Cele mai benefice si cele mai nocive sucuri pentru sanatate

Actualizat: 09 Mai 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sucurile din fructe si legume fac parte dintr-o alimentatie echilibrata, care asigura starea de sanatate si vigoare a organismului.

Ele participa activ la regenerarea celulara, detoxifiere si tratarea a numeroase afectiuni, fiind recomandate de medicii nutritionisti intr-un regim de viata sanatos.

Chiar si asa, exista sucuri benefice sanatatii prin ingredientele pe care le contin si sucuri nocive, care nu sunt altceva decat lichide care furnizeaza zaharuri in exces si aproape deloc nutrienti esentiali.

Topul celor mai sanatoase sucuri

Sucurile naturale din fructe si legume sunt gustoase, hranitoare si bogate in vitamine, minerale si fitonutrienti, mai exact compusi naturali bioactivi care interactioneaza pozitiv cu fibrele alimentare si alte substante preluate din hrana. Specialistii in nutritie de la Universitatea din California (Los Angeles) au intocmit si un top al celor mai sanatoase sucuri, primele 5 pozitii fiind ocupate de:

- sucul de rodii
- sucul de afine
- sucul de acai
- sucul de noni
- sucul de cirese

Persoanele care doresc sa isi intareasca sistemul imunitar si sa reduca tensiunea arteriala si nivelul de colesterol, pot sa consume regulat suc de sfecla, morcovi, telina, coacaze, spanac, struguri, cirese sau pepene verde, cu aditie de usturoi si ghimbir.

In vederea tratarii deficientei in potasiu, magneziu sau calciu, sunt benefice sucurile de pepene galben, caise, piersici sau brocolli. Bolile de inima pot fi prevenite cu ajutorul sucului de ananas si ghimbir, nasturel si patrunjel.

Pe de alta parte, bauturile carbogazoase, cocktailurile din fructe sau energizantele se numara printre cele mai nocive sucuri pentru sanatate.

Sucurile de legume

Cea mai buna cale de a introduce in dieta nutrienti importanti sunt sucurile de legume. Sucul de rosii contine o substanta numita licopen, un colorant rosu cu proprietati antitumorale in cazul cancerului de prostata, vezica urinara, pancreas, san, plamani sau piele. Studiile de specialitate arata ca licopenul poate fi util in prevenirea si oprirea din evolutie a cancerului ovarian, intestinal, cervical sau uterin.

Sucul de telina regleaza tensiunea arteriala la pacientii hipertensivi, iar fibrele din toate sucurile de legume induc rapid senzatia de satietate si imbunatatesc digestia.

Motivul pentru care sucurile de legume sunt cele mai sanatoase este acela ca au in compozitie cea mai redusa cantitate de zahar si furnizeaza mai putine calorii, comparativ cu sucurile de fructe. Singurul inconvenient este continutul mai mare de sodiu.

Sucul de rodii

In ciuda caloriilor numeroase pe care le furnizeaza, sucul de rodii ofera o cantitate foarte generoasa de antioxidanti care protejeaza celulele creierului si au proprietati anticancerigene. Un studiu de specialitate a descoperit ca 230 ml de suc de rodii consumat zilnic, reduce recurenta cancerului de prostata.

Sucul de merisoare

Bogat in vitamina C, sucul de merisoare are un efect fortifiant semnificativ asupra sistemului imunitar. In plus, o cura cu suc de merisoare neindulcit trateaza infectiile de tract urinar si previne acumularea de bacterii in aparatul urinar.

Sucul de afine

Substantele continute de afine s-au dovedit a fi utile in prevenirea tulburarilor de memorie survenite odata cu inaintarea in varsta, in cadrul unor demersuri stiintifice complexe.

Sucul de acai

Fructele de acai, originare din America de Sud, au o concentratie mai mare de antioxidanti decat merisoarele, afinele, capsunile sau murele, deci ajuta organismul sa isi mentina celulele sanatoase.

Sucul de cirese

In afara de aportul consistent de antioxidanti, sucul de cirese este benefic si prin proprietatile sale anti-inflamatorii la nivel muscular.

Sucul de struguri rosii

Sucul de struguri rosii, preparat in forma integrala (seminte, pulpa si coaja boabelor), furnizeaza flavonoizi si resveratrol, doua substante antioxidante puternice, cu efect antitumoral si vindecator pentru o gama larga de afectiuni.

Sucul de prune

Constipatia poate fi tratata cu succes prin consumul zilnic de suc de prune, intrucat aceste fructe contin multe fibre si un laxativ natural, numit sorbitol. In plus, sucul de prune furnizeaza si antioxidanti, fier si potasiu.

Sucul de portocale

Bogat in vitamina C, fibre, calciu si vitamina D, sucul de portocale contine nutrienti esentiali si substante fortifiante pentru sistemul osos.

Cele mai nocive sucuri pentru sanatate

Cocktailurile din fructe

Din categoria celor mai nocive sucuri pentru sanatate, fac parte in mod prioritar cocktailurile din fructe, bauturi care au de regula cea mai mica pondere de suc natural. Ele sunt preparate din apa si indulcitori artificiali, fiind la fel de periculoase precum bauturile racoritoare carbogazoase (au un continut caloric foarte ridicat si o valoare nutritiva scazuta). Cocktailurile din fructe sunt foarte nocive si pentru copii, intrucat predispun la obezitate infantila si la tulburari cardiace la varste fragede.

Nectarul din fructe

Supermarketurile si restaurantele comercializeaza foarte multe sortimente de asa-zise nectaruri din fructe, deseori prezentate sub forma unor combinatii apetisante de capsuni si banane, pere si rodii, fructe de padure si mere etc. Aceste sucuri ajung sa contina chiar mai mult zahar sau indulcitori decat bauturile clasice carbogazoase, provocand ingrasarea intr-o proportie similara cu cea a deserturilor clasice.

Bauturile carbogazoase

Indiferent de aroma si marca, bauturile carbogazoase au un continut caloric substantial (circa 315 calorii si 79,5 g de zahar la fiecare 500 ml), favorizeaza acumularea gazelor in intestine si nu au nicio valoare nutritionala.

Apa aromatizata

Piata bauturilor ofera si un tip special de bauturi racoritoare, apa imbunatita cu diverse arome (lamaie, mere verzi, menta, caise, capsuni etc), aparent inofensiva pentru sanatate. In realitate, sucul de acest tip contine cu doar 20% mai putin zahar decat o bautura carbogazoasa obisnuita si la fel de putine proprietati nutritive ca aceasta.

Energizantele

Energizantele, destinate in special sportivilor care elimina electroliti si carbohidrati prin transpiratie, sunt consumate la scara larga datorita efectului tonic pe care il au, similar cu cel al cafelei. Aceste bauturi sunt preparate cu echilaventul a 10 lingurite de zahar la fiecare jumatate de litru, ceea ce inseamna ca predispun ingrasarii la fel de mult, precum o fac doua inghetate pe bat cu ciocolata.


Citeste si despre:

Beneficiile surprinzatoare ale rosiilor pentru sanatate Cele mai bune surse alimentare de vitamina C Fructele goji si beneficiile acestora pentru sanatate Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima Cele mai consumate alimente cancerigene Cele mai bune moduri naturale prin care digestia poate fi imbunatatita Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Spirulina, o comoara pentru sanatate! Pregatirea din punct de vedere nutritional pentru primele 2 luni de sarcina Beneficiile sucului de portocale 8 obiceiuri pentru a ramane sanatos O digestie mai buna in mod natural Alimente daunatoare ficatului. Alternative sanatoase Aloe vera: beneficii si intrebuintari
Cere sfatul medicului ×