Alergiile la produsele cosmetice

Actualizat: 13 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pielea nu poate tolera orice! Reactioneaza si ne avertizeaza daca produsele cosmetice dragi noua ei ii fac rau. Ne ustura, se inroseste, devine pruriginoasa. Este oare pielea noastra mai sensibila, mai iritabila, sau este alergica?
Peste 60% dintre femei si, suprinzator, 40% dintre barbati, afirma ca au o piele mai sensibila, intoleranta fata de multe cosmetice si creme, iar uneori chiar si fata de apa de la robinet. Dar ce este de facut cand produsele de ingrijire, cosmeticele, fardurile, deodorantele, parfumurile si sampoanele au devenit indispensabile rutinii noastre zilnice? Oare putem evita ingredientele periculoase, alergenii si substantele cu potential daunator din cosmetice? Specialistii cred ca da!

Va prezentam in continuare un ghid de recunoastere si management al alergiilor cosmetice: cum sa le evitam, cum sa le tratam si cum sa ne pastram pielea cat mai frumoasa si sanatoasa.

Despre alergii si cosmetice


Mediul inconjurator este plin cu substante care dauneaza organismului si care il determina sa reactioneze si sa se apere. Reactiile alergice sunt de fapt, reactii de aparare: un antigen a fost descoperit in organism iar sistemul imun incep sa il neutralizeze. Sunt stimulate celule proinflamatorii care secreta substante capabile sa il distruga, si in acelasi timp sa racoleze si alte celule la locul impactului cu antigenul. Astfel se declanseaza o reactie inflamatorie, in care sunt produsi anticorpi si sunt degranulate mastocite si bazofile. Toate enzimele si substantele eliminate de catre aceste celue sunt responsabile si de evolutia clinica: tumefactie locala, inrosire, prurit, vasodilatatie, modificarea texturii pielii. Putem spune ca de fapt, nu particula alergenica este cea care determina o leziune directa asupra pielii, ci chiar organismul nostru, care incearca sa lupte impotriva ei.

Reactiile alergice la cosmetice, ca majoritatea alergiilor, de altfel, necesita contacte sensibilizatoare.
Sensibilizarea fata de un anumit produs apare in urma folosirii lui regulate, si poate sa apara in mai multe feluri:
- Prin contact direct piele-alergen - de exmplu alergia la rimel;
- Prin contact la distanta - de exemplu afectiune localizata la pleoape indusa de fardul de obraj;
- Prin contact infectant - de exemplu un produs aplicat intial pe corp care ajunge accidental pe fata sau in contact cu ochii;
- Prin contact aerogen - picaturi de parfum, deodorant;
- Prin expunere la soare - reactie datorata fotoalergenilor.

Simptomele alergiilor cometice

Specialistii au identificat doua tipuri principale de reactie alergica la cosmetice, care se pot manifesta sub forma de dermatita de contact iritanta si dermatita de contact alergica. In general, dermatita de contact este consideata o afectiune caracterizata prin zone inflamate (tumefiate, inrosite, pruriginoase) care se formeaza in locul in care pielea a venit in contact cu un alergen.

1. Dermatita de contact iritanta
Apare mai frecvent decat cea alergica si poate sa apara la toata lumea. Nu necesita existenta unui teren atopic, precum necesita dermatita alergica si este declansata de contactul direct dintre o substanta, posibil dermatotoxica, si piele. Reactia locala are margini corespunzator delimitate si nu are caracter difuz. Dermatita este localizata la straturile superficiale ale pieleii (epiderm - cel mai superficial si derm - stratul subiacent epidermului), fara a exista infiltrarea hipodermului (stratul cel mai profund al pielii).

Dermatita iritanta debuteaza sub forma unor zone mai rosiatice si pruriginoase care pot evolua in cateva zile si pot ajunge in stadiul de vezicule (au continut lichidian). Evolutia este influentata de contactul cu agetul patogen intial (este cu atat mai grava cu cat expunerea continua) dar si in functie de tolerabilitatea pacientului. Daca zona este scarpinata intens (ca urmare a pruritului) pot sa apara leziuni importante, numite leziuni de grataj (de scarpinare). Cele mai susceptibile zone pentru aparitia acestui tip de dermatita sunt cele cu pielea foarte fina si subtire: pleoape, pliuri de flexie, sau zonele cu piele uscata, deja suferinda.

Substante
Cele mai frecvente substante incriminate in aparitia acesti tip de dermatita sunt iritantii chimici: acetona, alcool, latex, sulfat laureal de sodiu (frecvent folosit in prepararea cremelor cosmetice), substante alcaline (sapunuri puternice, mai ales cele preparate in casa continand soda caustica).

2. Dermatita de contact alergica
Apare pe un teren specific, caracterizat prin atopie si prin alte alergii. Desi este mai putin frecventa comparativ cu dermatita de contact iritanta, dermatita alergica este considerata cea mai comuna reactie de imunotoxicitate a organismului. Pentru ca aceasta reactie alergica sa aiba loc trebuie sa existe un prim contact sensibilizant in care alergenul sa interactioneze cu celulele imune ale organsimului, crescandu-le susceptibilitatea la viitoare contacte. Simptomatologia dermatitei alergice este asemanatoare celei din dermatita iritanta, insa exista o importanta componenta sistemica: apar reactii urticariene, eruptii mai extinse, tumefactia, inrosirea si pruritul putand fi mai intense. Desi astfel de reactii pot sa apara oriunde pe corp, cel mai adesea ele sunt localizate la nivelul fetei, buzelor, pleoapelor, urechilor, gatului si regiunii decolteului (cand sunt induse strict de produsele cosmetice).

Substante
Substantele incriminate in aparitia acestui tip de alergie sunt: nichel (prezent in bijuterii), neomicina ( antibiotic si ingredient al unor produse cosmetice, deodorante, creme si unguente antibacteriene), formaldehida (ingredient cosmetic), clorura de cobalt (din vopseluri de par, antiperspirante), quaternium 15 (substanta chimica prezenta in sampon, creme cu factor de protectie solara, lacuri de unghii).

Perioada de timp care trece de la contactul alergizant pana la aparitia simptomelor si semnelor locale poate varia foarte mult si depinde de receptivitatea fiecarei persoane in parte dar si de natura agentului iritant. Daca este vorba de substante puternice, cum ar fi parfumuri, reactiile pot sa apara si in cateva minute sau ore de la contact. In majoritatea cazurilor, insa, este vorba de o perioada mai lunga, uneori zile sau luni de contact zilnic repetat. Exista si cazuri, si nu putine, in care reactia alergica a debutat la cativa ani de folosirea a respectivului produs.

Cauzele de aparitie a alergiilor cosmetice

Cele doua tipuri de dermatita de contact au mecanisme si cauze diferite prin care apar. Dermatita de contact iritanta se datoreaza leziunii locale, directe, induse de substanta periculoasa asupra straturilor superficiale ale tegumentului. Simptomele dermatitei iritante sunt si ele incadrate in alergii cosmetice. Dermatita alergica apare in cadrul raspunsului general al organismului fata de contactul cu un antigen la care a fost sensibilizat anterior.

Dermatitele induse de cosmetice apar in general datorita aplicarii produselor de ingrijire pe corp, scalp si fata, si sunt localizate la aria acoperita de produsul respectiv. Alergiile pot sa apara si la distanta, daca se contamineaza si alte zone. De exemplu, pot sa apara reactii alergice localizate la nivelul pleoapei datorita contaminarii locale cu acetona folosita la indepartarea lacului de unghii.

Frecventa alergiilor cosmetice

Alergiile cosmetice grave sunt rare, insa cele minore si medii pot sa apara destul de des. Studiile sugereaza ca peste 10% din populatie a avut un episod de alergie cutanata la un produs cosmetic, ca urmare a unor ingrediente necorespunzatoare din compozitia acestuia. Reactiile alergice sunt caracteristice (sau mai frecvente) femeilor deoarece acestea tind sa folosesca mult mai multe produse cosmetice comparativ cu barbatii.

Alergiile cosmetice pot fi prezente in forme foarte diferite clinic:

1. Zone pruriginoase
- pruritul local poate fi uneori primul si unicul semn de alergie. Este localizat atat pe zona care a venit in contact direct cu alergenul cat si in jurul ei.

2. Eritem local - este una dintre cele mai simple forme de manifestare a alergiei, zona aparand doar inrosita. Dimensiunile sunt variabile in functie de agresivitatea alergenului si de particularitatile zonei, insa nu exista modificarea texturii pielii. In mod caracteristic, eritemul dispare la digitopresiune (apasarea cu degetul pe zona).

3. Eczematide - sunt sub forma unor placi rosii rozate acoperite de scuame fine ce sunt localizate pe o zona limitata de la suprafata corpului (pot fi insa si raspandite difuz pe trunchi). Nu sunt pruriginoase dar nici nu sunt foarte sugestive ca un anumit produs este agresiv fata de piele.

4. Eczema - exista mai multe forme de eczeme : acuta, cronica si intermediara. Eczema acuta apare in urma aplicarii repetate (de 3-4 ori consecutiv) a unui produs cosmetic pe care pielea nu il tolereaza. Local apare prurit, roseata, edematierea zonei si formarea unor mici vezicule. Daca produsul este indepartat si agresiunea este sistata, pielea se vindeca de la sine, in cateva zile formandu-se o crusta ce va cadea, lasand in urma tegument intact si fara sechele cicatriciale sau pigmentare. Daca insa produsul este aplicat in continuare, eczema se agraveaza si se mareste in dimensiuni. Eczema cronica nu are vezicule, este o zona uscata, fisurata, intens pruriginoasa si poate sa se complice cu lichenificare locala.

5. Urticaria - se caracterizeaza prin aparitia unor pete mici, rosiatice, reliefate, intens pruriginoase, localizate pe tot corpul sau strict la zona de contact dintre produsul cosmetic si piele. Urticaria poate sa dispara spontan, in cateva ore sau se poate extinde, alarmand foarte mult pacientul.

Managementul alergiilor cosmetice

In cazul in care aveti o alergie la orice tip de produs cosmetic fard, sampon, sapun sau parfum, specialsitii va recomanda ca in prima etapa sa renuntati complet la folosirea lor. Daca nu sunteti foarte siguri care este agresorul, cel mai sigur este sa le eliminati pe toate. Apoi, in timp, le puteti reintorduce, unul cate unul, pe rand. Urmariti reactia organismului si evolutia simptomelor in tot acest timp. Astfel puteti determina care produs este cel daunator si pe care trebuie sa il evitati. In cazul in care simptomele nu dispar nici dupa indepartarea produselor cosmetice, cel mai sigur este sa va dresati unui specialist in dermatologie (sau chiar medicului de familie) care va poate sfatui in legatura cu tratamentul ce trebuie aplicat in continuare.

Diagnosticarea alergiilor cosmetice

Diagnosticul alergiilor cosmetice se pune dupa examinarea atenta a eruptiilor si dupa efectuarea unei anamneze minutioase. Identificarea alergiei cosmetice nu se face usor, de aceea si pacientul si medicul trebuie sa aiba rabdare si ca caute care este stimulul raspunzator de declansarea simptomelor.

Amamneza trebuie centrata pe intrebari referitoare la produsele de ingirjire folosite si la relatia dintre acestea si momentul aparitiei eruptiilor: poate s-a introdus un produs nou, poate produsul folosit a fost vechi si s-a degradat. De asemenea, este foarte improtant de investigat localizarea semnelor alergiei in relatie cu tipul produsului cu potential daunator (sampon-scalp, fard-fata, parfum-decolteu).

Deoarece adultii folosesc foarte multe produse cosmetice este dificil de stabilit care trebuie eliminat si care nu. Uneori, pentru realizarea identificarii acestui produs medicul poate utiliza un test dermatologic special "patch test" in care pielea este pusa in contact cu diverse substante frecvent implicate in alergii cutanate si se observa daca reactia alergica apare la vreuna dintre substantele testate.

Tratamentul alergiilor cosmetice

Tratamentul alergiilor cosmetice implica cel mai adesea masuri preventive si doar daca eruptia este importanta se recomanda si tratament de specialitate. Masurile preventive includ evitarea contactului cu substanta trigger (declansatoare). Tratamentul este hotarat de catre un medic dermatolog, in urma examinarii pielii si istoricului medical al pacientului.

Se pot aplica local creme si unguente pe baza de cortizon, hidrocortizon si hidrocortizon acetat pentru a se reduce puritul, tumefactia si roseata. Daca vezicule se suprainfecteaza (o complicatie posibila deoarece exista continut lichidian) se poate administra un antibiotic local sub forma de unguent. Agresivitatea tratamentului este proportionala cu intensitatea simptomelor si cu tipul dermatitei.

In cazul dermatitei alergice poate fi nevoie si de tratament sistemic pentru a evita astfel de episoade. Oricare ar fi tratamentul de electie pentru controlul si ameliorarea simptomelor, este esential ca triggerul sa fie eliminat. Daca acesta este pastrat si pacientul vine iar in contact cu el, tratamentul, oricat de eficient ar fi fost, s-a aplicat in van, caci simptomele si modificarile locale vor reveni. Piata produselor cosmetice este foarte diversificata si nu este greu de inlocuit un produs alegenic cu altul mai sigur.

De retinut!
Indiferent de tipul dermatitei de contact, nu exista o metoda de desensibilizare care sa permita contactul ulterior cu produsul raspunzator de alergie. Cea mai sigura metoda de a evita astfel de neplaceri este evitarea completa si permanenta a alergenului, odata ce el a fost identificat.

Prevenirea alergiilor cosmetice

Specialistii ne recomanda mai multe metode practice de a evita contactul cu alergenii si cu substantele cosmetice nepotrivite.

Cele mai utile sunt:

1. Consultati cu atentie lista de ingrediente a produselor cosmetice care va intereseaza si pe care vreti sa le cumparati. Daca identificati un compus pe care il stiti ca fiind alergen in cazul dumneavoastra, evitati sa cumprati respectivul produs. Daca aveti reactii alergice, incercati sa tineti o evidenta a triggerilor care au declansat simptomele pentru ca in viitor sa evitati contactul cu ei.

2. Daca doriti sa incercati cosmetice noi, cel mai sigur este sa efectuati chiar dumeavoastra un test. Aplicati o cantitate mica din produs (dintr-una din mostrele aflate in magazin) pe partea interna a incheieturii si asteptati 24 de ore pentru a vedea daca apare o reactie locala. Este recomandat sa procedati astel daca stiti ca ati avut probleme cu cosmeticele, indiferent daca este vorba de vopsea de par, sampon, fard sau parfum.

3. Alegeti produse cosmetice cu formule cat mai simple. Cu cat sunt mai multe ingrediente intr-un produs, cu atat sansele de aparitia a alergiilor sunt mai mari. Daca produsul are un numar limitat de ingrediente si tot va face probleme, este mai usor de identificat pana la urma care este cel agresiv cu pielea dumneavoastra.

4. Pulverizati parfumul mai degraba pe haine decat pe piele si lasati cateva minute pentru ca parfumul sa se usuce inainte de a va imbraca cu hainele respective.

5. Cumparati produse de machiaj marcate ca fiind hipoalergenice, fara parfum si noncomedogenice. Fondul de ten, fardul, rimelul si rujul sunt foarte periculoase daca au potential alergic deoarece ele sunt in contact permanent cu pielea si adesea pe o durata foarte lunga (uneori chiar si 12 ore, daca ziua de lucru este interminabila).

Ce se ascunde in spatele etichetelor produselor cosmetice?

Pentru a evita orice tip de neplaceri legate de produsele cosmetice, cel mai bine ar fi sa studiati cu mare atentie ambalajul si etichetele pentru a sti ce contin. Cautati daca produsul care va intereseaza are alergenii frecvent incriminati de catre specialisti in declansarea reactiilor neplacute si mai ales, daca sunt si cei pe care organismul dumneavoastra nu ii poate tolera. Produsele cosmetice contin foarte multe ingrediente, unele active, altele considerate a fi excipienti. Excipientii sunt adaugati pentru a asigura o anumita textura, consistenta, culoare si parfum produsului finit. Cu cat excipientii sunt mai putini, cu atat si produsul este mai putin alergogen si mai sigur pentru dumneavoastra. In general, ingredientele sunt listate in ordinea descrescatoare a cantitatii in care au fost folosite. Cu toate acestea, nu toate substantele continute sunt trecute in lista. Anumite parfumuri si “ingredientele secrete” ale producatorului pot fi omise.

Uneori, chiar si produsele marcate ca "fara parfum" pot contine urme de diverse arome, pentru a acoperi mirosul neplacut al unor substante active. Daca produsul este inscriptionat ca avand "ingrediente naturale" ar trebui ca acestea sa fie extrase din plante si nu sa fie produse industrial. Produsele, in special cremele de fata "noncomedogene" au avantajul ca nu contin ingrediente care pot incarca tenul si inchide porii si astfel nu dau nastere comedoanelor (cosurilor) sau nu agraveaza acneea.

Atentie!
Desi in prezent foarte multe produse sunt marcate ca fiind hipoalergenice, nu exista o reglementare care sa stabileasca ce conditii stricte ar trebui sa indeplineasca produsul respectiv pentru a fi incadrat in categoria cosmeticelor hipoalergenice. Produsele hipoalergenice sunt cele care au un risc mai scazut, comparativ cu alte produse din aceeasi categorie, de a fi implicate in declansarea reactiilor alergice. Producatorii nu sunt insa obligati sa si demonstreze ca produsul lor este intr-adevar hipoalergenic, deci uneori, ambalajele pot fi inselatoare. De asemenea, trebuie precizat ca produsele organice nu sunt lipsite de riscuri alergenice si ca, in general, nici un produs cosmetic nu este 100% sigur.

Sfaturi utile


Sfaturi cosmetice utile, in special doamnelor si domnisoarelor, pentru evitarea neplacerilor:
- Fiti foarte atente cu tenul dumneavoastra si spalati-va cu grija inainte de a aplica orice tip de machiaj;
- Nu folositi farduri la comun, aveti grija sa aveti mereu propria dumneavoastra trusa;
- Incercati produsele noi pe care vreti sa le cumparati direct in magazin. Folositi mereu un aplicator nou;
- Inchideti cu grija capacul produselor pe care le folositi, si aveti grija ca sticlutele sau flacoanele sa nu sa murdareasca;
- Tineti produsele cosmetice departe de soare si nu le expuneti la temperaturi crescute;
- Nu folositi produse de machiaj si demachiant daca aveti infectii oculare, mai ales conjunctivita. Aruncati aplicatoarele vechi daca apar complicatii infectioase;
- Evitati sa mai folositi produsele care si-au modificat culoarea, mirosul sau consistenta. Orice modificarea poate fi sugestiva pentru o potentiala contaminare bacteriana;
- Nu incercati sa refaceti consistenta unor produse adaugand apa de la robinet, apa oxigenata sau alcool;
- Curatati aplicatoarele si periutele pentru fard la perioade regulate, cat mai frecvent.


Citeste si despre:

Alergiile Octinoxatul in cosmetica: aspecte ce trebuie stiute Alergii care umbresc frumusetea Alergiile alimentare: adevar versus mit Alergia, mai agresiva ca niciodata Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Alergii ORL - sfaturi care functioneaza Alergiile copiilor Cum sa facem fata alergiilor verii Alergiile copiilor nostri - cauze, simptome, tratament si profilaxie Anafilaxia: alergia amenintatoare de viata