Afectiunile pancreasului - necroza pancreatica

Actualizat: 14 Iunie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Generalitati


Necroza pancreatica este o afectiune in care anumite parti ale pancreasului mor si pot ajunge sa se infecteze. In majoritatea cazurilor, aceasta reprezinta o complicatie a pancreatitei acute.

Intelegerea necrozei pancreatice

Pancreasul este un organ aflat in spatele stomacului, responsabil cu producerea enzimelor care ajuta la digerarea hranei.

Necroza pancreatica apare atunci cand tesutul pancreatic moare din cauza inflamatiei. Atunci cand o persoana sufera de necroza pancreatica, bacteriile se pot raspandi in tesutul mort si pot provoca o infectie.

Pancreasul are un rol esential in desfasurarea unei digestii corecte. Atunci cand pancreasul este sanatos, enzimele produse de acesta trec in intestinul subtire.

Daca pancreasul se inflameaza, aceste enzime se pot scurge in locul in care se formeaza, adica in pancreas-insusi- si pot deteriora tesutul acestuia, afectandu-i functiile. Acest proces se numeste pancreatita.

Daca leziunile sunt severe, sangele si oxigenul nu mai pot ajunge in anumite parti ale pancreasului, ducand la moartea tesutului.

Simptome

Simptomul principal al necrozei pancreatice este durerea abdominala, de obicei severa, localizata in mai multe zone ale abdomenului, inclusiv:

• in partea din fata al abdomenului;

• in zona stomacului;

• in lateralul stomacului, spre spate.

Durerea poate fi ascutita si poate dura cateva zile. Alte simptome care pot insoti durerea includ:

• abdomen balonat;
• febra;
• greata;
varsaturi;
• deshidratare;
tensiune arteriala scazuta;
• cresterea pulsului.

Necroza pancreatica poate duce la o infectie bacteriana si la sepsis daca este lasata netratata. Sepsisul este o afectiune in care organismul unei persoane reactioneaza negativ la bacteriile din fluxul sanguin, provocand pacientului un soc.

Socul septic poate pune viata in pericol, deoarece reduce fluxul sanguin catre cele mai importante organe. Acest lucru le poate deteriora temporar sau permanent. Fara un tratament adecvat, pacientul poate muri din cauza sepsisului.

In alte cazuri necroza pancreatica poate provoca un abces pancreatic.

Cauze

Cele mai frecvente cauze ale pancreatitei sunt consumul de alcool in exces  si calculii biliari.

Calculii biliari sunt pietre mici, cel mai des compuse din colesterol, care se formeaza in vezica biliara.

Cele doua tipuri principale de pancreatita sunt:

• Pancreatita acuta - apare atunci cand simptomele se dezvolta brusc, uneori dupa o masa abundenta, cu un consum excesiv de grasimi si alcool..

Pancreatita cronica -  se instaleaza atunci cand simptomele reapar periodic pe o distanta mai mare de timp (de obicei luni, ani). In cazuri rare, o acutizare a unei pancreatite cronice poate provoca necroza pancreatica.

De asemenea, pancreatita poate fi cauzata de:

• leziuni ale pancreasului;
• aparitia unei tumori in pancreas;
• niveluri ridicate de calciu;
• niveluri ridicate de anumite grasimi in sange, numite trigliceride;
boli autoimune;
• afectiuni ereditare care afecteaza pancreasul, cum ar fi fibroza chistica.

Cand o persoana are pancreatita, enzimele digestive se scurg in pancreas. Aceasta provoaca leziuni tisulare si impiedica sangele si oxigenul sa ajunga la acele tesuturi.

Lasate netratate, anumite parti ale pancreasului pot sa moara. Bacteriile din apropiere pot apoi infecta tesutul pancreatic mort. Infectia este cea care cauzeaza unele dintre cele mai severe simptome de necroza pancreatica.

Diagnostic

Pentru diagnosticul necrozei pancreatice, medicul examineaza abdomenul persoanei si pune intrebari cu privire la simptomele acesteia. De asemenea, se pot face teste de sange pentru a cauta:

• nivelurile de enzime pancreatice;
• sodiu, potasiu sau glucoza;
• nivelurile de trigliceride.

De asemenea, se pot utiliza urmatoarele teste pentru examinarea pancreasului:

• ultrasunetele abdominale;
• scanarea prin tomografie computerizata (CT);
imagistica prin rezonanta magnetica (IRM).

Tratament

Medicii trateaza necroza pancreatica in doua etape. In primul rand, ei trateaza pancreatita, iar apoi partea din pancreas care s-a distrus.

Tratamentul pancreatitei

In primul rand este necesar ca pacientul sa nu consume alimente pe cale bucala, pentru a putea pune in repaus pancreasul afectat de atacul acut..

Tratamentele pentru pancreatita includ:

• fluide intravenoase;
• medicamente care amelioreaza durerea;
• odihna;
• medicamente pentru a preveni greata si varsaturile;
• hranire prin sonda nazogastrica.

Hranirea prin sonda nazogastrica reprezinta atunci cand o persoana este hranita cu alimente lichide printr-un tub introdus prin nas, prin esofag, direct in stomac. Hranirea in acest fel ii ofera pancreasului odihna de la producerea enzimelor digestive.

Tratamentul adresat tesutului pancreatic distrus sau infectat

A doua etapa a tratamentului pentru necroza pancreatica vizeaza partea neviabila a pancreasului.

Medicii trebuie sa indeparteze tesutul mort. Daca tesutul s-a infectat, sunt necesare antibiotice.

Pentru a indeparta tesutul pancreatic mort, medicul poate introduce un tub subtire, numit cateter, in abdomenul pacientului, eliminand tesutul mort prin acest tub. Daca aceasta nu functioneaza, poate fi necesara interventia chirurgicala deschisa.

Potrivit studiilor, cel mai bun moment pentru a efectua o interventie chirurgicala este de 3 sau 4 saptamani dupa declansarea afectiunii. Cu toate acestea, in cazul in care pacientul prezinta simptome severe, interventia chirurgicala pentru indepartarea tesutului mort sau infectat poate avea loc mai devreme.

Tratarea sepsisului

Daca pacientul dezvolta sepsis dintr-o infectie cauzata de necroza pancreatica, aceasta ii poate fi fatala. Pentru a trata sepsisul, pacientului internat in spital, i se vor administra:

• fluide intravenoase;

antibiotice;

• suport pentru respiratie.

Tratarea semnelor precoce ale infectiei este cel mai bun mod de prevenire a sepsisului.

Profilaxie

Prevenirea pancreatitei si a complicatiilor acesteia nu este intotdeauna posibila dar, acestea sunt mai putin probabil sa apara la o persoana cu un pancreas sanatos.

Pentru sustinerea sanatatii pancreasului, puteti urma sfaturile de mai jos:

• nu consumati alcool in exces;

• mentineti o greutate sanatoasa;

• evitati dietele severe.

Daca o persoana are simptome de pancreatita, trebuie sa consulte medicul cat mai curand posibil. Tratamentul precoce este cel mai bun mod de a reduce riscul de necroza pancreatica sau alte complicatii.

Perspectiva

Este esential sa recunoastem simptomele de necroza pancreatica si sa consultam imediat un medic. Obtinerea diagnosticului potrivit si a tratamentului este cel mai bun mod de a reduce complicatiile.

Fara tratament, necroza pancreatica poate cauza o infectie sau septicemie, care poate duce la leziuni ale organelor care pun viata in pericol.

Necroza pancreatica se poate trata usor. Tratamentele vizeaza pancreatita in sine si apoi, tesutul mort sau infectat. Cu un tratament adecvat, persoana care a avut necroza pancreatica, se poate recupera complet.

Alegerea unui stil de viata echilibrat pentru imbunatatirea sanatatii pancreasului este cea mai buna modalitatea de a evita alte probleme si complicatii.


Citeste si despre:

Analize biochimice ale sangelui – modificari ale transaminazelor hepatice Alcoolul etilic Analize de sange utilizate in patologia hepatica 10 dureri misterioase care nu ar trebui ignorate Ficatul si caile biliare - riscul unei patologii hepatice Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.) Sindromul hemolitic uremic – mecanismul patologiei Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina Pancreatita cronica (Inflamatia cronica a pancreasului) Bolile pancreasului
Cere sfatul medicului ×