Anemia nutritionala este determinata de absenta unor substante necesare hematopoiezei din cauza unor carente alimentare. Astfel, cantitatea de hemoglobina din globulele rosii este diminuata. Globule rosii, celulele care transporta oxigenul la tesuturi, constituie aproximativ jumatate din sangele care curge prin vene si artere, iar, zilnic, aproximativ 100 milioane de celule sanguine se formeaza in maduva osoasa.
Materiile prime necesare pentru producerea unor noi globule rosii (eritrocite) sunt: fier, proteine si vitamine, dar mai ales acidul folic si vitamina B12.
Dintre acestea fierul si proteinele sunt esentiale in construirea materiei colorata in rosu, numita hemoglobina.
Durata medie de viata a unei globule rosii este de 120 zile, dupa care este distrusa si inlocuita. Fiecare persoana ar trebui sa aiba intre 12-15 g de hemoglobina la 1dL de sange (diferit in functie de sex, varsta si alti factori), iar in sistemul sanguin aproximativ 3.5 - 5 milioane de globule rosii la un mililitru de sange. Cand aceste valori nu se incadreaza in valorile normale apare anemia, cea mai raspandita afectiune in randul tuturor categoriilor de persoane.
1. Vitamina B12
Vitamina B12 este necesara pentru prevenirea si tratarea anemiei. Aceasta vitamina se gaseste mai ales in proteinele de provenienta animala, de la rinichi si ficat. O alta sursa foarte buna de vitamina B12 este reprezentata de produsele lactate.
2. Sfecla
Si sfecla vine in ajutorul pacientilor cu anemie, deoarece sucul de sfecla contine: potasiu, fosfor, calciu, sulf, iod, fier, cupru, carbohidrati, proteine, grasimi, vitamina B1, B2, B3 (niacina), B6 si vitamina P.
Datorita continutului ridicat de fier, sfecla ajuta la formarea celulelor rosii. Sucul de sfecla rosie consolideaza organismul, dandu-i putere si rezistenta; aceasta fiind un remediu indicat mai ales copiilor si adolescentilor, cand tratamentul medicamentos da gres.
3. Schinduf
Frunzele de schinduf ajuta la formarea sangelui. Acestea sunt recomandate mai ales adolescentelor care sunt afectate tot mai mult de anemie din cauza ciclului menstrual. De asemenea, sunt recomandate si semintele de schinduf deoarece au un continut bogat de fier.
4. Laptucile
Laptucile sunt eficiente in tratarea anemiei deoarece au un continut bogat de fier, motiv pentru care sunt un bun tonic pentru anemie. Fierul este usor de absorbit de catre organism.
5. Spanacul
Aceasta leguma cu frunze este o valoroasa sursa de fier, despre care am descoperit ca ajuta la prevenirea si tratarea anemiei. Dupa ce fierul este absorbit de organism, acesta ajuta la formarea hemoglobinei si a celulelor rosii.
6. Boabele de soia
Boabele din soia au un continut ridicat de fier si proteine. Majoritatea pacientilor cu anemie prezinta si probeleme digestive, motiv pentru care acestia ar trebuie sa consume mai ales lapte din soia, deoarece este usor de digerat.
7. Migdale
Migdalele contin 1,15 mg cupru la 100 mg. Cuprul impreuna cu fierul si vitaminele actioneaza ca un catalizator in sinteza hemoglobinei, deci migdalele constituie un remediu folositor in tratarea anemiei.
Pentru un tratament eficient se recomanda ca 7 migdale sa fie inmuiate in apa timp de aproximativ 2 ore, dupa care de decojesc si se piseaza pana se formeaza o pasta. Aceasta pasta trebuie consumata o data pe zi, dimineata, timp de 3 luni.
8. Seminte de susan
Semintele de susan negru sunt bogate in fier, motiv pentru care sunt eficiente in tratarea si prevenirea anemiei. O lingurita cu seminte sunt lasate la inmuiat timp de cateva ore intr-un pahar cu apa fierbinte, dupa care sunt sunt puse intr-o ceasca cu lapte si se indulceste cu zahar. Emulsia trebuie consumata zilnic de catre pacientul cu anemie.
9. Miere
Mierea este extrem de eficienta deoarece ajuta la producerea hemoglobinei. Aceasta functie este datorata fierului, cuprului si magneziului care se gasesc in miere.
10. Alte alimente
Iata care sunt celelalte alimente care au un continut bogat de fier si sunt eficiente in tratarea anemiei: bananele, prunele, strugurii rosii, capsunele, stafidele, ceapa, dovleacul, morcovii, ridichile, tomatele si telina.
- Legumele si fructele proaspete au un continut ridicat de fier
Dieta este foarte importanta in tratarea anemiei. Alimente precum: painea alba, orezul alb, zaharul si deserturile scad cantitatea de fier din organism. Potrivit specialistilor, fierul trebuie asimilat in mod natural de care organism, mai exact din alimente, motiv pentru care orice persoana trebuie sa consume legume si fructe proaspete.
- Primul pas – dieta cu fructe
Pentru tratarea anemiei, in primul rand se recomanda urmarea unei diete cu fructe timp de 5 zile. Apoi urmeaza o alta perioada de 15 zile in care pacientul trebuie sa consume fructe si lapte.
Dupa aceasta perioada pacientul trebuie sa urmeze o dieta echilibrata din care sa nu lipseasca semintele, nucile, cerealele, legumele si fructele.
1. Bai cu apa rece
Specialistii le recomanda pacientilor cu anemie ca de 2 ori pe zi sa se imbaieze cu apa rece.
2. Sare de baie efervescenta
O baie fierbinte cu sare efervescenta, timp de 10 minute, o data pe saptamana si ocazional o baie cu aburi, sunt de asemenea indicate in tratarea anemiei.
Baile in mare sunt eficiente deoarece lumina soarelui stimuleaza producerea de celule rosii.
3. Exercitii de respiratie
Totodata, specialistii le recomanda pacientilor cu anemie sa faca exercitii de respiratie dar si exercitii fizice usoare, cum ar fi mersul, plimbatul relaxat cu bicicleta etc.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.