Ce este rozaceea oculara?

Actualizat: 17 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Rozaceea oculara este o afectiune inflamatorie a ochilor care apare cel mai adesea la persoanele cu rozacee la nivelul pielii (cuperoza). Rozaceea oculara provoaca inrosirea ochilor, dar si mancarime si iritatii la acest nivel.

Rozaceea oculara este o conditie frecventa despre care se fac multe cercetari. Cu toate acestea, nu s-a gasit inca un remediu.

Desi nu exista inca un tratament curativ pentru rozaceea oculara, simptomele pot fi adesea gestionate prin medicatie si tehnici de ingrijire ale ochilor. Cu toate acestea, recurenta simptomelor este frecventa, iar persoanele cu rozacee oculara au un risc mai mare de a dezvolta infectii, fotofobie (sensibilitate la lumina) si pierderea vederii.

Rozaceea poate afecta pielea inaintea ochilor sau invers. De asemenea, rozaceea poate sa afecteze simultan ochii si pielea. Femeile sunt mult mai predispuse sa dezvolte rozacee la nivelul cutanat fata de barbati.

Cu toate acestea, rozaceea oculara apare in mod egal atat la barbati, cat si la femei. Cea mai frecventa grupa de varsta afectata de rozaceea oculara este cea cuprinsa intre 50 si 60 de ani.

Exista patru subtipuri ale rozaceei, iar rozaceea oculara este considerata a fi subtipul IV.

Celelalte subtipuri includ rozaceea eritematotelangiectatica (subtipul I), rozaceea papulopustuloasa (subtipul II) si rozaceea fimatoasa (subtipul III). Cu toate acestea, rozaceea oculara reprezinta aproximativ 50% din toate cazurile.

Manifestari clinice

Simptomele rozaceei oculare pot sa includa:

- Inrosirea ochilor;
- Senzatii de arsura si intepatura ale ochilor;
- Mancarimi ale ochilor;
- Senzatie de uscaciune a ochilor sau lacrimare excesiva (epifora);
- Formarea crustelor la nivelul pleoapelor sau genelor;
- Senzatia de corp strain la nivelul ochilor;
- Vedere incetosata;
- Sensibilitate la lumina;
- Glande blocate si inflamate.

In unele cazuri, rozaceea oculara poate afecta corneea, mai ales prin uscarea acesteia prin absenta lacrimilor sau prin inflamatia pleoapelor. Complicatiile ce apar in urma afectarii corneei pot duce la tulburari de vedere, iar cazurile severe pot produce pierderea completa a vederii.

Daca apar manifestarile prezentate anterior, este necesara consultarea unui medic oftalmolog deoarece afectiunea necesita ingrijiri medicale.

Cauzele de aparitie ale rozaceei oculare

Din punct de vedere al cauzelor, rozaceea oculara se aseamana cu rozaceea de la nivelul pielii, deoarece cauza directa este necunoscuta. Cu toate acestea, rozaceea oculara poate fi corelata cu unul sau mai multi dintre urmatorii factori:

• Factori de mediu;
Infectiile bacteriene;
• Factori genetici;
• Acarienii de la nivelul genelor.

Anumite lucruri pot provoca aparitia rozaceei oculare. Acestea includ:

- Saunele si baile calde;
- Consumul alimentelor picante;
- Consumul bauturilor fierbinti;
- Excesul de cafeina si bauturi alcoolice;
- Consumul de ciocolata;
- Consumul de branzeturi;
- Expunerea la lumina solara puternica;
- Expunerea la vant sau temperatura intensa;
- Anumite emotii persistente, cum ar fi stresul, jena sau mania;
- Consumul anumitor medicamente, de exemplu cremele cu cortizon.
- Exercitiile fizice intense.

Stabilirea diagnosticului

Este foarte importanta consultarea medicului daca apar simptome oculare, pentru a evita eventualele complicatii. Unele persoane dezvolta afectiuni ale corneei, din acest motiv avand un risc ridicat de a suferi tulburari grave de vedere.

Majoritatea medicilor pot pune un diagnostic doar pe baza examenului fizic. Cu toate acestea, oftalmologii si optometristii pot utiliza un microscop special pentru a observa vasele sanguine si glandele de la nivelul ochiului. Testele functiei lacrimale ale ochilor pot ajuta la identificarea rozaceei oculare inca din stadiile incipiente.

Rozaceea oculara este adesea subdiagnosticata la cei care nu au si rozacee a pielii. Rozaceea oculara este frecvent asociata cu rozaceea pielii.

Din acest motiv, persoanele cu rozacee a pielii trebuie sa efectueze examinari ale ochilor pentru a exclude aparitia complicatiilor. Cu toate acestea, trebuie retinut ca cele doua conditii nu se exclud reciproc.

Optiuni de tratament

Medicul trebuie informat imediat ce apar simptomele rozaceei oculare. Acesta poate pune diagnosticul corect si poate oferi tratamentul necesar.

Rozaceea oculara nu este vindecabila, insa exista anumite tratamente ce pot ajuta la gestionarea simptomatologiei produse de aceasta afectiune. Cu cat interventia medicului este mai precoce, cu atat prognosticul este mai bun, iar simptomele pot fi controlate mai usor.

In timp ce simptomele cutanate sunt abordate, de obicei, cu antibiotice locale aplicate direct in zonele problematice, rozaceea oculara este mai frecvent tratata cu antibiotice orale.

De asemenea, medicul poate oferi si picaturi de ochi pe baza de prescriptie medicala. Aceste picaturi contin steroizi, cu rol in diminuarea inflamatiei. Cu toate acestea, picaturile pe baza de steroizi nu sunt destinate utilizarii pe termen lung.

Solutiile saline sunt utilizate ca lacrimi artificiale, in cazul in care rozaceea oculara produce uscaciune la nivelul ochilor. Aceste solutii pot lubrifia ochiul si pot preveni deteriorarea corneei.

Cu toate acestea, solutiile destinate pentru combaterea inrosirii ochilor ar trebui evitate, deoarece acestea pot inrautati simptomele pe termen lung.

Crustele formate la nivelul pleoapelor si genelor trebuie curatate cu tampoane curate, inmuiate in solutii speciale.

Remedii naturale

Spalaturile oculare la domiciliu sunt, de asemenea, indicate pentru tratarea afectiunii. Spalarea necesita doar apa calda si sampon pentru bebelusi. Persoanele cu rozacee oculara trebuie sa se spele cu acest sampon, sa se clateasca foarte bine si isi usuce bine ochii.

Compresele calde pot ajuta la deblocarea glandelor si la stabilizarea filmului lacrimal. Compresele calde sunt recomandate a fi folosite de mai multe ori pe zi. Un masaj delicat al pleoapelor poate ajuta, de asemenea, la eliberarea glandelor infundate, care pot fi cauza principala a inflamatiei.

Nici compresele calde si nici masajele pleoapelor nu sunt metode de tratament rapide. Ele sunt recomandate a fi efectuate pe termen lung.

Suplimentarea alimentatiei cu ulei de peste si seminte de in se poate dovedi, de asemenea, a fi benefica.

Perspectiva

Rozaceea oculara este o afectiune cronica asociata cu efecte negative asupra ochilor. Rozaceea oculara poate avea simptome usoare sau severe, putand provoca simpla iritatie a ochilor sau chiar pierderea vederii.

Cu toate acestea, nu este o conditie care pune in pericol viata, iar perspectiva este in general buna, mai ales daca medicul este consultat precoce.

Rozaceea oculara nu dispune de un tratament curativ, dar simptomele se pot ameliora cu un tratament destinat acestora. Persoanele care dezvolta afectiunea trebuie sa consulte in mod regulat un medic pentru a-si verifica frecvent starea de sanatate a ochilor.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Tel: 0374499499
Constanta, Strada Mircea Cel Bătrân 99c

Medici

Medic Primar Oftalmolog, Chirurg, FEBO-SP Dr. Raluca Nițescu
Oftalmologie - NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Constanta, 0374499499

Citeste si despre:

Rozaceea – cum ii puteti face fata? Rinofima: cand este necesara interventia chirugicala Factori care declanseaza rozaceea De ce speranta de viata a barbatilor este mai scurta decat a femeilor Care este diferenta dintre un vegan si un vegetarian Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Copilul este bolnav. Se poate duce la scoala sau nu? Care este varsta optima pentru a avea un copil? Cat de sanatos este zambetul tau? Keratoconjunctivita sicca Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient