Pestele si fructele de mare

Actualizat: 25 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Majoritatea oamenilor considera ca, daca ar manca legume si fructe, ar avea o viata sanatoasa. Exista totusi multe alte categorii de produse alimentare si amestecuri interesante care pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii si care ar trebui incercate si chiar consumate in mod regulat.

Printre aceste produse alimentare se numara fructele de mare si pestele. Desi unele persoane ar putea considera aceste tipuri de alimente ca fiind exotice, indicate doar pentru ocazii speciale, trebuie sa se stie ca pestele si fructele de mare ar putea fi incluse in dieta zilnica.

Fructele de mare si pestele, pe langa faptul ca sunt delicioase, sunt o sursa foarte buna de minerale, vitamine si proteine. Mai multe specii de pesti si de fructe de mare au un nivel scazut de colesterol, sodiu si grasimi, sunt bogate in vitamine cum ar fi B6, B12 si minerale (fosfor, fier, zinc si potasiu).

Cea mai mare parte din grasimile care se regasesc in aceste alimente sunt nesaturate - acizii grasi Omega-3 - care sunt un tip bun de grasimi.

Beneficiile pentru sanatate ale pestelui si fructelor de mare

Iata care ar fi principalele beneficii extraordinare pe care pestele si fructele de mare le pot avea asupra sanatatii noastre:

1. Reduc tensiunea arteriala;

2. Diminueaza riscul bolilor de inima si imbunatatesc functiile inimii;

3. Sustin sanatatea creierului si ochilor la copii;

4. Ofera protectie impotriva bronsitei;

5. Asigura protectie impotriva emfizemului (asociat cu fumatul);

6. Diminueaza simptomele depresiei;

7. Stimuleaza sistemul imunitar;

8. Contribuie la prevenirea cancerului;

9. Ajuta la prevenirea osteoporozei si artritei;

10. Sunt utile pentru pierderea in greutate.

Sortimente de peste si fructe de mare importante pentru sanatate

Cel mai mare continut de nutrienti:

1. Somonul. Somonul este o sursa esentiala de acizi grasi Omega-3, care ajuta la reducerea riscului aparitiei bolilor de inima si la prevenirea cancerului. Acesti acizi au functii antiinflamatorii care sustin buna functionare a sistemului imunitar si a creierului.

O jumatate de file de somon (175 grame) contine aproximativ 350 de calorii si 10 grame de grasime. Alti pesti de apa rec,e cum ar fi macroul si tonul contin cantitati la fel de mari de acizi grasi Omega-3.

2. Crustaceele (midii si stridii). Fructele de mare sunt bogate in vitamina B12, care ajuta sistemul nervos. Acestea ofera organismului cantitati esentiale de fier si minerale, cum ar fi potasiu si magneziu.

Aproximativ 90 de grame de midii ofera 700 mg de acizi grasi Omega-3. Aceeasi cantitate de stridii furnizeaza organismului aproximativ 44% din valoarea zilnica recomandata de fier. Trei grame de fructe de mare contin aproximativ 130 calorii si 3 grame de grasime.

3. Crevetii. Crevetii sunt bogati in triptofan si seleniu. Acestia sunt o sursa excelenta de proteine, la care raportul dintre grasimi si calorii este mult mai bun decat in cazul majoritatii alimentelor.

120 grame de creveti contin 25 de grame de proteine, 115 calorii si mai putin de un gram de grasime. Crevetii contin si vitaminele D si B12. Toate acestea aduc beneficii sistemului cardiovascular si ajuta la reducerea anxietatii si depresiei.

4. Crabi. Cu exceptia acizilor grasi Omega-3, proteine, seleniu si sodiu natural, crabii au un continut important de vitamina B12 si zinc, utile sistemului imunitar. Crabii au putine calorii si grasimi.

5. Sardinele. Sardinele simple sunt exemplul perfect pentru mancarea care nu trebuie sa fie scumpa pentru a fi nutritiva.

Beneficii pentru intrega familie

1. Protectie impotriva bolilor de inima. Pestele este cel mai bun prieten al inimii, intrucat este unul dintre alimentele care au foarte multe "grasimi bune". Grasimile continute de peste si uleiurile de peste sunt bogate in acizi grasi Omega-3. Acestia sunt acizi grasi polinesaturati care au rolul de a proteja organismul impotriva bolilor de inima.

Aceste "grasimi bune" ajuta la scaderea valorilor colesterolului, contribuie la diminuarea factorilor care contribue la coagularea sangelui si cresc nivelul de relaxare al arterelor mari si vaselor de sange si, in plus, scad inflamatia de la nivelul vaselor de sange.

2. Prevenirea artritei. O portie de peste de doua-trei ori pe saptamana tine departe artrita, fapt confirmat de rezultatele mai multor studii. Simptomele artritei pot fi diminuate prin combaterea inflamatiei, a oboselii si reducerea rigiditatii din cursul diminetii.

3. Intarirea sistemului imunitar. S-a dovedit ca unele tipuri de peste si fructe de mare consolideaza sistemul imunitar, gratie continutului ridicat de antioxidanti si vitaminele E, C, D si A.

Acesti antioxidanti stimuleaza sistemul imunitar si reduc riscul aparitiei bolilor de inima prin scaderea cantitatii de aterom care se depune in arterele coronare.

4. Beneficii in timpul sarcinii. Pestii si fructele de mare in dieta femeilor insarcinate influenteaza inteligenta si sanatatea fatului.

Conform cercetarilor, acizii grasi Omega-3 care se gasesc in diferite tipuri de pesti si crustacee pot fi importanti in timpul dezvoltarii fatului in perioada de viata intrauterina si ajuta mult atat la dezvoltarea neuronala cat si a ochilor.

5. Lupta impotriva depresiei. Acizii grasi din peste pot atenua simptomele de depresie, deoarece acestia diminueaza manifestarile depresiei la pacientii care nu raspund la medicamente tipice, antidepresive.

6. Sanatatea pielii si a ochilor. Crustaceele asigura sanatatea pielii si a ochilor. Diferite specii de fructe de mare sunt bogate in vitamine si minerale si au continut scazut de grasimi. Prin urmare, acestea sunt ingredientele pentru o piele sanatoasa si o vedere buna.

7. Prevenirea asmul la copii. Copiii care mananca peste gras au riscuri mai mici de a dezvolta astm.

8. Reducerea riscului de cancer. Persoanele care mananca peste au un risc mai scazut de a dezvolta cancer, deoarece acizii grasi Omega-3 care se gasesc in peste sunt esentiali pentru protectia impotriva cancerului.

S-a constatat ca cei care mananca in mod regulat peste au un risc scazut de a dezvolta cancer al cavitatii bucale, gatului, cancer de colon, stomac, rect, pancreas, cancer pulmonar, cancer de san sau de prostata.

9. Surse naturale de vitamina D. Pestele gras este cea mai buna sursa naturala de vitamina D. In anumite zone geografice, multi oameni nu primesc vitamina D de la soare, acesta fiind p substanta nutritiva importanta pentru oase puternice.

Suplimentarea vitaminei D prin alimentatie poate fi dificila din cauza lipsei de optiuni, dar unele studii au constatat ca pestii grasi sunt surse excelente de vitamina D. O portie de peste gras pe zi poate oferi aproximativ 90% din necesarul zilnic recomandat de vitamina D.

10. Reducerea riscului de Alzheimer. Acizii grasi esentiali care se gasesc in cea mai mare parte in diverse fructe de mare pot reduce riscul unei persoane de a dezvolta Alzheimer.


Citeste si despre:

Beneficiile consumului de peste Beneficiile uleiului de peste asupra sanatatii Fructele si legumele nespalate te pot imbolnavi – parazitii intestinali Cat inseamna o portie de fructe sau legume? Alergiile la peste Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de peste Minune intr-un bol: salata de fructe Excesul de fructe si cresterea in greutate Fructele cu coaja lemnoasa si sanatatea inimii Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii