Pancreatita autoimuna - semne si simptome

Actualizat: 21 Iunie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este pancreatita autoimuna


Pancreatita autoimuna este o inflamatie a pancreasului realizata autoimun, de catre propriul organism. Sistemul imun propriu ataca celulele pancreatice, cauzand inflamatia si distructia lor. Exista doua tipuri de pancreatita autoimuna, cunoscute ca tipul 1 si tipul 2.

Pancreatita autoimuna de tip 1 implica o manifestare clinica a bolii legata de IgG (imunoglobulina G), numita boala IgG. Aceasta afecteaza frecvent multiple organe, inclusiv pancreasul, dar si caile biliare, glandele salivare, rinichii si nodulii limfatici. De asemenea, aceasta varianta de pancreatita poate fi usor confundata cu un cancer de pancreas, ceea ce face diagnosticul diferential foarte important, intrucat cele doua afectiuni au tratamente diferite.

Tipul 2 pare sa afecteze doar pancreasul, desi o treime dintre acesti pacienti au boala inflamatorie intestinala asociata.

Semne si simptome

Deseori, pancreatita autoimuna nu cauzeaza simptome. Simptomele si semnele pancreatitei de tip 1 sunt similare celor date de cancerul de pancreas. Pacientii simptomatici prezinta simptome ce includ:
Urina inchisa la culoare
• Scaune deschise la culoare, moi, ce plutesc in toaleta
• Colorarea in galben a tegumentelor, mucoaselor si sclerelor (icter)
• Durere la nivelul abdomenului superior sau la nivel lombar
• Greata si varsaturi
• Slabiciune musculara
• Fatigabilitate extrema
• Pierderea apetitului, senzatie de satietate precoce, imediat dupa masa
• Pierdere inexplicabila in greutate

Cel mai comun semn al pancreatitei autoimune de tip 1, prezent la aproximativ 80% dintre pacienti, este icterul nedureros. Icterul este cauzat de blocarea, obstruarea ductelor biliare intrapancreatice. Bila se acumuleaza si se depune la nivelul tesuturilor, dand culoarea galbena. Pancreatita de tip 2 evolueaza prin episoade de acutizare a pancreatitei, care se manifesta mai frecvent prin durere abdominala superioara.

Alte diferente intre pancreatita autiomuna de tip 1, si cea de tip 2, includ:

• In tipul 1, boala este multiorganica, ceea ce inseamna ca afecteaza si alte organe inafara pancreasului. Tipul 2 afecteaza doar pancreasul.
• Tipul 1 afecteaza preponderent pacientii de sex masculin, cu varsta cuprinsa intre 60 si 70 de ani. Tipul 2 afecteaza in mod egal ambele sexe, la varste mai tinere.
• Tipul 1 este mai probabil sa reapara, la intreruperea tratamentului

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Pancreatita autoimuna nu cauzeaza simptome, deseori. Astfel aceasta este descoperita in cadrul unor examinari de rutina, intamplator. Totusi, daca observati o pierdere neintentionata in greutate, icter, dureri abdominale neobisnuite, sau alte simptome si semne ce va ingrijoreaza, nu ezitati sa apelati la ajutor medical.

 Cauze si factori de risc

Fiind o afectiune autoimuna, nu exista o cauza externa. Sistemul imun produce anticorpi care se indreapta impotriva celulelor pancreatice, fiind alterata functia de recunoastere si diferentiere a structurilor straine, fata de structurile proprii organismului. Astfel tesutul sanatos este atacat prin auto-anticorpi, prin mecanisme necunoscute, cauzand inflamatia pancreasului.

Exista cativa factori de risc, frecvent asociati cu pancreatita autoimuna. Acestia difera in functie de tipul pancreatitei, dar si de regiune: in SUA, 80% dintre pacienti au tipul 1 de pancreatita autoimuna.

Factorii de risc ai tipului 1 includ varsta de peste 60 de ani, sexul masculin. Pentru tipul 2, varsta de peste 40 de ani si bolile inflamatorii intestinale, precum colita ulcerativa, sunt factori predispozanti.

Riscuri si complicatii

Ca si orice pancreatita, cea autoimuna poate duce la o varietate de complicatii, in special locale, la nivelul pancreasului.

• Insuficienta pancreatica exocrina.  Rolul principal al pancreasului este de secretie enzimatica, enzimele fiind necesare digestiei si metabolismului. Atunci cand pancreasul nu mai poate secreta aceste enzime, se instaleaza insuficienta pancreatica. Simptomele includ diaree, deficiente minerale si vitaminice, pierdere in greutate.

• Diabet zaharat. Pancreasul este organul care produce insulina, principalul hormon ce controleaza nivelul de glucoza din snage. Atunci cand este lezat semnificativ, acesta nu mai produce insulina, glicemia creste foarte mult si se instaleaza diabetul zaharat

• Stenoze la nivelul ductului pancreatic si la nivelul ductelor biliare intrapancreatice. Rezulta staza bilei in ductele biliare, precum si scaderea secretiei enzimatice pancreatice.

• Calcificari pancreatice cu formare de calculi

De asemenea, tratamentul pancreatitei autoimune, in special administrarea cronica de steroizi, poate cauza complicatii. In orice caz, raportul risc beneficiu este favorabil pentru pacient.

Metode de diagnostic

Pancreatita autoimuna este dificil de diagnosticat, din cauza simptomelor nespecifice, care adesea lipsesc. De asemenea, similaritatea cu simptomele din cancerul pancreatic impune un diagnostic dificil.

Totusi, un diagnostic corect este extrem de important, pentru a alege tratamentul specific. In procesul de dianosticare, medicul va face cateva dintre urmatoarele explorari paraclinice:

• Teste imagistice. Acestea includ CT, RMN abdominal, endoscopie digestiva sau colangiopancreatografia endoscopica retrograda (CPER)

• Analize de sange.  Se vor doza enzimele pancreatice precum amilaza, lipaza, markerii inflamatiei, dar si nivelul de IgG, proteina produsa de catre sistemul imun. Un nivel crescut de IgG orienteaza catre pancreatita autoimuna de tip 1.

• Biopsie endoscopica.  In cadrul acestui test, este prelevata o portiune mica de tesut pancreatic, cu ajutorul unui ac de biopsie endoscopic. Biopsia se realizeaza sub control ecografic-endoscopic, pentru o prelevare buna si exacta. Tesutul este apoi analizat la microscop, iar celulele pancreatice afectate de boala autoimuna au un aspect caracteristic la microscop, recunoscut de catre medicul anatomo-patolog. Intreaga procedura se realizeaza prin ecografie digestiva, unde un instrument lung si subtire, dotat cu ac de biopsie la capat, este introdus prin cavitatea bucala pana la nivelul pancreasului.

Optiuni de tratament

• Stentarea biliara. In cazul pacientilor ce au deja icter, medicii presupun intotdeauna o obstructie la nivelul cailor biliare. Astfel, inainte inceperii tratamentului medicamentos, acestia vor recomanda rezolvarea acestei obstructii. Stentarea se realizeaza prin introducerea unui tub de dren la nivelul caii biliare. In acelasi timp cu montarea stentului, se poate preleva tesut al canalului biliar, pentru biopsie.

• Steroizi. Simptomele din pancreatita autoimuna se imbunatatesc deseori dupa tratamentul cu steroizi, chiar si de scurta durata. Prednisonul este folosit cel mai frecvent, iar majoritatea pacientilor raspund bine si repede la tratament. Tratamentul cronic cu steroizi amelioreaza starea pacientului si mentine boala sub control, insa implica anumite riscuri.

• Imunosupresoarele si imunomodulatoarele.  Intre 30% si 50% dintre pacientii cu pancreatita autoimuna au nevoie de tratament cu medicamente imunosupresoare. Acest tratament este deseori unul pe termen lung, din cauza riscului de recurenta a bolii, in special in cazul celei de tip 2. Acestea implica riscuri, la fel ca si steroizii, iar cel mai important este riscul de infectii recurente frecvente. Pacientii sub un astfel de tratament vor avea un sistem imunitar scazut, ceea ce ii predispune la infectii.

• Monitorizarea functiilor organelor.  In special in cazul pancreatitei de tip 1, monitorizarea altor organe este importanta pentru preventia extinderii afectiunii. Doctorul va recomanda consulturi periodice, la 6 luni sau 1 an, a organelor susceptibile: ganglioni limfatici, glande salivare, ficat, rinichi. Chiar daca riscul afectarii multiorganice scade atunci cand pacientul este sub tratament steroid, monitorizarea trebuie in continuare facuta.

Concluzie

Pancreatita autoimuna este o afectiune dificil de diagnosticat, dar care beneficiaza de tratament specific, cu steroizi si imunosupresoare. Exista cateva diferente intre cele doua tipuri, insa in ambele, organismul produce anticorpi ce ataca pancreasul. Pentru a evita riscurile si complicatiile, pancreatita autoimuna trebuie descoperita din timp, prin prezentari regulate la medic.

Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/autoimmune-pancreatitis/diagnosis-treatment/drc-20369804
https://www.healthline.com/health/autoimmune-pancreatitis


Citeste si despre:

Legatura dintre diabetul de tip 3 si cancerul pancreatic Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna Afectiunile pancreasului - necroza pancreatica Ce este pancreatita si cum se manifesta? Pancreatita acuta – posibile manifestari atipice Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Splenomegalia sau marirea splinei - cauze, simptome, tratament Diabetul zaharat - cauze, simptome, tratament Diabetul zaharat latent autoimun al adultului (diabet LADA) Relatia dintre bolile autoimune si cancer
Cere sfatul medicului ×