Anticorpii IgE si alergiile

Actualizat: 02 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Anticorpii IgE sunt un tip de imunoglobuline produse de organismul uman care sunt implicati in reactiile alergice.

Sistemul produce cel putin cinci tipuri de imunoglobuline (anticorpi)-IgA, IgD, IgE, IgG si IgM. Principala imunoglobulina care participa la reactiile alergice este IgE.

Fiecare individ are diferiti anticorpi IgE si fiecare substanta alergica stimuleaza productia de IgE specifici pentru ea. Un anticorp IgE creat pentru a reactiona impotriva ruginei, de exemplu, vareactiona numai impotriva ruginei, si nu a polenului de iarba, stejar sau a oricarui alt tip de polen.

Mecanism fiziopatogenic

Cand anticorpii intalnesc alergenul impotriva caruia sunt programati sa reactioneze, acestia semnalizeaza celulelor bazofile sau mastocitelor, care elibereaza in tesuturile inconjuratoare histamina sau alti mediatori chimici. Acesti mediatori chimici (mai ales histamine) sunt cauza reactiilor alergice.

Histamina eliberata in nas, ochi, si sinusuri spre exemplu, produce stranutul, rinoreea (secretii nazale abundente) sau prurit ocular (mancarimi la nivelul ochilor). Daca este eliberata in plamani, determina ingustarea si inflamarea mucoasei ce captuseste caile aeriene si secretia unui mucus vascos. Eliberata in piele, determina aparitia eruptiilor cutanate. In sistemul digestiv, cauzeaza crampe abdominale si diaree.

Identificarea anticorpilor IgE

Determinarea cantitativa a IgE total din ser poate fi facuta rapid si eficient prin spectrofotometrie, o tehnica ce se bazeaza pe imprastierea luminii care trece printr-o solutie. Nivelele specifice de IgE trebuie masurate printr-o tehnica mai sensibila, cum ar fi RAST (testarea radioabsorbantei alergenului) ori teste cutanate pentru alergii.

Un mare numar de substante au fost considerate sa aiba capacitatea de a produce alergii. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de alergeni.
Anticorpii alergen-specifici in cantitati masurabile pot fi identificati prin RAST.

Este recomandabil ca serul unui pacient sa fie initial testat cu o baterie de 6 alergeni si apoi, daca mai este cazul, cu o baterie ce contine un numar mai mare de alergeni. Scopul studiului este testarea reactiilor la diferiti alergeni respiratori sau alimentari.

Testele alergologice RAST masoara cresterea dinamica si cantitatea de anticorpi specifici pentru diferite alergeni. Aceste masuratori sunt folosite la persoanele, mai ales copii, cu astm bronsic alergic, febra de fan, dermatite atopice la copil (eczeme) si sunt alternative precise si convenabile pentru testele cutanate. Desi sunt mai scumpe, ele nu cauzeaza reactii de hipersensibilitate.


Citeste si despre:

Rinosinuzita alergica Testele cutanate pentru depistarea alergiilor Alergia la soia Alergiile Cum pot fi descoperite alergiile? Ai alergie la vinete? La ce alte alimente trebuie sa renunti Rinita alergica sau raceala? Afla cum poti face diferenta intre cele doua afectiuni Aerul poluat, pericol pentru sanatatea familiei tale! De ce este important sa ai un purificator aer Suferi de alergii sau intolerante alimentare? Afla cum poti face cozonac fara faina, oua, lapte sau unt! Dr. Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergolog, despre sensibilizarea alergica incrucisata Alergiile la copii din ce in ce mai frecvente - cum le identificam si tratam Alergia, mai agresiva ca niciodata Ghid rapid pentru ameliorarea alergiilor Febra de fan sau rinita alergica Nefropatia cu imunoglobuline A Imunoglobulinele
Cere sfatul medicului ×