Ce dezvaluie limba despre sanatatea unei persoane

Actualizat: 02 August 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Atunci cand un medic incepe o examinare, ii cere pacientului sa scoata limba. Misterele oferite de aceasta pot fi dezvaluite de unii medici orl-isti.

Depozite albicioase
In cazul in care limba este acoperita de unele pete albe, pastoase - partial sau in totalitate - este clar ca este implicata un fel de infectie prezenta la nivelul limbii, cum ar fi o crestere exagerata a numarului de bacterii sau o boala autoimuna, antiinflamatorie. O alta posibila cauza sunt aftele, care iau nastere ca urmare a supraproductiei de levuri ale candidei. Odata ce infectia este tratata cu medicamente anti-fungice (local sau oral) limba isi va reveni la culoarea sa initiala.



Culoare inchisa a limbii
O limba sanatoasa trebuie sa aibe o culoare roz, de aceea atunci cand aceasta este neagra sau maro inchis, poate sa apara ingrijorarea. Raspunsul se afla in dieta pe care o persoana o consuma, a stilului de viata si a medicamentelor pe care le utilizeaza. Daca papilele filiforme din partea de sus a limbii sunt alungite se pot colora cu usurinta in culori diferite ca urmare a consumului unor produse alimentare, bauturi, antibiotice. Un efect secundar al administrarii de bismut este faptul ca limba poate avea, temporar, culoarea neagra.

De asemenea, oricine bea cafea, fumeaza sau mesteca tutun poate avea limba de culoare maronie. Vestea buna este ca, in ambele cazuri, limba este doar colorata, nuantata. Simplul periaj ar trebui sa ajute la estomparea culorii, pentru ca limba sa revina la culoarea sa normala. Chiar daca petele nu sunt permanente, trebuie sa se acorde atentie consumului de tutun, intrucat acesta creste riscul aparitiei de cancer oral.



Fire de par
Partea de sus a limbii este acoperita cu papile filiforme alcatuite din cheratina (aceeasi proteina care formeaza parul), acestea nu sunt cu adevar fire de par, chiar daca seamana putin cu acestea. In conditii normale, nu sunt observate, dar exista anumite situatii in care acestea se alungesc oferind aspectul de limba paroasa. Mai multi factori pot fi responsabili de stimularea cresterii paplielor filiforme, inclusiv infectiile bacteriene, administrarea de antibiotice sau senzatia de gura uscata.



Ulceratii sau afte
Aftele sau ulceratiile de la nivelul gurii sunt de mici dimensiuni dar sunt extrem de dureroase. Acestea se dezvolta mai ales la persoanele care manifesta predispozitii genetice la care se adauga si alti factori de risc cum ar fi: o raceala, febra sau consumul de citrice in exces, ori muscarea limbii. Indicat ar fi ca evolutia acestora sa fie urmarita.

O ulceratie sau afta se vindeca in mod normal in maxim 10 zile. Leziunile care nu dispar nici dupa aceasta perioada si par sa se inrautateasca, ar putea fi un semn de cancer oral si ar trebui analizate cat mai urgent de catre medic.



Suprafata neregulata a limbii
Papilele filiforme sunt usor proeminente in mod normal, dar uneori se inrosesc si se inflameaza. Ca si in cazul ulceratiilor, atata timp cat zona revine la normal dupa cateva zile, inflamatia nu este simptomul unei boli mai grave. Daca totusi, manifestarile se agraveaza si nu se vindeca, ar putea fi un semn de cancer oral.



Senzatia de arsura
Disestezia orala sau perturbarea perceptiei senzatiilor este o afectiune a carei cauza se presupune ca ar fi consumul de alimente care produc senzatia temporara de arsura. Simptomele de arsura, disconfort si durere pot afecta toata gura, inclusiv limba. Senzatia poate fi constanta si ar putea sa apara si sa dispara pe durata unei zile. Nu se cunoaste exact motivul, dar acest sindrom este intalnit mai ales la femeile aflate in perioada de post-menopauza.

Alte posibile cauze ar putea fi infectiile bacteriene, senzatia de uscaciune a gurii (ca efect secundar al unor medicamente) sau deficiente nutritionale. Nu exista un tratament eficient specific pentru aceasta problema, dar pot fi utilizate pentru diminuarea simptomelor: consumul unei cantitati cat mai mari de apa, antidepresive, anxiolitice, guma de mestecat (pentru a combate senzatia de uscaciune a cavitatii bucale).



Limba decolorata si catifelata
La o persoana care are valorile fierului scazute, limba ar putea avea un aspect catifelat si decolorat. Explicatia este ca sangele nu mai poate transporta suficient oxigen pentru a pastra culoarea rosie a tesuturilor. Ca urmare a lipsei de oxigen in sange, toate tesuturile, inclusiv limba, isi pierd culoarea.

Sectiune sustinuta de:

Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CABINET ORL DR.CONDREA NINA (Fagaras)
Tel: 0761334525
Fagaras, Str. Ghioceilor Nr1, Policlinica Parter

Medici

medic primar CONDREA NINA
ORL - CABINET ORL DR.CONDREA NINA (Fagaras)
Fagaras, 0761334525

Citeste si despre:

Semnificatia simptomelor intalnite zi de zi Cancerul oral Leucoplazia - leziunea premergatoare cancerului oral Implicatiile fumatului in igiena orala Informatii despre sanatatea orala Igiena orala Importanta protezarii auditive bilaterale Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor 15 simptome de cancer ignorate de barbati Simptome orale care nu trebuie ignorate Informatii despre cancerul cervical pe care orice femeie trebuie sa le cunoasca Cum puteti sa preveniti cancerul Sfaturi de nutritie pentru pacientii care sufera de cancer Semne timpurii ale cancerului
Cere sfatul medicului ×