Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta?

Actualizat: 11 Iulie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Datele statistice arata ca 1% din populatia globului sufera de boala celiaca, aceasta fiind tradusa si prin alergia la gluten. Exista insa si persoane care au o sensibilitate ridicata la aceasta substanta din cereale, sensibilitate numita intoleranta la gluten.

Glutenul insa poate influenta negativ sanatatea, chiar daca nu suferi de boala celiaca si nu esti diagnosticat cu boala celiaca. Este dovedit stiintific ca intoleranta la gluten sta la baza bolii numite celiachie.

Persoanele afectate de aceasta maladie dezvolta anticorpi impotriva glutenului. Glutenul denumeste proteinele continute in grau, orz, ovaz, secara. De asemenea, glutenul se regaseste in paine, bere, paste fainoase, diferite produse de patiserie, in cereale, dar si in mezeluri sau in diferite sosuri. Pacientii care sunt afectati de aceasta boala au la dispozitie, din clasa cerealelor, porumbul si orezul, fara continut de gluten. Este important de mentionat ca fructele si legumele proaspete, carnea, branza si ouale nu contin gluten si pot fi consumate.

Ce este boala celiaca

Este o afectiune autoimuna multifactoriala. Consumul de gluten produce inflamarea mucoasei intestinale si aparitia permeabilitatii intestinale. Principalele simptome sunt cele de la nivelul tractului digestiv (diaree, balonari, dureri abdominale), pierdere in greutate, deficit de fier, aparitia cariilor dentare, dermatita sau caderea parului. Diagnosticul se realizeaza cu ajutorul unui test de sange pentru depistarea unui anticorp numit transglutaminaza (TG2).

Ce este intoleranta la gluten

Sensibilitatea la gluten non-celiaca este un termen folosit in cazul pacientilor care prezinta simptome dupa ce consuma alimente care contin gluten. Principalele simptome sunt: disconfort gastrointestinal, oboseala, dureri articulare, dar si probleme neurologice. Trebuie subliniat insa ca toate aceste simptome dispar daca persoana renunta la gluten pentru o perioada de timp. Boala celiaca, dar si intoleranta la gluten se asociaza cu o multitudine de afectiuni, precum schizofrenie, diabet zaharat, epilepsie, dermatita, osteoporoza sau psoriazis.

Cum afecteaza glutenul sanatatea

• Glutenul e o proteina care se gaseste in cateva tipuri de cereale, inclusiv grau, secara si orz. Atunci cand glutenul ajunge in tractul intestinal si interactioneaza cu celulele sistemului imunitar, acesta crede ca este invadat de ceva strain, cum sunt bacteriile. La cei care sufera de boala celiaca, sistemul imunitar ataca glutenul ingerat. Problema este insa aceea ca odata cu glutenul, sistemul imunitar ataca si enzimele din sistemul digestiv, in felul acesta ajungandu-se la dureri abdominale.

• Intoleranta la gluten poate cauza dureri de oase si de stomac. Persoanele sensibile la gluten de cele mai multe ori nu sunt diagnosticate, iar in cazul lor sistemul imunitar nu afecteaza tesuturile organismului. De asemenea, aceste simptome dispar daca se renunta la gluten.

• Glutenul poate afecta si persoanele care nu au intoleranta. Exista studii care sustin ca persoanele care obisnuiesc sa consume frecvent produse care contin gluten se confrunta cu stari de balonare si de obosela accentuata.

• Legatura dintre gluten si anumite afectiuni psihice. Se pare ca anumite boli precum autismul, epilepsia sau schizofrenia se pot ameliora daca persoanele diagnosticate renunta la alimentatia cu gluten.

Care sunt simptomele bolii celiace?

Simptomele bolii celiace pot fi diferite la fiecare persoana. Simptomele comune sunt diaree sau constipatie, varsaturi si scadere in greutate, malnutritie, anemie (nivel scazut de globule rosii), oboseala sau stare de oboseala, dureri osoase sau articulare, depresie, balonare si dureri de stomac si statura mica la copii. Persoanele care sufera de probleme de stomac asemanatoare intestinului iritabil, dureri de cap, oboseala, amorteala si depresie pot avea sensibilitate la gluten.

Cum este diagnosticata?

Boala celiaca este diagnosticata cu analize de sange. Este posibil ca rezultatele testului sa fie confirmate cu o biopsie a intestinului subtire. O biopsie se face in timpul unei proceduri numite endoscopie.

Cum se trateaza boala celiaca?

Tratamentul pentru boala celiaca sau intoleranta la gluten este sa consumi o dieta fara gluten. Eliminarea glutenului din dieta permite intestinelor sa se vindece. Timpul de vindecare este diferit pentru fiecare persoana. Daca esti diagnosticat cu boala celiaca, va trebuii sa tii o dieta fara gluten chiar si dupa ce te simti bine, deoarece consumul de gluten poate afecta intestinul subtire, poate provoca deficiente de nutrienti si malnutritie, impiedica sistemul imunitar sa functioneze corect si ingreuneaza organismul sa lupte impotriva infectiilor.

Evitarea glutenului inseamna mai mult decat renuntarea la painea traditionala, cereale, paste, pizza si bere. Glutenul se gaseste si in multe alte produse, inclusiv legume congelate, in sosuri, sos de soia, unele alimente preparate cu arome naturale, suplimente de vitamine si minerale, unele medicamente si chiar pasta de dinti. Acest lucru face ca urmarea unei diete fara gluten sa fie extrem de provocatoare.

Ce se intampla daca nu ai fost diagnosticat cu boala celiaca?

Daca crezi ca ai putea avea boala celiaca sau sensibilitate la gluten, cel mai bine este sa iti consulti medicul inainte de a merge la o dieta fara gluten. Odata ce o persoana a evitat glutenul pentru un timp, devine mai dificil sa se stabileasca daca are boala celiaca, sensibilitate la gluten sau niciunul dintre ele.

Daca nu ai boala celiaca sau sensibilitate la gluten, eliminarea glutenului din dieta poate provoca deficiente nutritionale. Painea si cerealele fortificate au devenit o sursa majora de vitamine B in multe tari. Desi painea facuta cu orez alb, tapioca si alte fainuri fara gluten devin din ce in ce mai frecvente, in general nu sunt imbogatite cu vitamine.
Pe langa deficientele de nutrienti, produsele fara gluten tind sa fie mai scumpe decat produsele traditionale, asa ca ai putea pierde bani inutil pe alimente de care nu ai nevoie pentru a manca o dieta sanatoasa si echilibrata.


Citeste si despre:

Obiceiuri care v-ar putea afecta sanatatea Pot temele in exces sa afecteze sanatatea elevilor? Amigdalita poate pune sanatatea in pericol? Vasculita necrozanta: afectiune care poate afecta orice vas de sange Ce este anafilaxia? Dr. Claudia Adriana Nicolae: In mod cert, un episod anafilactic poate afecta enorm viata unei persoane sau a familiei sale Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Consumul de gluten: benefic sau nociv Intoleranta alimentara: interviu cu Dr. Maria Florea Boala celiaca (enteropatia glutenica) Gluten Retete fara gluten pentru Craciun