Karissa

Prospect

Publicat: 28 Octombrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Karissa si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Karissa este un contraceptiv hormonal combinat. Acesta contine doua tipuri de hormoni: un estrogen, numit etinilestradiol si un progestogen, numit gestoden. Acesti hormoni impiedica ovarele sa elibereze un ovul in fiecare luna (ovulatie). De asemenea, acestia cresc vascozitatea fluidului (mucusului) aflat in zona colului uterin, facand astfel mai dificila ajungerea spermatozoizilor la ovule si modifica tesutul care captuseste uterul pentru a face mai putin probabila acceptarea ovulului fecundat.

Cercetarile medicale si experienta vasta au demonstrat ca, daca sunt luate corect, contraceptivele hormonale sunt o metoda contraceptiva eficienta si reversibila.
Retineti ca, contraceptivele hormonale combinate cum este Karissa, nu va va proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala (cum este SIDA). Doar prezervativul poate face aceasta.

Contraceptivele hormonale combinate, cum este Karissa, contin hormoni care sunt echivalenti cu cei produsi de organismul dumneavoastra (estrogen si progestogen). Acesti hormoni ajuta la prevenirea sarcinii in acelasi mod in care hormonii dumneavoastra naturali v-ar impiedica sa mai concepeti inca o data in timp ce sunteti deja gravida.

Mod de administrare

Luati intotdeauna Karissa exact asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigura.

Blisterele din fiecare cutie sunt concepute pentru a ajuta sa va amintiti sa luati drajeurile.
Incepeti prima cutie Incepeti sa luati primul drajeu din prima zi a ciclului. Aceasta este ziua unu a ciclului ziua cand incepe sangerarea.

Daca incepeti in ziua 2-5 a ciclului dumneavoastra, trebuie sa utilizati o metoda de contraceptie suplimentara, cum ar fi prezervativul, in primele 7 zile de administrare din primul blister.

Puteti lua drajeul in orice moment al zilei, dar trebuie sa incercati sa il luati aproximativ la aceeasi ora, in fiecare zi. Vi se va parea mai usor sa-l luati fie seara tarziu, fie dimineata devreme. Luati cate un drajeu in fiecare zi, in ordinea indicata, pana ce terminati toate cele 21 drajeuri din cutie.

Dupa ce ati luat cele 21 drajeuri, in urmatoarele sapte zile nu veti mai lua drajeuri. In decursul acestor 7 zile trebuie sa inceapa menstruatia.

Nu trebuie sa utilizati nicio forma suplimentara de contraceptie pe durata celor sapte zile de pauza, cu conditia ca ati luat corespunzator cele 21 de drajeuri si veti incepe urmatoarea cutie in timp.

Urmatoarea cutie
Incepeti urmatoarea cutie dupa cele 7 zile de pauza, chiar daca menstruatia continua. Veti incepe Intotdeauna o noua cutie in aceeasi zi a saptamanii.

Trecerea de la un alt contraceptiv hormonal combinat la Karissa
Puteti incepe administrarea Karissa in ziua care urmeaza dupa ultima pilula din blisterul actual (sau in ziua care urmeaza dupa ultima pilula activa, daca blisterul dumneavoastra actual contine si pilule inactive), dar nu mai tarziu de ziua de dupa intervalul de pauza sau intervalul cu pilula inactiva de la contraceptivul anterior.

Trecerea de la un contraceptiv care contine doar progestogen (minicomprimat doar cu progestogen,
solutie injectabila, implant) la Karissa
Puteti trece de la comprimate care contin numai progestogen oricand doriti. intrerupeti administrarea minicomprimatului si incepeti administrarea Karissa in ziua urmatoare, la aceeasi ora. Cand treceti de la o forma injectabila, incepeti administrarea Karissa in momentul in care ar trebui facuta urmatoarea injectie. Cand treceti de la implant, incepeti administrarea Karissa in ziua imediat urmatoare inlaturarii implantului. In toate aceste cazuri, sunt necesare masuri contraceptive suplimentare in timpul primelor 7 zile de administrare a noului contraceptiv.

Dupa nastere, pierdere spontana de sarcina sau avort
Dupa nastere, pierdere spontana a sarcinii sau avort, medicul dumneavoastra va va sfatui cu privire la administrarea contraceptivelor.

Puteti sa incepeti sa utilizati Karissa imediat dupa o pierdere spontana de sarcina sau dupa un avort in primul trimestru de sarcina. in acest caz nu este necesar sa utilizati metode contraceptive suplimentare.

Dupa ce ati nascut sau dupa un avort in al doilea trimestru de sarcina puteti incepe sa luati Karissa din ziua 21 pana in ziua 28 de dupa nastere sau avort. Daca alaptati, nu sunt recomandate contraceptivele combinate deoarece pot reduce cantitatea de lapte. Trebuie sa utilizati metode contraceptive suplimentare (de exemplu prezervativul) in primele 7 zile ale utilizarii drajeului. Daca ati avut relatii sexuale neprotejate, inainte de a utiliza Karissa trebuie sa va asigurati ca nu sunteti insarcinata sau trebuie sa asteptati pana la urmatoarea sangerare menstruala. Daca aveti orice intrebare despre inceperea administrarii Karissa dupa nastere sau avort, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Daca luati mai mult decat trebuie din Karissa
Daca luati mai mult decat trebuie din Karissa, probabil nu va va face niciun rau, dar v-ati putea simti rau sau sa aveti sangerari vaginale usoare. Daca prezentati oricare dintre aceste simptome, adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari.

Daca uitati sa luati Karissa
Daca ati uitat sa luati un drajeu, urmati aceste recomandari.

Daca aveti o intarziere de mai putin de 12 ore
Protectia contraceptiva nu este redusa daca luati drajeul uitat imediat ce va amititi si apoi continuati sa luati urmatoarele drajeuri la ora obisnuita. Aceasta poate insemna sa luati doua drajeuri in aceeasi zi.

Daca ati intarziat administrarea unui drajeu cu mai mult de 12 ore, sau daca ati omis mai mult de un drajeu
Daca ati intarziat administrarea unui drajeu cu mai mult de 12 ore, sau daca ati omis mai mult de un drajeu, protectia contraceptiva poate fi redusa, deci trebuie sa folositi o metoda suplimentara de protectie. Cu cat este mai mare numarul de drajeuri pe care le-ati uitat, cu atat este mai mare riscul ca protectia impotriva sarcinii sa fie redusa. In acest caz, trebuie sa respectati urmatoarele recomandari:

Ce trebuie facut daca ati omis luarea unui drajeu in prima saptamana
Luati drajeul uitat imediat ce va amintiti, chiar daca aceasta inseamna ca trebuie sa luati doua drajeuri odata. Continuati sa luati drajeurile la ora obisnuita. Trebuie de asemenea sa utilizati o metoda contraceptiva de bariera pentru urmatoarele 7 zile, de exemplu, prezervative. Daca ati avut contact sexual in saptamana precedenta omisiunii drajeului, exista riscul unei sarcini. Cu cat omiteti luarea mai multor drajeuri si cu cat mai aproape de intervalul in care, in mod obisnuit, nu mai luati drajeuri, cu atat riscul unei sarcini este mai mare.

Ce trebuie facut daca ati omis luarea unui drajeu in a doua saptamana
Luati drajeul omis imediat ce va amintiti, chiar daca aceasta inseamna sa luati doua drajeuri odata. Ulterior, trebuie sa continuati luarea celorlalte drajeuri la ora obisnuita. Presupunand ca drajeurile au fost luate corect in ultimele 7 zile inainte de omiterea luarii unui drajeu, nu sunt necesare metode contraceptive suplimentare. Daca nu s-a intamplat asa sau daca a fost omis mai mult de un drajeu, trebuie sa utilizati metode contraceptive suplimentare in urmatoarele 7 zile.

Ce trebuie facut daca ati omis luarea unui drajeu in a treia saptamana
Riscul esecului contraceptiv este iminent, datorita apropierii intervalului in care nu luati drajeuri. Protectia contraceptiva redusa poate fi, totusi, prevenita urmarind una din urmatoarele doua alternative. Asadar, nu mai sunt necesare alte precautii contraceptive, presupunand ca toate drajeurile au fost luate corect pe parcursul celor 7 zile anterioare omiterii primului drajeu.

Totusi, daca nu ati luat corect Karissa pe parcursul celor 7 zile anterioare omiterii primului drajeu, trebuie sa urmati prima alternativa dintre cele doua si, in plus, trebuie sa utilizati o metoda contraceptiva tip bariera (cum este prezervativul) in urmatoarele 7 zile.

1. Luati drajeul omis imediat ce v-ati amintit, chiar daca aceasta inseamna sa luati doua drajeuri odata. Ulterior, trebuie sa continuati luarea celorlalte drajeuri la ora obisnuita. Incepeti urmatoarea cutie imediat ce ati terminat ultimul drajeu din cutia curenta, adica fara sa tineti cont de intervalul pauza dintre cele doua cutii. Este putin probabil sa prezentati sangerare de intrerupere pana la sfarsitul celei de-a doua cutii, dar puteti avea mici pete sau sangerari neregulate, in zilele in care luati drajeurile.

2. Nu mai luati drajeurile din cutia actuala. Trebuie sa faceti o pauza de 7 zile, numarand si ziua cand ati omis administrarea drajeului, inainte de inceperea unei noi cutii.

Daca ati omis sa administrati un drajeu si nu ati avut sangerare de intrerupere in prima pauza in care nu luati drajeurile, inseamna ca puteti fi insarcinata.
Daca ati omis sa luati un (sau mai multe) drajeu si ati avut relatii sexuale neprotejate, ati putea fi insarcinata. Intrebati medicul dumneavoastra despre contraceptia de urgenta.

Daca intrerupeti utilizarea Karissa
Daca intrerupeti utilizarea Karissa, puteti ramane gravida. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra despre alte metode contraceptive pentru a evita sarcina.

Ce trebuie facut daca aveti probleme cu stomacul
Daca v-a fost rau sau ati avut diaree la 3-4 ore dupa luarea drajeului, este posibil ca substanta activa sa nu se fi absorbit complet. in acest caz, trebuie urmate recomandarile descrise mai sus, cu privire la drajeurile omise. In caz de varsaturi sau diaree, utilizati masuri suplimentare de contraceptie, de exemplu prezervativul, la fiecare contact sexual avut pe perioada cat ati avut probleme cu stomacul, cat si in urmatoarele 7 zile.

Ce trebuie facut daca vreti sa amanati sau sa modificati data aparitiei ciclului menstrual Daca vreti sa amanati sau sa modificati data aparitiei ciclului menstrual, cereti sfatul medicului dumneavoastra.

Daca doriti sa amanati data aparitiei ciclului menstrual trebuie sa continuati cu urmatoarea cutie de Karissa dupa luarea ultimului drajeu din cutia curenta, fara a mai pastra perioada de pauza. Puteti lua cate drajeuri doriti din aceasta cutie, chiar pana o terminati. in timp ce utilizati a doua cutie se poate sa prezentati sangerari neregulate sau pete. Utilizarea regulata de Karissa este reluata dupa intervalul celor 7 zile de pauza.

Daca doriti sa schimbati ziua de incepere a ciclului menstrual
Daca luati Karissa conform recomandarilor, veti prezenta sangerare menstruala in aceeasi zi a lunii. Daca doriti sa o schimbati intr-o alta zi a saptamanii, alta decat cea cu care sunteti obisnuita acum, puteti sa scurtati (niciodata nu prelungiti) intervalul in care nu luati drajeuri la cate zile doriti. De exemplu, daca sangerarea menstruala incepe intr-o zi de vineri si dumneavoastra vreti sa inceapa marti (trei zile mai devreme), trebuie sa incepeti urmatoarea cutie de Karissa cu 3 zile mai devreme. Cu cat este mai scurt intervalul de pauza, cu atat este mai mare posibilitatea de a nu prezenta sangerare de intrerupere si de a prezenta sangerari neregulate sau pete in timpul utilizarii celei de-a doua cutii.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu trebuie sa utilizati Karissa daca aveti vreuna dintre afectiunile enumerate mai jos. Daca aveti vreuna dintre afectiunile enumerate mai jos, trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va discuta cu dumneavoastra ce alte forme de contraceptie ar fi mai adecvate.
daca aveti sau ati avut vreodata tulburari de vedere datorate afectiunilor circulatorii;
daca aveti (sau ati avut vreodata) un cheag de sange intr-un vas de sange de la nivelul picioarelor (tromboza venoasa profunda, TVP), al plamanilor (embolie pulmonara, EP) sau al altor organe;
daca stiti ca aveti o tulburare care afecteaza coagularea - de exemplu, deficit de proteina C, deficit de proteina S, deficit de antitrombina III, factor V Leiden sau anticorpi antifosfolipidici;
daca aveti nevoie de o operatie sau daca sunteti imobilizata pentru o perioada lunga de timp;
daca ati avut vreodata un atac de cord sau un atac cerebral;
daca aveti (sau ati avut vreodata) angina pectorala (o afectiune care cauzeaza durere severa in piept si care poate fi primul semn al unui atac de cord) sau atac ischemic tranzitor (AIT - simptome temporare de atac cerebral);
daca aveti oricare dintre urmatoarele afectiuni care pot determina cresterea riscului de aparitie a cheagurilor la nivelul arterelor:
- diabet zaharat sever, cu deteriorarea vaselor de sange
- daca aveti tensiune arteriala foarte crescuta
- daca aveti o concentratie foarte mare de grasimi in sange (colesterol sau trigliceride)
- o afectiune cunoscuta drept hiperhomocisteinemie;
daca aveti (sau ati avut vreodata) un tip de migrena numit migrena cu aura;
daca aveti sau ati avut vreodata afectiuni hepatice;
daca aveti sau ati avut vreodata tumori hepatice;
daca aveti cancer de san sau alt tip de cancer, de exemplu cancer ovarian sau de col uterin, sau cancer al uterului;
daca aveti sangerari vaginale cu cauza necunoscuta;
daca sunteti alergic (hipersensibil) la gestoden, etinilestradiol sau oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament;
daca sunteti gravida sau credeti ca ati putea fi gravida.

Daca oricare dintre aceste situatii apare in timp ce luati Karissa, intrerupeti imediat utilizarea si informati-l pe medicul dumneavoastra. intre timp, utilizati o alta metoda contraceptiva cum ar fi prezervativul sau diafragma cu spermicide.

Precautii

Cand sa aveti grija deosebita cu Karissa
Solicitati asistenta medicala de urgenta
- daca observati semne posibile ale unui cheag de sange, ceea ce poate insemna ca a aparut un cheag de sange la nivelul piciorului (adica tromboza venoasa profunda), un cheag de sange la nivelul plamanului (adica embolie pulmonara), un atac de cord sau un atac cerebral.

Pentru o descriere a simptomelor acestor reactii adverse grave va rugam sa consultati Cum recunosc aparitia unui cheag de sange.

Controale medicale regulate
Inainte de a incepe sa luati Karissa, medicul dumneavoastra va stabili antecedentele dumneavoastra
medicale punandu-va cateva intrebari ce va privesc pe dumneavoastra si rudele apropiate. Medicul dumneavoastra va va masura tensiunea arteriala si se va asigura ca nu sunteti gravida. Este de asemenea posibil ca medicul dumneavoastra sa va faca un consult medical. Odata ce ati inceput tratamentul cu Karissa, medicul dumneavoastra va va face controale regulate. Aceasta se va intampla atunci cand veti reveni la medic pentru mai multe contraceptive.

Spuneti medicului dumneavoastra daca urmatoarele afectiuni sunt valabile in cazul dumneavoastra.
De asemenea, daca in timp ce utilizati Karissa apare afectiunea sau se agraveaza, trebuie sa ii spuneti medicului dumneavoastra. Nu mai luati alte drajeuri pana cand nu discutati cu medicul dumneavoastra. intre timp, utilizati o alta metoda contraceptiva, cum ar fi un prezervativ sau o diafragma cu spermicide.

Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa intrerupeti utilizarea Karissa si va va sfatui sa utilizati o alta metoda de contraceptie.
daca aveti pentru prima data migrene sau daca ati mai avut migrene dar acestea se agraveaza sau devin mai frecvente;
daca banuiti ca ati putea fi gravida;
daca aveti boala Crohn sau colita ulcerativa (boala inflamatorie intestinala cronica);
daca aveti lupus eritematos sistemic (LES - o boala care afecteaza sistemul dumneavoastra natural de aparare);
daca aveti sindrom hemolitic uremic (SHU - o tulburare de coagulare a sangelui care provoaca insuficienta renala);
daca aveti anemie cu celule in secera (o boala mostenita, a globulelor rosii din sange);
daca aveti concentratii crescute de acizi grasi in sange (hipertrigliceridemie) sau istoric in familie pentru aceasta afectiune. Hipertrigliceridemia a fost asociata cu un risc crescut de aparitie a pancreatitei (inflamatia pancreasului);
daca aveti nevoie de o operatie sau daca sunteti imobilizata pentru o perioada lunga de timp;
daca tocmai ati nascut, aveti risc crescut de aparitie a cheagurilor de sange. Trebuie sa intrebati medicul cat de curand dupa nastere puteti incepe sa luati Karissa;
daca aveti o inflamatie la nivelul venelor de sub piele (tromboflebita superficiala);
daca aveti varice;
daca suferiti de:
- Tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala);
- Ingalbenire a pielii (icter);
- Mancarimi pe tot corpul (prurit);
- Calculi biliari;
- O boala ereditara numita porfirie;
- Tulburarea motorie numita coree Sydenham;
- Eruptie cutanata cunoscuta sub numele de herpes gestational;
- Forma ereditara de pierdere a auzului cunoscuta ca otoscleroza;
- Tulburari ale functiei hepatice;
- Diabet zaharat;
- Depresie;
- Pete maronii pe fata sau corp (cloasma) care pot fi diminuate prin evitarea expunerii la soare si utilizarii solariilor si lampilor cu ultraviolete.

Cheaguri de sange

Utilizarea unui contraceptiv hormonal combinat cum este Karissa determina cresterea riscului de aparitie a unui cheag de sange, comparativ cu situatia in care nu utilizati niciun astfel de contraceptiv. in cazuri rare, un cheag de sange poate bloca vasele de sange si poate cauza probleme grave.

Cheagurile de sange pot sa apara
la nivelul venelor (ceea ce se numeste tromboza venoasa, tromboembolism venos sau TEV)
la nivelul arterelor (ceea ce se numeste tromboza arteriala, tromboembolism arterial sau TEA).

Dupa aparitia unui cheag de sange, recuperarea nu este intotdeauna completa. Rar, pot exista efecte grave, de durata sau, foarte rar, acestea pot pune viata in pericol.

Este important sa retineti ca riscul general al unui cheag de sange cu efecte daunatoare din cauza Karissa este mic.

Cum recunosc aparitia unui cheag de sange

Solicitati asistenta medicala de urgenta daca observati vreunul dintre urmatoarele semne sau simptome.

Aveti vreunul dintre aceste semne?
De ce anume este posibil sa suferiti?
umflarea unui picior sau de-a lungul unei vene a piciorului sau a labei piciorului, in special cand este insotita de:
durere sau sensibilitate la nivelul piciorului, care este posibil sa fie resimtita numai cand stati in picioare sau la mers
senzatie crescuta de caldura la nivelul piciorului afectat
modificarea culorii pielii de pe picior, de exemplu aceasta devine palida, rosie sau albastra.

Tromboza venoasa profunda
senzatie brusca de lipsa de aer sau respiratie rapida;
tuse brusca fara o cauza evidenta, in timpul careia poate aparea si sange;
durere ascutita la nivelul toracelui, care poate creste in timpul respiratiilor profunde;
vertij sau ameteala severe;
batai rapide sau neregulate ale inimii;
durere severa la nivelul stomacului.

Daca nu sunteti sigura, discutati cu un medic, deoarece unele dintre aceste simptome, cum sunt tusea sau senzatia de lipsa de aer pot fi confundate cu afectiuni mai usoare, cum sunt infectiile cailor respiratorii (de exemplu, o raceala).

Embolie pulmonara
Simptomele apar cel mai frecvent la nivelul unuia dintre ochi:
pierdere imediata a vederii sau
incetosare nedureroasa a vederii, care poate ajunge pana la pierderea vederii

Tromboza de vena retiniana (cheag de sange la nivelul ochiului)
durere, disconfort, presiune, greutate in piept
senzatie de constrictie sau de plenitudine la nivelul toracelui, bratului sau sub stern;
senzatie de balonare, indigestie sau de sufocare;
senzatie de disconfort in partea de sus a corpului, care radiaza spre spate, maxilar, gat, brat si stomac;
transpiratie, greata, varsaturi sau ameteala;
slabiciune extrema, anxietate sau lipsa de aer;
batai rapide sau neregulate ale inimii.

Atac de cord
amortire sau slabiciune brusca la nivelul fetei, bratului sau piciorului, in special pe o parte a corpului;
confuzie, probleme de vorbire sau de intelegere bruste;
probleme bruste de vedere la unul sau ambii ochi;
probleme bruste la mers, ameteala, pierderea echilibrului sau coordonarii;
durere de cap brusca, severa sau prelungita, fara cauza cunoscuta;

Accident cerebral vascular
pierderea cunostintei sau lesin, cu sau fara convulsii.
Uneori, simptomele de atac cerebral pot fi de durata redusa, cu recuperare aproape imediata si completa, insa trebuie totusi sa solicitati atentie medicala de urgenta, deoarece poate exista riscul unui alt accident vascular cerebral.
umflare si decolorare usoara spre albastru a unei extremitati;
durere severa la nivelul stomacului (abdomen acut)

Cheaguri de sange care blocheaza alte vase de sange
Cheaguri de sange la nivelul unei vene

Ce se poate intampla daca se formeaza un cheag de sange la nivelul unei vene?
Utilizarea contraceptivelor hormonale combinate a fost asociata cu o crestere a riscului de aparitie a cheagurilor de sange la nivelul unei vene (tromboza venoasa). Totusi, aceste reactii adverse sunt rare. Cel mai frecvent, acestea apar in primul an de utilizare a unui contraceptiv hormonal combinat.
Daca se formeaza un cheag de sange la nivelul unei vene a piciorului sau a labei piciorului, aceasta poate cauza tromboza venoasa profunda (TVP).
Daca un cheag de sange se deplaseaza de la nivelul piciorului si se blocheaza la nivelul plamanului, acesta poate cauza o embolie pulmonara.
Foarte rar, un cheag se poate forma pe o vena de la nivelul altui organ, cum este ochiul (tromboza venoasa retiniana).

Cand este cel mai crescut riscul de aparitie a unui cheag de sange la nivelul unei vene?
Riscul de aparitie a unui cheag de sange la nivelul unei vene este cel mai crescut in timpul primului an de utilizare a contraceptivului hormonal combinat pentru prima data. De asemenea, riscul poate fi crescut daca incepeti sa luati un contraceptiv hormonal combinat (acelasi medicament sau un medicament diferit) dupa o pauza de 4 saptamani sau mai mult.

Dupa primul an, riscul scade, dar este intotdeauna usor mai crescut decat daca nu ati utiliza un contraceptiv hormonal combinat.

Cand incetati utilizarea Karissa, riscul de aparitie a unui cheag de sange revine la normal in decurs de cateva saptamani.

Care este riscul de aparitie a unui cheag de sange?
Riscul depinde de riscul dumneavoastra natural de TEV si de tipul de contraceptiv hormonal combinat pe care il luati.
Riscul general de aparitie a unui cheag de sange la nivelul piciorului sau plamanului (TVP sau EP) asociat cu utilizarea Karissa este mic.
- Din 10000 femei care nu utilizeaza niciun contraceptiv hormonal combinat si nu sunt gravide, la aproximativ 2 femei va aparea un cheag de sange in decurs de un an.
- Din 10000 femei care utilizeaza un contraceptiv hormonal combinat care contine levonorgestrel sau noretisteron sau norgestimat, la aproximativ 5-7 femei va aparea un cheag de sange in decurs de un an.
- Din 10000 femei care utilizeaza un contraceptiv hormonal combinat care contine gestoden, cum este Karissa, la aproximativ 9 pana la 12 femei va aparea un cheag de sange in decurs de un an.
- Riscul de aparitie a unui cheag de sange va fi diferit in functie de istoricul dumneavoastra medical

Riscul de aparitie al unui cheag de sange in decurs de un an
Femei care nu utilizeaza o pilula/un plasture/inel - Aproximativ 2 din 10000 femei contraceptiv hormonal combinat si nu sunt gravide
Femei care utilizeaza o pilula de contraceptiv hormonal combinata care contine levonorgestrel, noretisteron sau norgestimat - Aproximativ 5-7 din 10000 femei
Femei care utilizeaza Karissa - Aproximativ 9-12 din 10000 femei

Factori care determina cresterea riscului de aparitie a unui cheag de sange la nivelul unei vene
Riscul de aparitie a unui cheag de sange la nivelul unei vene la utilizarea Karissa este mic, insa unele afectiuni determina cresterea acestui risc. Riscul dumneavoastra este mai crescut:
daca sunteti supraponderala (indice de masa corporala sau IMC peste 30 kg/m2);
daca una dintre rudele dumneavoastra apropiate a avut un cheag de sange la nivelul piciorului, al plamanului sau al altui organ, la o varsta tanara (la o varsta mai mica de 50 ani). In acest caz ati putea avea o tulburare ereditara de coagulare a sangelui;
daca trebuie sa vi se efectueze o operatie sau daca sunteti imobilizata o perioada mai lunga de timp din cauza unei vatamari sau a unei boli, sau daca trebuie sa stati cu piciorul in ghips. Este posibil ca utilizarea Karissa sa trebuiasca oprita cu cateva saptamani inaintea operatiei si cat timp sunteti mai putin mobila. Daca este necesar sa opriti utilizarea Karissa, intrebati medicul cand o puteti relua.
pe masura ce inaintati in varsta (in special dupa varsta de aproximativ 35 ani);
daca ati nascut cu mai putin de cateva saptamani inainte.

Riscul de aparitie a unui cheag de sange creste daca aveti mai multe afectiuni.
Calatoria cu avionul (> 4 ore) poate determina cresterea temporara a riscului de aparitie a unui cheag de sange, in special daca aveti si unii dintre ceilalti factori de risc enumerati.

Este important sa ii spuneti medicului daca aveti vreuna dintre aceste afectiuni, chiar daca nu sunteti sigura. Medicul dumneavoastra poate decide ca trebuie intrerupta utilizarea Karissa.

Daca se modifica vreuna dintre afectiunile de mai sus in timpul utilizarii Karissa, de exemplu daca apare tromboza, fara o cauza cunoscuta, la o ruda apropiata sau daca luati mult in greutate, spuneti medicului dumneavoastra.

Cheaguri de sange la nivelul unei artere

Ce se poate intampla daca se formeaza un cheag de sange la nivelul unei artere?
La fel ca un cheag de sange la nivelul unei vene, un cheag de sange la nivelul unei artere poate cauza probleme grave. De exemplu, poate cauza un atac de cord sau un atac cerebral.
Factori care determina cresterea riscului de aparitie a unui cheag de sange la nivelul unei artere

Este important sa retineti ca riscul de atac de cord sau atac cerebral la utilizarea Karissa este foarte mic, dar poate creste:
odata cu inaintarea in varsta (dupa aproximativ 35 ani);
daca fumati. Cand utilizati un contraceptiv hormonal combinat cum este Karissa, se recomanda sa renuntati la fumat. Daca nu puteti renunta la fumat si aveti varsta peste 35 ani, medicul va poate recomanda sa utilizati un alt tip de contraceptiv;
daca sunteti supraponderala;
daca aveti tensiune arteriala crescuta;
daca o ruda apropiata are un atac de cord sau atac cerebral la o varsta tanara (la mai putin de aproximativ 50 ani). In acest caz ati putea avea si un risc crescut de atac de cord sau atac cerebral;
daca dumneavoastra sau o ruda apropiata aveti o concentratie crescuta de grasimi in sange (colesterol sau trigliceride);
daca aveti migrene, in special migrene cu aura;
daca aveti o problema la inima (afectiune valvulara, tulburare de ritm numita fibrilatie atriala);
daca aveti diabet zaharat.

Daca suferiti de una dintre aceste afectiuni sau vreuna dintre acestea este deosebit de severa, riscul de aparitie a unui cheag de sange poate fi si mai crescut.

Daca se modifica vreuna dintre afectiunile de mai sus in timpul utilizarii Karissa, de exemplu daca incepeti sa fumati, daca apare tromboza, fara o cauza cunoscuta, la o ruda apropiata sau daca luati mult in greutate, spuneti medicului dumneavoastra.

Contraceptivul si cancerul
Unele studii au aratat ca puteti prezenta un risc mai mare de cancer de col uterin daca utilizati contraceptive pe termen lung. Acest risc crescut poate sa nu fie cauzat de utilizarea contraceptivelor, ci se poate datora efectelor comportamentului sexual sau altor cauze.

Toate femeile sunt expuse riscului de aparitie a cancerului de san, indiferent daca iau contraceptive sau nu. Cancerul la san apare rar la femeile cu varsta sub 40 de ani. Cancerul de san a fost diagnosticat putin mai frecvent la femeile care utilizeaza contraceptive orale, fata de femeile care nu le utilizeaza. Daca intrerupeti tratamentul cu contraceptive, acest risc se reduce, astfel incat la 10 ani de la intreruperea utilizarii contraceptivelor riscul diagnosticarii cancerului de san este acelasi ca la femeile care nu au luat niciodata contraceptive. Deoarece cancerul de san este o afectiune rara la femeile cu varsta sub 40 de ani, cresterea numarului de cazuri de cancer de san diagnosticat la femeile care utilizeaza in prezent sau au utilizat contraceptive este mica in comparatie cu riscul de cancer de san pe intreaga perioada a vietii.

In cazuri rare, utilizarea contraceptivelor a dus la aparitia de afectiuni hepatice, cum sunt icterul si tumorile hepatice benigne. in cazuri foarte rare, utilizarea contraceptivelor pe termen lung a fost asociata cu anumite forme de tumori hepatice maligne (cancer). Tumorile hepatice pot duce la sangerari intraabdominale care pot pune viata in pericol. De aceea, spuneti medicului dumneavoastra daca prezentati dureri care nu dispar repede in partea superioara a abdomenului. De asemenea, trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca pielea dumneavoastra se ingalbeneste (icter).

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Unele medicamente pot afecta eficacitatea Karissa. Spuneti medicului dumneavoastra (sau stomatologului) daca luati orice alt medicament in timp ce luati Karissa. Medicul dumneavoastra (sau stomatologul) va va spune daca aveti nevoie de masuri de precautie suplimentare pentru contraceptie si pentru cat timp.

Medicamentele care pot afecta eficacitatea Karissa sunt:
antibioticele (de exemplu ampicilina, tetraciclina si rifampicina);
medicamentele utilizate pentru tratarea epilepsiei sau a altor afectiuni ale sistemului nervos, cum ar fi primidona, carbamazepina, oxcarbamazepina, topiramatul, hidantoinele sau barbituricele (de exemplu fenobarbital);
ritonavirul (medicament utilizat pentru tratamentul infectiei cu HIV);
griseofulvina (medicament pentru tratamentului infectiilor fungice);
preparate pe baza de plante, cum ar fi sunatoarea (Hypericum perforatum).

Este posibil sa fie nevoie sa utilizati si o alta metoda de contraceptie, cum ar fi prezervativul, in timp ce luati aceste medicamente si inca 7 de zile dupa aceasta. Medicul dumneavoastra va poate sfatui sa utilizati aceste masuri suplimentare pe o perioada chiar mai lunga.
intrebati intotdeauna medicul dumneavoastra despre masuri suplimentare de precautie daca luati antibiotice. Daca vi s-a prescris orice medicament, mentionati intotdeauna ca utilizati contraceptive combinate.

Preparatele din plante medicinale care contin sunatoare (Hypericum perforatum) pot inhiba actiunea contraceptivelor si, din aceasta cauza, nu trebuie luate in acelasi timp cu acest medicament. Daca deja luati preparate pe baza de plante care contin sunatoare, opriti administrarea sunatoarei si spuneti medicului dumneavoastra la urmatoarea vizita.

Karissa poate influenta efectul altor medicamente cum ar fi ciclosporina, lamotrigina; prin urmare, in astfel de cazuri adresati-va medicului dumneavoastra.

Sarcina si alaptarea

Sarcina
Daca suspectati ca sunteti gravida, nu mai luati Karissa si discutati cu medicul dumneavoastra imediat. Pana cand discutati cu medicul dumneavoastra utilizati o alta metoda de contraceptie, de exemplu prezervative sau diafragme cu spermicide. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua Karissa. Karissa nu trebuie luate de catre femeile care alapteaza.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Karissa are o influenta neglijabila sau nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Karissa
Acest medicament contine lactoza monohidrat si zahar. Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Teste de laborator
Spuneti medicului dumneavoastra sau personalului de laborator ca luati contraceptive, deoarece acestea pot influenta rezultatele anumitor teste.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Karissa poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Daca manifestati orice reactii adverse, in special daca sunt severe si persistente sau daca apare o modificare a starii de sanatate care credeti ca se poate datora Karissa, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Toate femeile care iau contraceptive hormonale combinate prezinta un risc crescut de aparitie a cheagurilor de sange la nivelul venelor (tromboembolism venos (TEV)) sau a cheagurilor de sange la nivelul arterelor (tromboembolism arterial (TEA)).

La femeile care utilizeaza contraceptive orale combinate, au fost raportate urmatoarele reactii adverse grave:
- Tromboembolism venos (un cheag de sange la nivelul vaselor)
- Tulburari trombotice arteriale (obstructia unei artere)
- Cancer de col uterin.

Aceste reactii adverse au fost raportate la femeile care utilizeaza contraceptive, pot aparea in primele luni de utilizare a Karissa, dar dispar, de obicei, odata ce organismul dumneavoastra se obisnuieste cu contraceptivele.

Reactiile adverse foarte frecvente (care apar la mai mult de 1 din 10 femei) sunt: sangerari neregulate, greata, crestere in greutate, sensibilitate la nivelul sanilor si durere de cap.

Reactiile adverse frecvente (care apar la mai mult de 1 din 100 de femei dar la mai putin de 10 din 100 de femei) sunt: schimbari ale dispozitiei inclusiv depresie, iritabilitate, acnee, lipsa sangerarii, sangerare redusa sau sangerare dureroasa, marirea sanilor si secretie, dureri abdominale, retentie de lichide, modificari ale libidoului (crescut sau diminuat), nervozitate, iritatia ochilor, ameteli, tulburari de vedere, migrene, crestere sau scadere in greutate.

Reactiile adverse mai putin frecvente (care apar la mai mult de 1 din 1.000 de femei dar la mai putin de 1 din 100 de femei) si rare (care apar la mai mult de 1 din 10.000 de femei dar la mai putin de 1 din 1.000 de femei) sunt: reactii alergice, varsaturi, pete maronii pe fata si corp (cloasma sau melasma), cadere a parului, eruptie tranzitorie pe piele, inflamatia celulelor adipoase subcutanate (eritem nodos), hipertensiune arteriala, cancer de san, cancer cervical, cheaguri de sange, valori ridicate ale concentratiei grasimilor in sange, valori scazute de folati in sange, hipoacuzie (otoscleroza), crampe abdominale sau balonare, inflamatia pancreasului, tumori ale ficatului, modificari ale secretiilor vaginale, coree (o tulburare de miscare), lupus eritematos sistemic (LES, o afectiune a tesutului conjunctiv), schimbari de apetit alimentar (crestere sau scadere), iritatia ochilor datorita lentilelor de contact, cheaguri de sange cu efecte daunatoare, la nivelul unei vene sau al unei artere, de exemplu: la nivelul unui picior sau al labei piciorului (adica TVP), la nivelul plamanului (adica EP), atac de cord, atac cerebral, mini-atac cerebral sau simptome temporare similare atacului cerebral, cunoscute ca atac ischemic tranzitor (AIT), cheaguri de sange la nivelul ficatului, stomacului/intestinului, rinichilor sau ochiului. Probabilitatea de aparitie a unui cheag de sange este mai crescuta daca aveti orice alte afectiuni care determina cresterea acestui risc .

Reactiile adverse foarte rare (care apar la mai putin de 1 din 10.000 de femei) sunt: exacerbarea lupusului eritematos sistemic (LES, o afectiune a tesutului conjunctiv), agravare a unei afectiuni ereditare numita porfirie, exacerbare a coreei (o tulburare de miscare), inflamatie a nervului optic (poate duce la o pierdere a vederii, partiale sau complete), cheag de sange in vasele sanguine ale ochilor, agravare a venelor varicoase, inflamatia peretelui intestinal (colita ischemica), tulburari biliare (inclusiv litiaza biliara), inflamatia celulelor adipoase subcutanate (eritem multiform), o tulburare a sangelui numita sindrom uremic hemolitic (o tulburare in care cheagurile de sange impiedica functionarea rinichilor).

Reactii adverse cu frecventa necunoscuta: tulburari hepatice.

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

Cum se pastreaza Karissa

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina si umiditate.
Nu utilizati Karissa dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substantele active sunt: gestoden 75 micrograme si etinilestradiol 20 micrograme pentru fiecare drajeu.
Celelalte componente sunt:
Nucleu: edetat de sodiu si calciu, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, polividona K-30, amidon de porumb, lactoza monohidrat
Strat de drajefiere: galben de chinolina (E 104), polividona K-90, dioxid de titan (E 171), macrogol 6000, talc, carbonat de calciu (E 170), zahar.

Ambalaj

Drajeuri de culoare galben deschis, rotunde, biconvexe, fara marcaje.

Cutie cu un blister din PVC-PVdC/aluminiu a 21 drajeuri, introdus in punga de aluminiu.
Cutie cu 3 blistere din PVC-PVdC/aluminiu a cate 21 drajeuri, introduse in punga de aluminiu.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Gedeon Richter Plc.
Gyomroi ut. 19-21
H-1103 Budapesta
Ungaria

Acest prospect a fost revizuit in Martie 2014.

Citeste si despre:

Legatura intre disfunctiile tiroidiene si tulburarile depresive si anxioase Medicina tintita: generalitati, istoric si perspective Cancerul pulmonar non-microcelular: abordari terapeutice si strategii personalizate Osteoporoza si rolul hormonilor in sanatatea osoasa Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Menopauza si terapia de substitutie hormonala: benefici si riscuri Tulburarile de crestere la copii: terapiile hormonale si provocarile etice Prolapsul vaginal si impactul asupra sanatatii feminine Rolul kinetoterapiei in tratarea durerilor lombare cronice