Riscurile si beneficiile vaccinului antigripal

Actualizat: 11 Iulie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Vaccinul antigripal este considerat solutia eficienta care ne protejeaza de gripa in sezonul rece. Gripa este o boala infectioasa, care se transmite foarte usor, de la un om bolnav la altul sanatos prin tuse si poate fi contractata la orice varsta, de orice persoana.

Inclusiv nou-nascutii si sugarii cu varste pana la 6 luni pot dezvolta gripa, daca mama lor nu a fost vaccinata. Sezonul de gripa incepe, de regula, la inceputul lunii octombrie si poate dura pana in luna aprilie.

Ce este vaccinul antigripal

Concret, prin vaccin se introduce in organism o cantitate foarte mica de ser, care contine tulpini ale virusurilor pentru care se realizeaza imunizarea. Aceasta cantitate este mult prea mica pentru a produce imbolnavirea, ajutand astfel sistemul imunitar sa invete cum sa contracareze virusul.

Modalitatea aceasta de raspuns se va intipari in memoria celulara, iar cand sistemul imunitar se va intalni iarasi cu acel virus, va lupta cu el.
La ora actuala, exista doua tipuri de vaccin antigripal: unul care contine componente virale inactive si care se administreaza sub forma injectabila, iar celalalt care contine componente virale atenuate si care se administreaza sub forma de spray nazal.

Vaccinul produs anual pentru fiecare sezon gripal este de obicei unul de tip trivalent si se administreaza sub forma de injectii intramusculare sau la nivel subcutanat.

Avantajele vaccinarii antigripale

• Vaccinarea antigripala ne protejeaza impotriva gripei atat pe noi, cat si pe cei dragi din jurul nostru, care sunt adesea copii sau bunici al caror organism este mai susceptibil la infectii.
• Vaccinul antigripal este indicat cu precadere persoanelor care prezinta un risc crescut de imbolnavire - adultii cu boli cronice precum bronhopneumopatia obstructiva cronica(BPOC), astmul, bolile cardiovasculare, dar mai ales copiii al caror sistem imunitar nu este dezvoltat complet.
• In cazul in care o persoana vaccinata a dezvoltat gripa, boala nu va mai avea aceeasi severitate, iar intensitatea simptomelor, dar si durata bolii vor fi mai mici. De asemenea, bolnavul nu va necesita spitalizare.
• Vaccinarea antigripala protejeaza atat mama pe perioada sarcinii, cat si nou-nascutul timp de 6 luni.

Principalele riscuri ale vaccinului antigripal

• Imbolnavirea poate avea loc. Vaccinul antigripal te protejeaza numai impotriva virusurilor gripale, nu impotriva racelilor sau a infectiilor respiratorii frecvente in anotimpul rece.
• Pot aparea anumite reactii adverse, precum prezenta starii de voma, cefalee, ameteli, durere in zona administrarii sau dureri musculare, febra si frisoane, insa toate aceste reactii sunt de intensitate mica.

Cand este disponibil vaccinul antigripal?

Producatorii privati fac vaccinul antigripal. Dureaza aproximativ sase luni. Disponibilitatea vaccinului antigripal depinde de momentul finalizarii productiei. Dar, in general, livrarile incep candva in luna august a fiecarui an. Se incepe vaccinarea oamenilor de indata ce vaccinul antigripal este disponibil in zonele lor. Este nevoie de pana la doua saptamani pentru a se construi imunitatea dupa vaccinul antigripal. Dar puteti beneficia de vaccin chiar daca nu il primeti decat dupa inceperea sezonului gripal. De obicei, cel mai bine este ca oamenii sa faca vaccinul antigripal in septembrie si octombrie.

De ce trebuie sa ma vaccinez in fiecare an?

Deoarece virusurile gripale se schimba atat de repede, este posibil ca vaccinul de anul trecut sa nu va protejeze de virusurile din acest an. Noi vaccinuri antigripale sunt lansate in fiecare an pentru a tine pasul cu virusurile gripale care se schimba rapid. Cand va vaccinati, sistemul vostru imunitar produce anticorpi pentru a va proteja de virusurile incluse in respectivul vaccin. Dar nivelurile de anticorpi pot scadea in timp - un alt motiv pentru a va vaccina impotriva gripei in fiecare an.

Cine ar trebui sa faca vaccinul antigripal?

Se recomanda vaccinarea anuala impotriva gripei pentru toata lumea incepand de la 6 luni sau mai mult. Vaccinarea este deosebit de importanta pentru persoanele cu risc crescut de complicatii ale gripei, inclusiv:
• Copii mai mici de 2 ani
• Adulti peste 50 de ani
• Personal ai caselor de batrani si a altor institutii de ingrijire pe termen lung
• Persoane care sunt insarcinate sau intentioneaza sa ramana insarcinate in timpul sezonului gripal
• Persoanele cu sistemul imunitar slabit
• Persoanele cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 18 ani care iau medicamente care contin aspirina sau salicilat
• Indienii americani sau nativii din Alaska
• Persoanele care sufera de boli cronice, cum ar fi astmul, bolile de inima, bolile de rinichi, bolile hepatice si diabetul
• Persoanele cu un indice de masa corporala (IMC) de 40 sau mai mare
• Copiii intre 6 luni si 8 ani pot avea nevoie de doua doze de vaccin antigripal, administrate la cel putin patru saptamani, prima data cand li se administreaza un vaccin antigripal. Dupa aceea, ei pot primi doze anuale unice de vaccin antigripal. Consultati specialistul al copilului dumneavoastra.

De asemenea, afectiunile medicale cronice pot creste riscul de complicatii ale gripei. Exemplele includ:
• Astm
• Cancer sau tratament pentru cancer
• Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)
• Boala de inima
• Fibroza chistica
• Diabet
• Afectiuni ale creierului sau ale sistemului nervos
• HIV sau afectiuni care sunt tratate prin scaderea sistemului imunitar
• Boli de rinichi sau de ficat
• Obezitatea, inclusiv persoanele cu un IMC de 40 sau mai mare
Oricine are o afectiune cronica ar trebui sa faca vaccinul antigripal. De asemenea, persoanele care locuiesc in aziluri de batrani sau in alte institutii de ingrijire pe termen lung ar trebui sa faca vaccinul antigripal.

Consultati-va cu medicul dumneavoastra inainte de a primi un vaccin antigripal daca:
• Ati avut o reactie severa la un vaccin antigripal anterior. Vaccinul antigripal nu este recomandat persoanelor care au avut o reactie severa la un vaccin antigripal anterior. Consultati-va mai intai cu medicul dumneavoastra. Este posibil ca unele reactii sa nu fie legate de vaccin.
• Daca aveti o alergie la oua, puteti primi vaccinul antigripal.


Citeste si despre:

Scleroza multipla Ciroza hepatica Imunoterapia oncologica moderna in tratarea cancerelor solide la pacientii adulti Intoarcerea la scoala sau la gradinita in pandemie - sfaturi pentru familie si pentru copii Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Vaccinul antigripal: mituri Vaccinarea antigripala (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinul antigripal. Afla cum te protejezi de gripa sezoniera Cand trebuie facut vaccinul antigripal? De ce poti raci chiar daca te vaccinezi antigripal?