Am hipertensiune. Cum ma tratez?

Actualizat: 12 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Dan-Victor Spataru
Consultant medical:

Dr. Dan-Victor Spataru
Medic primar cardiolog

Hyperclinica MedLife Grivita

Generalitati


Raspunsul e simplu in cazul hipertensiunii de cauza necunoscuta, asa cum se intampla la peste 95% dintre pacientii ce poarta acest diagnostic. Traiesti cu ea toata viata si trebuie sa ii porti de grija permanent. Pentru ca de hipertensiune nu te poti vindeca, asta e clar, din moment ce nu se cunoaste factorul declansator.

Sperante de vindecare exista la sub 5% dintre pacientii hipertensivi, si anume la cei cu hipertensiune secundara, la care se poate identifica si trata cauza. Cu alte cuvinte, din moment ce tensiunea ta a sarit de 140/90 mm Hg si se incapataneaza sa stea asa la mai multe determinari, trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca nu o sa te mai paraseasca. Si ca singura ta solutie este sa incerci sa o controlezi permanent. Si daca putin mai sus am demonstrat ca treaba cu nevasta e putin diferita de treaba cu hipertensiunea, trebuie sa recunosc ca din fraza anterioara se poate identifica o asemanare.

Cel mai simplu e sa inghiti pastile. Devine putin mai greu daca trebuie sa le iei de mai multe ori pe zi sau daca au efecte adverse. Dar daca ai noroc si gasesti un cardiolog priceput care sa stabileasca o schema de tratament simpla si eficienta, lucrurile sunt ca si rezolvate.

Cel mai greu este sa incerci, dar mai ales sa reusesti sa iti modifici stilul de viata, si asta indiferent daca ai sau nu hipertensiune. In primul si in primul rand, pacientii nu au habar ca scaderea in greutate, exercitiul fizic regulat, oprirea fumatului sau un regim cu mai putina sare pot determina reducerea valorilor tensionale. In al doilea rand, alimentele care contin multa sare sau multe grasimi continua sa fie un mister pentru majoritatea pacientilor. Si nu in ultimul rand, chiar daca stiu ca un regim hiposodat este necesar pentru controlul tensiunii arteriale, si chiar stiu ce alimente sa evite, cei mai multi pacienti nici macar nu incearca sa adere cat de cat la o alimentatie cu sare mai putina. Din principiu. Nu discutam cazul in care pacientii hipertensivi sunt diabetici si dislipidemici. In loc sa ceara sfatul unui dietetician, care sa le ofere o serie de variante de mancaruri sanatoase si relativ accesibile, pacientii in cauza, considerand ca singura solutie pentru boala lor este consumul zilnic de iarba sau fan, lucru inspaimantator ce-i drept, vireaza rapid catre carnati cu cartofi prajiti in untura si cu muraturi. Sa oferim asadar niste solutii ’simple’’ si fara efecte adverse, pentru scaderea tensiunii arteriale.

Precautii

Nu mai fumati. Tigarile fac rau. Peste tot. Dar asta nu e o noutate. Fumatul creste tensiunea arteriala, ca sa nu mai amintim de ateroscleroza accelerata. Concluzia e simpla: daca nu mai fumezi, nu iti mai creste tensiunea atat de mult si nu mai ai nevoie de atatea medicamente. E greu sa te lasi de fumat, dar merita. Ai nevoie doar de o motivatie puternica, medicala sau nemedicala, nu mai conteaza, atata timp cat rezultatul final este acelasi. Beti mai cu masura. Nu despre apa e vorba, ci despre alcool. Consumul exagerat de alcool creste mult riscul de accident vascular cerebral, plus ca in cazul in care inghiti medicamente antihipertensive, eficienta lor este mult redusa. 20-30 grame de alcool pe zi, adica 750 ml bere sau 300 ml vin pentru barbati, si 10-20 grame de alcool pe zi, adica 500 ml bere sau 200 ml vin pentru femei reprezinta un consum decent si fara riscuri prea mari. Ba chiar dimpotriva. O componenta a vinului rosu, resveratrolul, are efecte protectoare pentru patologia cardiovasculara, evident in cazul in care este consumat intr-o cantitate civilizata.


Slabiti, ca oricum rau nu va faceti. Ideea e ca trebuie sa aveti un indice de masa corporala sub 25 kg/mp . Evident ca nu incurajam anorexia. Indiferent de nivelul initial al tensiunii arteriale, o scadere in greutate de aproximativ 5 kg scade tensiunea sistolica cu 4,4 mm Hg si tensiunea diastolica cu 3,6 mm Hg. La fel ca abandonul fumatului, abandonul mancatului este foarte greu de pus in practica. Pentru persoanele interesate exista nenumarate solutii salvatoare, cu conditia sa va adresati unor persoane specializate in domeniu. Din nou, ca si in cazul fumatului, aveti nevoie de o motivatie puternica pentru reusita. Ideea de baza este ca scaderea in greutate trebuie facuta treptat, asociindu-se regimul igieno-dietetic cu exercitiul fizic regulat. Asadar faceti miscare. Zilnic. Sau cel putin 5 zile pe saptamana, cel putin 30-45 minute pe zi. Sunt recomandate exercitiile aerobice, mersul, inotul, alergatul, mersul pe bicicleta. Ridicatul de greutati, adica exercitiul izometric este total contraindicat.


Mancati fara sare, pentru ca exista o gramada de dovezi ca intre consumul de sare si prevalenta hipertensiunii exista o relatie directa. Un adult care mananca normal, fara exces de sare, consuma zilnic 10-12 g sare/zi. Ideal este sa se realizeze o reducere a cantitatii de sare pana la 2,5 grame/zi, toata viata, lucru extrem de greu de realizat. Acesta este motivul pentru care un consum de 5 grame de sare pe zi pare acceptabil in cazul pacientilor hipertensivi, si se regaseste si in recomandarile Ghidului European de Hipertensiune. Practic, pacientii trebuie sa evite branza sarata, mezelurile, muraturile, conservele de orice fel, si sa incerce sa foloseasca mai multe condimente. Si sa citeasca etichetele produselor alimentare, pentru ca, in afara de numarul de calorii si de cantitatea de grasimi si de zahar, este mentionata si cantitatea de sare.

Exista peste tot alimente cu grasimi mai putine, fara zahar, cu cantitate mai mica de sare, cu calorii mai putine, asa ca cine este interesat, gaseste cu siguranta solutii. Controlul valorilor tensionale iti poate da multa bataie de cap, dar si beneficiile sunt pe masura. Necazul cel mai mare este ca tensiunea mare nu prea doare, si evident ca pacientii hipertensivi nu prea isi gasesc motivatie in urmarea unui tratament permanent si cu atat mai putin in modificarea stilului de viata. Doar cand se trezesc cu un angina instabila, infarct miocardic sau cu un accident vascular cerebral, pacientii se gandesc serios sa isi tina in frau valorile tensionale mari.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012
Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200

Citeste si despre:

Hipertensiunea si alimentatia Tipuri de hipertensiune Cum sa vorbiti cu medicul despre medicamente? Obezitatea si hipertensiunea arteriala pediatrica Stenoza aortica Probleme ale ochilor ce pot duce la orbire Accidentul vascular cerebral si incontinenta Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Informatii esentiale despre transplantul de organe Suferinta sau durerea complicata ca urmare a pierderii unei persoane Hiperparatiroidismul Cardiomiopatia dilatativa Femeile si impotenta Insuficienta cardiaca si efectele asupra vietii Fenomenul Raynaud