Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Prea mult timp petrecut in casa, combinat cu o alimentatie necorespunzatoare au dus la o crestere a deficitului de vitamina D la multe persoane, in ultimele doua decenii.
Potrivit Centrului pentru Controlul si Protectia Bolilor, aproximativ un sfert din populatie este expusa riscului de " inadecvare" a vitaminei D. Un simplu test de sange poate detecta daca exista deficit de vitamina D in organism. Testarea pentru o deficienta este acum considerata ca parte esentiala din analizele de sange anuale.
Vitamina D este o vitamina solubila in grasimi, care se produce atunci cand pielea este expusa la soare. Este prezenta doar intr-un numar mic de alimente, inclusiv in produse fortificate, precum laptele.
In principal, vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul din alimente si suplimente pentru a sustine sanatatea celulelor oaselor. Mai mult, vitamina D are urmatoarele beneficii:
• sprijina sanatatea musculara;
• joaca un rol important in sistemul imunitar;
• stimuleaza cresterea celulelor;
• reduce inflamatia, care poate duce la boli, cum ar fi artrita reumatoida si cancerul;
• regleaza tensiunea arteriala si sustine sanatatea cardiovasculara.
Persoanele cu niveluri serice de vitamina D mai mici de 20 nanograme/mililitru (ng/ml) sunt expuse riscului de deficit de vitamina D, iar cele cu nivelurile serice sub 12 ng/ml sufera de o deficienta a vitaminei D. Deficitul de vitamina D apare atunci cand nu se consuma suficienta vitamina D sau cand organismul nu poate absorbi si metaboliza vitamina D pe care o administreaza. Factorii care afecteaza modul in care o persoana este sau nu predispusa la deficitul de vitamina D sunt:
- Locuitul la o inaltime mare: acest lucru este cauzat de faptul ca exista un acces mai redus la razele soarelui cu radiatii ultraviolete;
- Locuitul intr-o zona foarte poluata: Poluarea poate absorbi unele dintre razele solare, reducand astfel absorbtia de vitamina D;
- Utilizarea unor cantitati mari de protectie solara: Utilizarea unei cantitati prea mari de protectie solara impotriva razelor UV ar putea inhiba absorbtia vitaminei D;
- Pielea mai inchisa la culoare: persoanele cu piele mai inchisa la culoare au nevoie de o mai multa expunere la soare pentru a absorbi suficienta vitamina D;
- Temperatura medie: Pielea calda este mai buna la absorbtia razelor soarelui pentru a produce vitamina D decat frigul sau pielea rece;
- Dieta: Alimentatia bogata in vitamina D sau alimentele fortificate cu vitamina D;
- Cresterea in greutate: Cercetarile sugereaza ca supraponderabilitatea se coreleaza cu niveluri mai scazute de vitamina D. Aceasta este cauzat de faptul ca excesul de grasime corporala afecteaza intr-un fel absorbtia vitaminei D;
- Varsta: Capacitatea oamenilor de a absorbi vitamina D poate sa scada odata cu inaintarea in varsta;
- Tulburari care afecteaza intestinele, precum boala Crohn, pot submina capacitatea intestinelor de a absorbi vitamina D;
- Afectiuni renale si hepatice: Persoanele cu afectiuni hepatice sau renale au tendinta de a avea niveluri mai scazute ale vitaminei D;
- Sarcina sau alaptarea: Cerintele nutritionale ale sugarului sau fatului pot scadea nivelul vitaminei D, in special la femeile aflate deja in pericol de deficienta de vitamina D.
Un deficit de vitamina D poate provoca epuizare si schimbari de dispozitie. Multe persoane care sufera de deficit de vitamina D pot sa nu prezinte simptome sau pot trece multi ani fara sa apara orice fel de simptome.
Acestea pot fi vagi, se pot schimba in timp si sunt similare cu simptomele unei game largi de afectiuni. Prin urmare, este periculoasa auto-diagnosticarea unei deficiente de vitamina D. Persoanele care sufera de simptome de deficit de vitamina D sau care au boli inexplicabile sau deficiente nutritionale ar trebui sa solicite un test pentru deficitul de vitamina D. Unele dintre aceste simptome includ:
• oase subtiri sau fragile, osteoporoza sau fracturi osoase frecvente;
• slabiciune musculara, in special daca exista o schimbare inexplicabila a fortei musculare;
• modificari ale dispozitiei;
• durere cronica, deoarece vitamina D joaca un rol esential in sustinerea sanatatii osoase, musculare si celulare;
• tensiune arteriala ridicata sau in crestere;
• epuizare, chiar si cu suficienta odihna;
• rezistenta redusa;
• infertilitate inexplicabila.
Exista un dezacord cu privire la cantitatea potrivita de vitamina D pentru sanatatea organismului.
Consumul ideal de vitamina D variaza in functie de diferiti factori, cum ar fi varsta, nivelul de activitate si sanatate metabolica. Este o idee buna sa tineti un jurnal al simptomelor cand incepeti tratamentul. Aceasta este o modalitate simpla de a urmari progresul si de a evalua daca este necesara cresterea aportului de vitamina D.
Exista trei strategii pentru cresterea nivelului de vitamina D:
Prevenirea deficientei de vitamina D
Consumul de alimente bogate in vitamina D si expunerea timp de 15-20 de minute pe zi in lumina naturala a soarelui sunt cele mai bune strategii pentru prevenirea deficientei de vitamina D.
Pe langa administrarea unor suplimente care contin vitamina D, alte modalitati importante de a preveni deficitul de vitamina D sunt:
• Mentinerea unei greutati corporale sanatoase: incercati zilnic sa faceti plimbari in aer liber;
• Monitorizarea si tratarea afectiunilor medicale;
• Consultul medical pentru orice modificare a sanatatii: In special daca exista in istoricul familiei afectiuni precum osteoporoza sau deficit de vitamina D.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.