Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Medicii afirma ca multe probleme de sanatate, pornind de la diabet si pana la deficiente nutritionale, pot fi detectate printr-o observare atenta a picioarelor. Impreuna, picioarele contin un sfert dintre oasele corpului si fiecare picior are 33 de articulatii, 100 de tendoane, muschi si ligamente; o multitudine de nervi si vase de sange care fac legatura cu inima, maduva spinarii si creierul.
Problemele nerezolvate ale piciorului pot avea consecinte neasteptate. Durerea netratata poate duce la cresterea in greutate a persoanei, intrucat aceasta nu mai face suficienta miscare. Astfel, problemele picioarelor pot fi foarte importante.
Semnificatie: Anemia (deficienta de fier) deseori determina o curbare nenaturala, in forma de lingura a patului unghial, mai ales in cazurile moderat-severe. Sunt determinate de insuficienta de hemoglobina, o proteina bogata in fier din hematii, care transporta oxigen. Sangerarea interna (cum este cea prezenta in cazul ulcerului) sau menstruatiile abundente pot determina, de asemenea, anemia. Uneori, o leziune a unghiei sau expunerea frecventa la solventi pe baza de petrol pot crea o forma concava, asemanatoare unei linguri.
Alte semne: degetele de la maini si de la picioare, pielea si patul subunghial pot fi palide. Unghiile pot fi friabile, iar picioarele pot fi reci. Oboseala este un semn important al anemiei, la fel ca si dispneea, ameteala cand persoana sta in picioare si cefaleea.
Rezolvare: pentru a diagnostica amenia este necesara o hemoleucograma completa. O examinare fizica amanuntita poate arata cauza. Primul tratament include suplimente nutritionale cu fier si modificari in dieta, adaugarea de fier si vitamina C care creste absorbtia fierului.
2. Absenta pilozitatii la nivelul piciorului
Semnificatie: circulatia periferica proasta, de obicei determinata de boala vasculara, poate determina disparitia pilozitatii de pe picioare. Cand inima isi pierde abilitatea de a pompa sange suficient la extremitati din cauza aterosclerozei, corpul trimite sangele in unele regiuni, cu prioritate. Degetele de la picioare sunt ultimul loc unde sangele este impins.
Alte semne: reducerea vascularizatiei ar putea implica, inclusiv dificultatea de identificare a pulsului la nivelul piciorului. Cand pacientul sta in picioare, picioarele pot avea o culoare rosu deschis sau cenusie, dar cand sunt ridicate devin imediat palide. Pielea este lucioasa. Pacientii cu circulatie periferica proasta, de obicei, stiu ca au o problema cardio-vasculara (o afectiune cardiaca sau a arterei carotide) dar nu stiu ca au si probleme circulatorii periferice.
Rezolvare: tratarea cauzei care determina problemele vasculare poate imbunatati circulatia. Pilozitatea piciorului poate reveni uneori, dar daca nu, nimeni nu s-ar putea plange de disparitia sa.
3. Crampe gambiere frecvente (carcei)
Semnificatia: aparitia brusca a unei dureri – de fapt o contractie puternica a unui muschi – poate fi determinata de circumstante temporare cum sunt exercitiul fizic sau deshidratarea. Dar daca apare frecvent, inseamna ca dieta pacientului este saraca in calciu, potasiu sau magneziu. Gravidele in ultimul trimestru de sarcina sunt in special vulnerabile datorita cresterii volumului sanguin si a reducerii circulatiei la nivelul picioarelor.
Alte semne: aceste dureri au tendinta de a apare brusc, in timp ce persoana sta intinsa. Pot fi singulare sau se pot manifesta in valuri. Indiferent de tip, durerea poate persista si dupa incetarea contracturii musculare.
Rezolvare: este bine ca pacientul sa incerce sa flecteza laba piciorului si sa maseze locul dureros. Relaxarea musculara se poate obtine si prin aplicarea de gheata sau masajul cu alcool. Pentru a preveni crampele sunt binevenite exercitiile de intindere a picioarelor inainte de somn si consumul de lapte cald inainte de culcare, pentru aportul de calciu
6. Unghii groase, galbene, deformate
Semnificatie: o infectie fungica exista sub suprafata unghiei. Onicomicoza poate persista fara durere timp de multi ani. Pana cand devine vizibil neatractiva, infectia poate fi asa de avansata ca poate cuprinde toate unghiile de la picioare si poate sa apare chiar si la unghiile mainilor.
Alte semne: unghiile pot mirosi urat sau deveni inchise la culoare. Persoanele cele mai vulnerabile sunt: pacientii cu diabet, probleme circulatorii, cu deficiente imune (ca artrita reumatoida). Daca o persoana in varsta are dificultati in a merge, uneori problema identificata este o unghie infectata care a crescut in grosime, este mai greu de taiat si este ignorata pana la aparitia durerii.
Rezolvare: pacientul trebuie sa consulte medicul de familie, dermatologul sau ortopedul pentru tratament. In cazurile severe, antifungicele eliberate fara prescriptie medicala nu sunt la fel de eficiente ca o combinatie de medicamente topice si orale si indepartarea chirurgicala a partilor infectate. Antifungicele orale de noua generatie au efecte secundare mai putine si mai usoare decat cele de generatie mai veche.
7. Marirea brusca a degetului mare (haluce)
Semnificatie: probabil este vorba de guta. Guta este o forma de artrita care este, in general, determinata de o acumulare de acid uric la nivelul articulatiei. Acumularea de acid uric se face sub forma de cristale si sub forma de ace, mai ales la temperaturi scazute ale corpului. Cea mai racoroasa parte a corpului, departe de inima este halucele.
Alte semne: pielea tumefiata si rosie – alaturi de senzatii de durere si caldura – pot apare si la nivelul tendonului achilian, genunchi si cot. Oricine poate dezvolta guta, desi este mai frecventa la barbatii cu varsta intre 40 si 60 de ani. La femei, guta are tendinta de a apare dupa menopauza.
Rezolvare: pacientul trebuie sa se adreseza medicului pentru evaluarea bolii si prescrierea unui tratament.
8. Senzatia de amorteala in ambele picioare
Semnificatie: inabilitatea de a simti picioarele sau senzatia de furnicaturi si intepaturi reprezinta un semn al neuropatiei periferice sau a leziunilor sistemului nervos periferic. Acesta este modul in care creierul si maduva spinarii transmit informatii spre organism. Neuropatia periferica poate avea multe cauze dar cele mai importante sunt diabetul si consumul de alcool (in trecut sau in prezent). Chimioterapia este o alta cauza frecventa.
Alte semne: senzatia de arsura sau furnicatura poate apare si la nivelul mainilor si poate cuprinde intregul membru. Reducerea sensibilitatii poate fi resimtita ca purtarea de manusi si sosete foarte grele.
Rezolvare: medicul va incerca sa identifice cauza. Nu exista nici un tratament pentru neuropatia perferica, dar unele medicamente, de la analgezice pana la antidepresive pot trata simptomele.
9. Dureri in articulatiile degetelor
Semnificatie: artrita reumatoida, este o afectiune degenerativa a articulatiilor ce apare mai intai la nivelul articulatiilor mici, cum sunt degetele de la picioare sau de la maini.
Alte semne: tumefierea si rigiditatea articulatiilor insotesc de obicei durerea. Aceasta durere are tendinta de a fi simetrica; spre exemplu, apare simultan la ambele haluce sau la ambele degete index. Artrita reumatoida se instaleaza mai brusc decat artrita degenerativa iar accesele pot veni in valuri. Femeile sunt de aproape patru ori mai afectate decat barbatii.
Rezolvare: o examinare completa este necesara pentru identificarea cauzei durerilor articulare. Pentru artrita reumatoida, exista multe medicamente si terapii care pot ameliora durerea si mentine functia, iar diagnosticul precoce este important pentru evitarea deformatiilor permanente (la picioare degetele pot devia spre lateral).
10. Unghii denivelate
Semnificatie: pana la jumatate dintre pacientii cu psoriazis, o afectiune cutanata, pot avea si afectarea unghiilor sub forma unor mici denivelari, care pot fi adanci sau superficiale. Mai mult de trei sferturi dintre pacientii cu artrita psoriazica, o afectiune inrudita care afecteaza articulatiile si pielea, se manifesta si prin unghii cu mici denivelari.
Alte semne: unghiile se vor ingrosa atat la maini cat si la picioare. Ele pot avea culoare galben-bruna sau pot prezenta pete roz. Falanga cea mai aproape de unghie poate fi rosie si inflamata.
Rezolvare: o varietate de medicamente pot trata atat psoriazisul cat si artrita psoriazica si poate reface suprafata unghiei in multe cazuri, mai ales daca tratamentul este instituit precoce.
11. Imposibilitatea de a ridica piciorul de la nivelul calcaiului
Semnificatie: aceasta situatie semnalizeaza afectari nervoase sau musculare care isi pot avea originea in partea superioara a piciorului – chiar la nivelul coloanei vertebrale, umeri sau gat. Anumite medicamente chimioterapice pot declansa probleme de ridicare a unei parti a piciorului in timpul mersului.
Alte semne: poate apare durere sau amorteala, desi nu este necesar. Uneori durerea este simtita in membrul superior sau la nivelul coloanei inferioare, unde nervul poate fi presat (sau lezat de o tumora). In unele cazuri, persoana trage picioarul in timp ce merge fara sa-l poata ridica. Rareori ambele picioare sunt afectate.
Rezolvare: acest simptom trebuie raportat medicului cat mai curand posibil; aceasta conditie poate fi reversibila sau permanenta in functie de cauze si tratament.
12. Piele uscata si flasca
Semnificatie: chiar daca pielea mainilor si a fetei are tendinta sa fie uscata, este bine ca starea pielii picioarelor sa nu fie trecuta cu vederea. Nu doar atletii sufera de “piciorul atletului” o infectie fungica a piciorului care debuteaza cu o piele uscata si cu prurit care poate progresa pana la inflamatie si vezicule. Cand veziculele se sparg, infectia se extinde.
Alte semne: de obicei infectia apare intre primele degete. Se poate extinde la nivelul plantei si chiar la alte parti ale corpului (cum ar fi subrat sau zona genitala), de obicei datorita scarpinatului.
Rezolvare: cazurile usoare pot fi tratate acasa prin spalarea si uscarea picioarelor cu atentie. Apoi picioarele trebuie mentinute uscate prin folosirea unei pudre de picioare si a sosetelor in pantofi. Daca nu apare o ameliorare in doua saptamani sau infectia se agraveaza medicul poate prescrie medicatie antifungica orala sau topica (locala).
13. Degetele devin cianotice
Semnificatie: extremitatile celor suferinzi de boala Raynaud, in contact cu apa rece devin intai palide-albe, iar apoi cianotice si la final sa devina rosii inainte de a reveni la culoarea normala. Motivul nu este bine cunoscut, se produce un spasm al vaselor de sange, determinand aceste modificari de culoare.
Alte semne: alte zone de obicei afectate includ degetele de la maini, nasul, buzele si lobul urechii. De asemenea, ele sunt reci la atingere si pot fi simtite ca amortite. Persoanele care traiesc in zone reci prezinta fenomenul Raynaud mai frecvent. De obicei apare inainte de 25 de ani sau dupa 40 de ani. Crizele pot fi determinate si de stres.
Rezolvare: medicul poate prescrie medicatie vasodilatatoare, care reduce severitatea crizelor.
14. Dureri intense in timpul mersului
Semnificatie: fracturile de stres nediagnosticate sunt cea mai frecventa cauza a durerii. Disconfortul poate fi simtit pe o parte a piciorului, in talpa sau in tot piciorul. Aceste fracturi (de obicei ele apar in mod repetat) pot fi provocate si de alte cauze, cum ar fi osteopenia (o scadere in densitatea osoasa, mai ales la femeile dupa varsta de 50 de ani) sau din cauza unor forme de malnutritie, inclusiv deficienta de vitamina D, probleme de absorbtie a calciului sau anorexia.
Alte semne: deseori pacientul inca poate merge pe oasele fracturate; doar ca durerea este foarte mare. Unii pacienti ajung sa fie diagnosticati dupa mai bine de un an.
Rezolvare: pacientul trebuie sa consulte un ortoped daca resimte urere. Daca, spre exemplu, pacientul a mers foarte mult pe jos in pantofi nepotriviti, picioarele pot fi dureroase din acest motiv. Dar o femeie de 55 de ani sedentara cu dureri de picioare poate avea nevoie de o determinare a densitatii osoase. O radiografie poate arata posibile probleme nutritionale care necesita interventie medicala.
15. Degete curbate in sus
Semnificatie: cand varful degetelor se curbeaza in sus, poarta numele de degete hipocratice, dupa Hipocrate care a descris fenomenul in urma cu 2000 de ani. Este un semn comun al unor afectiuni pulmonare serioase, printre care si fibroza pulmonara si cancerul pulmonar. Afectiunile pulmonare si anumite boli gastrointestinale, cum este boala Chron, sunt deseori asociate cu acest tip de deformare a degetelor.
Alte semne: degetele hipocratice pot apare atat la maini cat si la picioare. Poate apare la cateva degete sau la toate.
Rezolvare: tratamentul depinde de cauza, deci este important ca pacientul sa descrie acest semn medicului. De asemenea, medicul cauta, in general, acest semn in timpul examenului fizic.
16. Durere ascutita in calcai
Semnificatie: Fasceita plantara – inflamatia unei fascii de la nivelul plantei – este o intindere anormala a acestei bande de tesut dincolo de extensia sa normala.
Alte semne: durerea apare la primii pasi dimineata si deseori se intensifica de-a lungul zilei. De obicei durerea este concentrata in calcai (unul sau ambele) dar poate fi simtita si in curbura piciorului sau in spatele piciorului. Poate fi determinata de alergari si sarituri excesive daca nu exista suficient support. Cel mai mare risc pentru aceasta afectiune il au persoanele care merg mult desculte sau poarta pantofi vechi sau papuci pentru mult timp, persoanele supraponderale si cele care merg mult pe suprafete dure.
Rezolvare: daca durerea persista mai mult de cateva saptamani sau tinde se sa agraveze, este bine ca pacientul sa se adreseze medicului. Purtarea de pantofi fara toc si cu un suport plantar bun pot fi de folos pana la consultul medical. Tratamentul poate include antiinflamatoare si diverse insertii ortopedice, speciale introduse in pantofi.
17. Mirosul excesiv al picioarelor
Semnificatie: desi mirosul picioarelor (hiperhidroza) pare sa determine mai multe consulturi decat celelalte semne de atentionare, mirosul poate fi un semn fara semnificatie clinica. Picioarele contin mai multe glande sudoripare decat orice alta parte a corpului - jumatate de milion pentru ambele picioare. Unele persoane sunt mai predispuse la transpiratie decat altele. Daca la acestea se adauga sosetele si pantofii si prezenta normala a bacteriilor in mediul umed, mirosul rezultat este considerat normal. Ambele sexe pot avea picioare urat mirositoare, dar barbatii au tendinta de a transpira mai mult.
Alte semne: toate sunt olfactive.
Rezolvare: spalarea picioarelor cu sapun antibacterian si uscarea lor atenta, folosirea de antiperspirant special sau amidon pot fi de folos. Sosetele folosie trebuie spalate nu refolosite. Materialele naturale (sosete de bumbac, pantofi de piele) ajuta la scaderea umiditatii decat materialele sintetice.
18. Pantofii vechi
Semnificatie: Pericol! Daca pantofii sunt mai vechi de cativa ani acestia pot fi periculosi pentru sanatatea picioarelor. Pantofii vechi nu mai ofera suportul plantar necesar, iar incaltamintea se uzeaza mult mai repede decat cred oamenii.
Alte semne: veziculele (pantofi prea stramti), bataturile (prea ingusti), durerea in calcai (suport insuficient) – daca apare oricare dintre acestea exista o sansa mare ca pantofii sa fie cauza. Persoanele varstnice sunt in special vulnerabile deoarece prefera sa poarta pantofi vechi cu care s-au obisnuit, dar carora le lipseste suportul si flexibilitatea.
Rezolvare: achizitionarea de pantofi noi.
Orice semn aparut la nivelul picioarelor trebuie sa ne faca sa ne gandim la anumite patologii asupra careia acest semn ne poate atrage atentia. Adresati-va medicului daca observati anumite modificari persistente la nivelul picioarelor dumneavoastra.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.