Complicatiile materne cresc odata cu cresterea numarului operatiilor cezariene

Publicat: 19 Decembrie 2006
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Conform cercetatorilor din Israel, riscul complicatiilor materne majore creste odata cu cresterea numarului de nasteri prin operatie cezariana.

„Avem convingerea ca scaderea operatiilor cezariene multiple este foarte importanta in special pentru femeile care doresc mai multi copii”, afirma Dr. Victoria Nisenblat de la Bnai-Zion Medical Center, Haifa. „Acest lucru va fi posibil prin efortul medicilor de a convinge gravidele sa evite ca prima nastere sa fie prin operatie cezariana si probabil mai important, prin incurajarea femeilor sa nasca natural (pe cale vaginala) dupa o operatie cezariana.”

Echipa de cercetatori a evaluat complicatiile materne majore la femeile care au efectuat trei sau patru operatii cezariene comparativ cu cele care erau planificate pentru a doua nastere consecutiva prin operatie cezariana la Bnai-Zion Medical Center.
Grupul gravidelor cu multiple operatii cezariene (277 femei) a prezentat un risc crescut de sangerare abundenta, dificultati ale travaliului si aderente dense comparativ cu grupul gravidelor aflate doar la a doua operatie cezariana (491 femei).
Aceste diferente au persistat chiar si dupa ajustarile conform varstei gravidei, paritatii si varstei gestationale.

Cercetatorii au observat ca desi complicatiile postoperatorii majore si minore nu au fost semnificativ diferite intre cele doua grupuri, proportia gravidelor care au avut complicatii majore a fost semnificativ mai mare la grupul gravidelor cu multiple operatii cezariene (8,7%) fata de gravidele din al doilea grup, aflate la a doua operatie cezariana (4,3%).
„Atunci cand, dupa prima operatie cezariana, modalitatile de nastere sunt discutate cu pacienta, medicul ar trebui sa ia in considerare planificarea familiala pentru acea femeie,” afirma Dr. Nisenblat. „In cazul in care femeia mai doreste copii, aceasta ar trebui incurajata de medic sa nasca pe cale vaginala dupa prima nastere prin operatie cezariana.”La ora actuala este in desfasurare un studiu longitudinal care compara rezultatele si complicatiile dupa a doua si a treia nastere dupa o operatie cezariana, la femeile care dupa prima operatie cezariana au optat pentru nastere naturala comparativ cu cele care au optat pentru operatia cezariana.

Citeste si despre:

Cum este influentata starea de spirit de pandemia de coronavirus Cum putem renunta la fumat fara a creste in greutate? Pastrarea conditiei fizice prin miscare Solutii de finantare pentru tratamentul bolnavilor cronici Infectiile de tract urinar la femei - cistita acuta, cronica, interstitiala, radica, nonbacteriana, uretrita, bacteriuria asimptomatica Nasterea prin cezariana Constipatia la copii intre 0 si 11 ani Tulburarile cognitive pot fi diagnosticate si tratate din timp in primul oras medical din Romania Iata cum iti pot afecta sanatatea sloturile online– tu stiai? De ce este atat de greu sa renuntati la fumat Cum sa ai o imunitate de fier: 6 vitamine si minerale pe care le poti lua din legume si fructe Noi abordari in fitness Diareea la copii - sfaturi dietetice Efectele negative ale unui stil de viata sedentar Ingrijirea copilului Ecografia - O metoda diagnostica utila in perioadele solicitante pentru corpul nostru