Dieta cu orez

Actualizat: 07 Decembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cum functioneaza


Dieta cu orez are la baza consumul de carbohidrati sanatosi. Legumele bogate in fibre, fructele si cerealele sunt principalele alimente care vor fi consumate alaturi de orez. De asemenea, mesele zilnice vor avea un continut scazut de sare si grasimi. Inca din prima faza a dietei se va pierde in greutate, intrucat caloriile consumate vor fi de aproximativ 800 pe zi, ceea ce inseamna foarte putin. In mod normal, pentru o nutritie optima sunt necesare zilnic, aproximativ 1600 calorii.

Dupa etapa de dezintoxicare, meniul va cuprinde 1000 de calorii pe zi, pana cand se va atinge numarul de kilograme dorit. Faza finala este cea de mentinere a greutatii. Numarul de calorii va creste putin, dar planul de dieta va cuprinde in continuare o cantitate scazuta de grasimi si sare. De asemenea, se vor putea consuma fara mari restrictii fructe, cereale si legume.

Exemplu de meniu

Dieta pe baza de orez contine alimente cu amidon, fructe, legume si lactate. In acest exemplu de meniu, amidonul ar putea fi echivalentul unei felii de paine, a 1-3 cani de orez sau a unei jumatati de cana cu paste fainoase. Se poate consuma un fruct sau o ceasca cu diverse fructe si o cana cu legume crude sau o jumatate de cana cu legume fierte. Dintre lactate, planul de dieta va include o cana cu lapte sau iaurt sau o jumate de cana cu branza de vaci. Acest meniu face parte dintre cele in care este restrictionat consumul de proteine.
Ulterior, ar putea fi adaugat si pestele sau carnea slaba.
- Mic dejun: la alegere sunt permise o portie de alimente cu amidon, lapte degresat si fructe;
- Pranz: trei portii de alimente cu amidon, trei legume si un fruct;
- Cina: aceleasi tipuri de alimente ca cele consumate la pranz.

Dieta cu orez: pro si contra

O dieta bogata in fibre, cum este cea cu orez, are avantaje si efecte benefice cum ar fi: scaderea nivelului de colesterol din sange, a riscului de boli de inima si boli gastrointestinale, reglarea fuctiei intestinale. Alimentele bogate in fibre determina mai rapid senzatia de satietate, datorita consistentei lor, acesta fiind motivul principal al pierderii in greutate.

Argumentele pro:
- Beneficii demonstrate - S-a demonstrat pe parcursul timpului ca planul de dieta cu orez nu este un moft si efectul acesteia este sustinut de rezultatele dovedite la Universitatea Duke.
- Aspecte pozitive pentru sanatate - Expertii in nutritie confirma ca nivelul scazut de sare, grasimi si cel ridicat de fibre, incluse in dieta cu orez poate imbunatati tensiunea arteriala, diabetul si scad sansele declansarii bolilor de inima.
- Un program complet - Alaturi de dieta propriu-zisa se vor face si exercitii fizice. In plus, informatiile obtinute legate de nutritie, vor putea contribui la mentinerea greutatii atinse.

Argumente contra:
- Numar insuficient de calorii - Daca sunteti o persoana activa, dieta cu orez nu va va furniza un numar suficient de calorii. Probabil va va fi foame. Proteinele acestui regim alimentar sunt limitate la 16-20 grame, ceea ce nu este mult, comparativ cu o alta dieta tipica ce ar putea contine 46-56 grame. Totusi acest lucru ar putea duce la pierderea masei musculare.

Efectele pe termen scurt si pe termen lung ale dietei cu orez

Dieta cu orez are cateva avantaje pe termen scurt, datorate reducerii cantitatii de sare si alimentelor procesate din alimentatia zilnica. Cu toate acestea, pe termen lung, dieta nu ar putea oferi cantitatea de nutrienti necesari, intrucat presupune o alimentatia cu un continut scazut de calorii sau proteine pentru majoritatea oamenilor.

Dieta cu orez si-a dovedit eficienta, scaderea in greutate incepe inca din primele zile de dieta. Ca in orice alt plan de slabire, beneficiile pe termen lung depind de modul in care o persoana reuseste sa il includa in stilul sau de viata. Pentru a intelege care sunt efectele consumului produselor alimentare, va fi nevoie ca cel care urmeaza dieta sa obtina informatii generale legate de nutritie. Fiecare persoana isi poate adapta dieta la modul sau de viata, isi poate crea propria dieta.


Citeste si despre:

Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale Dieta cu fibre - beneficii pentru slabit si sanatate Dieta Sonoma Dieta pentru hipoglicemie Dieta Perricone Dieta ABS Dieta vegetariana in timpul sarcinii Slabit stiintific? Descopera Formula Succesului Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Dieta potrivita pacientilor cu alergii de primavara Dieta Raw Proteinele in dieta vegana Noua dieta Beverly Hills Dieta Pritikin Dieta de 17 zile Dieta pentru prevenirea si tratarea candidozei
Cere sfatul medicului ×