Alimentatia sanatoasa la persoanele cu intoleranta la lactoza

Actualizat: 25 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Intoleranta la lactoza apare atunci cand corpul nu produce cantitati suficiente dintr-o enzima numita lactaza. Lactaza ajuta la metabolizarea si descompunerea zaharului din lapte, lactoza. Atunci cand lactoza nu este digerata, apar simptome cum ar fi diareea, greata, scaderea in greutate, crampe, gazele abdominale si balonarea. In plus, conditia poate fi periculoasa la persoanele care au o forma mai severa a bolii.

Persoanele care sufera de intoleranta la lactoza trebuie sa elimine complet din alimentatia lor laptele natural si preparatele alimentare care contin lapte - in special, de vaca.

Pentru a se evita aparitia simptomelor neplacute ale intolerantei la lactoza exista diverse alternative alimentare, dar si reguli pe care trebuie sa le urmati.

Dieta persoanelor care sufera de intoleranta la lactoza

Regula de baza care va fi urmata de catre cei care sufera de intoleranta la lactoza este eliminarea intr-o proportie cat mai mare a alimentelor care ar putea contine lactoza. Intrucat cele mai multe alimentele care contin lactoza sunt lactatele, sunt foarte importante cantitatile in care aceste produse sunt consumate, dar si tipul lor.

Bolnavii diagnosticati cu intoleranta la lactoza ar putea consuma lapte de vaca fara lactoza. Din punct de vedere nutritional, laptele fara lactoza este comparabil cu cel cu lactoza, fiind fortificat cu nutrienti si vitamine, cel mai des cu vitamina D si calciu.

Alte optiuni pentru meniul persoanelor care au intoleranta la lactoza ar fi: laptele de migdale (bogat in vitamina E), din ovaz sau canepa, din soia sau din cocos.

Dintre lactate, branza tare sau branza fermentata (branza cu mucegai, parmezanul si branza elvetiana) ar putea fi tolerate de unele persoane datorita continutului scazut de lactoza, la fel si untul, dar si iaurtul, in cazul caruia o parte din lactoza este pre-digerata de catre bacteriile existente in compozitia sa. Ca alternativa la inghetata, puteti sa va bucurati de serbet care are cantitati destul de mici de lactoza, comparativ cu inghetata.

Este permis consumul de carne macra de porc, pui sau peste (ton, sardine, somon), fructe de mare, oua, ciuperci, fructe, legume (mai ales cele care contin calciu, cum ar fi broccoli, fasole pinto, salata verde, spanac si varza), cereale integrale, paste, uleiuri vegetale, alune, nuci, seminte, condimente din plante fara alte adaosuri, miere si gemuri.

Se va acorda o atentie speciala unora dintre alimentele procesate, cum ar fi produsele de patiserie sau deserturile (briose, biscuiti, prajituri si anumite tipuri de paine).

Unii aditivi alimentari derivati din produsele lactate contin lactoza. De aceea, cand verificati ambalajele produselor, incercati sa evitati alimentele care contin proteine din lapte, zer, proteine din zer, lapte praf, cazeina, lactoza, lactuloza, lactalbumina, lactoglobulina si cazeina hidrolizata.

Nu este indicat sa consumati produse lactate bogate in grasimi, cum ar fi inghetata, branzeturile moi si cremoase, smantana, frisca, lapte condensat, dar nici ciocolata cu lapte sau supa crema si sosuri care ar putea contine proteine din zer.


Citeste si despre:

Ce trebuie intrebat medicul despre intoleranta la lactoza? Ai intoleranta la lactoza? Afla ce produse din lapte poti manca Alimentatia sanatoasa Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv? Intoleranta la fructoza Cum va protejeaza probioticele sanatatea Importanta calciului in sanatatea oaselor Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala Diaree – semne si alimentatie corespunzatoare Boala Crohn: regim alimentar Ce nu stiati despre lapte Constipatia: mituri si adevaruri Intoleranta la lactoza Intolerante alimentare versus alergii alimentare