Ce greutate trebuie sa aiba bebelusul meu?

Actualizat: 23 Ianuarie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Cresterea si dezvoltarea copilului


Bebelusii de aceeasi varsta pot avea inaltimi diferite, dar greutatea este un indiciu bun pentru starea de nutritie si dezvoltarea copilului.
Este important sa urmarim cresterea lunara in greutate si eventualele modificari ale apetitului sau a nutritiei pentru a putea corecta o dieta deficitara, neadecvata varstei sau trata o boala la debut.

Copilul de la nastere pana la varsta de 2 ani se cantareste si se masora lunar, medicul pediatru poate realiza diagrama de crestere ce se compara cu graficul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Graficul Organizatiei Mondiale a Sanatatii este o curba a greutatii in functie de varsta sau talie. Acesta reprezinta valori medii a mai multor nou-nascuti, fiind notate in procente valorile standard ale curbelor. Astfel percentila 50 reprezinta valoarea medie ideala, deasupra ei, percentilele 75, 90, 95 reprezinta valoarea crescuta in greutate, iar percentilele 25, 10 reprezinta valoarea scazuta fata de ideal.

Mai exact daca avem un copil incadrat la percentila 95 inseamna ca doar 5 copii din 100 pot avea o inaltime sau greutate mai mare decat a copilului nostru, iar extrema inferioara, percentila 10 inseamna ca doar 10 copii din 100 pot fi mai mici decat copilul.

O percentila scazuta nu inseamna intodeauna o problema de sanatate. Greutatea copilului trebuie corelata cu starea sa generala, aspectul tegumentelor, starea de hidratare, talia si circumferinta craniana. Trebuie investigate modificarile bruste ale percentilelor, scaderile bruste sau cresterea ponderala exagerata si tratarea eventualelor stari patologice.

Greutatea medie

Greutatea medie lunara a copilului variaza in functie de sexul copilului, greutatea la nastere si daca sarcina a fost sau nu dusa la termen.

O sarcina normala dureaza intre 37 si 42 de saptamani. Copiii nascuti inainte de 37 de saptamani se numesc prematuri, iar cei nascuti dupa 42 de saptamani postmaturi. Prematurilor le este mult mai greu sa recupereze greutatea si din punct de vedere nutritional vor fi mai mici si vor avea o hemoglobina scazuta fata de copiii nascuti la termen.

Din punct de vedere al greutatii copiii trebuie sa aiba intre 2500 g si 4000 g la nastere. Exista insa si copii care se nasc la termen sub greutatea de 2500 grame, acestia provin in general din sarcini cu probleme, expuse la fum de tigara, private de oxigen sau alimentatie necorespunzatoare. Copiii nascuti la termen cu o greutate sub 2500 grame sufera o restrictie de crestere intrauterina si asemeni prematurilor au nevoie de timp pentru a recupera in greutate.

Pe langa varsta, greutatea copilului trebuie apreciata si in functie de talie. Astfel, putem avea copii cu o greutate normala pentru varsta si talie, copii cu deficit nutritional sau suprapondereali pentru talie si varsta.

Dezvoltarea dupa nastere

In primele 3-5 zile de la nastere copilul scade in greutate intre 7-10% din greutatea de la nastere. Scaderea reprezinta acomodarea nou-nascutului la noul mediu de viata. Reluarea cresterii ponderale se face din a zecea zi, cand se revine la greutatea de la nastere.

Ritmul mediu de crestere

Cresterea in greutate a nou-nascutului variaza in functie de varsta. Pana la varsta de 2 ani avem o crestere constanta ce se modifica din 4 in 4 luni, astfel de la nastere pana la varsta de 4 luni copilul creste cu aproximativ 750 grame pe luna. Intre 4 luni si 8 luni copilul o sa creasca cu 500 grame pe luna, iar intre 9 luni si 2 ani cresterea se va face cu 250 grame pe luna. Dupa varsta de 2 ani cresterea se monitorizeaza anual si este de aproximativ 2 kg pe an, ritm care se mentine pana la pubertate.

De ce unii bebelusi cresc mai repede?

Cresterea in greutate variaza de la un copil la altul si de la un sex la altul.

Baietii iau mai repede in greutate decat fetele, pana la varsta de 2 ani si talia este mai mare.

Din punct de vedere al alimentatiei copiii hraniti la san sunt mai sanatosi decat cei alimentati cu formula si se dezvolta mai repede din punct de vedere al raportului talie-greutate. Bebelusii hraniti cu formula tind sa aiba o grutate crescuta fata de talie, acest lucru fiind datorat in cele mai multe cazuri unei greseli de alimentatie sau de preparare a laptelui praf.

Laptele de vaca nu este recomandat, deoarece are un continut scazut de glucide si adesea provoaca alergii ce pot duce mai tarziu la diverse probleme de sanatate. Medicul de familie si pediatrul pot pune la dispozitie diverse variante de lapte praf de calitate si accesibile din punct de vedere financiar fiecarei familii.

Formula de lapte praf se poate schimba la indicatia medicului pediatru daca copilul intampina dificultati de alimentatie precum refluxul gastro-esofagian, daca are mai multe scaune diareice sau apar alte probleme ce duc la refuz alimentar.

Cand se incepe diversificarea, la 4 luni jumatate pentru bebelusii alimentati cu formula sau dupa 6 luni pentru copiii alimentati la san, in functie de cum sunt alimentati unii copii cresc in greutate mai mult decat in inaltime favorizand astfel pe termen lung aparitia obezitatii infantile.

Copilul inca de la nastere trebuie sa aiba un program alimentar si o dieta corespunzatoare varstei, excesul de fainoase (biscuiti, gris, paine) duce la supraponderabilitate, iar excesul de lapte in detrimentul alimentelor proteice, duce la anemie si deficit ponderal, imunitar si de crestere la copii de toate varstele.

Vitamina D3 este de asemenea foarte importanta pentru dezvoltarea armonioasa a copilului. Carenta vitaminei D3 duce la o stagnare grava de crestere a oaselor cu deformari importante ale toracelui, membrelor inferioare, coloanei vertebrale, determina intarzierea aparitiei dentitiei de lapte, dezvoltare psiho-motorie intarziata si deficit imunitar cu infectii frecvente. Pana la varsta de 2 ani este absolut obligatoriu ca sugarul sa primeasca zilnic 1000 UI pe zi.

Cel mai frecvent se utilizeaza picaturile, o picatura in formele farmaceutice uzuale avand aproximativ 500UI si se administreaza 2-4 picaturi pe zi, deoarece o cantitate mica ramane pe lingurita si de cele mai multe ori sugarul, datorita hipersalivatiei, mai elimina o parte din cantitatea administrata sau aceasta se scurge pe partile laterale ale gurii.

Cand trebuie sa mergem la medic?

In primii doi ani de viata copilul trebuie monitorizat lunar pentru a se preveni orice patologie de crestere, deficit de alimentare sau imunologic.

Trebuie sa cerem sfatul unui medic pediatru oricand simtim ca avem nevoie de ajutor sau cand copilul isi schimba brusc comportamentul alimentar, de somn sau greutatea si se modifica brusc.

Cand vorbim despre nou-nascuti si sugari mici, orice stagnare in greutate sau scadere ponderala este patologica si trebuie investigata de medicul specialist.


Citeste si despre:

Decesul fetal tardiv (Bebelusul nascut mort) Ingrijirea prenatala Alimentatia in timpul sarcinii Alimente care ard grasimile Produse cosmetice pentru mame, recomandate inainte sau dupa nastere Cauzele genetice ale avortului spontan - Numar anormal de cromozomi Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice 580 de specialisti au fost formati in tehnici de recuperare a persoanelor cu autism Cand vorbim despre sex cu cei mici? Cerinte minime de securitate si sanatate referitoare la asistenta medicala la bordul navelor Ce dezvaluie limba despre sanatatea unei persoane Igiena zilnica a corpului Rolul alimentatiei sanatoase in dezvoltarea copilului
Cere sfatul medicului ×