Cand trebuie facut vaccinul antigripal?

Actualizat: 07 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Gripa este prezenta si in acest sezon, iar protectia impotriva virusurilor ce o produc este extrem de importanta. Exista diferite metode de protectie, dar cea mai buna si mai indicata este reprezentata de vaccinarea antigripala.

Centrele pentru controlul si supravegherea bolilor transmisibile recomanda ca toate persoanele cu varste mai mari de 6 luni sa fie vaccinate anual impotriva gripei.

Ce este gripa?

Gripa reprezinta o infectie respiratorie virala care poate provoca diferite complicatii grave, in special pentru copiii cu varste mici, persoanele in varsta si persoanele cu anumite afectiuni medicale, mai ales cele care reduc imunitatea organismului. Virusurile care produc gripa sunt, de obicei, diferite de la sezon la sezon.

Gripa este o afectiune extrem de contagioasa care se raspandeste in mod normal prin tusea si stranutul unei persoane infectate. Cu toate acestea, infectia cu virusul gripal poate avea loc si prin atingerea unei persoane infectate, de exemplu, prin strangerea mainilor.

Persoanele adulte sunt contagioase 1-2 zile inainte de a prezenta simptome, dar si aproximativ 7 zile dupa aparitia acestora. Din acest motiv, multe persoane raspandesc virusul gripal fara a sti ca sunt infectate.

Tabloul clinic cuprinde:

Rinoree (secretii nazale) sau congestie nazala (infundarea nasului);

• Durere in gat;

• Tuse;

• Febra;

• Transpiratii reci;

Frisoane;

• Dureri de cap;

• Artralgii si mialgii (dureri articulare si musculare);

• Oboseala si senzatie de epuizare;

• Greata si varsaturi;

• Diaree.

In mod normal, simptomele persista timp de aproximativ o saptamana. Cu toate acestea, senzatia de oboseala poate continua timp de cateva saptamani. De asemenea, nu toate persoane cu gripa vor avea toate simptomele.

Gripa nu este mereu grava, dar pentru unele persoane pot exista complicatii severe. Riscul de a experimenta complicatii ale gripei este mai mare pentru urmatoarele persoane:

• Adultii cu varste de peste 65 de ani;

• Bebelusii sau copiii mici;

• Femeile insarcinate;

• Persoanele cu afectiuni cardiace sau renale, astm, bronsita, diabet zaharat;

• Persoanele care urmeaza tratament imunosupresor.

Complicatiile gripei includ penumonia bacteriana, deshidratarea, agravarea afectiunilor medicale cronice, sinuzita si otita. Cea mai grava urmare a unor gripe severe este reprezentata de deces.

Vaccinarea

Expertii din domeniul sanatatii din intreaga lume afirma ca cea mai buna modalitate de protectie impotriva gripei consta in vaccinarea anuala.

Exista doua tipuri de vaccinari antigripale, iar acestea sunt reprezentate de cel cu ac si cel nazal. Vaccinul cu ac se administreaza, de obicei, in brat si este cel mai indicat, iar cel nazal se prezinta sub forma de spray nazal.

De obicei, medicii si asistentii medicali recomanda administrarea vaccinurilor imediat ce au devenit disponibile. Acest lucru are loc, de obicei, in luna octombrie sau noiembrie.

Vaccinurile din sezoanele anterioare nu pot fi folosite, deoarece caracteristicile virusurilor difera de la sezon la sezon, iar administrarea de vaccinuri vechi nu ar avea efect.

Vaccinurile antigripale noi sunt lansate anual tocmai pentru a tine pasul cu adaptarea rapida a virusurilor ce provoaca gripa.

Sunt necesare aproximativ doua saptamani pentru a construi imunitatea antigripala dupa administrarea unui vaccin de acest tip. Din acest motiv, in mod ideal, vaccinarea trebuie sa se realizeze imediat dupa ce vaccinurile au fost eliberate spre administrare.

Cu toate acestea, vaccinul poate fi administrat si ulterior, pe durata sezonului gripal.

Cand o persoana este vaccinata, sistemul imunitar al acesteia produce anticorpi ce ofera protectie pentru virusii inclusi in vaccin.

Cu toate acestea, nivelurile anticorpilor pot sa scada cu trecerea timpului, acest lucru reprezentand un alt motiv pentru care se recomanda vaccinarea anuala.

Cui i se adreseaza vaccinarea?

Specialistii recomanda ca vaccinarea antigripala anuala sa fie facuta de toate persoanele cu varsta mai mare de 6 luni. Vaccinarea joaca un rol extrem de important in cazul persoanelor ce au un risc ridicat de a suferi complicatiile gripei (femei insarcinate, varstnici, copii mici).

Pentru a fi pe deplin protejati, copiii cu varste intre 6 luni si 8 ani pot necesita doua doze de vaccin antigripal, administrate pe o perioada de cel putin patru saptamani.

Persoanele care doresc sa fie vaccinate contra gripei sezoniere pot primi mai multe informatii de la medicul de familie. De asemenea, acesta poate constata daca persoana respectiva poate primi sau nu vaccinul.

Cine nu poate primi vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal se poate administra si la persoanele alergice la oua, dar cu monitorizarea eventualelor efecte adverse.

Majoritatea vaccinurilor antigripale sunt realizate cu ajutorul oualor de gaina, din acest motiv putand sa contina cantitati mici de proteine din oua ce pot duce la reactii alergice. In functie de severitatea alergiei, medicii pot hotari daca vaccinul poate fi administrat sau nu.

Totusi, daca vaccinarea este permisa, personalul medical trebuie sa supravegheze cu atentie persoana vaccinata, in vederea existentei oricaror reactii alergice. De asemenea, trebuie cunoscut faptul ca exista si vaccinuri antigripale ce nu contin proteine din oua.

O alta categorie de persoane la care nu se recomanda vaccinarea este cea la care vaccinarile anterioare antigripale au produs anumite reactii severe. Medicul trebuie informat asupra acestui lucru pentru a decide daca vaccinarea mai este sau nu recomandata.

Trebuie retinut ca medicul nu va administra vaccinul la copiii cu varste sub 6 luni sau la cei ce sunt mult prea mici pentru imunizare. De asemenea, vaccinarea poate fi contraindicata persoanelor cu o stare de sanatate alterata, imunocompromisi sau imunodeprimati.

Reactii la vaccin

Multe persoane considera ca vaccinarea antigripala poate provoca aparitia gripei. Acest lucru este complet neadevarat, vaccinul contra gripei neprovocand gripa. Totusi, administrarea vaccinului poate da simptome asemanatoare gripei.

Reactiile date de vaccin includ dureri musculare, rinoree, cefalee si febra pentru maxim 2 zile de la vaccinare. Acest lucru este efectul producerii de anticorpi ai organismului.

De asemenea, deoarece exista o fereastra de 2 saptamani de la vaccinare in care imunitatea nu este formata, in aceasta perioada expunerea la virusul gripal poate produce boala.

Un alt motiv pentru care gripa poate sa apara chiar si in urma vaccinarii este reprezentat de infectia cu un virus gripal ce nu a fost inclus in vaccin.

Reducerea riscului de gripa

Chiar daca vaccinul antigripal reprezinta cea mai buna modalitate prin care organismul poate fi aparat impotriva gripei, exista metode suplimentare ce pot ajuta. Acestea includ:

• Spalarea frecventa pe maini cu apa si sapun;

• Dezinfectarea mainilor cu solutii pe baza de alcool;

• Evitarea atingerii ochilor, nasului si a gurii cu mainile murdare sau cu obiecte contaminate;

• Evitarea spatiilor aglomerate;

• Consumarea unor cantitati crescute de lichide;

• Odihna suficienta;

• Practicarea regulata a exercitiilor fizice;

• Urmarea unei diete echilibrate.

De asemenea, persoanele ce sunt bolnave de gripa sunt sfatuite sa ramana acasa pana la vindecare, pentru a reduce raspandirea virusului gripal.

Concluzii

Chiar daca vaccinurile antigripale nu sunt eficiente in proportie de 100%, specialistii afirma ca vaccinarea reprezinta cea mai buna metoda de prevenire a gripei si a complicatiilor acesteia.

Chiar si atunci cand vaccinul nu previne complet gripa, acesta poate diminua severitatea bolii si riscul de aparitie a complicatiilor grave.


Citeste si despre:

Ciroza hepatica Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Cum sa te protejezi de germeni in calatorii? De ce ne imbolnavim mai usor odata cu venirea frigului? Gripa - cum separam mitul de adevar Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Cum sa imbatranim sanatos Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal Vaccinul antigripal: mituri