Dieta optima de iarna trebuie sa includa un numar scazut de calorii si un continut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti, care sa sprijine sistemul imunitar si sa tina departe bolile iernii.
Scaderea temperaturii exterioare provoaca scaderea temperaturii corpului.
Organismul uman reactioneaza la aceasta schimbare prin dorinta de a creste consumul de alimente, energia utilizata pentru digestie ridicand temperatura corpului.
Totusi, tendinta naturala de a manca mai mult in timpul iernii, duce la cresterea in greutate; Din acest motiv, multe persoane, in special cele de sex feminin, se opun nevoilor alimentare ale organismului adoptand un regim strict, care are ca rezultat scadearea temperaturii corpului si cresterea vulnerabilitatii fata de raceala si a gripa.
Pe de alta parte, supraalimentarea si suprasolicitarea metabolismului fac digestia dificila, in final, obtinandu-se acelasi rezultat ca si in cazul reducerii consumului de alimente.
Solutia optima consta in consumarea de alimente care ajuta la cresterea temperaturii corpului, alimente cu un continut bogat de substante nutritive si un numar scazut de calorii.
O mare parte dintre alimentele de origine animala se incadreaza in categoria alimentelor care "incalzesc" organismul (ridica temperatura corpului): pestele, puiul, vita, mielul, vanatul ar fi optiuni destul de bune pentru anotimpul friguros, dar, totodata, astfel de alimente contribuie la cresterea in greutate.
Din acest motiv, specialistii recomanda ca altenative fructele, legumele, cerealele integrale, ierburile si contimentele, nucile si semintele.
Pentru a sustine organismul in procesul de adaptare cu temperaturile scazute, adaugati urmatoarele alimente in dieta:
- Semintele de susan - albe sau negre ridica temperatura organismului dupa digestie.
- Usturoiul - acesta nu este eficient doar datorita proprietatii sale de a reduce nivelul colesterolului, ci contribuie si la cresterea temperaturii organismului.
In cazul bolnavilor de bronsita si astm, sezonul de iarna favorizeaza intensificarea simptomelor; inlocuirea unei cine bogate cu o supa usoara cu multe legume si usturoi, poate aduce nenumarate beneficii starii de bine.
- Ghimbirul - poate fi introdus in supe sau servit alaturi de legume fierte.
- Scortisoara - se poate adauga la preparate cu orez sau sosuri.
- Ceapa - se poate adauga in supa, altaturi de curry.
- Semintele de chimion - pot fi utilizate ca aroma in preparatele care contin legume verzi sau pur si simplu in clatite.
- Feniculul - are efect colagog si coleretic, rol digestiv dupa mese.
- Schinduful - o lingurita de seminte, dimineata pe stomacul gol, este considerata a fi benefica in cazul bolnavilor de diabet.
- Migdalele - se recomanda a se consuma 10 migdale inmuiate in apa sau lapte in fiecare dimineata.
- Semintele de dovleac - pot fi consumate ca atare, crude sau in sosuri.
- Arahidele - desi ofera multe beneficii, se recomanda evitarea consumul in exces - care poate favoriza balonarea.
- Mierea - poate fi utilizata pe post de indulcitor. Un avantaj al acestui produs il constituie continutul bogat de vitamine.
- Sofranul - se poate adauga in lapte.
- Fructele si legumele - sunt cele mai recomandate produse ale acsetui sezon
Fructele si legumele consumate pe timp de iarna ofera cele mai multe substante nutritive, dintre toate alimentele consumate in anotimpul rece. Capsuni, portocale, rodii, ceapa, morcovi, ardei gras, fasole, varza, sfecla rosie, broccoli, toate sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti care intaresc si sustin sistemul imunitar si ridica temperatura corpului.
Ghimbirul si usturoiu au aceleasi calitati, motiv pentru care sunt utilizate pe scara larga ca medicamente traditionale. Sistemul digestiv produce mai multa caldura atunci cand digera alimente crude decat mancare gatita.
Iata cateva idei de retete care includ fructe si legume:
- mixul de suc proaspat de portocale si sucul de la o rodie, asezonat cu o frunza de menta, ofera organismului necesarul de vitamina C, fier si fitochimicale, care au rolul de a curata organismul si a-l proteja de germeni.
- un bol cu supa de legume servit la cina, ofera organismului necesarul de fibre pentru pastrarea temperaturii pe timpul noptii.
- caisele uscate, ciresele, smochinele si scortisoara, amestecate cu suc de mere, reprezinta o gustare cu multi nutrienti si un continut scazut de calorii.
Consumul de fructe si legume: beneficii pentru sanatate
1. Conopida - contine o cantitate ridicata de vitamina C, acid folic si fibre, dar si multe fitochimicale care stimuleaza sanatatea glandei mamare si a prostatei.
2. Perele - contin o doza ridicata din vitaminele A, C si E1, cupru si potasiu.
3. Ciupercile - asigura nesarul de riboflavina, niacina si seleniu, nutrienti cheie care se gasesc de obicei in proteine de origine animala, legume proaspete sau in fructe care contin vitamina D.
4. Dovleceii - sunt bogati in vitamina A si fibre si au un continut scazut de calorii.
Ierburile si condimentele traditionale cum ar fi piperul negru, chimen, schinduf, fenicul, nucsoara, coriandru, desi nu sunt foarte usor de gasit, au un rol important in cresterea temperaturii corpului pe timp de iarna si stimuleaza imunitatea.
Pot fi folosite pentru:
- asezonarea supelor de legume - care vor contribui la decongestionarea sinusurilor;
- aromatizarea ceaiurilor (chimbir ras, cuisoare, scortisoara) - in scopul cresterii imunitatii si a temperaturii corpului;
- ceaiul de ghimbir - are un efect lent in ridicarea temperaturii organismului dar efectele incalzirii dureaza mai mult decat in cazul unui alt ceai;
- praful de piper - stimuleaza circulatia sanguina si creste temperatura corpului;
- supa picanta de pui cu usturoi, ghimbir si piper negru, amelioreaza simptomele neplacute provocate de vremea rece.
Cu exceptia fructelor, legumelor, ierburilor si condimentelor, printre alimentele al caror consum este indicat pe timp de iarna se mai regasesc si cerealele integrale, fasolea, nucile si semintele.
- Cerealele integrale, precum orezul brun, ovazul si quinoa sunt bogate in substante nutritive, fibre si fitochimicale adcvate care furnizeaza energia necesara pentru a mentine corpul cald intreaga zi.
- Fasolea - este o sursa excelenta de proteine, care desi ofera un continut ridicat de fibre, nu contine colesterol si grasimi saturate specifice produselor din carne.
- Nucile si semintele - sunt alimente bogate in minerale, fitochimicale, fibre si acizi grasi esentiali. Nucile furnizeaza organismului acizii grasi omega 3, iar semintele de floarea soarelui si cele de dovleac, acizii grasi Omega 6.
In anotimul rece, se recomanda evitarea consumului de alcool, cafea si alimente care contin zahar in exces, cum ar fi: bauturile gazoase, alimentele procesate (chipsurile, de exemplu), care distrug in mare parte beneficiile obtinute prin consumul alimentelor bogate in nutrienti cu rol in incalzirea organismului. Alimentele care nu sunt benefice contribuie la deshidratare, ingreunarea digestiei si slabirea sistemului imunitar.
Exista si combinatii de alimente al caror consum duce la o crestere rapida a temperaturii corpului dar efectele incalzirii dispar in scurt timp.
Se recomanda evitarea consumului de paine alba, chipsuri prelucrate, bauturi gazoase, cafea rece, castraveti, alcool, o cantitate prea mare de unt sau orez sau apa rece dupa mese.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.