Vaccinul antigripal. Afla cum te protejezi de gripa sezoniera

Publicat: 20 Aprilie 2017 | Actualizat: 15 Ianuarie 2019
Autor: SfatulMedicului

Vaccinarea profilactica anuala reprezinta cea mai eficienta metoda de imunizare impotriva virusului gripal.

Gripa este mai des intalnita in intervalul noiembrie – februarie, intrucat sistemul imunitar este mai sensibil in timpul sezonului rece.

De aceea, se recomanda vaccinarea antigripala in perioada octombrie-noiembrie.

Gripa sezoniera este o boala virala contagioasa, care poate avea repercusiuni foarte grave mai ales la copiii mici, la adultii cu varsta de peste 65 de ani, la persoanele cu un sistem imunitar slabit si la femeile insarcinate. Aceasta se manifesta sub forma unei epidemii in cursul lunilor de iarna.

Tulpinile virusului gripal sunt in continua schimbare, astfel ca este necesara an de an identificarea acelor tulpini care sunt susceptibile de a fi mai frecvente in sezonul rece si dezvoltarea unor vaccinuri menite sa combata imbolnavirea.

Cand se face vaccinul antigripal

Perioada optima de vaccinare este la inceputul sezonului rece, mai exact in lunile octombrie si noiembrie, insa ea se poate face si dupa depasirea acestui interval.

Cu cat se face mai devreme, cu atat este mai bine, intrucat dureaza doua saptamani de la vaccinare pana la crearea anticorpilor specifici. Perioada de protectie este de obicei de 6 luni, insa se poate prelungi pana la un an.

Vaccinarea antigripala se face la recomandarea si in cabinetul medicului de familie.

Cine trebuie sa faca vaccinul antigripal

Exista o grupa de risc formata din persoane mai expuse sanselor de a contracta o gripa. Organizatia Mondiala a Sanatatii si Ministerul Sanatatii recomanda utilizarea vaccinului antigripal cu precadere la urmatoarele grupe de persoane: cele cu varsta de peste 65 de ani, cele sub 65 de ani bolnavi cronici cu afectiuni cardiace sau respiratorii, cu diabet zaharat, sindroame de imunodeficienta, bolnavii de cancer, femeile insarcinate, copiii intre 6 si 24 de luni si personalul medical.

Acest lucru nu inseamna ca restul persoanelor nu se pot imuniza. Oricine considera necesar poate solicita efectuarea vaccinului antigripal.

Reactii adverse

Vaccinul antigripal este sigur si in general bine tolerat. Exista insa si o serie de efecte secundare, care sunt de regula rare si reduse ca intensitate.

Durerea si roseata la nivelul injectarii pot fi efecte locale ale vaccinarii antigripale. In cazuri foarte rare pot aparea nevralgii, parestezii, oboseala, dureri de cap, transpiratii, tremuraturi, dureri musculare sau articulare, febra. In cazuri extreme se poate ajunge pana la reactii alergice grave ori la afectarea sistemului nervos central.

Beneficiile vaccinului antigripal

Unul dintre principalele avantaje ale vaccinarii antigripale este dat de protectia ridicata contra gripei, de pana la 95%. Vaccinarea antigripala se traduce prin reducerea numarului de cazuri, a complicatiilor si a deceselor cauzate de virusul gripal.

Raspandirea gripei sezoniere este mai mare in comunitati precum gradinite si scoli. Reducerea numarului de cazuri inseamna si cheltuieli publice cu tratamentele medicale mult mai scazute.

Cat priveste populatia activa, vaccinarea impotriva gripei reprezinta diminuarea costurilor asociate cu pierderea de productivitate prin absenteismul de la locul de munca.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
CENTRU MEDICAL DE ALERGOLOGIE SI STOMATOLOGIE
Tel: 0756788218
Craiova, Str.Batranilor Nr.4, Bl.21-25,in Apropiere De Gara Craiova, Langa...

Medici

dr AURA FLORINCESCU-GHEORGHE
Alergologie si imunologie clinica - CENTRU MEDICAL DE ALERGOLOGIE SI STOMATOLOGIE
Craiova, 0756788218

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal

Ai imunitate, reusesti in toate! - Ghidul obiceiurilor sanatoase pentru imunitate

Importanta Calciului pentru organism

Ai grija de inima ta cu acesti nutrienti esentiali

10 sfaturi practice pentru ameliorarea simptomelor racelii