Alergia la antiperspirant si deodorant

Actualizat: 22 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Oamenii folosesc deodorant pentru a preveni mirosul urat de transpiratie al corpului lor. De obicei, acesta se aplica in zona axilei, dar si in locurile in care o persoana transpira mai mult.

Totusi, ce este de facut pentru a schimba mirosul neplacut in cazul alergiei la deodorant sau antiperspirant? Dar cum poate sti o persoana ca este intr-adevar alergica la substantele continute de aceste produse?

Confirmarea alergiei la deodorant

Alergia la antiperspirant poate fi confirmata de mai multe semne si simptome, vizibile de obicei dupa aplicarea acestuia:

- eruptie de orice fel;

- umflaturi rosii;

- pete etc.

Doar pentru ca o persoana are o reactie alergica la un anumit tip de deodorant, nu inseamna ca este alergica la toate. Pentru inceput, poate incerca sa schimbe marca. In unele cazuri, reactia manifestata este de fapt cauzata de parfumul din componenta produsului.

Unele parfumuri prea puternice pot genera chiar si probleme ale sinusurilor.

In cazul in care schimbarea marcii nu functioneaza

In aceasta situatie se vor explora alte alternative: trebuie sa gasiti optiuni pentru a controla transpiratia si pentru a mirosi bine, in acelasi timp. Una dintre variante ar fi folosirea pudrei pentru bebelus. Pentru ca efectul acesteia nu este de lunga durata, recipientul cu pudra trebuie tinut la indemana.

Avizul unui expert

Daca o persoana nu este sigura daca este sau nu alergica la produsele antiperspirante, pentru confirmarea acestui lucru trebuie sa consulte un medic alergolog.

Acesta va face o serie de teste pentru a depista care sunt alergenii care declanseaza simptomele bolii. Alergia la deodorant nu trebuie tratata cu indiferenta, iar instructiunile si tratamentul medicului trebuie urmate cu atentie.

Ce afectiuni poate cauza un deodorant

Dermatita de contact - printre ingredientele unui deodorant sunt incluse o varietate de substante chimice si parfumuri care ar putea declansa reactii alergice la persoanele sensibile.

Dermatita de contact este o reactie alergica manifestata la nivelul pielii care include eruptii, mancarime, umflaturi intense care pot fi ameliorate doar prin intermediul tratamentului prescris.

Oamenii reactioneaza diferit la ingredientele unui deodorant, unii pot dezvolta alergii la anumite deodorante doar in anumite momente ale vietii lor. Mentinerea contactului cu alergentul poate amplifica reactia, iar un rezultat potential ar putea fi o alergie sistemica cu simptome la nivel general.

Pori astupati - componentele antiperspirantelor utilizate pentru axila pot bloca porii pot declansa foliculita sau diferite tipuri de infectii la nivelul porilor care ar putea determina mancarimi si chiar rani.

Deodorantele antiperspirante, spre deosebire de cele care contin doar parfum, prezinta un risc mai mare sa blocheze porii. Explicatia: primele sunt mult mai rezistente la apa, iar prin transpiratie sau chiar spalare, produsele chimice nu vor fi indepartate din pori, acestea acumulandu-se pe parcursul timpului.

Solutia ar fi igiena zilnica si atenta, care sa indeparteze reziduurile ramase de la folosirea antiperspirantului.

Afectarea glandelor sudoripare - Corpul uman transpira cu un scop. Impiedicarea acestuia sa transpire poate duce la o acumulare de toxine la nivelul tesuturilor si glandelor organismului.

Deodorantele si antiperspirantele ar putea opri sau reduce capacitatea organismului de a elimina aceste produse reziduale si ar putea interfera cu procesul normal al transpiratiei.

Cand are loc acest fenomen, glandele existente la subrat se pot inflama, apare senzatia de mancarime si apar eruptii cutanate. Intreruperea utilizarii deodorantului poate fi singurul tratament.

Cum sa preveniti alergia la deodorant

Iata cateva sfaturi pentru a preintampina acest tip de alergie:

- se va opri imediat utilizarea deodorantului care cauzeaza simptome si, eventual, se va folosi alta marca;

- o optiune ar putea fi alegerea deodorantelor care au in componenta substante naturale. Acestea nu contin chimicale si sunt o alternativa buna pentru cei care sunt alergici;

- utilizarea deodorantelor fara parfum (in cazul acestora, riscul dezvoltarii unei alergii sunt mult mai reduse);

- o alta posibilitate ar fi optarea pentru deodorante roll-on sau stick, intrucat deodorantul nu este imprastiat in aer in timpul aplicarii.

Tratament

Daca o persoana se confrunta cu o alergie la deodorant chiar si dupa ce incearca marci diferite, ar trebuie sa consulte un medic alergolog.

Medicul va face o serie de teste specifice pentru determinarea alergenului care declanseaza simptomele, apoi poate prescrie antihistaminice sau corticosteroizi topici pentru tratarea reactiilor cutanate.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

8 lucruri banale care pot cauza cancerul de san Atentionari cu privire la microbi si sfaturi pentru a-i indeparta Ingrediente toxice din trusa de machiaj Antiperspirantele si cancerul de san Cat de periculos este aluminiul din antiperspirante? 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei 40 de modalitati prin care puteti utiliza otetul Tratamente cosmetice: Efectul imbatranirii la nivelul pielii Ce contin atiperspirantele Aspecte care pot fi imbunatatite prin igiena personala Cum sa tinem sub control transpiratia