Vaccin

Preparat biologic care contine anumiti virusi atenuati, capabil sa induca, dupa administrarea prin injectii sau pe cale bucala, un raspuns imunitar protectiv fata de o anumita agresiune microbiana. In sangele persoanei respective se formeaza anticorpi care il protejeaza contra microorganismului corespondent.
Preparat de origine microbiana introdus in organism cu scopul de a provoca formarea anticorpilor (sau a celulelor ucigase) impotriva microbului in cauza.
Prezenta acestor anticorpi (sau acestor celule) creeaza o imunizare specifica impotriva infectiei sau a toxinei purtate de agentul infectant corespunzator.
Un vaccin este un germene microbian care a fost adus in situatia de a-si pierde pe cale artificiala puterea sa patogena pentru a nu-si pastra decat puterea protectoare. vaccinurile sunt obtinute printr-un tratament adaptat, biologic, fizic sau chimic, al germenilor patogeni.

Diferite forme de vaccin
- vaccinurile sunt preparate dupa diferite procedee si sunt disponibile sub mai multe forme.
- germenii omorati, denumiti si germeni inactivati sau inerti, produc vaccinuri care imunizeaza prin puterea antigenica remanenta a germenilor. Utilizarea acestor vaccinuri necesita injectari repetate si rapeluri pentru a reinnoi imunitatea; vaccinurile care protejeaza impotriva holerei, febrei tifoide, gripei, tusei convulsive, rabiei, hepatitei virale B sunt vaccinuri de acest tip, precum si vaccinul antipoliomielitic tip Salk administrabil pe cale parenterala.
- Germenii vii atenuati antreneaza o reactie imunitara similara cu infectarea organismului. Este suficienta o singura injectare. Din aceasta familie fac parte vaccinurile care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si a rubeolei (asociate adesea in vaccinul R.O.R.), precum si cele impotriva febrei galbene si a poliomielitei.
- Anatoxinele, obtinute prin modificarea chimica si fizica, sunt utilizate atunci cand toxina unui germene este agentul patogen principal. Imunitatea nu priveste decat toxina. Vaccinurile impotriva difteriei, tetanosului si botulismului sunt de acest tip.

Citeste si despre:

Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal Trivaccinul antirujeolic, antirubeolic, antioreionic (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antigripala Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare Vaccinarea anti-haemophilus influenzae B (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinul antigripal: mituri Vaccinarea antipoliomielita (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Vaccinul impotriva papiloma virusului uman a depasit asteptarile Vaccinarea in prevenirea hepatitei virale B Vaccinarea DTP (vaccinare inclusa in programul national de imunizari)
Cere sfatul medicului ×