Informatii esentiale despre pancreatita acuta si cronica

Actualizat: 27 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Pancreatita acuta


Definite si cauze

Reprezinta o inflamatie acuta a pancreasului, care antreneaza o distrugere a glandei si a tesuturilor din jur de catre enzimele produse de pancreas, care sunt in mod normal evacuate in intestine pentru a participa la digestia alimentelor.

In pancreatita acuta, acestea raman in pancreas si il “digera”. Cele doua cauze principale sunt blocarea unui calcul pe canalul comun care evacueaza bila si secretiile pancreatice in intestine, iar a doua cauza si cea mai frecventa este consumul de alcool, alaturi de o masa copioasa.

Alte cauze pot fi: post operatorii, dupa examinari invazive, post-traumatice, boli metabolice, ca de exemplu hiperlipidemia familiala, boli endocrine, cum ar fi: hiperparatiroidism, infectia cu virusul Urlian si cu virusul Coxsackie, care cauzeaza complicatii severe si necesita internare intr-o sectie de boli infectioase.

Patogeneza

Patologia biliara cuprinde calculul inclavat in papila, ce determina spasm sfincterian cu hiperpresiune si un reflux duodenal in pancreas, cu enzime active, ce duce la distructii tisulare la nivelul pancreasului.

Patologia alcoolica duce la instalarea gastroduodenitei cronice, a spasmului odian, atunci cand alcoolul intra in papila si se elibereaza secretina, care duce la activarea pancreatica in duct inchis, rezultand distructii tisulare.

Morfopatologie

• Forma edematoasa determina microleziuni cu zone de saponificare a grasimilor, care poate fixa calciul si poate determina hipocalcemia;

• Forma necrotica se caracterizeaza prin zone hemoragice si zone necrotice, uneori inconjurate de puroi;

• Forma supurata este una dintre cele mai grave, care duce la abcese pancreatice si peripancreatice.

Semne si simptome

Se manifesta printr-o durere aparuta brusc, de intensitate variabila si crescatoare, localizata frecvent in dreptul stomacului (zona epigastrica), inradiind in spate si facand bolnavul sa se indoaie (luand pozitia specifica in “cocos de pusca”).

In plus, mai pot aparea greturi, varsaturi alimentare sau biliare, distentie abdominala, tegumente palide sau icterice, echimoza abdominala in flancuri si periombilical, dar si febra moderata cu tahicardie.

Cefaleea este si ea prezenta in unele cazuri, mai ales daca pacientul este in stare de ebrietate atunci cand se prezinta la spital de urgenta.

Investigatii

Investigatiile de laborator evidentiaza: leucocitoza, hiperamilazemie (amilaza creste in 95% din cazuri), hipocalcemie - in special in prima zi - si hiperbilirubinemie, in cazul prezentei icterului.

Ecografia abdominala si tomografia computerizata abdominala permite evaluarea pancreasului marit de volum, hipoecogen, neomogen si, uneori, cu colectii lichidiene in cavitatea peritoniala, stabilind gravitatea leziunilor.

Tot in cadrul ecografiei abdominale mai pot fi depistati si anumiti calculi biliari responsabili de migrare si obstructie, de care pacientul nu stia deoarece, in unele cazuri, litiaza biliara este asimptomatica.

Evolutie si complicatii

In majoritatea cazurilor, inflamatia este limitata (forma edematoasa) si evolutia este in generala buna.

Cand se produce distrugerea partiala a pancreasului si extensia la tesuturilor din jur (forma necrozanta), prognosticul este mai sever.

Tratament

Tratamentul initial cuprinde intreruperea alimentatiei, precum si administrarea medicamentelor perfuzabile impotriva durerii si cu rol de hidratare.

In cazul pancreatitei grave se impune spitalizarea in terapie intensiva, iar uneori este necesara o interventie chirurgicala de urgenta pentru evacuarea pe cale endoscopica a unui calcul blocat.

Preventie si educatie

La alcoolici, intreruperea consumului de alcool este absolut necesara pentru evitarea recidivelor si pentru a nu trece treptat la pancreatita cronica.

Pancreatita cronica

Definitie si cauze

Reprezinta inflamatia cronica a pancreasului care antreneaza in timp distrugerea acestuia, fiind insotita frecvent de depuneri importante de calciu.

Cauza principala ramane in continuare consumul de alcool, de aceea, de cele mai multe ori, boala se intalneste in randul alcoolicilor, in special in randul celor care au trecut prin episode repetate de pancreatita acuta.

Semne si simptome

Simptomele variaza in functie de stadiu, dar cel mai frecvent apar crizele dureroase abdominale recidivante, scaderea brusca in greutate si icterul (coloratia galbena a tegumentelor si a sclerelor), ce este sesizat uneori de cei din jur.

Mai tarziu poate aparea o diaree cu scaune grase (semn de malabsorbtie) si diabet, care sunt semnele deficitului de producere de catre pancreas a enzimelor ce permit absorbtia grasimilor si a insulinei, hormon necesar pentru utilizarea glucozei de catre celulele organismului.

Investigatii

Functia pancreasului poate fi evaluata prin recoltarea sucului digestiv dupa administrarea unei mese si dozarea nivelului de glucoza din sange (glicemie) pe nemancate, dar si dupa administrarea unei mese.

Analizele de laborator sunt si ele utile pentru a vedea daca pacientul este anemic, daca are o afectiune renala nedepistata, prin dozarea ureei si a creatininei, pentru a observa bilirubina totala, directa si indirecta, enzimele pancreatice, daca se mentin crescute, functia hepatica prin TGO si TGP, dar si colesterolul total si celelalte fragmente ale colesterolului (HDL si LDL).

Radiografia abdominala

Ecografia si tomografia computerizata exploreaza morfologia pancreasului. Investigatia optima pentru vizualizarea leziunilor canalelor din interiorul pancreasului se numeste colangiopancreatografia endoscopica retrograda sau ERCP.

Aceasta consta in introducerea prin cavitatea bucala a unui tub prevazut cu un sistem optic care ajunge pana in intestin, la nivelul de varsare al canalului prin care se scurg secretiile pancreatice si bila, apoi prin injectarea unei substante opace vizibile se observa pe radiografii.

Evolutie si complicatii

Principalele complicatii sunt puseurile de pancreatita acuta repetata si formarea unor chisturi care se pot infecta sau pot comprima organele din vecinatate.

Tratament

Consta in intreruperea definitiva a consumului de alcool, mentinerea unui regim fara exces de grasimi, medicamente bazate pe enzime pancreatice si insulina care sa compenseze insuficienta pancreatica.

In cazul complicatiilor grave poate fi necesar tratamentul chirurgical.

Preventie si educatie

Ca si in cazul pancreatitei acute, combaterea alcoolismului cronic este esentiala pentru reducerea frecventei bolii, iar familia are un rol important in sustinerea si internarea pacientilor alcoolici in sanatorii de dezalcoolizare pentru a reusi sa treaca de aceasta perioada.


Citeste si despre:

Zincul si rolul sau in organismul uman Coma diabetica Bolile autoimune Educatia pacientului cu diabet zaharat Abcesul pancreatic Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Cancerul pancreatic Insuficienta pancreatica Pancreatita Pancreatita acuta Pancreatita cronica (Inflamatia cronica a pancreasului)