Candidoza orala - diagnostic si tratament

Actualizat: 21 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Candidoza orala, cunoscut in mod obisnuit ca afte bucale, este o infectie fungica care apare in interiorul gurii. Nu este contagioas i în cele mai multe cazuri poate fi tratat cu un curs simplu de medicamente antifungice topice aplicate direct pe zona afectat din gur.

Candidoza este o infectie a cavitatii orale, cauzate de ciuperca numita candida. Candidoza nu se limiteaza doar la nivelul cavitatii bucale. Ea poate sa para si in alte parti ale corpului. Poate sa provoace eruptii cutanate, "de scutec" la sugari, sau infectii vaginale fungice la femei.

Candidoza poate afecta pe oricine, desi apare cel mai frecvent la sugari si copiii mici, adultii mai in varsta si persoanele cu un sistem imunitar slabit. Persoanele cu HIV sunt cele mai susceptibile de a fi afectate si se estimeaza ca 95% dintre toti pacientii cu HIV vor prezenta simptome de afte bucale la un moment dat. De asemenea, este mai frecventa la pacientii care iau terapii imunosupresoare, cum ar fi cele utilizate in tratamentul cancerului.

Cauze

Aftul bucal se poate prezenta atunci cand exista o modificare a cresterii ciupercii Candida in gura. Candida este prezenta in mod natural in gura majoritatii oamenilor, dar anumite circumstante pot schimba mediul din gura si pot duce la cresterea excesiva a ciupercii, provocand simptome.

Candida albicans este cel mai frecvent tip de ciuperca care provoaca candidoza orala, dar exista cateva alte specii care pot fi responsabile in unele cazuri, cum ar fi C. krusei, C. parapsilosi, C. glabrata, C. tropicalis si C. dubliniensis.

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul aparitiei aftei bucale includ:
-Anumite medicamente (de exemplu, antibiotice, corticosteroizi inhalatori, medicamente imunosupresoare)
-Conditii medicale subiacente (de exemplu, HIV, diabet, hipotiroidism, deficiente nutritionale)
-Utilizarea protezelor dentare nepotrivite
-Fumatul


Simptome

Aparitia petelor albe sau a placii in gura care pot fi sterse este caracteristica aftei bucale. Gura si gatul pot parea inrosite, iar crapaturile la colturile gurii sunt, de asemenea, frecvente.

Afectiunea poate provoca, de asemenea, un gust neplacut in gura, precum si o senzatie dureroasa sau de arsura. Acest lucru poate face dificil sa mananci sau sa bei in unele cazuri. In cazul bebelusilor afectati de candidoza, acestia refuza sa se alimenteze.

Cum este diagnosticata candidoza?

Este important ca afta bucala sa fie diagnosticata cat mai devreme posibil, astfel incat afectiunea sa poata fi tratata si riscul de complicatii, cum ar fi raspandirea infectiei in alte zone ale corpului, sa fie redus. Un medic generalist poate pune de obicei un diagnostic cu o simpla examinare a gurii. In unele cazuri, pot fi efectuate si analize de sange pentru a investiga anumite cauze ale afectiunii, cum ar fi diabetul sau deficientele alimentare.

- Cand candidoza este limitata la nivelul gurii - poate fi diagnosticata prin simpla examinare a leziunilor de catre medic. Uneori poate fi necesara recoltarea de catre medic a unui mic esantion, care va fi examinat la microscop, pentru a se confirma diagnosticul.
In cazul unei suspiciuni, medicul va efectua un examen fizic si ar putea recomanda si anumite analize de sange pentru a depista sursa problemei.

- Cand cadidoza este localizata in esofag - situatia poate fi destul de grava. Pentru diagnosticarea acestei afectiuni medicul poate solicita unul dintre urmatoarele teste:
•cultura de la nivelul gatului - in cadrul acestei proceduri partea din spate a gatului va fi tamponata cu un bumbac steril si mostra de tesut recoltata va fi introdusa intr-un mediu special, pentru a se stabili care dintre bacterii sau ciuperci cauzeaza simptomele
•examinare endoscopica - in cadrul aceste proceduri, medicul examineaza esofagul, stomacul si partea superioarea a duodenului cu ajutorul unui instrument flexibil, cu o sursa luminoasa si o camera de luat vederi la unul din capete.


Tratament

Tratamentul candidozei orale incepe cu solicitarea asistentei medicale regulate. Ingrijirea medicala regulata implica inclusiv atentia medicala profesionala, in scopul evaluarii riscurilor care ar putea sta la baza dezvoltarii candidozei, dar si invesigatii prompte pentru candidoza, precum si pentru conditiile medicale care ar putea sa o provoace.

Tratamentul candidozei orale include:
•antiseptice orale;
•diagnosticarea si tratarea bolilor concomitente;
•consumarea de iaurt, sau suplimente cu acidofilus;
•medicamente antifungice pe cale orala, cum ar fi fluconazolul;
•clatirea gurii cu apa cu sare.
In multe dintre cazuri, candidoza orala care apare la sugari dispare in termen de doua saptamani, fara sa fie nevoie de tratament.

Care sunt posibilele complicatii?

Complicatiile candidozei orale pot fi grave pentru persoanele care au un sistem imunitar slabit, cum ar fi cele cu HIV/SIDA, sau cele care urmeaza chimioterapie, ori fac tratament cu steroizi. In aceste cazuri, candidoza se poate raspandi in intreg corpul, cauzand infectii fungice la nivelul organelor vitale, cum ar fi inima sau creier.

Acest lucru poate duce la boli amenintatoare de viata cum ar fi:
•endocardita
•meningita
•nefrita.
Se va solicita asistenta medicala de urgenta daca aveti simptome de candidoza si sunteti diagnosticati cu diabet zaharat, HIV/SIDA, sau urmati chimioterapie, luati steroizi.

Profilaxie

Este important ca persoanele care se afla la risc sau au fost afectate de afte bucale in antecedente, sa foloseasca tehnici preventive pentru a reduce riscul de recidiva.

Acestea includ urmtoarele:
•Periati dintii de doua ori pe zi si folositi ata dentara zilnic
•Clatiti gura de fiecare data dupa mese
•Daca utilizati medicamente inhalabile, clatiti cavitatea bucala dupa utilizare
•Asigurati-va ca protezele dentare sunt bine montate si indepartati-le noaptea
•Reduceti aportul de alimente cu zahar
•Mentineti un aport adecvat de lichide
•Evitati fumatul
•Mancati iaurt simplu, care contine lactobacili acidofilus, sau bifidobacterium sau, luati capsule cu acidofilus cand folositi antibiotice;
•Consultati regulat medicul dentist
Fiecare dintre aceste sfaturi poate fi de ajutor pentru fiecare pentru a prevenii candidoza orala si ar trebuii continuat in mod continuu de fiecare individ in parte, nu doar de cei care previn o recidiva.


Concluzie

O multitudine de microorganisme care fac parte din flora naturala a corpului nostru locuiesc in mod regulat in cavitatea noastra bucala. Acestea includ in special bacteriile, dar si ciupercile oportuniste precum Candida albicans, principala cauza a candidozei bucale la copii si adulti. Aceast ciuperca minuscula se gaseste in aproape orice mediu din jurul nostru, inclusiv in corpul nostru.

Diferenta dintre a suferii sau nu de o infectie a mucoasei bucale se datoreaza fortei sistemului imunitar care impiedica raspandirea acestei si a multor alte microorganisme. Pentru a prevenii o infectie ca aceasta, trebuie urmariti cativa pasi simplii, pe care i-am mentionat anterior. Sanatatea corpului nostru este importanta, merita o atentie sporita si o ingrijire corespunzatoare a corpului.


Citeste si despre:

Leucoplakia orala - cauze, simptome, tratament Candidoza esofagiana Candidoza sistemica Cum puteti recunoaste candidoza cutanata si cum se poate trata? Leucoplazia - leziunea premergatoare cancerului oral Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Cum se trateaza corect candidoza si de ce reapare? Infectia ombilicala - cauze, diagnostic, tratament Tratament candidoza vaginala Balanita candidozica Candidoza orala si aftele Candidoza orala – cauze si simptome
Cere sfatul medicului ×