Beneficiile citricelor: portocale, mandarine, grapefruit, pomelo

Actualizat: 20 Noiembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sezonul citricelor este un prilej excelent de a consuma aceste fructe din abundenta, datorita numeroaselor beneficii pe care le aduc acestea sanatatii.

Portocalele, madarinele, grapefruitul sau fructele de pomelo sunt delicioase, revigorante si bogate in compusi numiti flavonoizi, cu proprietati anticancerigene.

Aceste substante importante s-au dovedit eficiente in inhibarea proliferarii celulelor cancerigene si in prevenirea expansiunii tumorilor in organism.

Studiile mai arata ca flavonoizii din citrice protejeaza si impotriva bolilor de inima, precum ateroscleroza sau boala coronariana periferica. Vitamina C, acidul folic si potasiul din citrice sunt alti nutrienti care contribuie la mentinerea sanatatii generale.

Beneficiile portocalelor

Unele dintre cele mai populare citrice din lume, portocalele sunt si foarte sanatoase. In urma diverselor studii dedicate efectelor pozitive ale acestor fructe, a reiesit o serie intreaga de beneficii de care se bucura persoanele care le consuma in mod frecvent.

- Prevenirea cancerului. Portocalele sunt bogate in limonoizi citrici, substante care lupta impotriva mai multor tipuri de cancer, printre care se numara melanomul, cancerul pulmonar, cancerul mamar, cancerul stomacal si cancerul de colon.
- Prevenirea afectiunilor renale. Sucul portocalelor reduce riscul formarii calculilor renali si al instalarii bolilor de rinichi.
- Reducerea riscului de cancer hepatic. Doua studii de specialitate japoneze au demonstrat ca persoanele care beau in mod regulat cantitati moderate de suc de portocale isi reduc substantial riscul de cancer hepatic, datorita aportului bogat de carotenoizi.
- Diminuarea nivelului de colesterol. Intrucat sunt bogate in fibre solubile, portocalele ajuta si la reducerea nivelului total de colesterol.
- Imbunatatirea sanatatii cardiace. Potasiul, un mineral electrolit care se regaseste in portocale, contribuie la mentinerea functiei cardiace in parametri optimi. Cand nivelul potasiului scade, se instaleaza artimiile.
- Intarirea sistemului imunitar. Vitamina C este esentiala sistemului imunitar, fortificandu-l si reducand nivelul inflamatiilor in organism. In plus, studiile arata ca abundenta de polifenoli din portocale protejeaza impotriva infectiilor virale.
- Imbunatatirea vederii. Carotenozii din portocale, compusi ai vitaminei A, sunt aliatii unei vederi sanatoase si previn instalarea degenerarii maculare la varste inaintate.

Tot portocalele regleaza presiunea arteriala (cu ajutorul flavonoidului numit hesperidina si magneziului) si mentin sanatatea si frumusetea pielii, prin aportul generos de antioxidanti.

Beneficiile mandarinelor

Dulci si zemoase, mandarinele contin o lista impresionanta de nutrienti esentiali vitamine, minerale si antioxidanti, necesari unei stari de sanatate depline. Principalele beneficii ale mandarinelor sunt

- Mentinerea greutatii corporale. Cu doar 53 de calorii pentru fiecare 100 de g consumate, mandarinele sunt alimente excelente pentru reducerea greutatii si mentinerea unui numar optim de kilograme.
- Protectia impotriva imbolnavirii. Mandarinele sunt surse pretioase de flavonoizi, precum naringenina, naringina, hesperetina, vitamina A, caroteni, xantina si luteina, antioxidanti eficienti in prevenirea imbolnavirii organismului. Cantitatea lor o depaseste pe cea regasita in portocale.
- Intarirea sistemului imunitar. Ca orice fruct din familia citricelor, mandarinele contin din plin vitamina C, avand actiune antivirala si anticancerigena. Nutrientul este necesar sintezei colagenului in corp, ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor, previne instalarea bolilor neurovegetative si participa la absobtia fierului in corp.
- Mentinerea sanatatii tractului digestiv. Fibrele solubile si insolubile din mandarine (hemiceluloza, pectina etc.) previn acumularea colesterolului in intestine si ajuta la eliminarea completa a reziduurilor alimentare din corp.

Beneficiile grepfruitului

Fructele de grapefruit, in special cele cu pulpa rosie, furnizeaza o cantitate importanta de vitamina C. Insa acesta nu este singurul beneficiu al acestor citrice acre-amarui, foarte sanatoase.

- Reducerea greutatii corporale. Grapefruitul contine un tip de enzime care ard grasimile, furnizeaza lichid organismului si foarte putin sodiu. Aceste trei caracteristici, combinate, transforma fructele de grapefruit intr-un aliment excelent pentru stimularea metabolismului, o conditie esentiala pentru pierderea in greutate.
- Prevenirea artritei. Acidul salicilic din fructele de grapefruit ajuta la descompunerea calciului anorganic din corp, care ajunge sa se acumuleze la nivelul cartilajelor incheieturilor, degenerand in boli articulare. Simptomele artritei pot fi ameliorate cu ajutorul sucului de grapefruit, amestecat cu mici cantitati de otet din cidru.
- Actiunea antiseptica. Tot acidul salicilic din fructele de grapefruit are si un bun efect antiseptic, tratand infectiile bacteriene si fungice.

Licopenul din grapefruitul rosu este un antioxidant puternic cu efect anticancerigen. Aceleasi citrice sunt cunoscute pentru efectul lor de reducere a nivelului de colesterol si pentru imbunatatirea functionalitatii sistemului gastrointestinal.

Beneficiile fructului pomelo

Devenit tot mai popular in randul consumatorilor romani, fructul pomelo se remarca nu doar prin pulpa voluminoasa, dulce amaruie, ci si prin beneficiile pe care le aduce sanatatii. Cele mai importante sunt

- Prevenirea infectiilor urinare. Vitamina C din fructele de pomelo creste nivelul de aciditate din tractul urinar, impiedicand bacteriile sa se mai dezvolte si grabind vindecarea, in cazul instalarii unei infectii la acest nivel.
- Accelerarea vindecarii ranilor. Enzimele active si antioxidantii din fructele de pomelo intervin activ in procesul vindecarii unei rani, crescand nivelul de colagen din piele, respectiv flexibilitatea tesutului cutanat.
- Mentinerea sanatatii dentare si gingivale. Fructele de pomelo completeaza rezervele organismului de vitamina C, necesara pentru productia de colagen, dar si pentru o dantura sanatoasa, ferita de pericolul aparitiei afectiunilor gingivale.
- Prevenirea anemiei. Vitamina C din fructele de pomelo asista absorbtia corecta a fierului in organism, mineralul indispensabil productiei de celule rosii in sange.
- Scaderea riscului de osteoporoza. Studiile arata ca pulpa fructelor de pomelo poate imbunatati densitatea osoasa si poate scade riscul aparitiei fragilitatii osoase.


Citeste si despre:

Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii Consecintele depunerii de colesterol Alimente care iti pot schimba viata Sunt fibrele secretul pierderii in greutate? 10 gustari care reduc nivelul de colesterol Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate 11 alimente pentru mentinerea sanatatii ochilor Alimentele cu cel mai mare continut de vitamina C Ce alimente sa mananci ca sa nu ai niciodata probleme cu vederea Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare Aromoterapia