Candidoza orala - diagnostic si tratament

Actualizat: 18 Iulie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta

Generalitati


Candidoza este o infectie a cavitatii orale, cauzate de ciuperca numita candida. Candidoza nu se limiteaza doar la nivelul cavitatii bucale. Ea poate sa para si in alte parti ale corpului. Poate sa provoace eruptii cutanate, "de scutec" la sugari, sau infectii vaginale fungice la femei.

Candidoza poate afecta pe oricine, desi apare cel mai frecvent la sugari si copiii mici, adultii mai in varsta si persoanele cu un sistem imunitar slabit.

Simptomele candidozei orale la adulti includ: lipsa gustului alimentelor, gust neplacut persistent, dureri la nivelul cavitatii bucale, dificultati la inghitirea de alimente solide si lichide.

In cazul bebelusilor afectati de candidoza, acestia refuza sa se alimenteze.

Cum este diagnosticata candidoza?


- Cand candidoza este limitata la nivelul gurii - poate fi diagnosticata prin simpla examinare a leziunilor de catre medic. Uneori poate fi necesara recoltarea de catre medic a unui mic esantion, care va fi examinat la microscop, pentru a se confirma diagnosticul.

In cazul unei suspiciuni, medicul va efectua un examen fizic si ar putea recomanda si anumite analize de sange pentru a depista sursa problemei.

- Cand cadidoza este localizata in esofag - situatia poate fi destul de grava. Pentru diagnosticarea acestei afectiuni medicul poate solicita unul dintre urmatoarele teste:

Tratament

Tratamentul candidozei orale incepe cu solicitarea asistentei medicale regulate. Ingrijirea medicala regulata implica inclusiv atentia medicala profesionala, in scopul evaluarii riscurilor care ar putea sta la baza dezvoltarii candidozei, dar si invesigatii prompte pentru candidoza, precum si pentru conditiile medicale care ar putea sa o provoace.

Tratamentul candidozei orale include:

In multe dintre cazuri, candidoza orala care apare la sugari dispare in termen de doua saptamani, fara sa fie nevoie de tratament.

Care sunt posibilele complicatii

Complicatiile candidozei orale pot fi grave pentru persoanele care au un sistem imunitar slabit, cum ar fi cele cu HIV/SIDA, sau cele care urmeaza chimioterapie, ori fac tratament cu steroizi. In aceste cazuri, candidoza se poate raspandi in intreg corpul, cauzand infectii fungice la nivelul organelor vitale, cum ar fi inima sau creier. Acest lucru poate duce la boli amenintatoare de viata cum ar fi:

Se va solicita asistenta medicala de urgenta daca aveti simptome de candidoza si sunteti diagnosticati cu diabet zaharat, HIV/SIDA, sau urmati chimioterapie, luati steroizi.

Profilaxie

Urmatoarele masuri pot ajuta la reducerea riscurilor de aparitie a infectiilor cu candida:

- clatiti-va gura dupa ce luati medicamente;

- mancati iaurt simplu, care contine lactobacili acidofilus, sau bifidobacterium sau, luati capsule cu acidofilus cand folositi antibiotice;

- consultati regulat medicul dentist

- limitati consumul de zahar.

Bibliografie:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/oral-thrush/symptoms-causes/syc-20353533

https://www.healthline.com/health/thrush

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545282/

https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/thrush/index.html

https://www.nhs.uk/conditions/oral-thrush-mouth-thrush/


Citeste si despre:

Candidoza orala Candidoza orala sau stomatita candidozica Leucoplakia orala - cauze, simptome, tratament Candidoza esofagiana Candidoza sistemica Cum puteti recunoaste candidoza cutanata si cum se poate trata? Leucoplazia - leziunea premergatoare cancerului oral Cum evitam infectiile urinare vara? Vacante sanatoase – unde sa mergi? Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Cum se trateaza corect candidoza si de ce reapare? Tratament candidoza vaginala Balanita candidozica Probleme ale cavitatii bucale Afectiuni ale glandelor salivare Candidoza orala si aftele