Ce factori te predispun la aparitia cancerului de san

Actualizat: 09 Noiembrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Cancerul mamar reprezinta a doua cauza de mortalitate, dupa cancerul pulmonar, arata statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), iar datele sunt dure si in privinta incidentei bolii.

O femeie din opt risca aparitia cancerului de san, iar in Romania sunt diagnosticate anual aproximativ 7.000 de cazuri noi de cancer mamar.

Mostenirea genetica

Aproximativ 30% din cazurile de cancer de san sunt determinate genetic, de aceea este important sa stii care este istoricul medical al rudelor tale de gen feminin. Daca bunica, mama sau sora s-au confruntat cu cancerul de san, atunci si tu ai o predispoztie crescuta si ar trebui sa fii vigilenta.

Mai exact, trebuei sa eviti acumularea de kilograme in plus, trebuie sa mananci cat mai natural si sa eviti mediile poluate. Viciile ar trebui sa iasa total din calcul, la fel sli stilul de viata dezordonat cu nopti pierdute si alimentatie haotica.

De asemenea, daca o ruda de gradul I are cancer de san este recomandat sa incepi sa-ti faci mamografii anual, incepand cu vasta de 25 de ani.

Varsta este un factor de risc

Cancerul de san poate aparea la orice varsta, dar femeile care au implinit 50 de ani sunt cele predispuse in mod special afectiunii si au un risc crescut de a fi diagnosticate pozitiv.

Potrivit Institutului National de Cancer, jumatate dintre femeile diagnosticate cu cancer sunt peste varsta de 65 de ani. 7% din cazurile de cancer apar la femeile cu varsta sub 40 de ani.

Totusi, chiar daca ai 20 de ani, este bine sa incepi exameniarea sanilor la mamograf , o data la 3 ani, iar dupa 40 de ani sa mergi anual pentru a astfel de investigatie.

Atentie la deodorante si antiperspirante

Testele de laborator au aratat ca sarurile de aluminiu si alte substante continute de deodorantele spray si de antiperspirante se absorb in organism, avand potential cancerigen pentru tesuturile proxime, mai exact pentru glandele mamare.

De aceea, produsele care contin saruri de aluminiu nu sunt indicate si devin de-a dreptul riscante mai ales pentru cei cu antecedente de cancer in familie.

Cea mai mare concentratie de asemenea saruri se gaseste in deodorantele antiperspirante sub forma de stick. Deodorantele simple sunt o alternativa fara aluminiu.

Acestea nu blocheaza porii, asa cum o fac produsele antiperspirante, ci parfumeaza zona pe care sunt aplicate si o curata de bacterii pentru a preveni mirosul de transpiratie, dar si acestea contin substante cu potential nociv, cum sunt parabenii, conservanti care se gasesc pe eticheta sub diverse denumiri methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, etc.

Menstruatia precoce

Cancerul de san apare pe fondul unor modificari hormonale, adica inclusiv pe fondul expunerii hormonul feminin la estrogen.

Din acest motiv, menstruatia precoce, care debuteaza inainte de 12 ani este considerata un factor care creste riscul de cancer de san.


Citeste si despre:

Cancerul de san - Tratament Prezinti risc de a mosteni cancerul de san sau ovarian? Iata ce ai de facut Principalii factori care ne pot predispune la obezitate Cancerul de colon Solutii naturale pentru hipotiroidism Factori si remedii pentru tratarea reumatismului! Corelatii intre durere si evaluarea articulara Cancerul hepatic Factori de risc pentru cancerul de colon Screeningul cancerului endometrial Ereditatea si cancerul Prevenirea cancerului pulmonar la barbati