Optaflu, vaccin antigripal

Prospect

Publicat: 15 Martie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Optaflu este un vaccin disponibil sub forma de suspensie injectabila intr-o seringa preumpluta. vaccinul contine antigenul de suprafata inactiv din trei tulpini (tipuri) diferite de virus gripal ca substante active (A/Insulele Solomon/3/2006, A/Wisconsin/67/2005 si B/Malaysia/2506/2004).

Indicatii
Optaflu este utilizat pentru vaccinarea adultilor impotriva gripei, mai ales a celor care prezinta un risc ridicat de dezvoltare a complicatiilor bolii. Utilizarea vaccinului trebuie sa aiba la baza recomandari oficiale. vaccinul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Administrare
Optaflu se administreaza sub forma unei injectii de 0,5 ml in muschiul din partea superioara a bratului.

Actiune terapeutica
Optaflu este un vaccin. vaccinurile functioneaza prin invatarea sistemului imunitar (sistemul natural de aparare al organismului) cum sa se apere impotriva unei boli. Optaflu contine fragmente de la suprafata a trei tulpini diferite de virus gripal. Cand unei persoane i se administreaza vaccinul, sistemul imunitar recunoaste fragmentele de virus ca fiind straine si creeaza anticorpi impotriva acestora. in viitor, sistemul imunitar va fi capabil sa produca mai repede anticorpi cand este expus oricareia dintre aceste tulpini de virus. anticorpii vor ajuta ulterior la protejarea impotriva bolii cauzate de aceste tulpini ale virusului gripal. In fiecare an, organizatia mondiala a sanatatii (oms) face recomandari cu privire la tipurile de tulpini de virus gripal care trebuie incluse in vaccinuri pentru sezon de gripa care se apropie, iar aceste tulpini de virus trebuie incluse in Optaflu inainte ca vaccinul sa poata fi utilizat. virusurile utilizate in Optaflu sunt crescute in celule de mamifer, spre deosebire de cele din alte vaccinuri antigripale, care sunt crescute in oua de pasare.

Contraindicatii
Optaflu nu trebuie folosit la persoanele care pot prezenta hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre celelalte componente ale vaccinului. Persoanele care prezinta o infectie insotita de febra sau o infectie acuta (de scurta durata) nu trebuie sa primeasca vaccinul decat dupa vindecare.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Optaflu (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt durerea de cap, eritemul (inrosirea pielii), durerea, indispozitia (disconfortul general) si epuizarea (oboseala). Aceste efecte secundare dispar de obicei in decurs de una pana la doua zile fara tratament. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Optaflu, a se consulta prospectul.

Citeste si despre:

Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal Vaccinul antigripal: mituri Vaccinarea antigripala (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinul antigripal. Afla cum te protejezi de gripa sezoniera Riscurile si beneficiile vaccinului antigripal Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Cand trebuie facut vaccinul antigripal? De ce poti raci chiar daca te vaccinezi antigripal? Vaccinarea antigripala Vaccinarea antigripala la copii Gripa - metode de preventie
Cere sfatul medicului ×