580 de specialisti au fost formati in tehnici de recuperare a persoanelor cu autism

Actualizat: 16 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Incepand din luna februarie, specialistii vor lucra cu 2.000 de copii si tineri cu tulburari de spectru autist.

80 de monitori si 500 de profesionisti
in interventii terapeutice de recuperare a persoanelor cu autism au fost formati in perioada iulie 2011 – ianuarie 2012, intr-un program sustinut de lectori romani si straini, desfasurat in cadrul proiectului "Si ei trebuie sa aiba o sansa! – Program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist", derulat de Fundatia Romanian Angel Appeal, in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – Directia Generala Protectia Copilului si cu Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania.

Instruirea teoretica a profesionistilor a avut loc in cadrul a 8 sesiuni de formare organizate in Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara, la care au participat psihologi, psihoterapeuti, consilieri psihologici si psihopedagogi din intreaga tara.

Incepand cu luna februarie 2012, cei 500 de profesionisti in interventii terapeutice vor intra intr-o perioada de 6 luni de practica monitorizata, in timpul careia vor lucra efectiv cu copii cu autism si vor raporta progresele inregistrate. Fiecare dintre cei 500 de specialisti va asista intre 3 si 5 cazuri de copii cu autism, iar la sfarsitul perioadei de practica monitorizata va avea loc certificarea profesionistilor formati.

Cei 500 de specialisti in interventii terapeutice pentru persoanele cu autism, precum si cei 80 de monitori ai activitatii de recuperare a persoanelor cu TSA isi vor imbunatati activitatea prin aplicarea informatiilor, cunostintelor sau tehnicilor de lucru dobandite la aceste cursuri, in cadrul serviciilor in care activeaza in prezent (DGASPC, mediul ONG, sectorul privat etc.) si in cadrul celor 40 de centre de consiliere si terapie infiintate prin intermediul proiectului, care vor fi deschise la nivel national, incepand cu luna februarie 2012.

Proiectul "Si ei trebuie sa aiba o sansa!
– Program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist" urmareste cresterea sanselor de integrare sociala si, ulterior, de acces pe piata muncii, a copiilor si tinerilor afectati de autism, prin diagnosticare precoce si facilitarea accesului la servicii si programe de recuperare si asistenta specializata.

Proiectul a fost demarat la 1 octombrie 2010, are o durata de 3 ani si beneficiaza de cofinantare din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, "Investeste in oameni!"

Pentru toate detaliile va invitam sa vizitati www.autism.raa.ro


Citeste si despre:

Posibila legatura dintre autism si greutatea mica la nastere Autismul si remediile florale Bach Autismul - Investigatii si testari Autismul EMC - cursuri gratuite de diagnosticare precoce a autismului, pentru medicii de familie, pediatri si psihiatri Primele semne ale autismului Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Suferi de alergii alimentare? Cum sa eviti contactul cu alergenii alimentari in casa. Semnele autismului in timpul sarcinii Ce este si cum se manifesta autismul virtual? Pesticidele pot creste riscul de autism? Ghid practic de terapie in autism Sarbatorile de iarna pentru copiii cu autism Cum influenteaza inflamatiile gastrointestinale si microbiomul autismul? Autismul, mai greu de diagnosticat la fete. Care este explicatia?