Eczema si acneea sunt doua afectiuni diferite ale pielii. Simptomele acestora pot parea asemanatoare, de aceea este dificil sa se faca distincta intre ele.
Ambele sunt probleme comune ale pielii care pot aparea la orice varsta. Fiecare poate erupe, apoi disparea o vreme, ca mai tarziu sa reapara. In plus, ambele afectiuni cauzeaza stres si jena pacientilor, deoarece afecteaza aspectul estetic.
Dar acneea si eczemele sunt diferite in multe feluri.
Acneea provoaca eruptia cosurilor. Eczema provoaca o eruptie cutanata rosie sau decolorata, care poate mima forma cosurilor. Cu toate acestea, desi sunt greu de diferentiat, au cauze si tratament cu totul diferit.
Este bine de stiut ca exista posibilitatea sa va confruntati cu ambele afectiuni simultan, dar atunci cand se intampla acest lucru, este de obicei pe zone diferite ale fetei si corpului. De exemplu, este posibil sa aveti cosuri in zona T (nas si frunte) si o leziune eczematiforma pe obraji.
Eczema este mai bine cunoscuta sub denumirea de dermatita atopica. Este mai frecvent intalnita la copii, dar poate aparea la orice varsta.
Cauza care sta la originea eczemelor nu este complet elucidata, insa exista cativa factori care par sa joace un rol important in aparitia afectiunii, cum ar fi genetica, sistemul imunitar si mediul.
Persoanele cu aceasta afectiune au o piele foarte uscata, pe anumite zone ale corpului sau ale fetei.
Acneea este o afectiune a pielii care apare atunci cand foliculii pilosi se blocheaza cu sebum si celule descuamate ale pielii. Astfel apar punctele albe, punctele negre sau cosurile. Acneea este mai frecventa in randul adolescentilor, dar poate afecta persoanele de toate varstele.
Cu toate ca sunt disponibile tratamente eficiente impotriva acneei, aceasta poate fi persistenta. Cosurile si umflaturile se vindeca incet, iar atunci cand pare ca unele dispar, altele incep sa isi faca aparitia. De asemenea, acneea poate lasa cicatrici pe piele, ceea ce reprezinta o complicatie a afectiunii, care provoaca mult stres emotional. Cu cat incepeti tratamentul mai devreme, cu atat scade riscul sa va confruntati cu asemenea probleme.
Pielea deshidratata, uscata, iritata si imflamata duce la aparitia mancarimilor, care reprezinta principalul simptom al eczemelor. Aceasta manifestare este intermitenta, putand sa dispara si sa reapara in repetate randuri.
Eczema se poate localiza oriunde pe corp, dar afecteaza de obicei bratele, plica cotului, zona din spatele genunchilor sau pielea capului (in special obrajii si scalpul). Nu este contagioasa si, in anumite cazuri mai fericite, severitatea se reduce odata cu inainitarea in varsta.
Alte simptome includ:
• durere
• pete rosii sau cenusii-maronii
• umflaturi, asemanatoare cosurilor, din care se poate scurge lichid sau sange atunci cand sunt lezate
• cruste galbui, care pot semnala infectia
• pielea ingrosata, solzoasa - lichenificare
Daca zona unde se afla eczema a fost lezata, iar pielea pare mai inflamata si mai iritata, exista riscul ca in acel loc sa apara o suprainfectie. De aceea este foarte important sa fiti atenti cu zonele sensibile, iar in caz de complicatii sa consultati cat mai repede un medic dermatolog.
Pe acelasi principiu ca si eczemele, acneea poate fi gasita aproape oriunde pe corp. Insa cel mai frecvent se dezvolta pe fata, spate, gat, piept si umeri.
Daca aveti acnee, veti observa de obicei prezenta cosurilor albe sau negre. Atat punctele negre, cat si punctele albe sunt cunoscute sub numele de comedoane.
Punctele negre se deschid la suprafata pielii, ceea ce le confera aspectul caracteristic. Punctele albe nu au comunicare cu exteriorul, fiind inchise sub piele, de aceea isi pastreaza aspectul.
Chiar daca majoritatea oamenilor se confrunta cel mai des cu punctele albe si cele negre cand vine vorba de acnee, mai exista si alte forme prin care aceasta afectiune se poate manifesta:
1. Papulele - sunt umflaturi mici, rosii, ridicate, cauzate de foliculi de par inflamati sau infectati.
2. Pustulele - sunt mici cosuri rosii care au puroi la varf.
3.Nodulii - sunt formatiuni solide, care apar sub piele si adesea provoaca durere
4. Chisturile – sunt formatiuni mai mari decat nodulii, localizate tot sub piele, care contin puroi si sunt dureroase.
Chiar daca pot fi usor de confundat din cauza aspectului asemanator, cele doua afectiuni au cauze complet diferite. Este foarte important sa se cunoasca motivele pentru care acestea apar, pentru a putea intelege mecanismul prin care actioneaza si pentru a putea fi tratate cat mai eficient. Totodata, este foarte important pentru pacient sa cunoasca aceste informatii pentru a-si putea adapta stilul de viata in consecinta si pentru a evita posibile complicatii.
Cauza eczemelor nu este pe deplin inteleasa. Dar se crede ca se datoreaza unui sistem imunitar hiperactiv care raspunde agresiv atunci cand este expus iritantilor.
Eczema este uneori cauzata de un raspuns anormal la proteinele care fac parte din corp. In mod normal, sistemul imunitar ignora proteinele care fac parte din corpul uman si ataca doar proteinele invadatorilor, cum ar fi bacteriile sau virusurile.
In eczeme, sistemul imunitar isi pierde capacitatea de a face diferenta dintre cele doua, ceea ce provoaca inflamatii.
Acneea apare atunci cand porii pielii se blocheaza cu sebum, celule moarte sau bacterii.
Fiecare por al pielii reprezinta deschiderea catre exterior a unui folicul. Foliculul este alcatuit dintr-un saculet care contine radacina firului de par si o glanda sebacee. Aceasta glanda elibereaza sebum (ulei), care se deplaseaza pe lungimea firului de par, la suprafata pielii. Sebumul este raspunzator de lubrifierea pielii, ceea ce o face sa fie moale si hidratata.
Una sau mai multe probleme in acest proces de lubrifiere pot provoca acnee. Fie ca este vorba de o hipersecretie de sebum de catre foliculi, sau de acumularea in pori de celule moarte sau bacterii, toate acestea contribuie la dezvoltarea cosurilor. Acestea apar atunci cand bacteriile se dezvolta intr-un por infundat, mediul perfect pentru multiplicare, iar uleiul nu poate scapa.
Desi cele doua afectiuni nu pun viata bolnavilor in pericol, exista cativa factori care pot agrava aceste probleme, inrautatind atat simptomatologia cat si starea de spirit a celor care se confrunta cu acnee sau eczeme. Tomcai de aceea este bine sa se evite toti acesti factori declansatori pentru confortul fizic si psihic al pacientilor.
Printre factorii declansatori ai eczemelor amintim toate substantele si materialele care intra in contact cu pielea si pot provoca o iritatie suplimentara leziunilor preexistente si nu numai:
• substante chimice gasite produsele cosmetice si de ingrijire a pielii care usuca tesutul cutanat
• materiale aspre, cum ar fi lana
• tesaturi sintetice
• transpiraia
• schimbarile bruste de temperatura
• scaderea brusca a umiditatii
• stres
• alergiile la mancare
• parul de animale
• infectii ale cailor respiratorii superioare
De asemenea, cand vine vorba de acnee, exista alti factori de luat in considerare, pentru a nu agrava afectiunea deja existenta.
• Modificarile hormonale
Androgenii sunt hormoni care cresc atat la baieti cat si la fete in timpul pubertatii si determina marirea glandelor sebacee si producerea de mai mult sebum. Schimbarile hormonale care au loc la vasta mijlocie, in special la femei, pot duce si ele la eruptii acneice.
• Anumite medicamente
Exemplele includ medicamente care contin corticosteroizi, testosteron sau litiu.
• Dieta
Studiile indica despre consumul anumitor alimente - inclusiv cele bogate in carbohidrati, precum painea, covrigii si chipsurile – ca pot agrava acneea. insa, in momentul de fata nu s-a demonstrat necesitatea impunerii unei diete restrictive care ar putea aduce beneficii persoanelor care se confrunta cu acnee.
• Stresul
Stresul nu provoaca acnee, dar daca aveti deja acnee, stresul o poate agrava.
Concluzionand in privinta acestor factori, putem observa cu usurinta ca stresul este cel care poate agrava orice afectiune. Astfel, ducand o viata echilibrata putem evita un factor agravant important, care poate face mult mai mult rau decat se observa la suprafata.
Cand vine vorba despre cele doua afectiuni ale pielii, eczema si acneea, este bine de stiut ca exista atat forme usoare care se trateaza simplu si dispar relativ repede, cat si forme complicate care necesita tratament adecvat si vizite la medicul specialist.
Care sunt tipurile de eczeme?
• Dermatita de contact
Aceasta este cauzata de contactul cu iritantii. Cauzeaza arsuri, mancarimi si roseata. Inflamatia dispare atunci cand iritantul este indepartat.
• Dermatita dishidrotica
Aceasta afecteaza degetele, palmele si talpile. Provoaca pete, mancarime, leziuni solzoase, care se descuameaza sau devin rosii, crapate si dureroase. Afectiunea este mai frecventa la femei.
• Dermatita numulara
Aceasta provoaca pete uscate si rotunde pe piele in lunile de iarna. De obicei afecteaza picioarele. Este mai frecvent la barbati.
Care sunt tipurile de acnee?
Identificarea tipului de acnee cu care va confruntati este cheia unui tratament de succes.
• Acneea neinflamatoare
Acneea neinflamatoare include punctele negre si punctele albe. Acestea in mod normal nu provoaca umflaturi. De asemenea, acestea raspund relativ bine la tratamentele fara prescriptie medicala (OTC).
Puncte negre (comedone deschise)
Punctele negre apar atunci cand un por este infundat de o combinatie de sebum si celule moarte ale pielii. Varful porului ramane deschis, in ciuda faptului ca restul este infundat. Acest lucru are ca rezultat culoarea neagra caracteristica observata la suprafata.
Punctele albe (comedone inchise)
Punctele albe se formeaza atunci cand un por este infundat de sebum si celulele moarte ale pielii. Dar, spre deosebire de punctele negre, partea superioara a porului se inchide. Arata ca o mica umflatura la suprafata pielii.
• Acneea inflamatorie
Cosurile care sunt rosii si umflate poarta numele de acnee inflamatorie.
Desi sebumul si celulele moarte ale pielii contribuie la acneea inflamatorie, bacteriile pot juca, de asemenea, un rol important in infundarea porilor. Bacteriile pot provoca o infectie in profunzimea pielii. Acest lucru poate duce la leziuni dureroase, care sunt greu de tratat.
Papulele apar atunci cand peretii care inconjoara porii se descompun din cauza inflamatiei severe. Acest lucru duce la pori duri, infundati, care sunt sensibili la atingere. Pielea din jurul acestor pori este de obicei roz.
Pustulele se formeaza atunci cand peretii din jurul porilor se distrug. Spre deosebire de papule, pustulele sunt umplute cu puroi. Aceste umflaturi ies din piele si sunt de obicei de culoare rosie. De multe ori au cap galben sau alb deasupra.
Nodulii apar atunci cand porii infundati, umflati, au parte de iritatii suplimentare si cresc mai mari. Spre deosebire de pustule si papule, nodulii sunt mai adanci sub piele.
Deoarece nodulii sunt situati in profunzime, de obicei nu ii puteti trata acasa. Medicatia cu prescriptie este necesara pentru a ajuta la vindecarea acestora.
Chisturile se pot dezvolta atunci cand porii sunt infundati de o combinatie de bacterii, sebum si celule moarte ale pielii. Sunt leziuni situate si mai profund decat nodulii, fiind foarte durerosi la atingere.
Chisturile sunt cea mai grava forma de acnee, iar formarea lor este rezultatul unei infectii severe. Acest tip de acnee este, de asemenea, cel mai probabil sa se cicatrizeze inestetic.
Medicul dermatolog este cel care poate diagnostica ambele afectiuni.
In mod normal nu se efectueaza teste de laborator pentru a afla daca aveti acnee sau eczeme. Medicul va va putea spune cu ce afectiune va confruntati, uitandu-se la pielea dumneavoastra si intrebandu-va despre istoricul familial.
Cum este diagnosticata acneea?
Daca aveti simptome de acnee, medicul dumneavoastra va poate pune diagnosticul examinandu-va pielea. Acesta va identifica tipurile de leziuni si gravitatea acestora pentru a determina cel mai bun tratament. De asemenea, va poate intreba despre istoricul menstrual pentru a descoperi daca exista o cauza ascunsa, cum ar fi sindromul ovarului polichistic, la femei.
Cum este diagnosticata eczema?
Medicul va va examina pielea si va va analiza istoricul medical si familial. Veti fi intrebat despre simptome precum mancarime si roseata si daca exista factorii declansatori.
Pentru o mai buna colaborare cu medicul, pentru a-l ajuta pe acesta sa va inteleaga afectiunea in mod particular, poate fi util sa tineti un mic jurnal pentru a identifica ce va declanseaza simptomele.
Notati:
• ce mancati si beti
• ce produse pentru piele, substante chimice, sapunuri, machiaj si detergenti utilizati
• ce activitati desfasurati, cum ar fi sa va plimbati in padure sau sa inotati intr-o piscina cu clor
• cat timp petreceti in baie sau dus si temperatura apei
• cand sunteti stresat
Veti observa usor legatura intre activitatile dumneavoastra de zi cu zi si aparitia eczemelor. Aduceti acest jurnal la medic pentru a-l ajuta sa va identifice factorii declansatori.
Un medic alergolog va poate face teste la diversi alergeni. Prin intermediul acestui test, sub forma de plasture, se aplica mici cantitati de substante pe piele. Plasturii raman pe piele timp de 20 pana la 30 de minute pentru a vedea daca aveti o reactie. Cu ajutorul acestor teste, medicul va poate spune ce substante va declanseaza eczema, astfel incat sa le puteti evita.
Dupa ce vi se pune diagnosticul, medicul dermatolog va poate prescrie optiuni de tratament pentru una sau ambele afectiuni.
Cum se trateaza acneea?
Ingrijirea la domiciliu
Exista cateva activitati de auto-ingrijire pe care le puteti incerca acasa pentru a preveni cosurile si pentru a va curata pielea:
• Curatati-va zilnic pielea cu un sapun usor pentru a indeparta excesul de ulei si murdarie
• folositi produse cosmetice si de ingrijire pe baza de apa sau etichetate „noncomedogenic” (nu infunda porii)
• nu stoarceti cosurile, deoarece riscati sa raspanditi bacteriile si excesul de ulei sub piele
• nu va atingeti fata cu mainile murdare
Medicatie
Daca ingrijirea de zi cu zi nu este suficienta, sunt disponibile cateva medicamente fara prescriptie medicala pentru acnee. Majoritatea acestor medicamente contin ingrediente care pot ajuta la distrugerea bacteriilor sau la reducerea secretiei exagerate de sebum. Acestea includ:
Peroxidul de benzoil este prezent in multe creme si geluri pentru acnee. Este folosit pentru uscarea cosurilor existente si prevenirea reaparitiei acestora. Peroxidul de benzoil omoara bacteriile care provoaca acnee.
Acidul salicilic este adesea utilizat in sapunuri si creme pentru acnee. Ajuta la prevenirea infundarii porilor.
Daca dupa toate efroturile depuse, simptomele nu se amelioreaza, este momentul sa solicitati ajutor de specialitate. Medicul dermatolog va poate prescrie medicamente si produse topice (creme) care contribuie la vindecarea leziunilor si la prevenirea cicatricilor pe baza cauzelor care au dus la manifestarile cu care va confruntati.
De asemenea, exista si cateva proceduri pe care medicul dumneavoastra vi le poate recomanda in cazul in care tratamentul prescris nu da rezultate. Aceste proceduri functioneaza prin indepartarea unor straturi ale pielii deteriorate si reducerea productiei de ulei.
Cum se trateaza eczema?
Nu exista nici un remediu medicamentos care sa trateze eczemele. Eruptiile apar si dispar necontrolat. Cu toate acestea, medicul dumneavoastra va poate recomanda medicamente pentru:
• combaterea simptomelor eruptiilor
• suprimarea raspunsului imunitar exagerat
• combaterea simptomelor alergiilor.
Si in cazul eczemelor se pot incerca diferite tehnici alternative, printre care amintim terapia cu lumina sau raze UV.
Iata cateva modalitati de a preveni aparitia eczemelor si de a gestiona simptomele:
• Aplicati comprese reci pe piele pentru a ameliora mancarimea.
• Hidratati-va pielea zilnic cu o crema sau unguent pe baza de ulei pentru a forma o bariera de protectie impotriva daunatorilor. Aplicati crema imediat dupa ce iesiti din dus pentru a pastra pielea hidratata.
• Dupa dus/baie, stergeti usor pielea cu un prosop moale. Nu frecati niciodata.
• Evitati zgarierea. Ati putea provoca o infectie.
• Folositi sapunuri, produse de curatare, machiaj si alte produse de ingrijire a pielii fara parfum.
• Purtati manusi si imbracaminte de protectie ori de cate ori folositi substante chimice.
• Purtati haine largi din fibre moi, precum bumbacul.
De asemenea, stati departe de orice factor declansator cunoscut.
In ceea ce priveste acneea, este dificil de prevenit. Cu toate acestea puteti lua cateva masuri acasa pentru a ajuta la prevenirea reaparitiei acneei dupa ce ati terminat tratamentul.
Iata cateva sfaturi pe care le puteti urma:
• spalati-va fata de doua ori pe zi cu un demachiant fara ulei
• folositi o crema pentru acnee eliberata fara prescriptie medicala pentru a elimina excesul de ulei
• evitati machiajului care contine ulei
• nu neglijati demachierea si curatarea temeinica a pielii inainte de culcare
• faceti dus dupa exercitii
• consumati o dieta sanatoasa cu putine alimente procesate si zahar in exces
• reduceti stresul.
O rutina adecvata de ingrijire a pielii poate ajuta atat la controlul eczemelor, cat si al acneei.
Iata cateva lucruri care va pot ajuta:
Folositi un sapun cu formula usoara pentru a va spala pielea de doua ori pe zi si mai ales dupa exercitii sau perioade de efort intens cand puteti transpira.
Daca aveti leziuni cauzate de eczeme, care va provoaca mancarime, incercati sa nu le zgariati. Acest lucru va poate rupe straturile superficiale ale pielii si poate duce la infectii. Daca aveti cosuri, nu le stoarceti.
Unele medicamente pentru eczeme si acnee va pot face pielea mai sensibila in fata razelor de soare. incercati evitati sa va expuneti la soare in intervalul 10-16, cand razele UVB sunt cele mai intense.
Daca aveti eczeme, utilizati o protectie solara pe baza de minerale cu oxid de zinc sau dioxid de titan.
Eczema si acneea sunt doua afectiuni ale pielii care au cauze foarte diferite.
Eczema este cauzata de alergeni sau iritanti din mediu. Acesti factori activeaza sistemul imunitar, provocand simptome precum inflamatia, roseata si mancarimile.
Acneea insa, nu este declansata de un raspuns al sistemului imunitar. Modificarile hormonale, cum ar fi cele asociate cu pubertatea, sau perioada perimenopauza pot fi raspunzatoare pentru aceasta afectiune.
Persoanele cu acnee au adesea pielea grasa datorita unei hiperexcretii de sebum (ulei) de catre glandele sebacee. Acest lucru determina infundarea porilor.
Spre deosebire de pacientii cu acnee, cei cu eczeme au pielea uscata si deshidratata, din cauza unei productii inadecvate de sebum.
Una dintre principalele diferente dintre eczeme si acnee este mancarimea. Eczema poate provoca mancarimi incontrolabile, in timp ce cosurile nu.
Fiecare afectiune este tratata cu medicamente diferite, avand cauze distincte. O exceptie este acidul salicilic, care poate avea beneficii atat pentru cosurile cauzate de acnee, cat si pentru eczeme.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27814423/
https://www.healthline.com/health/eczema/eczema-pimples
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/eczema-acne
https://www.healthline.com/health/skin/acne
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/types-of-acne
https://www.healthline.com/health/types-of-eczema
https://www.healthline.com/health/eczema
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/dth.13279
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.