Candidoza esofagiana

Actualizat: 07 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Candida este cea mai frecventa cauza de esofagita infectioasa. Totodata, dupa orofaringe, esofagul este al doilea loc, ca si frecventa, de manifestare al candidozei tractului digestiv.

Prevalenta candidozei esofagiene este crescuta mai ales la persoanele diagnosticate cu HIV. Aproximativ 10-15% dintre pacientii infectati cu HIV vor suferi de candidoza esofagiana pe parcursul vietii lor.

Organismele identificate in candidoza esofagiana sunt aceleasi ca si in cazul organismelor prezente la candidoza orala si anume, candida albicans. In contrast cu candidoza orala, se cunosc destul de putine informatii despre factorii implicati in patogeneza candidozei esofagiene.

Cauze

Candidoza esofagiana este cauzata de fungii de candida albicans. Aceasta apare atunci cand ciuperca se raspandeste de la cavitatea bucala, in jos, spre esofag. Conditia este un semn al unui sistem imunitar slabit. Urmatoarele situatii/conditii cresc riscul infectiei cu candida albicans:

Daca aveti un sistem imunitar slabit sau candidoza orala, cresc probabilitatile dezvoltarii candidozei esofagiene.

Simptome

Bolnavii cu candidoza esofagiana pot avea unele dintre urmatoarele manifestari (sau chiar toate);

Rareori, candidoza esofagiana a fost asociata cu febra. In urma endoscopiei, la pacientii diagnosticati cu candidoza esofagiana se pot observa leziuni exudative albe, similare cu cele specifice candidozei bucale. Gradul de raspandire si contagiozitate al candidozei esofagiene difera de la un individ la altul.

Esofagita candidozica este considerata cea mai frecvent intalnita boala invaziva candidozica, la pacientii cu imunitate scazuta care sufera de HIV/SIDA, mai ales cand boala este acuta.

Diagnosticul candidozei esofagiene

Modul cel mai precis de a diagnostica aceasta conditie este prin intermediul analizei sau culturilor probelor recoltate. O alta metoda este endoscopia directa, cu ajutorul unui instrument (endoscop) care are la un capat o sursa luminoasa si o camera de luat vederi.

Instrumentul va fi introdus prin cavitatea bucala si prin esofag si se vor putea vizualiza pe un monitor imagini directe din interiorul esofagului. De asemenea, vor fi prelevate probe din interiorul esofagului pentru evaluare.

Un alt test este tranzitul baritat care implica consumul unei substante albe de catre pacient. Cu ajutorul acestei substante, la radiografia cu raze X, esofagul va putea fi vizualizat mult mai bine. Totusi, investigatia nu este specifica pentru depistarea candidozei. In plus, infectiile usoare posibil sa nu fie detectate.

Tratament si complicatii

La majoritatea oamenilor, infectia poate fi controlata cu ajutorul medicamentelor antifungice, cum ar fi fluconazolul (administrat oral) sau amfotericina (administrata injectabil). In unele cazuri pot fi necesare calmantele. Multi pacienti trebuie sa urmeze tratament pe termen lung pentru suprimarea candidei albicans si pentru prevenirea reaparitiei acesteia.

Printre complicatiile posibile se numara:


Facilitati de tratament

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Candidoza sistemica Tipuri de candidoze Cum se trateaza corect candidoza si de ce reapare? Candidoza orala si aftele Candida Principii chirurgicale in patologia esofagului Vacante sanatoase – unde sa mergi? Cum evitam infectiile urinare vara? Tulburarile gastrointestinale care apar in cazul diabetului zaharat Glosodinia - senzatia de arsura a cavitatii bucale Afectiuni ale cavitatii bucale Informatii esentiale despre sindromul Sjogren 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Sfaturi pentru tratarea infectiilor cu candida Candida intertrigo