Vaccinul antigripal. Afla cum te protejezi de gripa sezoniera

Actualizat: 21 Decembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Vaccinarea profilactica anuala reprezinta cea mai eficienta metoda de imunizare impotriva virusului gripal. Gripa este mai des intalnita in intervalul noiembrie – februarie, intrucat sistemul imunitar este mai sensibil in timpul sezonului rece. De aceea, se recomanda vaccinarea antigripala in perioada octombrie-noiembrie. 

Gripa sezoniera este o boala virala contagioasa, care poate avea repercusiuni foarte grave mai ales la copiii mici, la adultii cu varsta de peste 65 de ani, la persoanele cu un sistem imunitar slabit si la femeile insarcinate. Aceasta se manifesta sub forma unei epidemii in cursul lunilor de iarna.

 Tulpinile virusului gripal sunt in continua schimbare, astfel ca este necesara an de an identificarea acelor tulpini care sunt susceptibile de a fi mai frecvente in sezonul rece si dezvoltarea unor vaccinuri menite sa combata imbolnavirea.

Cand se face vaccinul antigripal

Perioada optima de vaccinare este la inceputul sezonului rece, mai exact in lunile octombrie si noiembrie, insa ea se poate face si dupa depasirea acestui interval. Cu cat se face mai devreme, cu atat este mai bine, intrucat dureaza doua saptamani de la vaccinare pana la crearea anticorpilor specifici.

Perioada de protectie este de obicei de 6 luni, insa se poate prelungi pana la un an. Vaccinarea antigripala se face la recomandarea si in cabinetul medicului de familie.

Cine trebuie sa faca vaccinul antigripal

Exista o grupa de risc formata din persoane mai expuse sanselor de a contracta o gripa. Organizatia Mondiala a Sanatatii si Ministerul Sanatatii recomanda utilizarea vaccinului antigripal cu precadere la urmatoarele grupe de persoane: cele cu varsta de peste 65 de ani, cele sub 65 de ani bolnavi cronici cu afectiuni cardiace sau respiratorii, cu diabet zaharat, sindroame de imunodeficienta, bolnavii de cancer, femeile insarcinate, copiii intre 6 si 24 de luni si personalul medical.

Acest lucru nu inseamna ca restul persoanelor nu se pot imuniza. Oricine considera necesar poate solicita efectuarea vaccinului antigripal.

Reactii adverse

Vaccinul antigripal este sigur si in general bine tolerat. Exista insa si o serie de efecte secundare, care sunt de regula rare si reduse ca intensitate.

Durerea si roseata la nivelul injectarii pot fi efecte locale ale vaccinarii antigripale. In cazuri foarte rare pot aparea nevralgii, parestezii, oboseala, dureri de cap, transpiratii, tremuraturi, dureri musculare sau articulare, febra. In cazuri extreme se poate ajunge pana la reactii alergice grave ori la afectarea sistemului nervos central.

Beneficiile vaccinului antigripal

Eficacitatea vaccinului antigripal poate varia. Protectia oferita de un vaccin antigripal variaza de la sezon la sezon si depinde partial de varsta si starea de sanatate a persoanei care primeste vaccinul si de asemanarea sau „potrivirea” dintre virusurile din vaccin si cele aflate in circulatie.

In anii in care vaccinul antigripal este bun, este posibil sa se masoare beneficii substantiale ale vaccinarii impotriva gripei in ceea ce priveste prevenirea bolilor si complicatiilor gripei. Cu toate acestea, beneficiile vaccinarii impotriva gripei vor varia in continuare, in functie de caracteristicile persoanei vaccinate (de exemplu, sanatatea si varsta acesteia), ce virusuri gripale circula in acel sezon si, eventual, ce tip de vaccin antigripal a fost utilizat.

Mai jos este un rezumat al beneficiilor vaccinarii impotriva gripei si studii stiintifice selectate care sustin aceste beneficii.

•Vaccinarea impotriva gripei va poate impiedica sa va imbolnaviti de gripa. Vaccinul antigripal previne milioane de imbolnaviri si vizitele medicale legate de gripa in fiecare an. De exemplu, in perioada 2019-2020, ultimul sezon de gripa anterior pandemiei de COVID-19, vaccinarea antigripala a prevenit aproximativ 7 milioane de boli gripale, 3 milioane de vizite medicale asociate gripei, 100.000 de spitalizari asociate gripei si 7.000 de decese asociate gripei.

•In perioadele in care virusurile vaccinului antigripal sunt similare cu virusurile gripale circulante, s-a demonstrat ca vaccinul antigripal reduce riscul de a trebui sa mergi la medic cu gripa cu 40% pana la 60%.

•In mai multe studii s-a demonstrat ca vaccinarea impotriva gripei reduce severitatea bolii la persoanele care se vaccineaza, dar se imbolnavesc. Un studiu din 2021 a aratat ca printre adultii spitalizati cu gripa, pacientii vaccinati aveau un risc cu 26% mai mic de internare la unitatea de terapie intensiva (UTI) si un risc cu 31% mai mic de deces din cauza gripei, comparativ cu cei nevaccinati. Un studiu din 2018 a aratat ca printre adultii spitalizati cu gripa, pacientii vaccinati aveau 59% mai putine sanse de a fi internati la UTI decat cei care nu fusesera vaccinati. Printre adultii din TI cu gripa, pacientii vaccinati au petrecut in medie cu patru zile mai putine in spital decat cei care nu au fost vaccinati.

•Vaccinarea antigripala poate reduce riscul de spitalizare asociata gripei. Vaccinul antigripal previne zeci de mii de spitalizari in fiecare an. De exemplu, in perioada 2019-2020, vaccinarea impotriva gripei a prevenit aproximativ 100.000 de spitalizari legate de gripa. Un studiu din 2018 a aratat ca, din 2012 pana in 2015, vaccinarea antigripala in randul adultilor a redus cu 82% riscul de a fi internati intr-o UTI cu gripa. O analiza sistematica din 2017 a constatat ca in perioada 2010-2011 pana in 2014-2015, vaccinurile antigripal au redus riscul de spitalizare asociata gripei in randul adultilor in varsta cu aproximativ 40% in medie. Un studiu din 2014 a aratat ca vaccinarea antigripala a redus riscul copiilor de internare la unitatea de terapie intensiva pediatrica (PICU) legat de gripa cu 74% in timpul sezonului gripal din 2010-2012.

•Vaccinarea antigripala este un instrument de prevenire important pentru persoanele cu anumite afectiuni cronice de sanatate.

•Vaccinarea antigripala a fost asociata cu rate mai scazute ale unor evenimente cardiace in randul persoanelor cu boli de inima, in special in randul celor care au avut un eveniment cardiac in ultimul an.

•Vaccinarea antigripala poate reduce riscul de agravare a bolii pulmonare cronice (de exemplu, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) care necesita spitalizare).

•In randul persoanelor cu diabet zaharat si boli pulmonare cronice, vaccinarea antigripala a fost demonstrata in studii separate ca este asociata cu spitalizari reduse din cauza agravarii starii lor cronice.

•Vaccinarea impotriva gripei in timpul sarcinii ajuta la protejarea femeilor insarcinate de gripa in timpul si dupa sarcina si ajuta la protejarea copiilor lor de gripa in primele luni de viata. Un studiu din 2013 a aratat ca in perioada 2010-2011 si 2011-2012 vaccinarea impotriva gripei a redus riscul de infectie respiratorie acuta asociata gripei la gravide cu aproximativ o jumatate. Un studiu din 2018 a aratat ca vaccinarea impotriva gripei a redus riscul unei persoane insarcinate de a fi spitalizata cu gripa cu o medie de 40% in perioada 2010-2016. O serie de studii au aratat ca, pe langa faptul ca ajuta la protejarea gravidelor de gripa, un vaccin antigripal administrat in timpul sarcinii ajuta la protejarea bebelusului de gripa timp de cateva luni dupa nastere, cand bebelusii sunt prea mici pentru a fi vaccinati.

•Vaccinul antigripal poate salva vieti la copii. Un studiu din 2022 a aratat ca vaccinarea impotriva gripei a redus riscul copiilor de gripa severa care pune viata in pericol cu 75%. Un studiu din 2020 a constatat ca in timpul sezonului gripal 2018-2019, vaccinarea antigripala a redus cu 41% spitalizarile cauzate de gripa si vizitele la urgente legate de gripa la jumatate in randul copiilor (cu varste cuprinse intre 6 luni si 17 ani). Un studiu din 2017 a fost primul de acest gen care a aratat ca vaccinarea antigripala poate reduce semnificativ riscul copiilor de a muri din cauza gripei.

•Vaccinarea personala poate proteja si oamenii din jurul tau, inclusiv cei care sunt mai vulnerabili la boli grave de gripa, cum ar fi bebelusii si copiii mici, persoanele in varsta si persoanele cu anumite afectiuni cronice de sanatate. In ciuda numeroaselor beneficii oferite de vaccinarea antigripala, doar aproximativ jumatate dintre oameni primesc un vaccin anual antigripal. In timpul unui sezon gripal mediu, gripa poate provoca milioane de imbolnaviri, sute de mii de spitalizari si zeci de mii de decese. Multi mai multi oameni ar putea fi protejati de gripa daca mai multi oameni ar fi vaccinati.


Citeste si despre:

Vaccinul antigripal: mituri Vaccinarea antigripala (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Riscurile si beneficiile vaccinului antigripal Cand trebuie facut vaccinul antigripal? De ce poti raci chiar daca te vaccinezi antigripal? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Vaccinarea antigripala: importanta si eficacitatea inainte de sezonul gripelor Vaccinarea antigripala Vaccinarea antigripala la copii Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare Conceptii gresite despre vaccinare