Complicatiile materne cresc odata cu cresterea numarului operatiilor cezariene

Publicat: 19 Decembrie 2006
Conform cercetatorilor din Israel, riscul complicatiilor materne majore creste odata cu cresterea numarului de nasteri prin operatie cezariana.

„Avem convingerea ca scaderea operatiilor cezariene multiple este foarte importanta in special pentru femeile care doresc mai multi copii”, afirma Dr. Victoria Nisenblat de la Bnai-Zion Medical Center, Haifa. „Acest lucru va fi posibil prin efortul medicilor de a convinge gravidele sa evite ca prima nastere sa fie prin operatie cezariana si probabil mai important, prin incurajarea femeilor sa nasca natural (pe cale vaginala) dupa o operatie cezariana.”

Echipa de cercetatori a evaluat complicatiile materne majore la femeile care au efectuat trei sau patru operatii cezariene comparativ cu cele care erau planificate pentru a doua nastere consecutiva prin operatie cezariana la Bnai-Zion Medical Center.
Grupul gravidelor cu multiple operatii cezariene (277 femei) a prezentat un risc crescut de sangerare abundenta, dificultati ale travaliului si aderente dense comparativ cu grupul gravidelor aflate doar la a doua operatie cezariana (491 femei).
Aceste diferente au persistat chiar si dupa ajustarile conform varstei gravidei, paritatii si varstei gestationale.

Cercetatorii au observat ca desi complicatiile postoperatorii majore si minore nu au fost semnificativ diferite intre cele doua grupuri, proportia gravidelor care au avut complicatii majore a fost semnificativ mai mare la grupul gravidelor cu multiple operatii cezariene (8,7%) fata de gravidele din al doilea grup, aflate la a doua operatie cezariana (4,3%).
„Atunci cand, dupa prima operatie cezariana, modalitatile de nastere sunt discutate cu pacienta, medicul ar trebui sa ia in considerare planificarea familiala pentru acea femeie,” afirma Dr. Nisenblat. „In cazul in care femeia mai doreste copii, aceasta ar trebui incurajata de medic sa nasca pe cale vaginala dupa prima nastere prin operatie cezariana.”La ora actuala este in desfasurare un studiu longitudinal care compara rezultatele si complicatiile dupa a doua si a treia nastere dupa o operatie cezariana, la femeile care dupa prima operatie cezariana au optat pentru nastere naturala comparativ cu cele care au optat pentru operatia cezariana.

Email

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Cum este influentata starea de spirit de pandemia de coronavirus

Cum putem renunta la fumat fara a creste in greutate?

Pastrarea conditiei fizice prin miscare

Infectiile de tract urinar la femei - cistita acuta, cronica, interstitiala, radica, nonbacteriana, uretrita, bacteriuria asimptomatica

Nasterea prin cezariana

Ai imunitate, reusesti in toate! - Ghidul obiceiurilor sanatoase pentru imunitate

Dintre secretele articulatiilor: glucozamina si condroitina

Ai grija de inima ta cu acesti nutrienti esentiali

Constipatia la copii intre 0 si 11 ani

De ce este atat de greu sa renuntati la fumat

Cum sa ai o imunitate de fier: 6 vitamine si minerale pe care le poti lua din legume si fructe

Noi abordari in fitness

Diareea la copii - sfaturi dietetice