Datele statistice arata ca 1% din populatia globului sufera de boala celiaca, aceasta fiind tradusa si prin alergia la gluten.
Exista insa si persoane care au o sensibilitate ridicata la aceasta substanta din cereale, sensibilitate numita intoleranta la gluten.
Glutenul insa poate influenta negativ sanatatea, chiar daca nu suferi de boala celiaca.
Este dovedit stiintific ca intoleranta la gluten sta la baza bolii numite celiachie. Persoanele afectate de aceasta maladie dezvolta anticorpi impotriva glutenului. Glutenul denumeste proteinele continute in grau, orz, ovaz, secara.
De asemenea, glutenul se regaseste in paine, bere, paste fainoase, diferite produse de patiserie, in cereale, dar si in mezeluri sau in diferite sosuri. Pacientii care sunt afectati de aceasta boala au la dispozitie, din clasa cerealelor, porumbul si orezul, fara continut de gluten.
Este important de mentionat ca fructele si legumele proaspete, carnea, branza si ouale nu contin gluten si pot fi consumate.
Este o afectiune autoimuna multifactoriala. Consumul de gluten produce inflamarea mucoasei intestinale si aparitia permeabilitatii intestinale. Principalele simptome sunt cele de la nivelul tractului digestiv (diaree, balonari, dureri abdominale), pierdere in greutate, deficit de fier, aparitia cariilor dentare, dermatita sau caderea parului.
Diagnosticul se realizeaza cu ajutorul unui test de sange pentru depistarea unui anticorp numit transglutaminaza (TG2).
Sensibilitatea la gluten non-celiaca este un termen folosit in cazul pacientilor care prezinta simptome dupa ce consuma alimente care contin gluten. Principalele simptome sunt: disconfort gastrointestinal, oboseala, dureri articulare, dar si probleme neurologice.
Trebuie subliniat insa ca toate aceste simptome dispar daca persoana renunta la gluten pentru o perioada de timp.
Boala celiaca, dar si intoleranta la gluten se asociaza cu o multitudine de afectiuni, precum schizofrenie, diabet zaharat, epilepsie, dermatita, osteoporoza sau psoriazis.
• Glutenul e o proteina care se gaseste in cateva tipuri de cereale, inclusiv grau, secara si orz. Atunci cand glutenul ajunge in tractul intestinal si interactioneaza cu celulele sistemului imunitar, acesta crede ca este invadat de ceva strain, cum sunt bacteriile.
La cei care sufera de boala celiaca, sistemul imunitar ataca glutenul ingerat. Problema este insa aceea ca odata cu glutenul, sistemul imunitar ataca si enzimele din sistemul digestiv, in felul acesta ajungandu-se la dureri abdominale.
• Intoleranta la gluten poate cauza dureri de oase si de stomac. Persoanele sensibile la gluten de cele mai multe ori nu sunt diagnosticate, iar in cazul lor sistemul imunitar nu afecteaza tesuturile organismului. De asemenea, aceste simptome dispar daca se renunta la gluten.
• Glutenul poate afecta si persoanele care nu au intoleranta. Exista studii care sustin ca persoanele care obisnuiesc sa consume frecvent produse care contin gluten se confrunta cu stari de balonare si de obosela accentuata.
• Legatura dintre gluten si anumite afectiuni psihice. Se pare ca anumite boli precum autismul, epilepsia sau schizofrenia se pot ameliora daca persoanele diagnosticate renunta la alimentatia cu gluten.