Insuficienta pancreatica

Actualizat: 03 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Insuficienta pancreatica apare atunci cand pancreasul nu secreta suficiente substante chimice si enzime digestive pentru a avea loc o digestie normala.

Cand insuficienta pancreatica este severa, rezultatul poate fi malabsorbtia (absorbtia inadecvata a substantelor nutritive de catre intestine), fapt ce poate duce la deficiente de substante nutritive esentiale precum si la scaune moi care vor contine grasimi neabsorbite (steatoree).

Insuficienta pancreatica si alte afectiuni

Insuficienta pancreatica severa apare in fibroza chistica, pancreatita cronica, precum si cazul interventiilor chirurgicale ale tractului gastro-intestinal in care sunt eliminate portiuni ale stomacului sau pancreasului.

La dezvoltarea insuficientei pancreatice pot contribui inclusiv anumite boli gastrointestinale cum ar fi ulcerul gastric, boala celiaca, boala Crohn si unele boli autoimune (lupusul eritematos sistemic).

Formele usoare de insuficienta pancreatica sunt adesea dificil de diagnosticat si exista controverse in randul specialistilor privind necesitatea tratamentului in acest caz.

Pancreatita

Pancreatita este o inflamatie a pancreasului care reduce functia organului, cauzand insuficienta pancreatica, malabsorbtie si diabet.

Pancreatita acuta este de obicei o conditie temporara si poate fi cauzata de calculi biliari, consumul excesiv de alcool, valori ridicate ale trigliceridelor, leziuni abdominale, dar si de ingestia de medicamente sau substante toxice.

Pancreatita cronica este un proces lent in care are loc distrugerea treptata a pancreasului. Cel mai adesea, este determinata de consumul excesiv de alcool.

Pancreatita cronica alcoolica

Pancreatita cronica reprezinta o inflamatie persistenta a pancreasului care provoaca deteriorarea progresiva, cicatrizarea si pierderea functiei organului.

Inflamatia declanseaza umflarea tuburilor din pancreas, responsabile de transportul enzimelor digestive, fiind astfel distruse celulele acinare (care produc enzime digestive).

Pierderea de celule acinare ale pancreasului este ireversibila. De-a lungul timpului, pe masura ce avanseaza insuficienta hepatica, se pierd un numar tot mai mare de celule acinare.

Consumul prelungit, excesiv de alcool este cauza principala a pancreatitei cronice.

Cele mai multe dintre cazurile de pancreatita acloolica se dezvolta dupa ce ani de zile s-au manifestat crizele pancreatitei acute induse de alcool.

Fibroza chistica

Fibroza chistica este o conditie mostenita care determina producerea de secretii groase, anormal de lipicioase.

Fibroza chistica
afecteaza compozitia fluidelor digestive pancreatice, care nu mai curg prin pancreas, din cauza consistentei crescute.

Fluidele grase blocheaza sistemul de transport tubular din pancreas, provocand inflamatie si modificari degenerative progresive asemanatoare cu cele observate in formele de pancreatita cronica.

Insuficienta pancreatica de obicei se agraveaza, ducand la malnutritie insotita de scaune voluminoase si moi, cu textura grasoasa si miros neplacut.

Copiii cu fibroza chistica de multe ori nu reusesc sa treaca prin etapele normale de crestere ca urmare a deficientelor nutritionale cauzate de insuficienta pancreatica.

Cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic poate provoca insuficienta pancreatica.

Majoritatea cancerelor pancreatice cresc in celulele pancreasului exocrin - cel implicat in productia si transportul enzimelor digestive si al fluidelor.

Tumorile pancreatice canceroase sau adenocarcinoamele ductale pot obtura conducta responsabila cu secretia enzimelor digestive in intestin, iar rezultatul va fi insuficienta pancreatica.

Alternativ, celulele canceroase pot invada celulele acinare normale iar consecinta va fi disparitia celor din urma. Deseori, ambele procese contribuie la insuficienta pancreatica.

Dieta pentru insuficienta pancreatica

- Grasimi - Alimentele grase pot contribui la aparitia steatoreei, unul dintre principalele simptome ale insuficientei pancreatice.

Steatoreea se refera la scaunele uleioase care sunt compuse din cantitati ridicate de grasimi.

Consumul de alimente cu un continut scazut de grasimi poate reduce cantitatea de grasimi excretate in materiile fecale.

De asemenea, un nivel ridicat de trigliceride in sange poate agrava inflamatia din organism. Se vor consuma lapte si lactate degresate si se va evita consumul de iaurt.

Desi o dieta bogata in proteine ajuta la diminuarea simptomelor de insuficienta pancreatica, se va opta pentru proteinele slabe, cum ar fi carnea de pasare, fasolea si tofu in loc de carne rosie si grasa.

Se va limita consumul de snackuri prelucrate.

- Alcoolul este o cauza frecventa a pancreatitei. Forma acuta a conditiei poate fi determinata de consumul excesiv de alcool.

Eliminarea bauturilor alcoolice din dieta poate preveni aparitia pancreatitei cronice, cea care duce la insuficienta pancreatica si alte complicatii medicale.

- Fibre - O dieta bogata in fibre poate fi utila pentru diminuarea simptomelor.

Fibrele sunt recomandate pentru o viata sanatoasa, in cazul majoritatii oamenilor.

Daca o persoana sufera de dureri abdominale si steatoree din cauza insuficientei pancreatice, se va reduce cantitatea de fibre consumate.

Se vor consuma cereale integrale in locul celor rafinate si se va solicita ajutorul medicului pentru a se stabili care dintre fructe si legume sunt recomandate, in functie de gravitatea si tipul de insuficienta pancreatica.

- Suplimente alimentare - O dieta pentru insuficienta pancreatica cel mai probabil va include o varietate de suplimente alimentare, intrucat persoanele care au probleme cu functia pancreatica pot pierde in greutate si pot experimenta dificultati in absorbtia unor vitamine si minerale necesare pentru o viata sanatoasa.

Administrarea de enzime digestive pe parcursul meselor poate fi recomandata pentru digestia mai usoara a alimentelor si pentru diminuarea durerilor de stomac si a altor simptome.

Fiecare bolnav trebuie sa se adreseze medicului in ceea ce priveste completarea dietei sale cu suplimente vitaminice, inclusiv antioxidantii esentiali, adica vitaminele A si C, deoarece antioxidantii pot reduce inflamatia din organism si pot ameliora inclusiv inflamatia pancreasului.


Citeste si despre:

Legatura dintre diabetul de tip 3 si cancerul pancreatic Pancreatita Pancreatita autoimuna Transplantul pancreatic Cum tratam defectele congenitale ale pancreasului Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Clonarea: mit si realitate! Arsuri stomacale sau infarct miocardic? Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat Deficitul de calciu, un dezechilibru cu efecte severe Abcesul pancreatic