Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures
Diabetul este o afectiune autoimuna, caracterizata prin aparitia hiperglicemiei (nivelul ridicat al glucozei din sange). Hiperglicemia apare fie atunci cand pancreasul produce o cantitate insuficienta de insulina, fie insulina nu poate fi utilizata eficient in organism. Insulina este necesara pentru a transforma glucidele (zaharurile obtinute din hrana) in energie.
Exista doua tipuri de diabet: diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2.
Diabetul de tip 2 este specific adultilor, in timp ce, in cazul copiilor, 98% dintre cazurile de diabet sunt de tip 1.
In Romania, peste 3.000 de copii sufera de diabet zaharat tip 1, dupa cum arata datele Ministerului Sanatatii din 2018.
Incidenta cea mai mare a diabetului de tip 1 este intre 4-6 ani si intre 10-14 ani. Primele semne si simptome apar brusc, la scurt timp dupa declansarea bolii.
Din totalul cazurilor de diabet de tip 1 la copii, 20% sunt depistate pana la varsta de 4 ani.
Diabetul de tip 1 este numit si diabet juvenil, din cauza faptului ca este mai des intalnit in cazul copiilor si adolescentilor.
Diabetul de tip 1 apare din cauza ca anticorpii din organism ataca pancreasul. Acesta este distrus si nu mai poate produce insulina, esentiala pentru a putea transforma glucoza in energie.
Tratamentul in cazul diabetului de tip 1 include administrarea de insulina si monitorizarea glicemiei, dieta si exercitii pentru a mentine glicemia in parametri optimi.
Diabetul de tip 2 este mai putin frecvent la copii. Apare de obicei la adulti, dar si la copiii si adolescentii care sufera de obezitate, de aceea, in ultimii ani, numarul cazurilor de diabet de tip 2 este in crestere la copii.
Pentru copiii supraponderali, se recomanda testarea glucozei serice ca metoda de screening incepand cu varsta de 10 ani sau la debutul pubertatii.
Diabetul de tip 2 se mai numeste si diabet non-insulino-dependent. In diabetul de tip 2, pancreasul produce o anumita cantitate de insulina. Dar aceasta cantitate este insuficienta sau celulele corpului sunt rezistente la insulina produsa si nu o pot folosi pentru a prelucra corect glucoza.
Diabetul de tip 2 poate fi tinut sub control prin:
- schimbarea dietei.
- mai mult exercitiu fizic.
- mentinerea unei greutati normale.
- in unele cazuri, este necesara si medicatia.
Anumite simptome ale diabetului de tip 1 si tip 2 pot fi comune.
Diabetul de tip 1
Cele mai frecvente simptome al diabetului de tip 1 la copii si adolescenti includ:
- urinarea frecventa (poliuria).
- starea de sete permanenta (polidipsia).
- senzatia de uscaciune a gurii.
- pierderea in greutate.
- pofta de mancare ridicata (polifagia).
- stare de oboseala si slabiciune.
- la copiii mici sau sugari apar eruptii cutanate, care nu se vindeca din cauza scutecelor.
- in cazul fetelor poate aparea candidoza.
The British Diabetic Association recomanda parintilor sa fie atenti la urmatoarele semne:
- copilul urineaza mai des.
- copilul bea mai multa apa.
- copilul este mai obosit decat de obicei.
- copilul pierde in greutate.
Diabetul de tip 2
Simptomele diabetului de tip 2 includ:
- urinare frecventa, mai ales noaptea, chiar si umectarea patului.
- senzatie de sete crescuta.
- oboseala.
- iritabilitate sau schimbari de comportament.
- scadere inexplicabila in greutate.
- mancarimi genitale, inclusiv candidoza.
- vindecarea lenta a taieturilor sau a ranilor.
- vedere incetosata.
In caz de diabet de tip 2, tratamentul vizeaza in special schimbarea stilului de viata. Bolnavul poate primi si medicamente orale, care scad glicemia si ajuta organismul sa asimileze mai bine insulina pe care o produce, iar la nevoie va recurge si la injectii cu insulina.
Simptomele diabetului de tip 1 la copii tind sa se dezvolte rapid, in cateva saptamani. Simptomele diabetului de tip 2 se dezvolta mai lent. Ar putea dura luni sau ani pentru a obtine un diagnostic.
Parintii ar trebui sa-si duca copilul la medic daca observa oricare dintre simptomele de mai sus.
De multe ori, diabetul in cazul copiilor ramane nediagnosticat pana la aparitia semnelor severe, putand fi fatal, din cauza ca parintii nu stiu sa identifice semnele bolii.
Un studiu efectuat in 2012 de Diabetes UK a aratat ca doar 9 % dintre parinti au putut identifica simptomele diabetului de tip 1. Un an mai tarziu, procentul a ajuns la 14%.
Cea mai grava consecinta a diabetului nediagnosticat de tip 1 sau mai rar – de tip 2 - este cetoacidoza diabetica (CAD). Cetoacidoza diabetica este principala cauza a mortalitatii la copiii cu diabet zaharat de tip 1.
Daca nivelul insulinei este foarte scazut, organismul nu poate utiliza glucoza pentru energie. In schimb, incepe sa distruga depozitele de grasime pentru energie, care favorizeaza producerea de substante chimice numite cetone. O acumulare a acestor substante chimice provoaca CAD.
Diagnosticul precoce si gestionarea eficienta a diabetului zaharat pot preveni aparitia cetoacidozei diabetice.
La copiii cu diabet de tip 1, nivelurile foarte ridicate sau scazute de glicemie vin si cu anumite riscuri. Acestea sunt influentate de:
- varsta - copiii foarte mici risca sa dezvolte hipoglicemie, din cauza ca nu pot comunica simptomele.
- o glicemie ridicata in mod constant - copiii care au un nivel de glicemie ridicat adesea au un risc mai mare sa faca cetoacidoza diabetica comparativ cu copiii cu o glicemie mica. Pentru copiii cu diabet care au intre 6 si 12 ani, nivelul glicemiei trebuie sa fie intre 80 si 180 pe stomacul gol, iar la culcare intre 100 si 180.
- schimbarile hormonale din perioada pubertatii ingreuneaza mentinerea nivelului glicemiei.
In lipsa tratamentului, diabetul de tip 2 progreseaza mai repede la copii decat la adulti.
Diabetul de tip 2 este intotdeauna asociat cu obezitatea, iar complicatiile pot fi multiple. Copiii care sufera de diabet 2 sunt expusi riscului de boli renale, oculare, tensiune arteriala crescuta si niveluri ridicate ale colesterolului, care favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare la maturitate.
Din acest motiv, detectarea precoce a diabetului de tip 2 si atentia acordata gestionarii excesului de greutate la copii sunt esentiale.
Tratamentul diabetului se pune in urma controlului medical, pe baza simptomelor si a masurarii nivelului glicemiei.
Nivelul de zahar existent in sange (glucoza) este masurat prin intermediul glicemiei. Valoarea normala a glicemiei oscileaza intre 70 si 110 mg/dL.
In urma analizelor si a dignosticului, medicul endocrinolog va prescrie tratamentul necesar. Acesta difera de la un pacient la altul, in functie de cat de avansata este boala si, desigur, in functie de tipul de diabet - 1 sau 2.
Din pacate, pentru diabetul de tip 1, cand pancreasul nu mai produce deloc insulina, singura solutie este administrarea acestui hormon, prin injectii zilnice.
Un copil depistat la 10 luni cu diabet de tip 1 poate face pana la 8 ani, de exemplu, 13.000 de teste de glicemie si 7.800 de injectii de insulina.
Diagnosticul diabetului de tip 1 la copii poate fi coplesitor la inceput. Alaturi de parinte, copilul - in functie de varsta acestuia - trebuie sa invete cum sa-si faca injectii, sa numere carbohidratii si sa-si monitorizeze constant nivelul de zahar din sange.
Principala masura de prevenire a diabetului pe care medicii o recomanda consta in adoptarea unui stil de viata sanatos, cu evitarea obezitatii prin:
- hidratare corespunzatoare, cu evitarea consumului de sucuri din comert.
- alimentatie echilibrata, bogata in fructe si legume, fara dulciuri din comert.
- miscare in aer liber.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.