Cum puteti recunoaste candidoza cutanata si cum se poate trata?

Actualizat: 21 Ianuarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Candidoza cutanata si alte forme de candidoza sunt infectiile determinate de bacteria Candida albicans sau alte specii de Candida.

Aceste bacterii sunt ciuperci unilaterale care se reproduc de obicei in procesul de formare, proces care implica o descendenta la nivelul celulei mama.

Candida albicans, agentul infectios principal in infectia umana este o ciuperca periculoasa. Candida albicans (precum si majoritatea ciupercilor medical semnificative) are capacitatea de a exista sub forma de hife.

Infectiile superficiale ale pielii si mucoaselor sunt cele mai frecvente tipuri de infectii candidozice ale pielii. Tipurile comune de infectii ale pielii includ intertrigo, dermatita si balanita. In anumite subpopulatii, infectiile candidozice ale pielii au crescut in ultimii ani, in principal din cauza numarului crescut de pacienti ce sunt imunocompromisi.

Esofagita, septicemia, endocardita, peritonita si alte infectii ale tractului urinar sunt cele mai putin frecvente tipuri de candidoza. Desi candida albicans este cea mai frecventa cauza de infectie umana, genul Candida include mai mult de 150 de specii.

Oamenii transporta ciupercile de drojdie, inclusiv speciile candidozice, de-a lungul tractului gastro-intestinal, ca parte a florei comensale normale. Vaginul este frecvent colonizat de drojdie (13% dintre femei).

In timp ce unele infectii fungice nu sunt daunatoare, ciuperca Candida poate fi. Aceasta se datoreaza faptului ca prea multa Candida provoaca o infectie cunoscuta sub numele de candidoza. Desi majoritatea cazurilor de candidoza pot fi tratate cu o igiena permanenta, infectiile fungice pot fi periculoase pentru cei cu un sistem imunitar slab. Candidoza pielii este, de asemenea, cunoscuta sub numele de candidoza cutanata.

Simptomele candidozei cutanate

Candidoza pielii poate aparea oriunde pe piele, dar este cel mai probabil sa apara pe zona in care pielea este pliata. Aceasta zona include zone din axile, din zona abdomenului, intre degete si sub sani.

Eruptiile cutanate de candidoza pot avea doua tipuri de culori, adica pielea poate fi ori alba, ori rosie. Candidoza intre degete poate aparea sub forma umeda, de culoare alba, putand fi dureroasa si iritanta. Infectia poate fi si de culoare rosie, putand provoca mancarimi si senzatie de caldura la nivelul infectiei. Infectia pielii poate progresa prin a provoca fisurare si durere. Pot aparea si vezicule sau pustule.

Care sunt cauzele candidozei?

O mare varietate de ciuperci Candida exista, dar Candida albicans este cea mai frecventa cauza a candidozei. O cantitate mica de drojdie poate trai in mod normal pe piele, dar prospera si creste in conditii de caldura sau de umezeala.

Cauzele ce contribuie la aparitia candidozei sunt:

-Vremea calda;
-Imbracamintea stramta;
-Igiena precara;
-Administrarea de antibiotice ce ucid flora normala;
-Schimbarea rara a lenjeriei;
-Sistemul imunitar afectat de diabet, sarcina sau alte afectiuni medicale;
-Administrarea unor medicamente, cum ar fi steroizii;
-Bebelusii pot experimenta candidoza, mai ales pe fese, in cazul in care un scutec tinde sa ofere un mediu cald si umed. Obezitatea poate fi un factor ce contribuie la aparitia acestei boli, deoarece candida poate prospera printre pliurile pielii.

Candida albicans este aceeasi ciuperca ce cauzeaza infectii vaginale la femei si afte, o afectiune care provoaca aparitia petelor albe in gura. Infectiile candidozei pot fi un semn al tulburarilor de baza a imunodeficientei, cum ar fi HIV.

Care sunt efectele candidozei?

Principala problema asociata cu infectia cu candida este starea de disconfort si eruptia mancarimilor. Pentru ca cei mai multi oameni au candida care traiesc in mod natural pe pielea acestora, infectia nu este contagioasa. Cu toate acestea, in cazul in care o persoana care are un sistem imunitar slabit atinge infectia, persoana respectiva poate deveni infectata.

Cum este diagnosticata candidoza?

Medicul dumneavoastra va diagnostica cel mai probabil o infectie cu Candida prin vizualizarea locului eruptiei cutanate si prin aspectul pielii. In cazul in care medicul vrea sa confirme diagnosticul infectiei, va lua o mostra din zona afectata pe un tampon si il va trimite la laborator.

Laborantul poate testa tamponul pentru a determina daca este prezenta candida. Cele mai multe teste identifica numai prezenta ciupercilor si nu poate identifica definitiv candidoza. Testele specifice pot fi comandate in cazul in care medicul vrea sa confirme starea dumneavoastra.

Cum se trateaza candidoza?

Igiena corecta este vitala pentru mentinerea infectiilor candida la distanta. Aceasta include spalarea pielii in mod regulat si o uscare minutioasa, pentru a preveni umezeala. Deoarece controlul slab al zaharului poate contribui la infectie, mentinerea nivelurilor optime de zahar din sange va pot ajuta.

Aceasta poate include reducerea cantitatii de zahar din dieta dumneavoastra si, in cazul in care aveti diabet zaharat, aveti grija sa urmati instructiunile medicului pentru controlul nivelului de zahar din sange.

Medicul va poate recomanda utilizarea unor creme antifungice sau pulbere aplicata pe piele pentru a reduce raspandirea candidei. In cele mai multe cazuri, nu va trebui sa va administrati un medicament antifungic pe cale orala pentru a ucide drojdia. Cu toate acestea, in cazul in care infectia cu candida este situata in interiorul corpului, cum ar fi gat, gura, vagin, este recomandata administrarea medicamentelor pe cale orala.

Candidoza cutanata dispare, de obicei, odata cu administrarea tratamentului, insa infectiile repetate sunt frecvente.

Complicatiile includ urmatoarele:

Unghiile infectate pot deveni diforme si infectia se poate produce in jurul unghiilor, putand sa apara infectii repetate;
Candidoza raspandita poate sa apara la persoanele cu un sistem imunitar slabit.

Mortalitatea/Morbiditatea

Infectiile candidozice superficiale cauzeaza morbiditate semnificativa la adultii in varsta. Varsta nu este suficienta pentru dezvoltarea infectiei cu candida. Cu toate acestea, o crestere a morbiditatii este asociata cu ambele forme superficiale si invazive ale bolii. Acesta este un rezultat al unui risc crescut la pacienti de a dezvolta diferite stari, cum ar fi diferite boli.

Numarul de infectii candidozice a crescut dramatic in ultimii ani, reflectand cresterea numarului de pacienti care sunt imunocompromisi. Mai exact, a crescut varsta ce este asociata cu morbiditatea crescuta si mortalitate.

Adultii mai in varsta sunt mai susceptibili de a fi expusi la situatii care cresc riscul de candidoza invaziva, inclusiv la tratamentul cu antibiotice cu un spectru larg. Infectiile candidozice sunt exacerbate de anumite tipuri de medicamente (de exemplu, antibioticele), auto-ingrijirea saraca si scaderea fluxului salivar, toate acestea sunt asociate cu procesul de imbatranire.

In plus, tratamentul cu agenti citotoxici (de exemplu, metotrexatul sau ciclofosfamida) pentru dermatologie si conditiile reumatice sau chimioterapia agresiva pentru malignitate la pacientii varstnici pot produce aparitia candidozei cutanate.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Boala inflamatorie intestinala – ce reprezinta, cum se manifesta si cum se poate trata? Cum te poate ajuta hipnoza? Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat? Cum se poate preveni dementa Cum se poate corecta astigmatismul? Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Cum prevenim si tratam raceala la copii? Ce este un anevrism aortic si cum se poate trata? Candidoza sistemica Tipuri de candidoze Cum se trateaza corect candidoza si de ce reapare?