Decesul fetal tardiv (Bebelusul nascut mort)

Actualizat: 13 Decembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Decesul fetal


Nasterea unui copil mort are loc atunci cand acesta se naste dupa ce sarcina a ajuns la 24 de saptamani. Daca sunteti insarcinata si va faceti griji in legatura cu copilul nenascut, de exemplu daca ati observat ca bebelusul dumneavoastra se misca mai putin decat de obicei, sunati-va imediat medicul curant. Nu asteptati pana a doua zi. Poate fi un semn ca ceva este in neregula si trebuie investigat daca bebelusul nu se misca atat de mult.

Exista doua circumstante de nou-nascut decedat: in timpul sarcinii sau al nasterii fatul moare in utero sau sarcina este avortata.

Cand un copil moare inainte de termen este posibil sa fiti nevoita sa asteptati ca travaliul sa inceapa in mod natural, sau travaliul poate fi indus. Cu toate acestea, nasterea unui copil mort se poate produce frecvent inainte ca travaliul sa fie indus. S-ar putea sa fie nevoie ca bebelusul sa fie nascut cat mai repede posibil daca sanatatea dumneavoastra este in pericol.

Operatiile cezariene sunt folosite mai rar pentru a aduce pe lume copii nascuti morti. In timpul travaliului, poate avea loc, de asemenea, o moarte fetala subita. Datorita progreselor medicale si a disponibilitatii monitorizarii fetale in timpul travaliului, acest lucru este mai putin frecvent astazi.

Trei categorii sunt folosite pentru a clasifica nasterile de copii morti:
1. Timpurie: apare intre 20 si 27 de saptamani de sarcina
2. Tarzie: apare intre 28 si 36 de saptamani de sarcina
3. La termen: un fat mort nascut la termen, de obicei dupa a 37-a saptamana.

Simptome si semne

Este posibil sa nu va dati seama imediat ca este vorba despre decesul fetal intrauterin. Unele femei insarcinate prezinta sangerari vaginale, dureri sau crampe. Aceste simptome ar putea indica o serie de probleme legate de sarcina. Daca va confruntati cu oricare dintre ele, contactati-va medicul.

Atunci cand nu mai simt miscarile si loviturile bebelusului in timpul sarcinii, unele femei insarcinate incep sa suspecteze ca este ceva in neregula. Daca un fat era activ inainte si nu mai este acum, este posibil sa fi decedat.

Sunati-va imediat medicul sau un alt furnizor de servicii medicale daca bebelusul nu pare sa se miste sau se misca mai rar decat de obicei.

O moarte fetala se poate intampla chiar inainte de inceperea travaliului. In timpul unei examinari prenatale, este posibil ca, in cazul in care nu se constata batai ale inimii, medicul dumneavoastra sa suspecteze posibilitatea unui deces fetal tardiv. Pierderea sarcinii este mentionata ca avort spontan sau nastere a unui copil mort. Ambele expresii sunt folosite pentru a se referi la pierderile de sarcina in diferite stadii.

Dupa ce se diagnosticheaza decesul fetal, medicul ginecolog sau moasa va va prezenta optiunile pe care le aveti. Veti lua in considerare preferintele dumneavoastra individuale, stadiul sarcinii si starea generala de sanatate. In timp ce unele femei ar putea sa astepte si sa isi analizeze optiunile, altele ar putea avea nevoie sa puna capat sarcinii imediat.

Cauze

Nasterea unui copil mort se poate intampla oricui, dar unele persoane sunt mai predispuse decat altele sa fie afectate.
Acest lucru se datoreaza in mare parte catorva factori de risc, cum ar fi:

Rasa: mamele de culoare au de doua ori mai multe sanse de a experimenta un deces fetal decat mamele albe sau hispanice.

Varsta: Femeile de peste 35 de ani au un risc mai mare de avort spontan. In plus, acestea sunt mai predispuse sa dezvolte afectiuni precum preeclampsia, care pot creste riscul de nastere a unui copil mort.

Sanatatea generala: Persoanele care sunt obeze, au diabet sau au tensiune arteriala ridicata pot avea mai frecvent nasteri de copii morti.

Sarcini multiple: Avand gemeni, tripleti sau alti multipli poate creste riscul de nastere a unui copil mort.

Venituri mai mici: Obtinerea unei ingrijiri prenatale de calitate poate contribui in mare masura la asigurarea unei sarcini sanatoase. Persoanele cu venituri mai mici frecvent nu au la fel de mult acces la asistenta medicala, ceea ce le impiedica sa primeasca ingrijirea de care au nevoie pentru a monitoriza si preveni nasterea unui copil mort. Aceasta limitare a accesului poate duce la o lipsa de sprijin social si emotional, ambele fiind necesare pentru o sarcina sanatoasa.

Abuzul de droguri: Fumatul, consumul de alcool, folosirea de droguri recreationale sau abuzul de medicamente eliberate pe baza de reteta in timpul sarcinii creste riscul unui deces fetal.

Ce afectiuni pot provoca nasterea unui copil mort?

Probabilitatea unei nasteri a unui copil mort poate creste din cauza anumitor infectii bacteriene sau virale. Aceste infectii includ:
• A cincea boala a copilariei: Virusul care provoaca a cincea boala este parvovirusul B19. Desi afecteaza de obicei copiii, aceasta infectie poate fi fatala pentru un fat in curs de dezvoltare.
• Boli cu transmitere sexuala: Femeile insarcinate care au sifilis si alte BTS risca sa nasca un copil mort.
• Citomegalovirusul, sau CMV: CMV este un tip specific de virus herpetic. Copiii mici sunt frecvent expusi la acesta. La adulti, CMV nu reprezinta de obicei o problema, dar la femeile insarcinate poate duce la nasterea unui copil mort.
• Listerioza: Puteti fi infectat cu listeria dupa ce ati consumat alimente contaminate, cum ar fi legume crude, pepeni, produse lactate nepasteurizate si altele.
• Malaria: O nastere a unui copil mort poate aparea ca urmare a acestei afectiuni potential fatale.
Toxoplasmoza: este provocata de un parazit pe care il poarta pisicile si pe care oamenii il iau prin contactul cu alimente infestate, pamant contaminat sau fecale de pisica. Acesta poate fi transmis la un fat in curs de dezvoltare, ceea ce poate provoca malformatii congenitale sau nasterea unui copil mort.

Ce boli au potentialul de a provoca nasteri de copii morti?

Anumite boli sau afectiuni pot creste riscul unei femei insarcinate de a naste un copil mort. Acestea includ: hipertensiune arteriala, boli de rinichi, diabet, lupus, sindromul antifosfolipidic - o afectiune autoimuna care afecteaza modul in care se formeaza cheagurile de sange, colestaza intrahepatica a sarcinii - o afectiune care poate provoca o acumulare de bilirubina.

O femeie poate fi, de asemenea, mai predispusa la nasterea unui copil mort daca are antecedente de complicatii ale sarcinii, cum ar fi preeclampsia si nasterea prematura.
Daca ati suferit un deces fetal in trecut, va puteti consulta cu echipa medicala pentru a vedea daca au existat boli sau alte afectiuni care ar fi putut cauza acest lucru. Testele genetice pot dezvalui potentiale probleme pe care le-ar putea avea un alt copil in viitor.

Monitorizarea fatului in timpul travaliului si primirea unei ingrijiri prenatale de calitate sunt doua modalitati de a va oferi o garantie suplimentara ca totul este bine. Interventia medicala s-ar putea sa nu fie suficienta pentru a opri avortul spontan, chiar daca sunteti constienta de semnele de avertizare.

Sarcina se incheie frecvent pana in momentul in care simptomele incep sa apara. Cu toate acestea, ar trebui sa consultati un medic sau o moasa daca va confruntati cu oricare dintre aceste simptome sau semne.

Pierderea unei sarcini poate fi extrem de devastatoare. Durerea, furia si tristetea sunt reactii firesti in cazul unui deces fetal tardiv.
Este normal sa deplangeti aceasta pierdere si este posibil sa aveti nevoie de resurse care sa va ajute sa faceti acest lucru.
Daca aveti un partener, este posibil ca amandoi sa fiti in doliu, iar uneori acest lucru trebuie facut separat. Cu toate acestea, discutia cu un partener sau cu o alta persoana in care aveti incredere va poate ajuta sa procesati emotiile si sentimentele.

Medicul dumneavoastra, moasa sau un alt profesionist din domeniul sanatatii va poate pune in legatura cu grupuri locale de sprijin prin intermediul unei organizatii.
Apelati la un terapeut. Acesti profesionisti din domeniul sanatatii sunt pregatiti sa ajute oamenii sa faca fata emotiilor complicate ale pierderii si ale vietii. Puteti alege sa vorbiti cu un terapeut de unul singur sau cu un partener.

Bibliografie:
www.nhs.uk/conditions/stillbirth
www.healthline.com/health/pregnancy/stillbirth-faqs


Citeste si despre:

Ischemia arteriala periferica Boala Chagas - tripanosomiaza americana Afecteaza partea pe care dormi sanatatea? Tetralogia Fallot Factorii de risc ai anencefaliei la nou-nascut Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare 10 intrebari despre prima saptamana a nou-nascutului Indicatii pentru efectuarea cariotipului Cresterea si dezvoltarea in perioada 1-12 luni Determinarea alfa-fetoproteinei in sange Depresia postpartum (dupa nastere)
Cere sfatul medicului ×