Intoleranta alimentara: interviu cu Dr. Maria Florea

Actualizat: 12 Aprilie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Intoleranta alimentara este o afectiune frecvent intalnita in randul populatiei generale, subdiagnosticata la acest moment din motive multiple, cu impact semnificativ asupra starii de sanatate.

Aceasta patologie presupune o reactie de respingere a organismului fata de anumite alimente, pe care nu le poate digera si asimila in mod corespunzator.

La ingestia alimentului incriminat are loc o reactie locala inflamatorie, care repetata in timp va duce la afectarea mucoasei intestinale, dar si la o reactie inflamatorie sistemica, cu repercursiuni asupra intregului organism.

Conform OMS, jumatate din populatia globului sufera de intoleranta alimentara, dar la acest moment doar 1 miliard de oameni sunt diagnosticati.

Depistarea intolerantei si adoptarea unei diete corespunzatoare sunt necesare pentru combaterea consecintelor acestei afectiuni si contribuie la mentinerea starii de sanatate a fiecaruia dintre noi.

Care sunt deosebirile intre alergie alimentara si intoleranta alimentara?

Spre deosebire de reactia alergica in care simptomatologia este extrem de evidenta si apare la scurt timp de la ingerarea alimentului (minute-ore), reactia de intoleranta poate sa se manifeste la un interval de pana la 24-48 de ore de la consum.

Alergia alimentara se manifesta prin semne si simptome predominant cutanate si respiratorii si mai putin de ordin digestiv. Cele mai frecvente sunt eritem, prurit, dificultati respiratorii, edeme, acestea fiind observate si relatate imediat de pacient.

In cazul intolerantei alimentare, manifestarile nu sunt la fel de bruste ca in cazul alergiei, sunt extrem de diverse si de aceea de cele mai multe ori sunt neglijate, nediagnosticate si ca atare netratate.

Cum se manifesta intoleranta alimentara?

Intoleranta alimentara se poate manifesta prin semne si simptome atat digestive, dar si cutanate, respiratorii, articulare, musculare sau prin afectarea starii generale.

Cele mai frecvente acuze sunt in sfera digestiva balonarea, durerea abdominala difuza, diaree sau constipatie, greata, inapetenta, afte bucale, scadere sau crestere ponderala. Manifestarile cutanate pot fi acnee, eczeme, urticarie, prurit, eritem.

La nivelul sistemului osteo-articular sau muscular, aceasta afectiune poate determina mialgii, artralgii, inflamatii ale articulatiilor. Alte acuze din partea pacientilor pot fi depresii, insomnii, stare de oboseala cronica, astenie fizica, migrene, anxietate.

Cum depistam intoleranta alimentara?

Aceasta afectiune nu se poate diagnostica decat cu teste serologice speciale, deoarece simptomatologia este nespecifica, cu debut insidios, uneori neobservata de pacient. Aceste teste pun in evidenta prezenta anticorpilor de tip IgG specifici sintetizati de organism ca mijloc de aparare fata de unele alimente.

Se intampla ca uneori intoleranta la anumite alimente sa nu devina manifesta clinic (intoleranta pasiva) si care de obicei apare intr-un test de intoleranta alimentara ca fiind intr-o zona de granita.

Va trebui insa sa se tina cont de aceste alimente, pentru ca un consum periodic si in cantitati exagerate, va putea duce la trecerea lor in categoria celor care produc reactii manifeste clinic.

Care sunt alimentele care provoaca cel mai frecvent intoleranta alimentara?

Cele mai frecvente alimente fata de care putem dezvolta intoleranta sunt oul (in special albusul), laptele de vaca, drojdia si glutenul. insa, pe langa acestea, in top se gasesc si diferite tipuri de carne sau mirodenii si nu in ultimul rand cereale, precum grau, porumb sau secara.

Ce este York Test?

York Test-ul este cheia in diagnosticul acestei afectiuni. Este un test care are la baza o procedura minim –invaziva si extrem de simplu de efectuat, cu o sensibilitate de peste 93%.

Pachetul de servicii YORKTEST presupune prelevarea unei probe mici de sange din deget, cu un rezultat rapid din partea laboratoarelor de excelenta din Marea Britanie (15 zile lucratoare) si consilierea de catre echipa de medici YORKTEST pentru abordarea unei alimentatii personalizate si adecvate in functie de rezultatul testului.

Exista statistici cu privire la intoleranta alimentara in randul romanilor?

La acest moment exista statistica pe baza York Test-ului in ceea ce priveste intoleranta alimentara la romani. Astfel pe un esantion semnificativ statistic de peste 800 de persoane testate, 8 din 10 romani au aceasta afectiune.

Majoritatea dintre ei au avut ca si simptome balonare, durere difuza abdominala, tulburari de tranzit ( constipatie sau diaree), diverse eruptii cutanate sau crestere ponderala cu imposibilitatea de a slabi pe baza unor diete standard.

Cei care au adoptat dieta recomandata in conformitate cu rezultatul testului au prezentat o ameliorare evidenta in peste 50% din cazuri, inca din prima luna de la initierea noului stil de alimentatie.

Am fost placut surprinsi sa observam ca romanii sunt din ce in ce mai mult interesati de sanatatea lor si ca doresc sa afle cat mai multe informatii in ceea ce priveste o alimentatie corecta si echilibrata.

Dr. Maria Florea
Medic nutritionist York Test Romania


Citeste si despre:

Aditivii alimentari Regimul alimentar in cancer Intoleranta la fructoza Alimentatia sanatoasa la persoanele cu intoleranta la lactoza Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara Cum se manifesta alergia alimentara Intoleranta la gluten Intoleranta la proteinele laptelui de vaca