Candidoza orala este o afectiune in cadrul careia ciuperca candida albicans se acumuleaza pe mucoasa gurii. Candidoza orala provoaca leziuni alb cremoase, care apar, de obicei in interiorul obrajilor sau pe limba. Leziunile pot fi dureroase si pot sangera usor atunci cand suprafata acestora este zgariata. Uneori, candidoza orala se poate raspandi spre cerul gurii, gingii, amigdale sau in zona din spatele gatului.
Desi candidoza orala poate afecta pe oricine, aceasta apare mai degraba la copii, persoanele care poarta proteza dentara, cele care utilizeaza inhalatori cu corticosteroizi sau au un sistem imunitar compromis.
Candidoza orala este o problema minora daca sunteti sanatosi, dar daca aveti un sistem imunitar slabit, simptomele pot fi mai severe si mai dificil de controlat.
Manifestarile se dezvolta brusc, dar pot deveni cronice si pot persista perioade indelungate de timp. Un semn comun al candidozei orale este prezenta leziunilor cremoase de culoare alba, usor proeminente din interiorul gurii: de obicei de pe limba sau din interiorul obrajilor, dar care pot sa apara uneori si pe cerul gurii, gingii, amigdale sau in spatele gatului.
Leziunile pot avea aspect de branza de vaci si pot fi dureroase ori pot sangera atunci cand sunt zgariate sau cand va periati dintii. In cazurile severe, leziunile se pot raspandi in esofag si pot cauza:
Candidoza se poate raspandi si in alte parti ale corpului, inclusiv in plamani, ficat si piele. Acest lucru se intampla mai ales la persoanele care sufera de cancer, HIV sau alte conditii care slabesc sistemul imunitar.
Cantitati destul de mici din fungi de tipul candida albicans exista in diferite parti ale corpului nostru, inclusiv in sistemul digestiv, piele si gura, fara sa cauzeze vreo problema la persoanele sanatoase. Totusi, se manifesta la oamenii care folosesc anumite medicamente sau au sistemul imunitar al organismului slabit.
De asemenea, exista anumite boli care pot incuraja aparitia candidozei orale. Candidoza orala la adult poate deveni o problema pentru urmatoarele grupuri de persoane:
Oricine poate dezvolta afte, dar infectia este mai frecvent intalnita la unii oameni. Printre factorii de risc ai dezvoltarii candidozei se numara:
Medicul dentist poate confirma diagnosticul de candidoza prin examinarea cavitatii dumneavoastra orale. Acesta va incerca sa depisteze leziunile albe, distinctive din gura, de pe limba sau obrajii dumneavoastra.
Periajul usor al leziunilor va dezvalui o zona inrosita, sensibila, care poate sangera usor. Prin examinarea microscopica a tesutului leziunii se poate confirma diagnosticul. Candidoza care se extinde in esofag poate presupune necesitatea altor teste care sa sprijine diagnosticul.
Scopul oricarui tratament anticandidozic este de a opri raspandirea rapida a fungilor de candida albicans, dar cea mai buna abordare trebuie sa tina cont de varsta, starea generala de sanatate si cauza infectiei.
- Pentru sugari si mame care alapteaza - daca ati alaptat un copil care are candidoza orala, trebuie atat copilul, dar si dumneavoastra sa faceti tratament. In caz contrar, probabil infectia va fi retransmisa de la dumneavoastra la copil.
Medicul va poate prescrie un medicament antifungic usor pentru copil si o crema antifungica pentru sanii dumneavoastra. In cazul in care copilul foloseste suzeta sau bea din biberon, acestea se vor spala intr-o solutie compusa din apa si otet, in parti egale, zilnic si se vor usca pentru a preveni cresterea ciupercilor.
- Pentru adultii si copiii sanatosi - la adultii si copiii care au candidoza orala, dar sunt sanatosi, se poate incerca una dintre urmatoarele solutii:
- Pentru adultii cu un sistem imunitar slabit - cel mai des, medicul va recomanda urmatoarele:
Infectia orala este rareori o problema pentru copiii si adultii sanatosi, desi infectia poate reveni chiar si dupa ce a fost tratata. In cazul persoanelor cu un sistem imunitar compromis, cum ar fi cele care au HIV sau cancer, totusi, candidoza poate fi mai grava. Daca sistemul dumneavoastra imunitar este slabit:
Urmatoarele masuri pot contribui la prevenirea aftelor:
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.