Pe langa bucuria aducerii unui copil pe lume, sarcina vine la pachet si cu o serie de manifestari fizice care iti pot creea disconfort pe parcursul sarcinii. Schimbarile hormonale din timpul sarcinii sunt responsabile de aparitia unor efecte neplacute si este important sa stii cum sa le gestionezi. Citeste in continuare si afla care sunt cele mai frecvente cauze ale durerii de cap in timpul sarcinii.
Este normal sa apara durerea de cap in sarcina?
Mai mult de o treime dintre femeile insarcinate se confrunta cu durerea de cap pe parcursul sarcinii. Majoritatea durerilor de cap aparute in sarcina sunt inofensive, insa este important sa discuti cu medicul despre orice fel de durere de cap aparuta pentru a te asigura ca nu reprezinta niciun pericol pentru tine sau pentru fat.
Care sunt tipurile de durere de cap?
De cele mai multe ori durerile de cap aparute in sarcina sunt primare, fara a fi simptomul unei alte patologii sau complicatii. Cu toate acestea exista si cazuri cand durerile de cap pot fi cauzate de alte patologii (dureri de cap secundare), de exemplu hipertensiunea arteriala.
Care sunt cauzele durerilor de cap?
Schimbarile hormonale
Modificarea nivelurilor hormonale este responsabila de aparitia durerilor de cap in primul trimestru. Pe masura ce sarcina inainteaza in evolutie, durerile de cap cauzate de cresterea hormonilor se vor ameliora.
Cresterea volumului sangvin
Cresterea volemiei conduce la cresterea tensiunii arteriale si poate provoca dureri de cap pe tot parcursul sarcinii. In cazul in care valorile tensionale cresc si apare hipertensiunea arteriala, se impune instituirea tratamentului medicamentos pentru a evita aparitia unor complicatii.
Lipsa somnului
Atat emotiile, cat si simptomele neplacute din sarcina pot afecta durata si calitatea somnului, ducand treptat la acumularea oboselii si la aparitia durerilor de cap. Incearca sa iti faci o rutina a somnului pentru a-i permite corpului tau sa se odihneasca corespunzator si sa se refaca.
Oprirea consumului de cafea
Daca obisnuiai sa consumi cafea regulat si ai decis sa renunti la ea pe parcursul sarcinii, acest lucru poate conduce la aparitia durerilor de cap. Poti continua sa consumi cafea in timpul sarcinii cu limitarea aportului de cafeina la maxim 200 mg pe zi (de exemplu o cana de cafea la filtru are aproximativ 140 mg de cafeina, iar o cana de ceai verde contine aproximativ 75 mg de cafeina).
Alte cauze ale aparitiei durerilor de cap in sarcina includ:
• Stresul;
• Starile de greata si voma;
• Alimentatia deficitara;
• Cresterea greutatii corporale.
In concluzie, durerile de cap sunt des intalnite in sarcina si pot fi declansate de schimbarile fiziologice asociate sarcinii sau de prezenta unor factori modificabili (de exemplu dieta sau lipsa somnului). Fie ca te afli in saptamana 34 de sarcina sau esti abia la inceput de drum, nu ezita sa discuti cu medicul tau despre orice durere de cap nou aparuta!
Surse informative
Iftikhar, Noreen. “Headache during Pregnancy: What Causes Them and What You Can Do.” Healthline, Healthline Media, 6 May 2019, www.healthline.com/health/pregnancy/headache-during-pregnancy.
“Foods to Avoid in Pregnancy.” NHS Choices, 16 Apr. 2020, www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/foods-to-avoid/.
Sursa foto: https://www.gettyimages.com/
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.