CLARITINE, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Claritine, comprimate si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Claritine apartine unei clase de medicamente cunoscute ca antihistaminice. Antihistaminicele ajuta la reducerea simptomelor alergiei impiedicand efectele unei substante numite histamina, care este produsa in corp.

Claritine amelioreaza simptomele asociate rinitei alergice (de exemplu, febra fanului), cum ar fi stranutul, hipersecretia sau mancarimea la nivelul nasului, usturimea sau mancarimea la nivelul ochilor.

Claritine poate fi, de asemenea, utilizat pentru reducerea simptomelor de urticarie (mancarime, roseata, precum si numarul si dimensiunile eruptiilor de pe piele).

Ameliorarea acestor simptome se mentine intreaga zi si va ajuta sa va reluati activitatile zilnice obisnuite si sa dormiti.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Claritine asa cum v-a prescris medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti si copii cu varsta peste 12 ani:

Luati un comprimat o data pe zi cu un pahar cu apa, cu sau fara alimente.

La copiii cu varsta intre 2 si 12 ani dozarea se face in functie de greutatea corporala:

Greutate corporala mai mare de 30 kg:

Luati un comprimat o data pe zi cu un pahar cu apa, cu sau fara alimente.

Pacienti cu insuficienta hepatica severa

Adulti si copii cu greutate corporala mai mare de 30 kg:

Luati un comprimat o data la fiecare doua zile cu un pahar cu apa, cu sau fara alimente. Claritine 10 mg comprimate nu este recomandat la copiii cu varsta mai mica de 2 ani.

Daca utilizati mai mult Claritine 10 mg comprimate decat trebuie

Utilizati Claritine doar asa cum v-a fost prescris. La supradozarea accidentala nu sunt de asteptat sa apara probleme grave. Cu toate acestea, daca ati luat mai mult Claritine decat v-a fost recomandat, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In caz de supradozare cu Claritine au fost raportate somnolenta, batai rapide ale inimii si durere de cap.

Daca uitati sa utilizati Claritine 10 mg comprimate

Daca ati uitat sa luati doza la timp, luati-o cat mai curand posibil si apoi reveniti la schema de administrare obisnuita. Nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Claritine 10 mg comprimate

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Claritine

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la loratadina sau la oricare dintre celelalte componente ale Claritine 10 mg comprimate.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Claritine

Inainte de a utiliza Claritine informati medicul dumneavoastra sau farmacistul:

- daca suferiti de o afectiune hepatica.

Interactiuni medicamentoase

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Teste de laborator

Daca sunteti programat sa efectuati orice test cutanat (de piele) pentru alergii nu trebuie sa utilizati Claritine timp de doua zile inainte de efectuarea acestor teste deoarece acest medicament ar putea influenta rezultatele testului.

Utilizarea Claritine impreuna cu alimente si bauturi

Claritine poate fi administrat cu sau fara alimente.

La utilizarea Claritine nu s-a demonstrat cresterea efectelor bauturilor alcoolice.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida nu este recomandata administrarea Claritine.

Daca alaptati nu este recomandata administrarea Claritine. Loratadina este excretata in laptele matern.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

La doza recomandata de Claritine nu se anticipeaza ca acesta sa determine somnolenta sau scaderea vitezei de reactie. Cu toate acestea, foarte rar, la unele persoane poate aparea somnolenta, fapt ce le-ar putea afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Claritine

Claritine contine lactoza; de aceea, daca medicul dumneavoastra v-a informat ca suferiti de intoleranta la anumite zaharuri, luati legatura cu acesta inainte de administrarea medicamentului.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Claritine poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Cele mai frecvente reactii adverse raportate la copii cu varste intre 2 si 12 ani includ durerile de cap, nervozitatea si oboseala. Cele mai frecvente reactii adverse raportate la adulti si adolescenti includ somnolenta, dureri de cap, cresterea poftei de mancare si tulburari ale somnului.

Pe perioada dupa punerea pe piata a Claritine au fost raportate foarte rar cazuri de reactie alergica severa, ameteli, batai ale inimii neregulate sau rapide, greata (stare de rau), uscaciune a gurii, indigestie, probleme ale ficatului, caderea parului, eruptii trecatoare pe piele si oboseala. Nu este posibila determinarea frecventei cu care aceste reactii pot sa apara.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Claritine 10 mg comprimate

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius in ambalajul original.

Nu utilizati Claritine 10 mg comprimate dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj si folie, dupa EXP". Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu utilizati Claritine 10 mg comprimate daca observati orice modificare de aspect al comprimatelor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este loratadina 10 mg.
Celelalte componente ale comprimatului sunt lactoza monohidrat, amidon de porumb si stearat de magneziu.

Ambalaj

Claritine 10 mg comprimate: comprimate albe sau aproape albe, inscriptionate cu 10" pe una dintre fete si netede pe cealalta, ambalate in cutii a cate o folie cu 10 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

MERCK SHARP & DOHME ROMANIA SRL. Bucharest Business Park, sos. Bucuresti-Ploiesti Nr. 1A Cladirea C1, Etaj 3, Sector 1, Bucuresti, Romania

Fabricantul

SCHERING - PLOUGH LABO N.V., Belgia

Acest prospect a fost aprobat in martie 2013

Citeste si despre:

Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa