Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Inima este un organ impresionant, care actioneaza intr-un mod extraordinar: in minutul necesar unei persoane pentru citirea acestor randuri, aceasta va impinge aproximativ 5 litri de sange in peste 90.000 de kilometrii de vase de sange, mai mult decat de doua ori circumferinta pamantului. Totusi, in ciuda acestor capacitati uimitoare, si a faptului ca viata este posibila gratie functiei sale, cele mai multe femei nu fac suficient de mult pentru a proteja sanatatea inimii.
Mai multe femei mor din cauza bolilor de inima decat din orice alta cauza: aproximativ una din cinci femei americane, conform Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor.Bolile cardiovasculare sunt criminalul numarul unu in cazul majoritatii femeilor, afectand inclusiv persoanele tinere, nu doar pe cele in varsta. Urmatoarele sfaturi sunt doar trucuri simple pentru un stil de viata care ar putea duce la o viata lunga si sanatoasa.
Iata cateva sfaturi despre cum sa va reduceti riscul si sa luati decizii informate cu privire la sanatatea dumneavoastra. Chiar si schimbarile mici pot ajuta.
1. Cunoaste-ti factorii de risc. Noua din 10 femei au cel putin un factor de risc pentru bolile de inima. Factorii de risc includ:
2. Gestionati conditiile actuale de sanatate, inclusiv diabetul, hipertensiunea arteriala si colesterolul ridicat. Discutati cu medicul dumneavoastra pentru a confirma cel mai bun plan de tratament.
3. Recunoasteti simptomele unui atac de cord la femei si sunati la 1-1-2 daca este necesar. Sa stiti ca simptomele la femei pot fi aceleasi sau diferite cu cele la barbati.Simptomele pot include:
Ca si in cazul barbatilor, cel mai frecvent simptom al unui atac de cord la femei este disconfortul in piept. Dar poti avea un atac de cord fara durere in piept sau presiune. Si femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa aiba alte simptome, cum ar fi dureri de spate, dureri de maxilar, dificultati de respiratie, indigestie si greata/varsaturi. Daca aveti aceste simptome si banuiti ca aveti un atac de cord, sunati la 1-1-2. Suna chiar daca nu esti sigur, iti poate salva viata.
4. Faceti activitate fizica regulata si mentineti o greutate sanatoasa. Nu trebuie sa finalizati toata activitatea la un moment dat si este in regula daca nu sunteti un fan al salii de sport. Mersul pe jos poate fi o modalitate usoara de a incepe. Discutati cu medicul despre cat de multa activitate este potrivita pentru dumneavoastra. In fiecare minut, muschiul inimii munceste la fel de greu ca si muschii picioarelor in timpul unui sprint. Si acesta trebuie antrenat pentru ca actiunea lui sa se mentina la un anumit nivel. Specialistii recomanda cel putin 150 de minute pe saptamana de exercitii fizice moderate (mers pe jos sau bicicleta) sau 75 de minute pe saptamana de exercitii cardio intense, la care ar trebui sa se adauge exercitii de forta de cel putin doua ori pe saptamana. Dar cel mai important aspect al exercitiior este de a face din acestea un obicei constant. Durata acestora nu este la fel de importanta ca frecventa lor.
5. Fa alegeri alimentare sanatoase pentru inima. De exemplu, puteti manca fructe si legume la fiecare masa; limitati grasimile saturate si zaharurile adaugate; si mananca mai multe cereale integrale. Alegeti cele mai slabe bucati de carne disponibile si pregatiti-le in mod sanatos.
Eticheta cu informatii nutritionale actualizata va poate oferi informatii cheie despre alimentele ambalate pe care le consumati. Include detalii despre marimea portiilor si sodiu, grasimi saturate si zahar adaugat. Puteti verifica cu medicul dumneavoastra pentru a confirma alegerile alimentare cele mai bune pentru dumneavoastra.
6. Stiti ca utilizarea zilnica a aspirinei nu este potrivita pentru toata lumea. Discutati cu un medic specialist inainte de a utiliza aspirina pentru a prevenii atacurile de cord.
7. Daca fumezi, incearca sa te lasi. Consultati cum afecteaza fumatul sanatatea inimii si aflati mai multe despre medicamentele care va ajuta sa renuntati.
8. Discuta›i cu un medic daca puteti participa la un studiu clinic pentru un medicament sau o procedura pentru inima. Un studiu clinic este un studiu de cercetare care implica voluntari umani.
Activitate sexuala intensa- Contactul sexual de cel putin doua ori pe saptamana poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima prin scaderea tensiunii arteriale si diminuarea stresului. Chiar daca nu este atins orgasmul, cercetatorii considera ca inclusiv starea de excitatia poate declansa eliberarea anumitor hormoni, cum ar fi DHEA (dehidroepiandrosteron) care poate imbunatati functia sistemului circulator si imbunatateste performanata cardiaca.
Consumul de vin la cina- Da, este corect. Consumat cu moderatie, vinul poate fi benefic pentru inima. Un pahar de vin rosu sau alb pe zi poate scadea riscul decesului din boli cardiovasculare cu pana la 25%.
Evitarea sarii- Medicii recomanda consumul de sare cu prudenta. Corpul contracareaza aportul de sodiu prin eliberarea de apa in plus in sange, fapt ce duce la cresterea volumului de sange si la suprasolicitarea serioasa a acestui organ important.
Somn insuficient- Lipsa frecventa a somnului poate duce la cresterea tensiunii arteriale. Si aceasta nu este doar o problema a oamenilor in varsta: aproximativ 20% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 24 si 32 de ani au aceasta problema. Desi simptomele nu sunt evidente mai ales in cazul tinerilor, lipsa de somn poate duce in cele din urma la insuficienta cardiaca. Numarul ideal de ore dormite pe timp de noapte ar trebui sa fie in jur de 7, considera specialistii.
Menopauza nu provoacÄ boli de inima. Dar scaderea estrogenului dupa menopauza poate fi unul dintre cativa factori de crestere a riscului de boli de inima. Alte riscuri, cum ar fi cresterea in greutate, pot creste, de asemenea, in timpul menopauzei.
Terapia hormonala poate fi utilizata pentru a trata unele dintre problemele pe care le au femeile in timpul menopauzei. Cu toate acestea, FDA nu a aprobat nicio terapie de substitutie cu hormoni estrogeni pentru reducerea bolilor de inima.
Colaborati cu medicul dumneavoastra pentru a face un plan pentru sanatatea inimii dumneavoastra. Indiferent de rutina pe care o alegeti, faceti o lista cu medicamentele si suplimentele pe care le consumati si aduceti-o cu dumneavoastra la toate intalnirile. Discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti intrebari.
Multe femei nu realizeaza ca sunt expuse riscului de boli de inima. Intelegerea faptului ca femeile pot avea factori de risc unici si pot prezenta simptome netipice este esentiala pentru combaterea bolilor de inima la femei. Riscul de boli cardiace creste pentru toata lumea pe masura ce imbatranim. Pentru femei, riscul creste dupa menopauza, dar femeile mai tinere pot dezvolta si boli de inima.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.