Candidoza orala – cauze si simptome

Actualizat: 13 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Candidoza orala este o infectie fungica superficiala care poate afecta limba, interiorul obrazului (mucoasa bucala), partea interioara a buzei si, ocazional, gingiile. Desi este cel mai frecvent observata la copiii mici, candidoza se poate manifesta si la copii mai mari sau adulti.

Candidoza orala diagnosticata la un adult ar trebui sa implice investigatii pentru depistarea unei conditii medicale care ar putea sta la baza acesteia (diabet zaharat, utilizarea terapiei imunosupresoare, etc.).

Cauze


Candidoza orala si alte infectii cu candida pot sa apara atunci cand sistemul imunitar este slabit de boli sau medicamente, cum ar fi Prednison sau cand este perturbat echilibrul natural al microorganismelor din corpul unei persoane.

In mod normal, sistemul imunitar actioneaza pentru a respinge organismele invadatoare daunatoare, cum ar fi virusurile, bacteriile si fungii, mentinand in acelasi timp un echilibru intre microbii buni si rai, care populeaza in mod normal corpul unei persoane. Uneori aceste mecanisme de protectie esueaza, ceea ce permite aparitia candidozei.

Iata urmatoarele boli care pot creste susceptibilitatea aparitiei candidozei orale:

Simptome


Candidoza orala se caracterizeaza prin aparitia unui invelis gros si alb ce acopera limba, interiorul obrajilor (mucoasa bucala), regiunea din jurul buzei inferioare sau gingia. Acest strat se poate diferentia de culoarea normala a limbii, la sugarii care consuma lapte, prin urmatoarele caracteristici:

Nici candidoza orala, nici urmele de lapte nu cauzeaza disconfort sau alte simptome atunci cand sunt limitate la nivelul cavitatii bucale. Candidoza de la nivelul mamelonului/areolei provoaca de obicei inrosirea si sensibilitatea zonei implicate. Eruptiile cutanate asociate cu dermatita de scutec provocata de candida, nu sunt, in general, la fel de neplacute ca si eruptiile cutanate de scutec, frecvent asociate cu iritatiile de la scaunul sau urina excesiva care ia contact cu pielea bebelusului.

Prevenire


Urmatoarele sfaturi va pot ajuta sa preveniti candida orala:


Citeste si despre:

Candidoza orala si aftele Candidoza orala Candidoza orala sau stomatita candidozica Candidoza orala - diagnostic si tratament Informatii despre sanatatea orala Candidoza cutanata Candidoza esofagiana Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Candidoza sistemica Tipuri de candidoze Diferentele dintre candidoza vaginala si cea bucala - cauze, simptome si tratament Cauzele umflaturilor de la nivelul boltii palatine Cauzele sangerarilor mamelonare, dar si manifestarile ce le pot insoti Prevenirea candidozei orale Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament