Ce este intoleranta la alcool?

Actualizat: 16 Iunie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Sensibilitatea la alcool


Vi se intampla frecvent sa va simtiti rau dupa ce ati consumat chiar si o cantitate mica de alcool? Aveti o senzatie de caldura neobisnuita sau pielea dumneavoastra devine roz atunci cand va expuneti la soare? Intoleranta la alcool se poate manifesta intr-o varietate de moduri.

Este o tulburare metabolica care afecteaza modul in care organismul dumneavoastra proceseaza alcoolul. Chiar daca nu va afecteaza parintii sau bunicii, poate avea un efect asupra dumneavoastra.

Sensibilitatea la alcool este un alt termen pentru intoleranta la alcool. Acestia pot crede ca se imbata prea repede, dar, in realitate, corpul lor nu este capabil sa descompuna alcoolul in acelasi mod in care ar face-o o persoana fara intoleranta la alcool.

Aproximativ 7,2% dintre cei 4.000 de participanti la un mic studiu din 2012 au fost gasiti de cercetatori ca fiind intoleranti la vin si la alcool in general. Acestia s-au plans de nas infundat si de bufeuri. Acestia au constatat, de asemenea, ca femeile erau mai predispuse sa sufere de acest lucru.

Care sunt semnele si simptomele intolerantei la alcool?

Daca aveti intoleranta la alcool, este posibil sa observati ca pielea dumneavoastra se inroseste si incepeti sa va simtiti incins dupa ce ati baut.

Printre celelalte semne si simptome ale acestei boli se numara:
• Mancarimi si curgere a nasului
• Acest lucru face ca pielea dumneavoastra sa devina fie roz, fie rosie.
• Diareea
• Tahicardie
• Oboseala
Dureri de cap
• Hipotensiune arteriala
• crestere a simptomelor astmatice

Nu exista un tratament unic pentru aceasta afectiune. Cand vine vorba de intoxicatia cu alcool, cele mai des intalnite simptome sunt inrosirea pielii si greata.

Identificarea si tratarea dependentei si intolerantei la alcool

A avea o sensibilitate la alcool este adesea confundata cu o alergie la acesta. Spre deosebire de intoleranta la alcool, care este o tulburare metabolica ereditara, alergia la alcool este mai degraba o reactie a sistemului imunitar la anumite componente specifice ale alcoolului.

In contrast cu cei care au alergie la etanol, cei care au o alergie la alte ingrediente precum orzul, drojdia, sulfatii, hameiul, graul si histaminele au mai multe sanse de a avea o alergie la etanol. Greata, urticaria si crampele sunt toate semnele care indica faptul ca puteti fi alergic la alcool.

Un test cutanat poate fi, de asemenea, utilizat pentru a diagnostica intoleranta la alcool. Acesta se face punand un pic de alcool pe un tampon de bumbac si lipindu-l de brat. Tamponul se lasa pe el timp de cateva minute. Cand este indepartat, pielea dumneavoastra va fi verificata pentru semne de inflamatie, urticarie sau inrosire.

Cum va afecteaza alcoolul organismul

Atunci cand beti alcool, se intampla urmatoarele:

1. Alcool dehidrogenaza (ADH) este enzima pe care corpul dumneavoastra o foloseste pentru a descompune alcoolul atunci cand beti.
2. Acetaldehida, produsul final al conversiei ficatului, este toxic pentru organism. ALDH2 intra in joc in aceasta situatie.
3. Otetul, un alt nume comun pentru acidul acetic, este creat de ALDH2 atunci cand acetaldehida este transformata in acid acetic.

Capacitatea organismului dumneavoastra de a finaliza aceasta conversie finala este compromisa daca enzima ALDH2 este inactiva sau mai putin activa, ceea ce duce la aparitia simptomelor de intoleranta la alcool.

O acumulare de acetaldehida in corpul dumneavoastra este ceea ce va face sa va simtiti rau dupa ce ati baut prea mult alcool, chiar si la persoanele care nu au intoleranta la alcool.

Afectiunile mostenite genetic pot fi dificil de diagnosticat. Medicul de familie sau un medic specialist va va analiza istoricul medical si va efectua un examen fizic pentru a pune un diagnostic. In plus, medicul dumneavoastra poate solicita teste in laborator.

Conform unui studiu publicat in 2010, s-a constatat ca o mutatie genetica care face ca aldehida dehidrogenaza 2 (ALDH2) sa devina inactiva a fost cauzata in parte de prevalenta orezului in dietele din sudul Chinei.

Genetica joaca un rol in intoleranta la alcool. Daca aveti aceasta afectiune, se datoreaza faptului ca o gena cu mutatii a fost transmisa de la un membru al familiei dumneavoastra.

Unele persoane sunt mai predispuse decat altele sa dezvolte o intoleranta la alcool ca urmare a anumitor factori de risc. Printre acestia se numara:
• Astmul
• origine sau etnie asiatica
• limfom Hodgkin

Pentru multi oameni, poate fi dificil sa faca diferenta intre o intoleranta la alcool si o alergie la alcool, deoarece simptomele sunt foarte asemanatoare.

Pentru a exclude orice alta afectiune, medicul dumneavoastra va efectua toate aceste teste. Un diagnostic precis poate fi obtinut doar daca consultati un medic specializat in bolile legate de alcool.

Cauzele intolerantei la alcool

Cauza exacta a intolerantei la alcool este inca un mister. ALDH2, o enzima care ajuta la descompunerea alcoolului, poate fi inactiva sau mai putin activa la persoanele care sunt sensibile la alcool.

Optiuni de tratament

Intoleranta la alcool este in prezent incurabila. Cel mai bun mod de actiune este sa va abtineti complet de la bauturile alcoolice si de la alimentele care contin alcool.

Un antihistaminic poate fi prescris daca observati simptome usoare de intoleranta dupa ce ati consumat alcool, cum ar fi nasul care curge sau fata inrosita. Antihistaminicele nu trateaza simptomele, iar daca aveti o intoleranta la alcool, trebuie sa va opriti imediat din bautura.

Chiar daca aveti intoleranta la alcool, asta nu inseamna ca nu puteti avea o dependenta. Daca te afli in aceasta situatie, vei suferi consecinte si mai grave decat un alcoolic obisnuit.

Dependenta de alcool si intoleranta la alcool trebuie sa fie tratate daca tu sau cineva pe care il cunosti este afectat. Recuperarea din alcoolism incepe cu cautarea unui tratament.

Intoleranta la alcool: Cum sa o gestionati

Nu exista niciun tratament pentru intoleranta la alcool. Desi simptomele sale pot fi deranjante si incomode, de obicei nu este letala. Nu puteti face nimic pentru a preveni aceasta afectiune, deoarece este mostenita genetic.

Vestea buna este ca exista cateva sfaturi utile pentru a va ajuta sa faceti fata acestei afectiuni:

Eliminati alcoolul din dieta dumneavoastra sau limitati consumul la minimul necesar.

Atunci cand luati medicamente, nu consumati deloc alcool. Aceasta este o regula generala, dar este esentiala daca sunteti sensibil la alcool. Simptomele pot fi exacerbate daca luati alcool impreuna cu medicamentele.

Renuntati la fumat si evitati sa inhalati fumul de la tigarile altor persoane. Simptomele intolerantei la alcool pot fi exacerbate de fumat.

Daca aveti o intoleranta la alcool, cea mai buna solutie este sa va opriti complet din bautura. Pentru tot restul vietii, veti avea aceasta problema. Daca continuati sa beti alcool, mai ales in cantitati mari, riscati sa dezvoltati probleme ca acestea:

1. Pancreatita
2. Boala Alzheimer cu debut tardiv
3. O boala a ficatului.
4. Cancer
5. Tensiune arteriala prea mare

Bibliografie
1. What Is Alcohol Intolerance? – verywellmind.com
2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17659-alcohol-intolerance
3. Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD). Acute alcohol sensitivity


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4
CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5

Medici

CONF. UNIV. DR. MANEA MIHNEA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR DOLIȘ LAURA CRISTINA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta? Diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara Intoleranta la caldura: simptome, cauze si tratament Principii de alcatuire a meniurilor vegetariene. Leguminoasele Bolile autoimune Intestinul iritabil la copil Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Alzheimer Alergiile alimentare la copii Sfaturi pentru cresterea copiilor rezilienti 9 greseli alimentare in cazul colitei ulcerative Intoleranta alimentara: interviu cu Dr. Maria Florea Intoleranta si alergiile la alcool
Cere sfatul medicului ×