Vaccinarea antigripala: importanta si eficacitatea inainte de sezonul gripelor

Actualizat: 16 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este vacinarea antigripala?


Vaccinarea antigripala reprezinta cea mai buna metoda de protectie impotriva a 4 virusuri gripale, virusuri frecvente in sezonul rece.

Gripa este o infectie de tract respirator superior si inferior, ceea ce inseamna ca poate afecta nasul, traheea si bronsiile, dar si plamanii.

Infectia este virala si poate fi cauzata de mai multe tulpini ale virusului gripal.

Pentru unii pacienti gripa se simte doar ca o raceala, insa deseori aceasta poate da semne si simptome severe si complicatii cu impact negativ pentru pacient.

Pacientii cu risc mai mare de a face forme severe ale gripei si complicatii ale acesteia sunt copiii si varstnicii, dar si alte categorii.

Vaccinul antigripal a revolutionat preventia gripei si a usurat sezonul rece pentru multi pacienti de-a lungul timpului.

Desi acesta nu poate preveni gripa cu o siguranta de 100%, este cu siguranta eficient si merita facut anual.

Centrul de preventie si control al bolii (CDC) recomanda vaccinul antigripal pentru toate persoanele cu varsta de cel putin 6 luni.

Cand se realizeaza?

Perioada de timp in care se poate achizitiona si face vaccinul difera de la centru la centru, insa in general acesta incepe sa fie disponibil la sfarsitul lunii august, in fiecare an.

Medicii recomanda vaccinarea intre lunile septembrie si noiembrie, vaccinul fiind cel mai eficient atunci cand este administrat pana la finalul lunii octombrie.

Chiar si atunci cand este facut dupa luna decembrie, vaccinul va poate proteja de epidemiile tardive de gripa.

Importanta vaccinului

Vaccinul antigripal trebuie realizat anual tocmai din cauza schimbarii rapide a tulpinilor virale si a modului lor de actiune. In fiecare an se sintetizeaza formule farmacologice noi, potrivite pentru virusurile gripale din acel an.

Vaccinul provoaca o reactie a sistemului imun in organism: acesta va produce anticorpi care va vor proteja de o viitoare reinfectie cu virusul gripal. Titrul de anticorpi ramane ridicat timp de cateva luni, de regula pana la finalul sezonului rece, fiind diminuat insa pe parcursul anului.

Recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si CDC cuprind vaccinarea antigripala anuala pentru toate persoanele peste 6 luni.

Vaccinul scade semnificativ riscul de infectie, riscul de a face forme severe de gripa si riscul de spitalizare si complicatii din cauza gripei.

Studiile realizate de-a lungul timpului au estimat o eficienta de 60% in preventia gripei, in randul pacientilor vaccinati antigripal anual.

Chiar daca vaccinul nu acopera 100% sansa de a face gripa, acesta diminueaza severitatea infectiei si scade semnificativ riscul de spitalizare.

Vaccinarea antigripala este in special importanta in timpul epidemiilor de COVID-29, cele doua infectii agravandu-se reciproc.

Ambele vaccinuri pot fi realizate in acelasi timp, daca este nevoie.

Exista cateva categorii de pacienti cu risc crescut de a face gripa, pacienti ce ar trebui in special sa isi faca acest vaccin anual:

- Adultii cu varsta peste 65 de ani

- Pacientii aflati in azile sau centre de ingrijire paliativa, pacientii spitalizati

- Copiii cu varsta sub 12 ani

- Femeile insarcinate sau care planuiesc o sarcina in urmatoarele luni

- Pacientii cu patologii ce compromit sistemul imun

- Pacientii aflati sub tratament chimioterapic sau imunosupresor

- Persoanele obeze cu un IMC peste 40

- Pacientii cu patologii respiratorii cronice, la care gripa ar putea induce o decompensare severa: BPOC, astm bronsic, pneumopatii infiltrative

Copiii cu varsta de pana la 8 ani pot necesita 2 doze de vaccin antigripal, in timp ce restul populatiei necesita o singura doza in fiecare an.

Fiti atenti daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra dezvoltati reactii alergice semnificative in urma vaccinului si informati-va medicul.

Daca aveti alergie la un anumit vaccin, medicul va poate recomanda un alt lot si va poate trata alergia.

Cum se administreaza?

Cea mai comuna si eficienta metoda este administrarea vaccinului sub forma de injectie intramusculara, intr-o singura doza.

Alternativa o reprezinta un spray nazal, acesta avand indicatii limitate doar la anumiti pacienti. Discutati cu medicul dumneavoastra despre aceasta optiune.

Vaccinul se injecteaza intr-un muschi al bratului de regula, dar se poate si la nivelul coapsei sau fesierului.

Efecte adverse

Vaccinul antigripal nu va poate provoca gripa sau semne si simptome ale acesteia si nici nu creste riscul de a face infectia cu COVID-19.

Pot aparea insa alte efecte secundare, considerate normale:

- Simptome similare racelii: unii pacienti au dureri musculare si febra in primele 2 zile de la administrarea vaccinului, ca si efect advers al producerii de anticorpi de catre organism

- Fereastra de 2 saptamani: dureaza in jur de 14 zile pentru ca vaccinul sa isi faca efectul complet. Daca sunteti expus la virusul gripal in aceasta perioada, puteti face gripa in ciuda vaccinarii

- Reactii alergice: de regula alergiile apar la excipienti sau substantele utilizate langa substanta activa si afecteaza persoanele polialergice

Metode aditionale de preventie

Vaccinul antigripal este cea mai buna arma impotriva gripei.

Exista insa si alte precautii pe care le puteti lua in sezonul rece, alaturi de vaccin, pentru o mai buna preventie a infectiilor respiratorii virale.

Astfel, asigurati-va ca mentineti aceste obiceiuri:

- Spalati-va des pe maini, cu apa si sapun, in special dupa ce ati fost intr-un loc public

- Tineti-va mainile departe de fata. Evitati sa va atingeti ochii, nasul si gura atunci cand sunteti afara

- Evitati spatiile aglomerate. Gripa se raspandeste in locurile cu multi oameni

- Acoperiti-va nasul si gura atunci cand tusiti sau stranutati

- Dezinfectati in mod regulat suprafetele pe care le atingeti frecvent, inclusiv telefonul mobil

- Dormiti suficient, hidratati-va si consumati multe fructe si legume de sezon

- Daca va imbolnaviti, evitati contactul cu ceilalti pentru a limita raspandirea infectiei

Concluzie

Vaccinul antigripal reprezinta, la ora actuala, cea mai eficienta metoda de a preveni gripa.

Acesta se realizeaza anual din cauza modificarii constante a tulpinilor virale, fiind ideal de administrat pana in luna noiembrie.

Eficienta vaccinului este ridicata, acesta reducand riscul de imbolnavire, de a face forme severe sau complicatii ale gripei.

Discutati cu medicul de familie despre disponibilitatea vaccinului antigripal.

Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flu/in-depth/flu-shots/art-20048000
https://webstercohealth.com/flu-shots/what-are-the-benefits-of-flu-vaccination/


Citeste si despre:

9 alimente recomandate cand aveti gripa Gripa - cum separam mitul de adevar Gripa Aviara Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi! Gripa la copii Care sunt optiunile de tratament pentru cancerul la san Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa Gripa porcina virusul A H1N1 Raceala si gripa - simptome detaliate Beneficiile uleiurilor esentiale in lupta cu raceala si gripa Gripa sau raceala - simptome