Cofeina poate fi in unele situatii benefica, iar in altele, nociva pentru sanatate. De aceea, este important ca fiecare persoana sa stie daca este sau nu cazul sa diminueze consumul acestei substante.
Cofeina stimuleaza sistemul nervos central, atenueaza oboseala, imbunatateste nivelul de atentie si concentrare, dar si performanta fizica.
Pentru cei mai multi dintre adultii sanatosi, dozele moderate de cofeina (200-300 mg sau aproximativ doua-patru cesti de cafea pe zi) nu sunt deloc contraindicate.
Totusi, in unele circumstante (cum sunt cele prezentate mai jos), cantitatea de cofeina trebuie diminuata sau ar trebui sa se ia in calcul renuntarea la consumul acesteia.
Cand se consuma 4 sau mai multe cesti de cafea pe zi?
Desi consumul moderat de cofeina se prespune ca nu este daunator, prea multa cofeina poate avea efecte neplacute. Daca este utilizata zi de zi, mai mult de 500-600 mg pe zi poate provoca:
- insomnie;
- nervozitate;
- agitatie;
- iritabilitate;
- tulburari gastrointestinale;
- emotii rapide;
- tremor muscular.
Un consum redus de cofeina provoaca nervozitate?
Unii oameni sunt mai sensibili la cofeina decat altii. Aceasta sensibilitate se manifesta chiar si in urma consumului unor cantitati mici de cofeina (doar o ceasca de cafea sau ceai), care poate determina efecte nedorite, cum ar fi tulburari de somn, stare de neliniste, iritabilitate.
Reactia la cofeina este influentata in mod special de cat de multa cofeina consuma o persoana. Cei care nu beau cafea in mod regulat tind sa fie mai sensibili la efectele sale negative.
Alti factori pot include masa corporala, varsta, administrarea unor medicamente, diverse probleme de sanatate (cum ar fi tulburarile de anxietate). Cercetarile sugereaza ca barbatii ar fi mai sensibili la efectele cofeinei decat femeile.
Cand o persoana nu poate dormi suficient?
Majoritatea adultilor au nevoie de 7-8 ore de somn in fiecare noapte, dar cofeina poate interfera cu acest somn atat de necesar. Oboseala cronica, indiferent ca este vorba despre cea rezultata din urma unei calatorii, a situatiilor stresante sau a conditiilor de munca - duce la privarea de somn. Lipsa cumulata de somn va perturba performanta necesara activitatilor zilnice, calitatea atentiei etc.
Utilizarea cofeinei pentru a compensa lipsa de somn poate crea un ciclu nedorit. De exemplu, sunt necesare trei cafele sau bauturi care contin cofeina pentru ca o persoana sa ramana treaza pe timpul unei zile. Totusi, cofeina poate impiedica un individ sa doarma sau va scurta perioada in care acesta trebuie sa se odihneasca pe timp de noapte.
Cand o persoana utilizeaza anumite medicamente si suplimente naturiste?
Anumite medicamente, dar si suplimente pe baza de plante pot interactiona cu cofeina. Iata cateva exemple:
- unele antibiotice - ciprofloxacina si norfloxacina (medicamente antibacteriene) pot interfera cu absorbtia (descompunerea) cofeinei. Astfel, poate creste durata pe parcursul careia cofeina ramane in organism si se amplifica efectele sale nedorite.
- teofilina - este un medicament bronhodilatator, care contribuie la dilatarea cailor respiratorii prin relaxarea muschilor din jur. Daca acesta este utilizat concomitent cu alimente sau bauturi cofeinizate, concentratia de teofilina din sange va creste. Acest lucru poate provoca reactii adverse cum ar fi: greata, varsaturile si palpitatii ale inimii.
- echinaceea - acest supliment pe baza de plante care este folosit pentru prevenirea racelilor sau a altor infectii, poate amplifica concentratia de cofeina din sange si poate intensifica efectele neplacute ale cofeinei.
Fiecare persoana ar trebui sa ceara parerea medicului sau farmacistului referitoare la posibila interactiune dintre medicamentele pe care trebuie sa le utilizeze si cofeina.
Fie ca ar putea fi vorba despre unul dintre motivele deja enumerate sau pentru ca o persoana ar dori sa isi limiteze cheltuielile pe care le face pentru achizitionarea ciocolatei, cafelei, bauturilor racoritoare, renuntarea la cofeina poate fi o provocare.
Scadera brusca a nivelului de cofeina poate cauza simtome de sevraj, cum ar fi durerile de cap, oboseala, iritabilitate si nervozitate. Din fericire, aceste simptome nu sunt atat de intense, se diminueaza si chiar dispar dupa cateva zile.
Pentru ca dispensarea de cofeina sa se faca treptat, pot fi utile urmatoarele sfaturi:
- se vor citi cu atentie etichetele produselor - este important sa se stie care dintre produsele alimentare si bauturi contin cofeina si in ce procent. Continutul acesteia poate fi mai mare decat s-ar crede.
- renutarea treptata - este indicat sa se abandoneze treptat obiceiul de a consuma bauturi si alimente care au in compozitie cofeina. De exemplu, pentru inceput se va bea o cantitate mai mica de cafea sau cola. Acest lucru va ajuta organismul sa se obisnuiasca cu nivelurile mai mici de cofeina si se vor diminua eventualele simptome de sevraj.
- preferinta pentru bauturi decofeinizate - cele mai multe dintre bauturile decofeinizate au aspect si gust la fel ca si bauturile care au cofeina.
- scurtarea timpului de infuzare al ceaiului - atunci cand se va prepara ceaiul, timpul de infuzare se va scurta, pentru a se diminua continutul sau de cofeina sau se pot alege ceaiuri de plante fara cofeina.
- verificarea substantelor din compozitia medicamentelor - unele dintre medicamentele care sunt eliberate fara prescriptie medicala, pentru ameliorarea durerii, contin destul de multa cofeina intr-o singura doza (130 mg). De aceea, trebuie verificat prospectul cu atentie. Ar trebui preferate antialgicele care nu contin cofeina.
Pentru majoritatea adultilor, consumul alimentelor si bauturilor care contin cofeina face parte din rutina de zi cu zi. De cele mai multe ori, acest obicei nu reprezinta un pericol pentru sanatate. Totusi, fiecare persoana ar trebui sa fie constienta ca in anumite situatii trebuie redus consumul de cofeina.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.