10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile

Actualizat: 16 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Atentie la alimentatie


O dieta daunatoare pentru inima unui barbat are efect negativ si asupra abilitatii sale de a obtine si mentine o erectie.

Cercetatorii au demonstrat ca acele obiceiuri alimentare care pot cauza infarct, prin obstructia fluxului de sange in artera coronara - regim sarac in fructe si legume si bogat in grasimi, prajeli si mancare procesata - pot impiedica vascularizarea penisului, blocand fluxul de sange.

Studii recente confirma faptul ca disfunctiile erectile sunt rar intalnite in cazul barbatilor care adopta dieta traditionala mediteraneana, bazata pe fructe, vegetale, cereale, grasimi benefice pentru inima: ulei de masline, alune, peste si vin.

Alimente recomandate in prevenirea/ameliorarea disfunctiilor

- Pepenele verde

Prin continutul bogat in citrulina, pepenele verde ajuta la relaxarea si decontractarea vaselor de sange, sustinand vascularizarea penisului.

Odata ajunsa in organism, citrulina se transforma in arginina, eliberand acid nitric.
Continutul cel mai mare de citrinina este localizat la nivelul cojii.

- Alimentele bogate in zinc

Zincul este un mineral important in ceea ce priveste sanatatea sexuala a barbatului, antrenand producerea de testosteron si imbunatatind calitatea spermei.
Alimentele precum carnea de curcan, pui, vita, miel, somon, cerealele, iaurtul, branza si laptele sunt o excelenta sursa naturala de zinc.

In unele cazuri, barbatii care sufera de disfunctii erectile prezinta o deficienta puternica de zinc in organism. Aceasta deficienta poate fi cauzata de utilizarea pe termen lung a diureticelor sau prezenta afectiunilor precum diabetul, bolile de rinichi si ficat si afectiunile digestive.

Mentineti o greutatea corporala optima

Supraponderabilitatea poate atrage multe probleme de sanatate, printre care diabetul de tip 2 - care poate cauza afectarea nervilor din intregul organism: neuropatia diabetica. In situatiile in care neuropatia afecteaza si nervii organului sexual, rezulta disfunctiile erectile.

Disfunctiile sexuale au implicatii mai importante in cazul persoanelor supraponderale, deoarece, de regula, sunt amplificate si de anumite aspecte psihologice: lipsa increderii de sine.

Imbunatatirea vietii sexuale

Pentru imbunatatirea vietii sexuale in cazul persoanelor supraponderale se recomanda:

- scaderea in greutate cu pana la 5 kg, pentru stimularea hormonilor sexuali;
- consumarea de alimente bogate in nutrienti, pentru controlarea colesterolului si a nivelului de zahar din sange;
- consultarea medicul pentru un set de analizele de rutina;
- efectuarea unui set de exercitii care sa creasca fluxul de sange din zona pelvisului;
- acceptarea corpului indiferent de aspectul acestuia;

Disfunctiile sexuale, atat de importante in cadrul oricarei relatii sexuale sanatoase nu trebuie acceptate ca atare de catre persoanele supraponderale. Primul pas consta in delimitarea problemelor fizice de cele psihologice.

Problemele medicale trebuie corectate si tratate cu medicatia potrivita, motiv pentru care consultul medical nu poate fi evitat. In tratarea aspectelor psihologice: incredere, imagine de sine si depresie este foarte important sprijinul partenerului.

Tineti sub control tensiunea si colesterolul

In timp, hipertensiunea deterioreaza peretii vaselor de sange si favorizeaza ingustarea arterelor (ateroscleroza), limitandu-se astfel fluxul de sange; acest aspect afecteaza si cantitatea de sange care circula catre organele sexuale. Pentru unii barbati, scaderea fluxului de sange ingreuneaza procesul de obtinere si mentinere a erectiei; problema este comuna, in special in randul barbatilor care neglijeaza tratarea hipertensiunii.

Este suficient un singur episod de disfunctie erectila pentru instalarea anxietatii; teama de repetare a incidentului poate duce la abstinenta si afecteaza relatia de cuplu.

Hipertensiunea poate interfera si cu ejacularea si poate duce la scaderea libidoului. In unele situatii, medicatia administrata pentru tratarea hipertensiunii poate avea un efect similar; unii medici sustin insa ca in multe cazuri, disfunctia sexuala este cauzata de arterele degradate de hipertensiune si nu de efectele secundare ale medicatiei.

Printre medicamentele antihipertensive acuzate de efecte secundare asupra activitatii sexuale se numara:

- inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA);

- blocantele canalelor de calciu;

- blocantii receptorilor angiotensinei II;

- Alfa-blocantii.

Pentru monitorizarea tensiunii si imbunatatirea vietii sexuale se recomanda:

- renuntarea la tutun;
- optarea pentru alimente sanatoase;
- reducerea consumului de sare si a alimentelor sarate;
- scaderea in greutate (in caz de surplus).

Nenumarata studii au demonstrat conexiunea dintre colesterol si disfunctiile erectile.

Cum afecteaza nivelul colesterolului performanta sexuala?

In cazul unui barbat sanatos, cand acesta este stimulat din punct de vedere sexual, in organism sunt eliberati compusi chimici care declanseaza dilatarea arterelor din penis, permitand trecerea fluxului de sange; umplerea cu sange a arterelor determina intarirea si alungirea organului sexual; erectia se manifesta dupa incetarea stimularii si prezenta orgasmului.

Cand nivelul colesterolului "rau" LDL din sange este prea ridicat, se formeaza placi la nivelul arterelor care blocheaza fluxul de sange. Aceste blocaje ingreuneaza circulatia sangelui catre penis si zona genitala favorizand disfunctiile erectile.
Totodata, nivelul ridicat de colesterol se interpune procesului de producere al chimicalelor necesare erectiei, afectand abilitatea organismului de a elibera oxid nitric.

Colesterolul afecteaza si producerea de testosteron; acest hormon este produs de testicule si joaca un rol important in trimiterea mesajelor de stimulare sexuala in intreg organismul, controland totodata si libidoul.

Consumati alcool cu moderatie

Pozitia ocupata de alcool in societatea umana a fost mereu greu de prezis; desi in era prohibitiei alcoolul era considerat "diavolul in forma lichida", in prezent, studiile demontreaza ca o cantitate moderata de alcool poate avea chiar efecte benefice asupra organismului.
Exista insa multe aspecte necunoscute in ceea ce priveste efectele consumului de alcool asupra vietii sexuale si libidoului.

Disfunctiile erectile sunt considerate cele mai comune disfunctii sexuale in randul barbatilor. Pentru intelegerea legaturii dintre alcool si disfunctiile erectile este necesara intelegerea procesului de obtinere a erectiei.

Prin stimulare fizica sau psihica, creierul relaxeaza muschii organului sexual masculin si permite umplerea arterelor cu sange; astfel, prin crearea de presiune la nivel local se obtine erectia. Abilitatea de a mentine o erectie depinde de capacitatea muschilor penieni de a retine fluxul de sange.

Desi in teorie, consumul de alcool ar trebuie sa sustina erectia, primul efect este cresterea volumului de sange, ceea ce duce la hipertensiune; starea se mentine pana la eliminarea lichidului excesiv prin intermediul urinei.

Cu toate acestea, alcoolul actioneaza si ca sedativ si poate reduce anxietatea de performanta sexuala, una dintre cauzele majore ale disfunctiilor in randul barbatilor tineri. Desi in cazul unor barbati alcoolul este o solutie in obtinerea unui act sexual de calitate, intoxicarea organismului nu trebuie considerata remediu pentru disfunctiile erectile.

Consumul cronic afecteaza ficatul, distruge sistemul nervos si favorizeaza o serie de afectiuni corelate cu disfunctiile sexuale.

Practicati cu regularitate sport

Viata sedentara este deseori asociata cu disfunctia erectila.
Conform cercetatorilor, o activitate fizica de 3-5 ore pe saptamana reduce cu 30% riscul de disfunctie erectila.
Sistemul cardiovascular este responsabil de functia erectila, motiv pentru care persoanele care prezinta probleme circulatorii sau boli de inima sunt predispuse disfunctiilor sexuale.
Exercitiile, in special mersul alert, alergatul sau exercitiile cardio reduc riscul bolilor de inima si mentin circulatia la parametri optimi.

Alergatul, inotul, aerobicul si alte tipuri de activitati pot preveni sau ameliora disfunctiile sexuale.
Cu toatea acestea, trebuie evitate exercitiile care formeaza presiune la nivelul perineului; ciclismul, in special, poate cauza disfunctii. Plimbarile ocazionale cu bicicleta nu sunt considerate factor de risc, insa barbatii care isi petrec mult timp pe bicicleta trebuie sa se asigure ca saua este reglata corespunzator, ca pantalonii sunt potriviti mersului pe bicicleta si ca in cazul drumetiilor lungi, se ridica frecvent in timpul pedalarii.

Tineti sub observatie nivelul de testosteron

Este bine cunoscut faptul ca testosteronul este esential in dezvoltarea hormonala a unui barbat. Testosteronul este cel mai important hormon masculin, cu multiple implicatii in dezvoltarea si caracteristicile sexuale.

Chiar si in cazul barbatilor sanatosi, nivelul de testosteron incepe sa scada pe neasteptate in jurul varstei de 50 de ani.
Dupa atingerea varstei de 40 de ani, nivelul de testosteron scade, in mod normal, cu aproximativ 1.3%.
Unul dintre simptomele primare ale scaderii nivelului de testosteron in organism este reprezentat de disfunctia erectila.

Simptomatologia specifica deficientei de testosteron include:
- scaderea apetitului sexual;
- disfunctii erectile;
- irascibilitate, indispozitie;
- stare de slabiciune;
- cresterea masei de grasime din organism;
- slabiciune musculara;
- caderea parului;
- depresie;
- nesiguranta in adoptarea deciziilor.

Evitati steroizii anabolizanti

Steroizii anabolizanti sunt derivati ai testosteronului, utilizati de regula de catre atleti si culturisti pentru a obtine o crestere mai rapida a masei musculare.
Administrarea de steroizi prezinta insa puternice efecte negative asupra sistemului reproducator masculin, conducand la o crestere excesiva a concentratiei de testosteron sau derivati ai testosteronului; raspunsul organismului la aceasta modificare hormonala consta in scaderea eliberarii de hormon luteinizant (LH) si hormon de stimulare foliculara (FSH).

Administrarea prelungita a steroizilor anabolizanti in doze mari, conduce la hipogonadism, afectiune masculina caracterizata de o producere insuficienta de hormon masculin de catre organism.

In plus, steroizii anabolizanti afecteaza si libidoul. Desi exista putine studii publicate pe acesta tema, se pare ca in prezenta steroizilor anabolizanti creste dorinta sexuala, insa, odata cu aceasta, creste si frecventa disfunctiilor erectile. Desi pare contradictoriu, acest aspect are o explicatie logica: apetitul sexual este influentat de nivelul de androgen, in timp ce disfunctiile sexuale nu au nici o legatura cu acest hormon.

Intrerupeti fumatul

Fumatul si disfunctia erectila au fost adesea asociate de catre specialisti, ca urmare a riscurilor asupra sanatatii provocate de consumul de tutun; printre altele, nicotina contracta vasele de sange si limiteaza fluxul de sange din organele sexuale. Fumatul favorizeaza formarea de placi la nivelul arterelor si ingustarea acestora - ateroscleroza - cauzand probleme circulatorii la nivelul intregului organism.

Conform unui studiu:
- barbatii care fumeaza mai mult de 20 de tigari pe zi prezinta un risc cu 60% mai mare de a dezvolta disfunctii erectile, comparativ cu cei care nu au fumat niciodata;
- 15% dintre fumatori au experimentat disfunctii erectile;
- fumatorii sunt cu 30% mai predispusi catre impotenta;
- in randul nefumatorilor, doar 12% au prezentat disfunctie erectila.

Evitati partidele riscante

Unele cazuri de disfunctie erectila sunt cauzate de leziuni ale organelor in timpul actelor sexuale neconventionale. Pentru a se evita orice leziune a organului sexual, inaintea inceperii actului de penetrare, asigurati-va ca vaginul este lubrifiat corespunzator.

De asemenea, in timpul actului sexual evitati miscarile grabite sau necontrolate, care pot determina intreruperea contactului cu vaginul si lovirea accidentala a penisului de osatura bazinului partenerei sau a altor corpuri tari.

Daca partenera efectueaza miscari care provoaca dureri la nivelul penisului se recomanda oprirea actului sexual si gasirea unei pozitii confortabile.
Fracturile pot aparea in cazul unei presiuni puternice asupra penisului in erectie. "Fractura", reprezinta de fapt o fisura la nivelul tunicii albuginea, membrana fibroasa care inveleste corpii cavernosi ai penisului, responsabili de producerea erectiei.

Simptomele unei "fracturi" de penis:
- zgomot specific unei fisuri;
- durere locala puternica;
- inrosirea zonei;
- pierderea imediata a erectiei.
In unele cazuri, poate interveni si sangerarea.

In general, tratarea unei fracturi de penis presupune:
- administrarea de calmante;
- aplicarea locala de gheata;
- administrarea de antiinflamatoare.

Tratamentul inregistreaza rezultate satisfacatoare in aproximativ 80% dintre cazuri; la unii pacienti insa, durerea poate persista si pot aparea dificultati in intretinerea actelor sexuale pe viitor.

Reduceti stresul

Stresul psihologic ridica nivelul adrenalinei din organism, cauzand contractarea vaselor de sange. Din acest motiv, pentru mentinerea unei vieti sexuale sanatoase, este importanta orice activitate de recreere sau detensionare.

Semne emotionale ale stresului:

- tristete;
- accese de furie;
- iritabilitate;
- munca neproductiva;
- schimbari frecvente de dispozitie.

Principalele semne si simptome fizice:

- palme transpirate;
- oboseala cronica;
- dureri stomacale;
- schimbari ale apetitului alimentar;
- modificari ale greutatii corporale;
- disfunctii erectile;
- tulburari ale somnului.


Citeste si despre:

Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala Afectiuni ale aparatului reproducator masculin Diabetul, alcoolul, cancerul: cauze ale disfunctiilor erectile Remedii naturiste pentru tratarea disfunctiei erectile Disfunctiile erectile - mit sau adevar? Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Intelegerea disfunctiei erectile: boala Peyronie Psihoterapia in ejacularea precoce si disfunctiile erectile Problemele sexuale, cauza divorturilor moderne. Tratamentul disfunctiilor erectile Disfunctia erectila - raspunsuri la intrebari frecvente Teste pentru depistarea problemelor erectile