Tipuri de necroza si particularitati

Actualizat: 05 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este necroza


Necroza reprezinta moartea celulelor din tesuturile organismului. Aceasta poate aparea in urma traumatismelor, infectilor sau bolilor de alte tipuri. Mecanismul de aparitie a necrozei consta in lipsa de oxigen in celule.

Cum se manifesta

Fiecare celula din organism are nevoie de oxigen pentru a trai, acesta fiind nutrientul principal; oxigenul este adus la celule prin sange, mai exact prin hemoglobina din sange, iar atunci cand nu exista suficient sange, se instaleaza in ordine hipoxia, ischemia si necroza.

Celulele si tesuturile necrozate pot fi indepartate din organism, insa nu pot reveni la starea de celule vii, sanatoase.

Modele de necroza

Exista mai multe modele de necroza din punct de vedere al mecanismului prin care celulele mor. Acestea difera prin aspectul microscopic si prin caracteristici ce tin de aspectul celulelor necrozate.

Necroza coagulativa. Celulele moarte raman ferme si arata normal timp de cateva zile dupa ce au murit. Lipsa de sange si oxigen poate cauza necroza coagulativa sau necroza de coagulare in orice tesut din organism inafara de creier.

Necroza lichefianta. In acest tip de necroza, celulele moarte se dizolva in primele ore dupa instalarea necrozei. Ele se transforma intr-un lichid gros, vascos. Necroza lichefianta survine in urma infectiilor.

Necroza grasoasa. Celulele moarte elibereaza enzime ce induc transformarea lor in lichid. Acest lichid se mixeaza cu calciul, cauzand depozite de celule necrozate. Pancreatita acuta este cel mai frecvent tip de necroza grasoasa, insa poate aparea deseori si in tesutul mamar.

Necroza cazeoasa. Celulele moarte capata un aspect albicios si moale. Necroza cazeoasa este specifica tuberculozei pulmonare.

Necroza fibrinoida. In acest caz, celulele moarte apar rozalii, fara structura specifica, din cauza pierderii de proteine si fibrina. Apare in urma bolilor autoimune sau afectiunilor vaselor de sange.

Necroza gangrenoasa. Aceasta se manifesta la nivelul pielii, care devine neagra si urat mirositoare. Degetele de la picioare si de la mana sunt cel mai frecvent afectate de necroza gangrenoasa.

Tipologie

Necroza poate aparea in orice regiune din organism si in multe tesuturi, inclusiv in oase, piele si majoritatea organelor interne. In functie de tipul histologic si de localizarea necrozei, clasificarea necrozei cuprinde urmatoarele tipuri:

Osteonecroza (necroza avasculara)

Necroza avasculara sau osteonecroza apare atunci cand circulatia sanguina catre tesutul osos este blocata. Lipsa de sange si implicit de oxigen duce la degradarea osului si la moartea acestuia. Cel mai frecvent, osteonecroza apare la nivelul osului coxal (osul soldului). Osteonecroza mandibulei este un subtip particular, cauzand durere severa la nivelul mandibulei si a cavitatii bucale.

Necroza pancreatica

Necroza pancreatica este o complicatie serioasa ce survine in urma pancreatitei acute. Tesutul pancreatic moare si se suprainfecteaza. Infectia se raspandeste in circulatie si se poate instala sepsisul, socul septic si insuficienta multipla de organ.

Necroza grasoasa a sanului

Necroza grasoasa a sanului este necanceroasa (benigna) si este afectiunea ce apare in urma lezarii tesutului mamar prin diferite modalitati. In locul cicatrizarii tesutului lezat, organismul produce necroza si formarea unui tesut lichidian grasos.

Necroza tubulara acuta

Necroza tubulara acuta este necroza de la nivelul rinichilor. Tubii renali sunt mici ducte prezente in rinichi cu rol esential in filtrarea sangelui si formarea urinii. Atunci cand acestia sunt lezati, se instaleaza insuficienta renala acuta si poate aparea necroza.

Necroza papilara renala

Un alt tip de necroza renala este cea papilara. Papilele renale se gasesc la extremitatile tubilor renali si permit urinii sa iasa din rinichi, catre caile urinare.

Necroza radica

Necroza radica sau de radiatii este un efect advers rar al unor doze mari de radiatii primite la nivel cerebral, la nivelul capului sau gatului. Desi rara, este severa cu risc de leziuni cerebrale permanente si chiar deces.

Necroza tegumentara sau gangrena

Necroza pielii sau gangrena apare atunci cand circulatia pielii nu este suficienta sau in urma unei infectii severe. Mainile, picioarele si degetele de la acestea sunt cel mai frecvent afectate.

Necroza post-injectii

Un tip special de necroza, cu prevalenta crescuta in ultimii ani, este necroza ce apare in urma injectiilor cu scop cosmetic, precum injectiile cu acid hialuronic.

Acestea sunt proceduri cosmetice minim invazive utilizate de catre medicii dermatologi, esteticieni sau cosmeticieni pentru a oferi efectul de umplere pielii sau buzelor. Desi sunt utilizate frecvent si au complicatii rare, necroza in urma acestor proceduri este posibila si severa. Semnele de necroza pot aparea imediat sau la cateva ore dupa injectare.

Acestea includ:
• Durere accentuata si disconfort semnificativ
• Rigiditate
• Paloarea pielii
• Piele rosie sau alte discoloratii ale pielii

Factori de risc

Riscul de a face necroza creste in prezenta unor factori.

Varsta inaintata este un factor comun care creste vulnerabilitatea organismului la boli ce pot evolua cu necroza (precum bolile vasculare).

Consumul de alcool este un alt factor de risc important, intrucat alcoolul este o substanta citotoxica (toxica pentru celule).

Leziunile deschise si traumatismele cresc riscul de infectii severe si astfel de necroza.

Utilizarea indelungata a medicamentelor corticoide este si ea asociata cu un risc crescut de necroza.

Necroza vs Apoptoza

Apoptoza si necroza sunt doua fenomene diferite, insa care au ambele ca rezultat moartea celulara.

Apoptoza este modul in care celulele mor natural, fiziologic, fiind o moarte ,,normala’’ si necesara pentru a mentine echilibrul organismului. Apoptoza este un proces care nu necesita tratament.

Necroza, insa este moartea patologica a celulelor, in urma unei patologii ce implica hipoxia si ischemia. Celulele ce ajung la moarte celulara prin necroza nu sunt functionale.

Concluzie

Necroza este procesul prin care celulele lezate prin hipoxie si ischemie, ajung la moartea celulara. Desi este un termen specific medical, necroza este un fenomen ce se intampla mult mai des decat v-ati gandi. Tipurile diferite de necroza necesita tratament diferit, iar intreg planul de tratament se va realiza in functie de contextul patologic ce a evoluat cu necroza. Este ideal ca orice patologie sa fie identificata si tratata din timp, inainte de necroza sa se instaleze in mod semnificativ.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23959-necrosis
https://www.verywellhealth.com/what-is-necrotic-tissue-3157120


Citeste si despre:

Limfomul non-Hodgkin Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular) Patologia chirugicala a stomacului Cauze imunologice de infertilitate Piciorul Reumatoid Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Apendicita Boala vasculara periferica Cauze de hemoragii digestive superioare - varicele esofagiene Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat Fasceita necrozanta – infectia necrotizanta a fasciei si a tesutului subcutanat