Igiena zilnica a corpului

Actualizat: 28 August 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Parul


Un par sanatos poate adauga un plus de sex-appeal. Pentru ca parul sa fie intretinut si ingrijit, trebuie sa aibe o lungime si o forma usor de mentinut. Acesta trebuie spalat cel putin o data pe saptamana cu un sampon adecvat tipului de par, dar neagresiv. Se vor evita sampoanele care contin borax sau alcali.

Parul trebuie periat de trei-patru ori pe zi cu o perie moale sau cu un pieptane. Scalpul va fi hidratat cu tratamente sau masti speciale, de preferinta cu o ora inainte de spalarea parului. Indicat ar fi sa se evite vopsirea parului. Vopseaua de par nu doar ca ar putea provoca alergii la nivelul scalpului dar poate declansa si alte manifestari alergice asemanatoare cu cele ale racelii. Totusi, de fiecare data cand se va vopsi parul se va face un test de sensibilitate.

Pielea

In Anglia victoriana femeile erau invatate sa se spele fara sa se dezbrace complet. In cultura hindu baile constituiau parte obligatorie a vietii sociale sau personale. Totusi, ritualul scaldatului ar trebui sa fie diferit de cerintele de zi cu zi ale igienei personale.

Sapunul si apa sunt esentiale pentru pastrarea pielii curate. In tarile tropicale se recomanda ca fiecare persoana sa faca o baie sau doua pe zi. Cei care sunt implicati intr-un sport activ sau lucreaza in medii in care transpira mult, ar trebui sa se spele de fiecare data cand incheie activitatile respective. Sapunul este foarte important. Sapunurile germicide sau antiseptice nu sunt indicate pentru baile de zi cu zi. Un burete sau o perie pentru baie curata mult mai bine pielea. Totusi nu se vor folosi materiale abrazive.

Organele genitale si anusul trebuie curatate si spalate cu atentie din cauza secretiilor care sunt eliberate in mod natural in aceste zona. In conditiile in care nu este mentinuta igiena adecvata, local pot sa apara infectii si iritatii. Dupa ce corpul a fost sapunit de mai multe ori, trebuie clatit cu apa din abundenta. Iar dupa baie, uscarea pielii se va face cu un prosop. Trebuie sa se evite schimburile de sapunuri si prosoape. Dupa fiecare baie, lenjeria de corp va fi inlocuita cu una curata.
Dupa varsta de mijloc, pielea tinde sa se usuce. De aceea se recomanda aplicarea unui ulei hidratant sau a unei creme de corp. Indicat ar fi ca acestea sa actioneze pe timp de noapte, deoarece expunera la praf sau soare a pielii dupa ce s-a folosit crema, o va incarca si pot sa apara diferite neplaceri la nivelul acesteia.

Dintii

Pentru un periaj bun al dintilor, chiar si un minut pe zi ar putea fi suficient, daca este realizat corect. Dintii trebuie periati de doua ori pe zi, iar dupa fiecare masa, gura va fi clatita, cel putin cu apa plata. Periajul cel mai important este cel de dinainte de culcare (in mod special in cazul copilor mici).

In timpul perierii se va acorda atentie eliminarii particulelor de alimente blocate intre dinti sau intre fisurile dintilor. Perierea se va face de sus in jos in cazul dintilor din partea superioara a maxilarului si in sens invers in cazul dintilor inferiori. Miscarile vor fi circulare. Nu trebuie ingorata nici suprafata interioara a dintilor sau a limbii. Periuta de dinti trebuie sa aibe parul rezistent, sa fie spalata bine si lasata sa se usuce dupa utilizare. Nu exista pasta de dinti perfecta cu un efect miraculos asupra dintilor. Recomandabil ar fi sa se utilizeze o pasta de dinti fara substante abrazive sau antiseptice puternice.

Mainile

Peste tot in jurul nostru exista fel si fel de microorganisme. Unele bacterii traiesc in mod normal pe corpul nostru. In tarile in care alimentele sunt consumate si pregatite cu mainile goale, trebuie acordata in mod special, mai multa atentie pentru curatenia mainilor. In plus, mentinerea perioade indelungate a mudariei pe maini, duce la sensibilitatea pielii acestora.

Orice persoana trebuie sa se spele bine pe maini cu apa si sapun dupa fiecare masa si dupa ce utilizeaza grupul sanitar. Mainile se vor spala atat in zona dintre degete, sub unghii si pe partea superioara. In timp ce se manipuleaza produse alimentare se va evita zgarierea mainilor, introducerea degetelor in urechi, nas, gura sau alte orificii. Daca se va utiliza o batista, mainile vor fi spalate, dupa acest proces. Unghiile vor fi taiate scurt.

Unghiile

Unghiile cresc complet in aproximativ cinci luni. Nu este recomandat ca acestea sa fie lasate sa creasca lungi decat in conditiile in care exista posibilitatea de a fi mentinute curate. Unghiile scurte sunt mai putin problematice si mult mai sanatoase. Unghiile vor fi taiate in functie de forma lor si nu vor fi taiate mult prea scurt pentru a nu provoca durere.

Sanatatea unghiilor depinde si de starea generala de sanatate a unei persoane. Unghiile friabile sau decolorate apar ca urmare a unor deficiente sau a unor boli. Nu este recomandat ca pe unghii sa fie tot tipul aplicata oja. Aceasta afecteaza si distruge cheratina, unul dintre straturile unghiei. Rasfatati-va mainile si unghiile o data la trei saptamani cu o manichiura. Procedeul implica inmuierea mainilor in apa calda timp de 10 minute, masajul mainilor, curatarea temeinica si modelarea formei unghiilor. Kitul de manichiura trebuie ales cu grija: in cazul unora dintre acestea instrumentele nu sunt de calitate si pot face mai mult rau decat bine.

Picioare

Un produs exfoliant de calitate aplicat pe pielea picioarelor in timpul baii, poate face minuni pentru pielea picioarelor. Iar o piatra ponce sau un alt instrument special pentru calcaie este chiar indicat pentru indepartarea pielii moarte din zona calcaielor. Dupa baie, zona dintre degetele de la picioare va fi uscata cu atentie. Iar unghiile de la picioare vor fi taiate.

Pielea picioarelor nu se va spala in mod excesiv: o data pe zi, de cele mai multe ori, este suficient. Cei care sunt incaltati in cea mai mare parte cu pantofi este indicat sa poarte soseste de bumbac, curate, in fiecare zi. Iar pentru ca picioarele sa fie uscate inainte de incaltarea cu sosete, pe talpi poate fi aplicata o pudra speciala. Multora dintre persoane, picioarele le transpira si chiar miros urat dupa ce se descalta de incaltamintea purtata o zi intreaga.
Daca este posibil, ar trebui sa nu se poarte aceeasi pereche de pantofi in fiecare zi, ci sa se utilizeze mai multe perechi de incaltaminte in mod alternativ. Iar o pedichiura realizata de un profesionist ar trebui realizata o data la trei saptamani. Este foarte important ca incaltamintea sa se aleaga cu atentie: sa fie confortabila si comoda. Ingrijirea piciorului cu mare atentie este esentiala pentru cei care sufera de diabet.

Igiena menstruala

Nici o femeie nu se simte tocmai confortabil in timpul menstruatiei. Mai ales in cazul in care crampele si fluxul menstrual sunt accentuate. In comert sunt disponibile absorbante si tampoane care ar trebui sa faca fata tuturor situatiilor de acest gen. Alegerea lor depinde de ceea ce considera fiecare persoana ca i se potriveste cel mai bine. Unele femei prefera tampoanele interne, altele pe cele externe. Orice tampon trebuie schimbat la 4-6 ore. Daca forma tampoanelor externe nu este cea adecvata, acestea pot sa provoace dureri pe partea interioara a coapselor. In cazul anumitor tipuri de tampoane igienice atat interne cat si externe care raman neschimbate mai mult de 12 ore apare posibilitarea declansarii sindromului de soc toxic. Nu se cunoaste cu exactitate cauza acestei afectiuni.

Totusi la aproximativ 1% dintre femei, in tipul menstruatiei s-a descoperit ca in vaginul acestora exista stafilocul auriu, s-a tras concluzia ca tampoanele absorbante furnizeaza un mediu propice pentru cresterea si raspandirea acesui tip de bacterie. Simptomele sindromului de soc toxic sunt: febra ridicata, varsaturi si diaree severa. Cazurile pot varia de la usoare pana la fatale.

Indiferent de preferinta pentru tamponul utilzat in timpul menstruatiei, este foarte important sa se spele in mod constant zona vaginala. Curatenia zilnica si schimbarea ori de cate ori este nevoie, a tamponului reduce problema aparitiei mirosurilor neplacute in timpul menstruatiei. Nu este recomandabil sa se utilizeze tampoane parfumate si nici folosirea de pulbere in zona genitala.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Alergia la antiperspirant si deodorant Tratamentul infectiilor asociate piercing-ului Escara – o complicatie de temut la pacientii cu Alzheimer Chirurgia estetica si procedurile cosmetice Impactul tatuajelor asupra sanatatii Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Tulburarile de somn Prim ajutor in caz de inflamatie a pleoapei (blefarita) Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului Pediculoza - infestatia cu paduchi Proceduri cosmetice : Alegerea produselor de ingrijire a tenului