Indicatia tratamentului cu pilula contraceptiva

Actualizat: 16 Martie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati si principii de idei


Exista numeroase metode de contraceptie, pornind de la sterilet, la cremele cu substante anticonceptionale, insa cele mai utilizate doua metode atat la nivel global cat si in Romania se refera la prezervativ (in cazul barbatilor) si pilula contraceptiva (in cazul femeilor).

Discutia in sine despre utilizarea acestor metode contraceptive este una atat de ampla si atat de amplu dezvoltata pe o multitudine de opinii insa majoritatea surselor medicale care vor fi consultate chiar daca in mod evident nu vor contraindica aceasta utilizare, vor sfatui la o precautie sporita in cazul dorintei de utilizare a acestei metode.

Daca pornim de la un principiu etic sau de la un principiu de natura religioasa clar se va merge pe principiul de a nu se folosi nicio metoda ce poate interactiona cu abilitatea noastra naturala de a procrea si ca orice viata sistata chiar daca este estompata inainte de a porni sau daca este sistata odata ce si-a inceput cursul (chiuretajul sau intreruperea de sarcina) reprezinta un pacat si un drept pe care noi nu avem voie sa il decidem, dreptul asupra vietii altei fiinte.

Insa totusi vorbind din punct de vedere medical, se va vorbi despre decizia fiecarei persoane daca este momentul potrivit sau nu de a avea un copil sau se va putea vorbi din punct de vedere strict medical de a estompa un proces al unor organe (ovarele) de a isi exercita functia fiziologica.

Exista doua motive principale in care persoanelor li se administreaza sau in anumite cazuri (desi total nedorite) decid singure fara o prescriptie medicala sa isi asume acest tratament cu anticonceptionale:

- Impiedicarea unei sarcini nedorite;

- Tratamentul hormonal pentru anumite patologii de natura ginecologica;

Insa exista si surse non-medicale (in majoritate) uneori chiar pe site-urile producatorilor de aceste medicamente, in care sunt prezentate aceste medicamente (deoarece orice forma farmaceutica care ii este administrata unei persoane reprezinta un medicament, cu atat mai mult pilula contraceptiva).

Astfel ca indiferent daca vor fi prezentate ca si extracte naturale (naturiste) sau daca vor fi prezentate ca avand efecte secundare minime, trebuie tinut cont indiferent de informatie, de sursa acestei informatii si in ce masura aceasta sursa poate fi mascata de un oarecare interes.

Cum se decide folosirea anticonceptionalelor

Exista multiple cazuri in care o persoana poate opta pentru folosirea anticonceptionalelor si anume exista numeroase cazuri in care se decide folosirea acestor medicamente la indicatia anturajului, prietenelor sau in cazuri mai rare, dar totusi prezente a unei persoane din familie (sora, verisoara, etc.).

Ori un alt caz in care se decide administrarea de autoconceptionale este dupa “informarea” unui pacient aflat in afara domeniului medical din consultarea unor site-uri, a unor prospecte medicale on-line sau dupa consultarea unor forumuri de discutii, iar aceste cazuri sunt la fel de multe precum sunt si aceste surse de informare, pe cat de variate pe atat de incorect ar fi folosirea acestor medicamente dupa consultarea acestor tipuri de materiale informative.

Aici este vorba de cea mai nociva metoda de administrare sau de auto-administrare a medicatiei cu anticonceptionale si anume administrarea oricarui medicament fara un consult al unui medic in prealabil, este o metoda gresita de a aborda administrarea oricarui medicament.

Faptul ca un medicament nu este nociv unei alte persoane, sau conform expresiei nu a facut rau nici prietenei mele care l-a folosit nu este un motiv pentru care nu poate cauza efecte nocive unei alte persoane.

La fel cum nici o persoana nu este identica cu o a doua persoana, la fel si intregul nostru organism si toate organele noastre sunt unicat si modul lor de interactiune cu substante exogene (adica medicamente sau produse de tip anticonceptionale) va fi diferit.

Motiv pentru care argumentul ca la alte persoane nu a provocat efecte nocive nici la o a doua persoana nu va cauza acele efecte nocive va fi doar un argument statistic al companiilor farmaceutice si nu cel pe care trebuie sa il aiba in minte nici medicul dar cu atat mai putin un individ, care nu are cunostintele medicale incat sa realizeze efectele nocive pe care le pot avea acestea.

Motivul pentru care sunt administrate

a) Daca este vorba de incercarea interuperii unei sarcini nedorite, trebuie tinut cont in primul rand de efectul dorit si siguranta acestuia. Ca tratamentul cu anticonceptionale sa aiba un efect cat mai aproape de cel mai dorit trebuie ca administrarea sa fie facuta intocmai conform indicatiei medicului sau in concordanta cu prospectul medicamentului, adica nu trebuie omisa nici o doza de administrare a medicamentului.

Totodata trebuie avut in minte de efectul acestor anticonceptionale, deoarece indiferent ce se precizeaza in prospectul anticonceptionalului de electie, sau in fisa de prezentare a acestuia (care de regula poate fi si mai exagerata deoarece este doar o metoda de marketing in care nu se merge pe principiul unei acurateti decat a unei notiuni generale la limita si in special cu ideea de a convinge).

Astfel, siguranta asigurarii contraceptiei prin orice pilula contraceptiva (indiferent de compania farmaceutica producatoare) nu poate fi din punct de vedere medical decat de un maxim 97%, iar cel mai adesea intervalul realist din punct de vedere medical este de 95-97%. Astfel ca pornind de la efectul benefic al acestuia, nu se vor putea depasi 95-97%. Ulterior acestuia se va discuta despre influenta deciziei datorata si efectelor adverse.

b) In cazul unui tratament hormonal sau unei terapii de natura ginecologica. In acest caz vorbim de 99% din cazuri in care administrarea se va realiza cu prescriptia medicala sau la recomandarea medicului ginecolog.

Indicatia pentru aceasta terapie este cel mai adesea folosita in cazul formatiunilor benigne de tipul chisturilor ovariene. Totodata acest tratament cu anticonceptionale mai este utilizat si in cazul patologiilor ce tin de menstruatie dar de o cauza hormonala.

Adica in cazul dismenoreei (dureri sau crampe dureroase foarte accentuate in timpul menstruatiei), tulburari in periodicitatea menstruatiei (adica perioada unui ciclu menstrual trebuie sa fie de 28 de zile, iar perioada unei menstruatii fiziologice sa tina o durata de 3-5 zile), in cazul in care aceasta periodicitate este afectata de o cauza de hiposecretie sau hipersecretie a hormonilor sexuali, aceasta poate sa se incerce a fi corectata printr-o administrare a terapiei hormonale din anticonceptionale.

In acest caz terapeutic nu mai trebuie sa existe intrebarea daca trebuie sau nu sa se urmeze tratamentul cu anticonceptionale,deoarece vorbim acum de o indicatie medicala a unui medic specialist si asadar situatia a fost analizata anamnestic in prealabil. In schimb trebuie avut in vedere ca in cazul aparitiei unor simptome nedorite, sau care nu au fost precizate de catre medic ca sa apara, ori daca aceasta durata a simptomelor depaseste perioada mentionata.

Cele doua categorii de motivatii trebuiesc permanent reactualizate si in ceea ce priveste prima categorie, adica a motivatiei data de planing-ul familial. Adica trebuie tinut cont daca dorinta de acum de a nu avea un copil,se va regasi si in perioada imediat ulterioara, sau daca se poate asuma ideea ca sistarea anticonceptionalelor nu este simultana cu aparitia unui copil.

Efectele secundare

In categoria efectelor secundare s-ar putea mentiona un intreg capitol asupra acestora pe care le pot provoca aceste anticonceptionale.
Insa trebuie tinut cont ca efectele secundare pornesc de la unele metabolice, la unele endocrine si pot merge pana la unele ce tin de fertilitate.

Principalul efect secundar este posibilitatea ca dupa folosirea inadecvata a anticonceptionalelor sa se diminueze capacitatea de fertilitate, insa exista si posibilitatea ca sa fie indusa o sterilitate permanenta medicamentoasa. Insa acest efect secundar nu este mentionat in majoritatea cazurilor deoarece se presupune in mod automat ca persoana care decide folosirea anticonceptionalelor va efectua interuperea la o perioada de 3-1 luni sau 6-1 luni care ar trebui reprezentata in schema medicului ginecolog.

Al doilea efect secundar care este mentionat este cel care se refera la simptome, adica la simptomele de tipul migrenelor, greturilor sau scurgerilor vaginale. Insa trebuie tinut cont ca in ce priveste terapia cu hormoni efectele atat pozitive dar si efectele negative nu vor fi sesizate sau nu vor debuta de la administrarea primei pilule contraceptive, deoarece in ce priveste hormonii dureaza pana ce acestia incep sa manifeste simptome, si la fel si invers chiar daca se sisteaza tratamentul hormonal cu anticonceptionale nu se vor opri efectele imediat si nu se vor estompa nici simptomele imediat.

Astfel ca aceste simptome vor dura pana ce vor aparea iar in prima perioada pacienta va putea crede ca in cazul ei nu vor aparea aceste secundare, insa in general cand este vorba de organismul uman, aparitia simptomelor poate reprezenta deja un stadiu avansat, un stadiu avansat al efectelor secundare provocate de anticonceptionale.

Anticonceptionalele utilizate in exces pot produce si neoplazii sau intr-un caz mai fericit pot produce anumite tumori benigne, care in aceste cazuri sunt mentionate pe prospectul acestor medicamente ca fiind rare si se mentioneaza.

Insa trebuie tinut cont ca in ce priveste prospectul unui medicament, rar este doar un element statistic, astfel ca ceea ce pentru noi poate insemna 1 :1.000 sau chiar 1 : 1.000.000 ca fiind un numar infim, ce ar insemna daca unei paciente i s-ar spune ca inainte de dvs. a cumparat al 999 cumparator asadar ca statistica medicala a unui prospect medical este ceva ambiguu si care nu trebuie luat ca atare, deoarece nu stiti a cata persoana din cadrul efectelor secundare sunteti.

Alte efecte secundare au fost mentionate cu o frecventa mult sporita in cazul persoanelor tinere, iar in Romania au fost semnalate chiar cazuri de minore care folosesc aceste medicatii (in majoritatea cazurilor fara vreo prescriptie) ceea ce poate reprezenta un caz foarte grav, deoarece un organism chiar daca a avut menarha (prima menstruatie) nu inseamna ca este inca intr-o maturare completa si ca poate suporta la fel o interventie externa prin administrarea de anticonceptionale.

Ce trebuie sa fac daca decid utilizarea anticonceptionalelor?

In primul rand inainte de a lua anticonceptionale, trebuie anamneza si examinarea de catre un medic ginecolog si mentionarea cu acuratete in anamneza a oricarui detaliu veridic, oricat de insignifiant poate parea la prima vedere, pentru ca medicul sa poata lua o decizie informata in ce priveste sanatatea dvs. si trebuie tinut cont ca in anamneza, anumite informatii nu le poate afla decat daca i le mentionati.

Insa daca aceasta decizie a fost deja luata si mai ales impreuna cu medicul ginecolog, pasul urmator este de a respecta intocmai indicatia medicului ginecolog si mai mult ca necesita o atentie sporita din partea pacientei care acum trebuie sa fie atenta la orice simptom poate aparea si sa il mentioneze la randul ei medicului ginecolog in cazul in care nu a fost mentionat in discutia de planing avuta cu medicul.

In urmatoarea etapa, in schimb, pacienta trebuie sa efectueze cu recurenta un control medical complet la 6 luni sau si mai des daca acesta este recomandat si acesta poate sa fie urmat si de o serie de analize de fertilitate, o serie de analize hormonale pentru a se observa efectul direct benefic si secundar asupra anticonceptionalelor.


Citeste si despre:

Factorii care reduc eficienta anticonceptionalelor Riscurile asociate si contraindicatiile utilizarii anticonceptionalelor Anticonceptionalele orale si riscul aparitiei cancerului Cum influenteaza alcoolul eficacitatea metodelor anticonceptionale Ce se intampla dupa ce oprim anticonceptionalele? Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'? Probleme ce pot aparea in timpul administrarii pilulelor anticonceptionale Cum procedezi daca omiti o zi din tratamentul anticonceptional? Anticonceptionalele - risc vs beneficii Fruntasi la avorturi, codasi la contraceptie Infertilitatea