandu-le sa deterioreze celulele corpului.

Legumele verzi sunt alcaline si bogate in fibre, care sunt extrem de benefice pentru sanatatea aparatului cardiovascular si sanatatea sistemului digestiv.

Este important sa consumati astfel de legume in cantitati apreciabile, pentru a beneficia de toate calitatile acestora. Din fericire, exista diverse modalitati prin care sa incorporati legumele verzi sanatoase in dieta dumneavoastra - asta chiar daca nu preferati in mod special salatele.

Cum puteti include in meniul zilnic legumele verzi


- Frunze de sfecla. Faceti o salata dubla de sfecla. Coaceti sfecla pana cand aceasta devine moale, iar apoi taiati-o cubulete. Pana cand sfecla este gata, spalati frunzele de sfecla impreuna cu alte verdeturi si tocati-le. Gatiti sote amestecul de verdeata cu ceapa, apoi adaugati sfecla tocata si mai gatiti pentru putin timp. Lasati sa se raceasca si adaugati putin otet din vin.

- Mangold (sfecla mangold). Faceti o omleta cu branza feta si mangold. Separati funzele de radacina, spalati-le si taiati-le. Tocati marunt sfecla si gatiti cu felii de ceapa. Dupa ce sfecla devine moale adaugati si frunzele taiate. Bateti niste oua, adaugati-le peste amestecul de funze, sfecla si ceapa si gatiti, iar cand ouale sunt aproape gata, adaugati si branza feta maruntita. Se condimenteaza cu sare si piper.

- Verdeturi. Folositi verdeturi in loc de hartie de orez pentru a face rulouri. Opariti verdeturile pana cand textura acestora va permite rularea lor, apoi uscati-le prin tamponare cu un servet uscat si umpleti-le cu legume fierte, orez, fidea sau orice altceva va place. Serviti-le apoi alaturi de un sos fara grasimi, la alegere.

- Varza creata. Faceti o salata Cezar de varza. Indepartati frunzele de varza una cate una si taiati-le in fasii subtiri. Adaugati zeama de lamaie si otet usor picant sau sos Cezar. Presarati peste frunzele de varza nuci prajite, parmezan sau crutoane.

- Varza Napa. Innabusiti in putin unt ciuperci taiate, tofu si cartofi. Amestecati apoi amestecul rezultat cu fasii subtiri de varza Napa, ulei de susan, sos de soia si suc de lamaie dupa gust.

- Somon la abur in salata. Alegeti cateva frunze mai mari de salata si fierbeti-le in apa clocotita pentru scurt timp, apoi scoateti-le din apa fierbinte si spalati-le sub jet de apa rece. Dupa ce s-au inmuiat, inveliti cu foile de salata carnea de somon si gatiti-o la abur pana cand somonul este fraged. Puteti servi cu orez sau cartofi fierti.

- Andive. Folositi o supa de pui simpla, clara. Incalziti supa si adaugati orice fel de paste mici fierte, andivele tocate, marar si optional, carnati nu foarte grasi. Fierbeti la foc mic pana cand toate ingredientele sunt gatite. Condimentati dupa gust cu sare, piper si suc de lamaie.

- Frunze de mustar si crupe. Caramelizati ceapa in putin unt, adaugati frunze de mustar tocate si lasati totul la foc mic, cateva minute. Adaugati treptat suficienta supa de pui sau de legume pentru a acoperi verdeata. Puneti sare si piper, acoperiti vasul si fierbeti pana cand amestecul este omogen. Acoperiti cu amestec crupele si stropiti apoi totul cu putin sos de tabasco.

- Frunze de papadie. Faceti un aperitiv usor. Luati cateva felii de paine prajita si frecati-le cu usturoi, sare si piper. Inabusiti frunzele de papadie tocate in ulei de masline si asezonati-le cu sare si piper. Imprastiati branza pe painea prajita si apoi presarati verdeata gatita. La sfarsit puteti adauga, dupa preferinta, cateva picaturi de otet balsamic.

- Paine prajita cu verdeata. Acesta este una dintre cele mai simple si rapide metode de a consuma verdeturi. Optati pentru verdeata proaspata si alegeti orice fel de verdeturi, indiferent de numarul acestora. Luati feliile de paine, puneti un pic de ulei de masline si putina sare de mare, iar mai apoi presarati verdeturile pe felia de paine. Puteti adauga branza, cascaval sau alte legume proaspete.

- Dressing pentru pizza cu spanac si ardei gras verde, proaspete sau congelate. Chiar daca faceti pizza la dumneavoastra acasa sau optati sa mergeti in oras, adaugati mai mult ardei gras verde pe pizza. Ardeiul gras verde este bogat in vitamina C. Spanacul (la fel ca si crupele si varza creata) este deosebit de sanatos, deoarece contine luteina, o substanta complexa, care poate ajuta la prevenirea afectiunilor oculare, inclusiv degenerescenta maculara. De asemenea, luteina poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau din organism.

- Piureuri si sucuri verzi. Pasati sau stoarceti sucul din varza, spanac sau alte legume verzi. Sucurile si piureurile de legume nu au intodeauna un gust prea placut, de aceea incercati sa combinati piureurile de legume verzi cu fructe precum bananele, capsunile sau ananasul, pentru a avea un gust mai bun. De asemenea, sucurile din legume verzi pot fi amestecate cu sucuri de mere sau portocale. Indiferent de alegere, lasati creativitatea sa fie ghidul dumneavoastra!

- Varza sote cu fasole alba. Aceste doua legume sunt gatite impreuna de sute de ani de bucatarii italieni. Pentru ca acest fel de mancare sa aiba savoare incepeti prin a rumeni o bucata mai mica de bacon taiata felii, peste care adaugati ceapa si unt.

Puneti apoi varza tocata, o cutie de fasole alba, o cana de supa de pui clara si fierbeti amestecand fara intrerupere pana cand legumele se inmoaie. Baconul adauga o aroma nemaipomenita, dar este important sa nu puneti o cantiate prea mare, pentru a nu anula beneficiile legumelor prin consum ridicat de grasimi.

- Salata de varza fara maioneza. O simpla salata cu un gust minunat se poate obtine daca adaugati fructe, nuci si seminte. Puteti opta pentru varza rosie sau verde. Adaugati si felii de ardei gras rosu, caise uscate, ceapa verde, migdale, susan si alte seminte. Stropiti amestecul cu un sos din otet balsamic, miere, ulei de masline si usturoi.


Citeste si despre:

Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti Cum sa asociati alimentele pentru a pierde in greutate Cum sa va protejati pielea iarna Cum va poate schimba viata o dieta macrobiotica Alimentatia in timpul sarcinii Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate 9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa De ce sa aveti grija de sistemul dvs. digestiv Alimente bogate in fier Probleme ale ochilor ce pot duce la orbire Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate